Написання гарної промови для школи

Автор: John Pratt
Дата Створення: 17 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как научиться красиво писать ручкой. Почерк красивый и быстрый.
Відеоролик: Как научиться красиво писать ручкой. Почерк красивый и быстрый.

Зміст

Хороша мова може викликати у вас захоплення вчителів та однокласників. Ви, мабуть, не будете говорити такої мови, яку чуєте у фільмах, і це добре: люди набагато більше цінують ваш власний унікальний кут. Ці кроки допоможуть зробити вашу промову незабутнім і захоплюючим успіхом, від пошуку чудової ідеї до подолання переляку.

Крок

Спосіб 1 з 3: Напишіть промову

  1. Виберіть тему чи тему. Ваша промова призначена в основному слідувати одній темі (або декільком темам в одній темі). Що це за тема, залежить від типу мовлення, яке ви збираєтесь виголосити. Випускні промови, як правило, стосуються спогадів або майбутнього, виступи перед шкільними виборами намагаються переконати інших, що ви будете приймати правильні рішення, якщо вас обрать, а виступи, які ви повинні прочитати як завдання для класу, як правило, стосуються суперечливої ​​теми.
    • Якщо ви не впевнені, яку тему вибрати, запишіть кілька історій чи тверджень, які ви могли б згадати у своєму виступі. Виберіть історії / твердження, які вас найбільше приваблюють, і подивіться, чи існує спільна тема, яка їх об’єднує.
    • Додаткові поради щодо пошуку теми див.
  2. Виберіть тон, завдяки якому вам буде комфортно. Напишіть смішну промову, якщо вам подобається розсмішити людей, або створюйте світлові моменти, якщо ви серйозна людина. Завершіть свою промову надихаючим або піднесеним настроєм. Це особливо важливо для випускних виступів.
  3. Використовуйте короткі речення та уникайте слів, які ваша аудиторія не розуміє. Також уникайте довгих, звивистих речень та надто складних аргументів. На відміну від написання есе, під час виступу буде важко пояснити технічні терміни або посилатися на аргументи, згадані раніше. Тож нехай ваші речення легко виконуються. Якщо серед аудиторії є молодші діти, використовуйте слова та поняття, які діти розуміють у цьому віці.
    • Не перебивайте свої речення реченнями або іншою додатковою інформацією. Замість того, щоб говорити «наші команди з тенісу та баскетболу, які, як ми всі знаємо, виграли чемпіонат області два роки тому, потребують додаткових коштів для участі у змаганнях», краще сказати, «наші команди з тенісу та баскетболу виграли чемпіонат області два роки тому. Тож настав час додаткового фінансування, щоб вони могли продовжувати конкурувати з іншими школами ».
    • Ви можете кілька разів звернутися до (вуличної) мови у вашій школі, щоб засміяти людей, але не заходьте занадто далеко, особливо якщо в аудиторії є батьки.
  4. Пишіть оригінальні історії та повідомлення. Ви можете написати приблизний перший проект або збірник різних історій та надихаючих фраз, які відповідають вашій темі. Дотримуйтесь власних ідей та конкретних деталей. Люди пам’ятають оригінальні та деталізовані настрої краще, ніж загальні фрази на кшталт «Я зроблю нашу школу гордою» або «наш клас і надалі буде чудово працювати».
    • Шукайте широке повідомлення, в якому може опинитися вся аудиторія і одночасно вписується в певну тему. Наприклад: "Стань ще кращою версією героя, який тебе надихає" (але, звичайно, не кради свою ідею з цього веб-сайту!)
    • Ваші історії можуть бути конкретними подіями з вашого власного життя чи історії, але ви також можете говорити про загальні ідеї. Наприклад, ви можете розповісти історію про відвідування лікарем вашого брата або сестри, а потім поговорити про подолання тривоги та труднощів загалом.
    • Якщо ви задоволені тим, що пишете, але це не відповідає темі, яку ви мали на увазі, тоді також добре змінити тему або вибрати зовсім іншу тему. Перемикайтеся між написанням оповідань та мозковим штурмом на тему, якщо ви застрягли.
  5. Шукайте цікавий спосіб розпочати свою промову. Виберіть для початку цікаву та тематичну історію, яка негайно приверне увагу аудиторії та підготує слухачів до тону та повідомлення вашої промови. Зверніть додаткову увагу на перше речення:
