Як лікувати «лікоть тенісиста»

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Як лікувати «лікоть тенісиста» - Суспільство
Як лікувати «лікоть тенісиста» - Суспільство

Зміст

Бурсит ліктьового суглоба, або латеральний епікондиліт, - це травма, яка розвивається через перенапруження м'язів і зв'язок передпліччя. Через запалення ліктьового суглоба виникає біль в області ліктя при витягуванні руки. У більшості випадків запалення проходить само при домашньому догляді (відпочинок, холодні компреси), однак якщо рука сильно травмована або якщо біль не слабшає протягом кількох днів, слід звернутися до лікаря. Лікар може порекомендувати вам спеціальні вправи, які допоможуть руці зажити і послужать профілактикою подальших травм.

кроки

Метод 1 з 4: Домашні засоби

  1. 1 Припиніть займатися тим, що викликало травму. Якщо ви тільки що травмували лікоть, перестаньте займатися тим, що піддає лікоть навантаженні. Якщо ви не знаєте, як ви травмували ліктьовий суглоб, уникайте всіх занять, які викликають біль або дискомфорт в лікті. Намагайтеся користуватися травмованим ліктем якомога менше і уникайте рухів, які можуть викликати роздратування в суглобі. Наприклад, слід уникати наступних занять:
    • Спортивні ігри, де потрібно кидати, ловити або відбивати м'яч ракеткою
    • Рухи, що повторюються (наприклад, забивання цвяхів молотком)
    • підйом важких предметів
    • Утримання своєї ваги на руках (наприклад, під час віджимань)
  2. 2 Прикладайте лід до травмованому суглобу на 15 хвилин 3-4 рази на день. Оберніть лід пакетом і чистим кухонним рушником і притисніть до ліктя. Потримайте компрес 10-15 хвилин і зніміть. Перш ніж прикласти холодний компрес знову, дайте температурі шкіри вирівнятися.
    • Чи не прикладайте лід до голої шкірі. Це може викликати обмороження.

    Порада: Якщо у вас немає льоду, можна обернути рушником або паперовим рушником пачку заморожених овочів.


  3. 3 Прийміть болезаспокійливе, яке відпускається без рецепта. Якщо лікоть болить, можна прийняти болезаспокійливий, яке продається без рецепта: ібупрофен, напроксен, парацетамол. Наступні дії виробника щодо дозування і частоти прийому. Не перевищуйте рекомендовані дозування.
    • Якщо ці препарати не допомагають, запишіться до лікаря. Можливо, у вас більш серйозна травма (наприклад, розрив зв'язки).
  4. 4 Носіть шину або бандаж, що обмежує рух. Свідомо обмежувати рухливість ліктя може бути складно, тому в деяких випадках бувають корисні шини або спеціальні ортопедичні пов'язки. Бандаж послаблює напруження м'язів і сухожиль в травмованій області. Лікар може порекомендувати вам шину або бандаж, якщо ви відчуваєте сильну або якщо ви не можете не використовувати лікоть і змушені обмежити його рухливість (наприклад, на роботі або для виконання справ по дому).
    • Бандаж найбільш корисний в перші 6 тижнів після травми.
    • Розмістіть бандаж на 15-25 сантиметрів нижче суглоба, щоб він був ближче до долоні, ніж до ліктя.

Метод 2 з 4: Допомога лікаря

  1. 1 Зверніться до лікаря, щоб той підтвердив діагноз. Найкраще відразу звернутися до лікаря. Якщо у вас перелом або розрив зв'язок, рука може не загоїтися правильно без належного лікування.Головний симптом бурситу ліктьового суглоба - це біль в зовнішній частині ліктьового суглоба, яка віддається в задню частину руки. Якщо біль гостра, як можна швидше зверніться до лікаря, щоб виключити перелом або розрив. Біль від бурситу ліктьового суглоба може посилюватися при наступних діях:
    • захоплення предмета
    • Обертання чого-небудь
    • Утримання предмета в руці
    • рукостискання

    Порада: Цю травму ще називають ліктем тенісиста, проте розвинутися вона може не тільки через гру в теніс. Будь-які дії, що повторюються можуть викликати травму. Наприклад, травма може розвинутися через тривалу малювання, веслування, будівельних робіт, робіт у саду і за комп'ютером.


