Як допомогти другу і підтримати його в період труднощів

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко
Відеоролик: Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко

Зміст

Отже, у вашого друга складності. Справжні друзі завжди знаходять спосіб підтримати один одного. Іноді люди відчувають себе ніяково, коли їх друг виявляється в біді, оскільки вони не впевнені в тому, що потрібно говорити. Не переживайте про це. Досить бути поруч і підтримувати оптимізм. Ось декілька порад про те, як підтримати одного в складній ситуації.

кроки

Метод 1 з 3: Як себе вести?

  1. 1 Постійно протягуйте руку допомоги, навіть якщо її відштовхують. Ви ніяк не допоможете одному, якщо вийдете від нього в ситуації, коли виникають проблеми. Хороша подруга завжди поруч, вона готова вислухати або утерти сльози навіть посеред ночі. Є люди, яких дратують чужі проблеми. Це не справжні друзі.
    • Запропонуйте свою компанію, навіть якщо один говорить вам, що хоче побути один. При цьому не потрібно змушувати його йти на розмову, коли він ще не готовий. Дайте йому побути наодинці, а потім знову запропонуйте свою допомогу. Декілька разів. Не потрібно тікати. Іноді люди просто не знають, що сказати друзям, у яких сталося лихо, тому вони мовчать або віддаляються від них. Це може поранити одного ще сильніше.
    • Ваше головне завдання - запропонувати підтримку. Коли людина потрапила в біду, йому важливо просто знати, що поруч є друг, який готовий вислухати, дати пораду або проявити турботу. Зателефонуйте або напишіть повідомлення з простим питанням: «Як ти? Я можу тобі чимось допомогти? »
    • Будьте готові вислухати і завжди залишайтеся на зв'язку. Не вимикайте телефон і будьте готові розмовляти до другої години ночі, якщо у вашій подруги сталася криза. Відповідайте на повідомлення. Завжди знаходите час, щоб вислухати людину. Не потрібно поводитися дивно. Виберіть відповідну обстановку і не влаштовуйте засідку, якщо один поки не готовий з вами поговорити. {{Expertgreenbox: 161080 |Не переживайте про те, що вам не знайдеться що сказати. Лора Хорн, фахівець по освіті в області психічного здоров'я, каже: «У багатьох ситуаціях необов'язково бути експертом - потрібно просто бути поруч. Поговоріть з людиною, щоб він знав, що ви завжди готові прийти на допомогу. Якщо в цьому є необхідність, порадьте одному звернутися за додатковими джерелами підтримки ».
  2. 2 Зберігайте спокій поруч з засмученим людиною. Станьте скелею, на якому ваш друг може врятуватися під час шторму. Уявіть, що ви якір для корабля. Намагайтеся не показувати своє розлад з приводу ситуації, що склалася.
    • Не втрачайте самовладання. Інакше ваш друг може порахувати, що проблема складніше, ніж він її бачить, або взагалі не вирішується, що засмутить його ще сильніше. Просто зрозумійте, що іноді людині потрібно ненадовго побути засмученим, в цьому немає нічого поганого.
    • Ви повинні проявляти співчуття, але надмірна жалість може тільки погіршити ситуацію.
    • Не приймайте поспішних рішень, які зроблять тільки гірше. Зрештою, ви не так глибоко розумієте проблему. Не робіть ніяких дій, поки не порадите з одним. Важливо знати, як він до цього поставиться (крім випадків, коли один в небезпеці або піддається насильству; в таких випадках необхідно діяти невідкладно).
  3. 3 Слухайте, але не забувайте іноді говорити. Ви повинні уважно слухати, але іноді одного стане легше вже від того, що ви підтримаєте розмову. Завжди дивіться в очі, щоб показувати співпереживання.
    • Розкажіть що-небудь хороше з життя інших людей з позитивним результатом. При цьому не забувайте слухати вашого друга. Іноді людям просто потрібно виговоритися.
    • Пам'ятайте, що вашому другу вже важко. Зберігайте оптимізм і позитивний настрій. Адже він зараз потребує саме в цьому - у допомозі. Дозвольте йому поговорити про дрібниці. Іноді людині потрібно висловити все, що накопичилося. Велику роль має навіть співчуваючий кивок головою з виразом розуміння або репліка на кшталт: «Я допоможуть тобі впоратися з цим. Ти дуже сильна ».
  4. 4 Різні випадки вимагають різного підходу. Наприклад, ви будете вести себе з одним по-різному в разі втрати близької людини і в разі фінансових труднощів. Не шкодуйте часу, щоб вивчити конкретну ситуацію.
    • Якщо у одного проблеми з фінансами, то ви можете допомогти спланувати бюджет, поглянути на витрати з боку і запропонувати звернутися до фінансового консультанта. Не поспішайте давати в борг гроші родичам або друзям. Це може зруйнувати відносини.
    • Якщо один засмучений смертю близької людини або іншої втратою, то вивчіть інформацію про кількох стадіях прийняття неминучого, що включають заперечення, гнів, торг, депресію і саме прийняття.
    • Допоможіть одному знайти надійних фахівців, які допоможуть йому з поточними проблемами.
  5. 5 Підтримуйте фізичну зв'язок за допомогою втішних обіймів. Також можна обережно доторкнутися до плеча. Висловлення співчуття через фізичні дотики створює зв'язок, завдяки якій людина відчуває турботу і відчуває себе краще.
    • Іноді немає нічого кращого, ніж дружні обійми. Не потрібно нічого говорити, просто розкрийте руки і дайте себе обійняти. Не поспішайте відсторонитися, щоб людина відчула вашу підтримку. Спробуйте змусити його посміхнутися.
    • Заспівайте пісню, станцій або розкажіть жарт. Якщо людина знову здатний сміятися, то йому буде простіше прийти в себе і обдумати свої наступні кроки.