    • Здивуйте свою аудиторію, негайно представивши їй шокуючу історію. "Коли мені було десять років, я втратив батька".
    • Розсмішіть свою аудиторію, розповівши анекдот, особливо той, який всі зрозуміють. "Привіт усім. Давайте отримаємо оплески гостю, який встановив тут кондиціонер ».
    • Почніть із великого висловлювання, яке змушує людей думати. "Наш Чумацький Шлях містить мільярди планет, схожих на Землю, і ми лише на початку їх відкриття".
    • Можливо, хтось інший вас познайомить, і більшість людей вас уже знають. Якщо вас спеціально не попросять представити себе, вам не потрібно, і ви можете одразу почати з справжнього.
  6. Зробіть тему чіткою. Ваша аудиторія повинна знати, яка тема вашого виступу, до кінця перших кількох речень. Скажіть саме те, про що ви говорите, або принаймні настійно рекомендуйте це на початку своєї промови.
    • Щоб навести попередній приклад, якщо ваша тема «стань ще кращою версією героя, якого ви надихаєте», ви можете розпочати свою промову двома-трьома реченнями про свого героя, а потім сказати: «У всіх нас є герої, які надихають нас, але нам не потрібно просто слідувати їм. Ви навіть можете стати кращими, ніж ті, на кого ви дивитесь ”.
  7. Нехай одна ідея природно перетікає в іншу. Не переходьте від жарту до історії про те, як ви пережили дорожньо-транспортну пригоду. Подумайте, що відчуває та очікує аудиторія після кожної частини вашого виступу. Добре здивувати їх, але робіть це за допомогою своїх унікальних ідей, а не плутаючи їх із абсолютно новою темою.
    • Використовуйте такі фрази, як „зараз я хотів би поговорити про ...” та „але нам також потрібно пам’ятати про це ...”, рухаючись вперед із новою ідеєю.
  8. Завершіть свою промову пам’ятним коментарем. Хороший жарт або ідея, яка змушує людей думати, є хорошими способами закінчити виступ, залежно від почуття, яке викликає ваша мова. Коли ви докажете свою точку зору, коротко підсумуйте її, повторивши свою точку зору.
    • Працюйте до великого кінця, а потім закрийте промову жартом. “І я знаю, що ви готові вчинити правильно, завтра, коли підете до кабіни для голосування. Захистіть власні інтереси та інтереси школи, миючи руки після цього. Ви знаєте, скільки людей торкається цієї речі? "
    • Коли ви виголошуєте випускний виступ, його мета - наповнити аудиторію ентузіазмом і трепетом до майбутнього. Це чудовий момент, і ви маєте силу це здійснити. Через роки ви станете батьком чи матір’ю, на яку поглядає ваша дитина, письменником, який змінює наш спосіб мислення, винахідником, який створює нові способи життя. Підніміться на подіум і будьте героєм завтрашнього дня! "
  9. Редагуйте та уточнюйте текст якомога більше. Вітаємо, ви зробили перший проект. Але ви ще не закінчили з цим. Щоб написати гарну промову, вам доведеться продовжувати над нею працювати, обмірковувати її і, можливо, переписувати весь текст.
    • Нехай учитель, член родини чи друг перевірять ваш текст на наявність граматичних помилок та надають відгуки. Орфографія має другорядне значення, оскільки ви будете читати промову вголос.
  10. Подумайте про використання наочних посібників. Картки, фотографії та інші матеріали дуже корисні для виступів, які ви повинні прочитати як завдання для класу. Таким чином у вас є про що писати, і вам не доведеться переносити свої матеріали за межі класу. Однак вони вам не потрібні для випускного виступу.
    • Якщо ваша тема наповнена цифрами та цифрами, корисно написати їх на дошці, щоб ваша аудиторія запам’ятала.
  11. Напишіть ключові слова на індексних картках і починайте практикувати свою мову. Ніхто не хоче слухати когось, що читає есе вголос. Тож ви повинні знати свій текст досить добре, щоб мати можливість його впевнено читати, дивлячись на свою аудиторію. Однак корисно написати кілька ключових слів на індексній картці як нагадування.
    • Ці ключові слова допоможуть вам запам’ятати, що буде далі і які найважливіші факти. "Продовжуйте розповідь про ведмежу бійку (чоловіка звати Пол Буньян)" - це те, скільки вам потрібно деталей.