  2. 2 Відновіть рухливість травмованої області за допомогою спеціальних вправ. Терапевт може направити вас до лікаря ЛФК, який покаже вам ряд спеціальних вправ. Вони допоможуть ліктьового суглобу швидше зажити, а вам - швидше повернутися до звичних занять. Терапевт або ортопед може порекомендувати вам ходити на заняття лікувальною фізкультурою один або кілька разів на тиждень, а також виконувати вправи вдома.
    • Якщо ви будете продовжувати виконувати вправи і після того, як лікоть заживе, ви зможете захистити суглоб від повторного травмування.
    • Лікувальна фізкультура найбільш ефективна в довгостроковій перспективі в порівнянні з іншими методами лікування (наприклад, в порівнянні з ін'єкціями стероїдів).
  3. 3 Запитайте лікаря про ін'єкції стероїдів для зменшення запалення. Ін'єкції стероїдів дозволяють послабити запалення в ліктьовому суглобі, що сприяє швидкому відновленню функції руки. Зазвичай ін'єкції не потрібні, оскільки запалення проходить само протягом пари тижнів, однак, якщо домашні засоби і вправи не допомагають, поговоріть з лікарем про стероїди.
    • Препарат вводиться прямо в суглоб, що може викликати сильні болі. Однак лікар може зробити місцеву анестезію перед введенням стероїдів.
    • Пам'ятайте, що ефекту від ін'єкції вистачить на 3-6 місяців і що поступово препарат перестане діяти, тому якщо проблема з суглобом серйозна, вам доведеться робити ін'єкції повторно.
    • Знайте, що ін'єкції не допоможуть запобігти подальші травми в майбутньому. Вони використовуються для короткочасного зняття симптомів.
  4. 4 Вивчіть можливості ударно-хвильової терапії в зменшенні болю і поліпшення рухливості. Ударно-хвильова терапія підходить деяким людям, і ця процедура неінвазивна. Впливу хвиль піддається уражену ділянку. Ударні хвилі проходять через шкіру і доходять до суглоба. Це може викликати хворобливі відчуття, тому, можливо, вам доведеться зробити місцеву анестезію до початку процедури.
    • Хоча цей варіант вважається в цілому безпечним, після процедури у вас можуть утворитися синці і почервоніння.
  5. 5 Запитайте лікаря про ін'єкції плазми з великою кількістю тромбоцитів для прискорення процесу загоєння. Лікар візьме у вас кров, помістить в спеціальний апарат, щоб відокремити тромбоцити, а потім введе їх в уражений суглоб. Процедура займе всього близько 15 хвилин. Вона може істотно прискорити загоєння.
    • Цей метод лікування підійде вам, якщо травма повторювалася або якщо суглоб погано заживає сам по собі. Але пам'ятайте, що ефективність цього методу буває невисокою, тому процедура може не допомогти.
    • Запишіться до досвідченого ортопеда, який проводив процедуру багато разів.
    • Дізнайтеся, чи покривається ця послуга вашої страховкою. Багато страхові компанії не оплачують такі процедури.
  6. 6 Якщо всі інші методи лікування не допомогли, поговоріть з лікарем про операцію. Операція при бурситі ліктьового суглоба буває потрібна рідко, проте якщо вам не допомагає інше лікування, варто запитати лікаря про операцію. Лікар може направити вас до хірурга, який пояснить вам ваш прогноз. Зазвичай операція потрібна тільки в тому випадку, якщо рука травмована сильно і не заживає сама.
    • Наприклад, якщо у вас розрив, який не загоюється сам, операція може це виправити.