Метод 2 з 3: Вправляйте та декламуйте виступ

  1. Подумайте про рухи та матеріали. Ви говорите свою промову стоячи або сидячи? У вас є достатньо місця, щоб трохи погуляти, або ви залишитесь на одному місці? Де ви зберігаєте свої покажчики, наочні посібники та інші матеріали? Що ви робите з цим, закінчивши свою промову?
    • Практикуйте свій виступ у ситуації, яка є максимально наближеною до вашої фактичної промови.
    • Загалом, під час лекції вам слід залишатися досить нерухомими, але робити час від часу невеликі жести рукою чи ходити - це добре, особливо якщо це допомагає вам почуватись і виглядати більш впевнено.
  2. Потренуйтеся говорити голосно і чітко. Виступаючи перед кімнатою чи аудиторією, заповненою людьми, важливо навчитися правильно проектувати свій голос і не бурмотіти чи кричати. Встаньте, розставивши ноги на ширині плечей, а спину прямо. Під час розмови використовуйте діафрагму і виштовхуйте повітря з грудей.
  3. Зберігайте час, коли читаєте промову вголос. Скопіюйте поставу та методи, описані вище. Якщо ви вже знаєте свою мову напам’ять, використовуйте свої покажчики. Якщо ви цього ще не знаєте, ви, звичайно, можете просто прочитати текст.
    • Якщо ваша промова занадто довга, вам слід абсолютно скоротити деякі уривки або скоротити довші історії та ідеї. Намагайтеся залишатися менше 10 - 15 хвилин, якщо ви читаєте випускний виступ. Виборча промова повинна тривати не більше кількох хвилин, і на презентації в класі ваш учитель повідомить вам обмеження часу.
  4. Говоріть повільно і робіть паузи між ідеями. Легко зірвати свою промову, коли ти нервуєш. Зробіть перерву після кожного речення, а в кінці уривку, перш ніж переходити до наступної ідеї, зробіть трохи довшу паузу, щоб встановити зоровий контакт з аудиторією.
    • Підрахуйте, скільки часу у вас повинен пройти кожен прохід, якщо ви виявите, що поспішаєте розмовляти. Напишіть кількість хвилин на своїх картках і займайтеся біля годинника, щоб ви могли перевірити, чи біжите ви в правильному темпі.
  5. Вправляйтеся перед дзеркалом, поки не зможете прочитати свою мову напам'ять. Почніть із читання вашої мови вголос, а потім намагайтеся менше дивитись на свій папір і більше контактувати очима зі своїм відображенням. Зрештою, ви повинні мати можливість виголошувати свою мову, використовуючи лише свої покажчики, щоб допомогти.
    • Використовуйте дещо інші слова щоразу, коли ви знаєте свої основні ідеї. Справа не в точному запам’ятовуванні. Використання нової фрази для передачі вашої ідеї зробить вашу промову більш природною.
  6. Зверніть увагу на інші деталі, як тільки вам буде зручно із вмістом. Погляньте уважніше на своє відображення, коли ви добре знаєте свої ідеї та легко їх пов’язуєте. Виправте ділянки для вдосконалення, як тільки ви їх помітите.
    • Практикуйте різну міміку, якщо ваше обличчя виглядає жорстким.
    • Спробуйте також змінювати свій голос. Переконайтеся, що вам здається, що ви не читаєте відрепетировані речення, а розмовляйте так, як у «звичайній» розмові.
  7. Потренуйтеся перед пробною аудиторією. Зберіть родину або друзів і попросіть їх послухати вашу практичну мову.
    • Під час свого виступу спробуйте встановити зоровий контакт з різними людьми в аудиторії. Не дивіться на одну людину занадто довго.
    • Встояти перед спокусою сховатися, стоячи близько до кута чи великого предмета.
    • Не робіть нервових рухів. Ви можете втратити нервову енергію, повільно ходячи туди-сюди по сцені.
  8. Використовуйте відгуки пробної аудиторії, щоб потренуватися більше. Аудиторія може вказати на проблеми, про які ви самі не думали. Прийміть до серця їх поради, вони роблять вам послугу, повідомляючи вам, які саме напрямки для вдосконалення є.
  9. Підготуйтеся до впевненості. Лягайте спати напередодні ввечері і їжте ситну їжу, яка не засмутить ваш шлунок. Відволікайте свій розум на інші дії за години до виступу.
    • Гарне вдягання підвищить вашу впевненість і завоює повагу та увагу з боку аудиторії.

Метод 3 з 3: Потрібні і Не можна

  1. Виберіть відповідну тему (для передвиборчої промови). Витратьте короткий час, щоб перерахувати свою кваліфікацію, але більшу частину виступу зосередьтеся на тому, що ви плануєте змінити або досягти, якщо вас обрать. Якщо це можливо, спробуйте помістити їх у пам’ятну категорію або в пам’ятне повідомлення.
  2. Виберіть відповідну тему (для випускного виступу). Ось кілька прикладів поширених тем. Ви повинні перетворити одну з цих тем на більш конкретну, оригінальну тему:
    • Спогади, якими ділиться ваш клас, та особисті спогади, з якими може спілкуватися багато людей, наприклад, ваш перший день у школі.
    • Подолання перешкод. Поділіться, як ваші однокласники подолали академічні, фінансові проблеми та проблеми зі здоров’ям і як пишаються всі тим, що вони тут.
    • Різноманітність ваших однокласників та відзначення різноманіття досвіду, особистостей та інтересів у вашій школі. Опишіть деякі з багатьох способів, як люди продовжуватимуть робити добрі справи у світі.
  3. Використовуйте прийоми, щоб зробити свою промову більш незабутнім. Можливо, ви не бачите себе генієм письма, але ви можете прийняти певні рішення, щоб зробити свою промову більш привабливою:
    • Звертайтеся безпосередньо до своєї аудиторії. Задайте їм запитання, щоб вони задумалися (але не чекайте відповіді).
    • Використовуйте групи з трьох осіб. Людський мозок любить повторення, особливо триплети. Почніть три речення з тих самих слів, говорячи трохи голосніше з кожним реченням.
    • Використовуйте емоційну мову. Замість того, щоб представляти їм перелік фактів, спробуйте викликати у вашої аудиторії сильний емоційний відгук.
  4. Подякуйте конкретним людям, але не продовжуйте занадто довго. За необхідності ви можете подякувати своїм вчителям, батькам або іншим впливам на ваше життя. Однак не робіть цього занадто детально, якщо це не є частиною переконливої ​​історії. Ви не хочете нудити або бентежити свою аудиторію.
  5. Посилайтеся на речі, які ваша аудиторія розуміє, а не на те, що знаходиться поза нею. Цитата з популярного фільму або згадка про відому подію у вашій школі буде тримати увагу вашої аудиторії до тих пір, поки ви не будете використовувати цей прийом більше декількох разів.
    • Не розповідайте історій, які зрозуміють лише деякі ваші друзі. Навіть про події, які розуміє весь ваш клас, не слід згадувати занадто часто, коли в кімнаті також батьки.
  6. Уникайте кліше. Ті самі халтурні вислови постійно звучать у промовах. Якщо ви зможете звести їх до мінімуму, ви будете виділятися з натовпу. Ось кілька фраз, які занадто часто використовуються у випускних та передвиборчих промовах:
    • Змінити світ!
    • Сьогодні не останній день вашого формування, але перший.
    • Майбутнє за вами.
    • Якщо мене обрать, я буду голосом студентів.
    • Пора змін!
  7. Не ображайте нікого. Промови не покликані знищити однокурсника, навіть не в смішній формі. Ви також отримаєте більше поваги на шкільних виборах, якщо зосередитесь на власних якостях, замість того, щоб нападати на свого опонента.
    • Коли ви читаєте випускний виступ у середній школі, зрозумійте, що не всі у вашому класі ходять до коледжу. Не жартуйте, як ваша подальша освіта не дозволить вам закінчити "погану" роботу. Швидше за все, хтось із батьків серед глядачів має таку роботу.

Поради

  • Подивіться на всіх присутніх, а не на одну людину.
  • Не ображайте і не бентежте свою аудиторію.
  • Перш ніж почати, виберіть місце на стіні, на якому слід зосередитись. Продовжуйте дивитись на це місце після кожного речення. Це показує вашій аудиторії та вчителю, що ви можете встановити зоровий контакт.
  • Дізнайтеся свою мову наскрізь. Продовжуйте вчитися, поки не знаєте його напам'ять.
  • Виберіть мову, яка зацікавить вашу аудиторію.

Потреби

  • Папір
  • Посуд для письма
  • Індексні картки