Метод 3 з 4: Розтяжка і зміцнення ліктьового суглоба

  1. 1 Перш ніж почати виконувати вправи, отримаєте дозвіл лікаря. Перш ніж приступити до вправ, поговоріть з лікарем і переконайтеся в тому, що вам можна розтягувати і зміцнювати ліктьовий суглоб і його м'язи і зв'язки, тому що якщо це небезпечно, процес загоєння може розтягнутися, а травма - посилитися.
  2. 2 Розтягуйте ліктьовий розгинач зап'ястя, щоб розробити задню поверхню передпліччя. Витягніть руку, долоню і пальці перпендикулярно тілу. Розгорніть руку так, щоб долоня дивилася в підлогу. Другою рукою візьміться за пальці і злегка натисніть на них вниз, щоб в передпліччя з'явилося натяг. Затримайтеся в цьому положенні на 15 секунд.
    • Повторюйте вправу 2-4 рази в день.
  3. 3 Розтягуйте згинач зап'ястя, щоб розробити нижню поверхню передпліччя. Витягніть травмовану руку, долоню і пальці перпендикулярно тулубу. Розгорніть руку долонею вгору. Другою рукою візьміться за кінчики пальців і потягніть їх вниз, щоб з'явилося натяг знизу передпліччя. Затримайтеся в цьому положенні на 15 секунд.
    • Повторюйте вправу 2-4 рази в день.
  4. 4 Стискайте в руці тенісний м'ячик, щоб зміцнити м'язи передпліччя. Візьміть в руку з травмованим ліктем тенісний м'ячик або носок. Стисніть м'ячик і затримайтеся в цьому положенні на 6 секунд, потім розслабте руку на 10 секунд.
    • Виконуйте по 8-12 разів 2-4 рази на день.
  5. 5 Піднімайте і опускайте долоню руки, притиснутою до столу, щоб зміцнити зап'ястя. Сядьте і покладіть травмовану руку на стіл. Розмістіть долоню і зап'ястя так, щоб вони звисали з поверхні. Покладіть передпліччя на бік, як якщо б вам потрібно було потиснути комусь руку. Витягніть пальці і почніть піднімати і опускати долоню.
    • Повторюйте ці рухи 8-12 разів 2-4 рази на день.
    • Чи не відривайте передпліччя від столу.
  6. 6 Качайте біцепси, Щоб зміцнити м'язи руки і м'язи навколо ліктя. Сядьте або встаньте і візьміть в руку гантель, опустіть руку вздовж тіла. Розгорніть долоню назовні. Потім почніть повільно згинати руку і підводити гантель до грудей. Затримайтеся біля грудей на 3 секунди, потім опустіть руку в початкове положення.
    • Виконуйте 8-12 повторень в одному підході і 2-4 підходу двічі в тиждень.
    • Порадьтеся з лікарем, перш ніж почати виконувати ці вправи.

    Порада: Почніть з невеликої ваги (1.5-2.5 кілограма). Якщо вага буде занадто великим, ви можете потягнути ліктьовий суглоб і посилити травму.


Метод 4 з 4: Профілактика запалення ліктьового суглоба

  1. 1 Змініть руху, щоб попередити розвиток травми через повторюваних дій. Повторювані дії можуть викликати роздратування в загоєному суглобі і спровокувати нову травму. Якщо ваша робота пов'язана з постійним рухом руки в одному і тому ж положенні або якщо цього вимагає спорт, яким ви займаєтеся, намагайтеся частіше робити перерви і шукайте способи змінити руху.
    • Наприклад, якщо ви граєте в теніс, пробуйте відбивати м'яч з різних положень і робити перерви під час тренувань.
  2. 2 Якщо травма була отримана через заняття спортом, попросіть професіонала перевірити вашу техніку виконання вправ. Неправильна техніка може приводити до травм, тому важливо, щоб вашу техніку оцінив тренер, якщо травма була отримана через спорту. Попросіть тренера поспостерігати за вами і виправити техніку, якщо буде потрібно.
    • Якщо ви граєте в теніс, попросіть тренера поспостерігати за тим, як ви відбиваєте м'яч, щоб уникнути травм в майбутньому.
  3. 3 Робіть розминку перед заняттями, що піддають навантаженні лікоть. Завжди розігрівайтеся не менше п'яти хвилин перед будь-фізичним навантаженням. Виконайте полегшену версію вправи, яке вам належить: наприклад, походіть пішки, рухаючи руками з одного боку в інший і імітуючи рухи ракетки.
    • Навіть прості махи руками вперед і назад протягом декількох хвилин можуть розігріти м'язи і підготувати суглоби до навантаження.
  4. 4 Використовуйте відповідний інвентар. Якщо спортивний інвентар, яким ви користуєтеся, занадто важкий для вас або не підходить якимось іншим чином, у вас може розвинутися травма. Спробуйте користуватися іншим інвентарем, який буде більш зручним, або попросіть тренера порадити вам що-небудь.
    • Наприклад, якщо ви користуєтеся занадто важкою биткою, ваш лікоть буде перенапружуватися, що призведе до повторної травми.

    Порада: Якщо ви займаєтеся ігровим видом спорту, попросіть консультанта в магазині спортивних товарів порадити вам відповідний інвентар.

Поради

  • Якщо біль дуже сильна або якщо функціональність руки помітно знижена протягом більше 6 місяців і консервативне лікування не допомогло, попросіть лікаря направити вас до ортопеда.