Метод 2 з 3: Що говорити?

  1. 1 Пам'ятайте, що проблеми у одного, а не у вас. Немає нічого поганого в тому, щоб поділитися своїм досвідом, якщо вам здається, що так ви проявите співчуття або допоможете одному. При цьому не потрібно перемикати всю увагу на себе. Утримайтеся від бажання розповісти тисячі історій про те, як ви пережили набагато складніші проблеми.
    • НІКОЛИ не намагайтеся показати, що ваші проблеми глобальніше. Навіть якщо минулої ночі вас переслідував клоун-вбивця в сонцезахисних окулярах, ви повинні зосередитися на проблемі свого друга, будь то неприємності з дружиною або проблеми на роботі.
    • Це не означає, що не можна ділитися загальним досвідом, якщо у вас траплялися схожі проблеми і ви змогли з ними впоратися. При цьому намагайтеся утриматися від бажання сказати, що ви вже відчували те ж саме, тому що всі ситуації унікальні. Просто не говоріть зайвого.
  2. 2 Уникайте банальних кліше, які не приносять користі. Всі ми чули такі слова: «Розумію, що ти відчуваєш (хоча насправді не розумієте)», - або: «Могло бути і гірше», коли людина відчуває себе жахливо. Не повторюйте побитих банальностей, говорите від душі і конкретно по ситуації.
    • Друзі повинні знати, як ефективно застосовувати чесність. Якщо ваш друг переживає важкі часи, то спробуйте оцінити ситуацію і розглянути її по-своєму. Поставте себе на місце одного і відчуйте його нинішні емоції.
    • Скажіть, що ви дуже переживаєте, а також дозвольте йому висловити свої почуття. Не давайте заїжджених рад, щоб друг не засмутився ще сильніше і не подумав, ніби вам немає діла. Залишайтеся реалістом. Не кажіть: «Все в порядку», якщо це не так. Спробуйте запропонувати надихаюче рішення.
  3. 3 Зберігайте позитивний настрій і стримуйте негативні думки. Ви зробите одному болючіше, якщо скажете: «Я ж казав тобі, що давно пора було це зробити», - або: «Скільки разів я тобі це повторювала?» Після таких слів ви будете шкодувати, що почали цю розмову.
    • Якщо один постійно здійснює одну і ту ж помилку, то спробуйте спокійно звернути на це увагу, запропонувавши альтернативні рішення. Не потрібно підносити свої слова як спробу звинуватити в дурості. Не судіть інших. У цьому вся суть. Зараз не час і не місце.
    • Прибережіть розмова про допущені помилки на той час, коли криза буде позаду. У разі проблем друзів потрібно втішати, а не змушувати відчувати себе ще гірше. Чи не вимовляєте фраз на кшталт: «Я ж тобі казала», - або: «Це сталося з твоєї вини».
    • Уявіть наступне. Ви - найкраща подруга Анни, батьки якої розлучаються. Будьте поруч з нею, щоб вона могла поплакати вам в плече, розповісти про свої проблеми, а ви могли підняти їй настрій. Але ... Вона може захотіти побути одна. Зберіть для неї турботливу «посилку» з фільмами, солодощами та речами, які змусять її посміхнутися. Будьте хорошою подругою і підтримайте її в період труднощів, так як ви б хотіли такого ж ставлення до себе.
  4. 4 Пропонуйте рішення, які можуть допомогти. Від вас чекають дієвих способів вирішення проблем і емоційну підтримку. Допоможіть розглянути позитивні моменти, які нікуди не поділися. Нагадайте подрузі, що вона не заслуговує таких неприємностей.
    • Постарайтеся зробити щось таке, що дійсно допоможе. Якщо ви не знаєте, що робити, то можна хоча б допомогти з поточними турботами. Наприклад, людина може бути так спустошений, що не в змозі навіть приготувати обід. Принесіть їжу або запропонуйте посидіти з дитиною.
    • Ви можете пропонувати конструктивні виходи з ситуації, але людина повинна сама приймати рішення. Дозвольте одному самостійно зробити висновки і прийняти власні рішення. Так ви проявите щиру підтримку. Говоріть по суті і ніколи чи не підштовхують до таких дій, в наслідках яких ви не впевнені.
    • Ваша всеохоплююча місія - слухати і періодично пропонувати конструктивні рішення, поради або рекомендації. Це завдання для дійсно близького друга.
  5. 5 Прийміть той факт, що один може не слухати вас. Хороший друг дає поради і рекомендації, але при цьому розуміє, що навіть найближча людина може бути не готовий прийняти підтримку. Кожній людині потрібен певний час, щоб впоратися з труднощами - проблемами в стосунках, фінансовими негараздами, втратами і іншими труднощами.
    • Зрозумійте і примиріться з тим, що ваші дії не завжди будуть призводити до бажаних результатів. Це не повинно засмучувати вас і відбивати охоту допомогти другу.
    • Допоможіть знайти причини проблем і намітити варіанти рішень. Використовуйте свій досвід, чуття і поради інших людей. Скажіть: «Це твоє життя і ти повинна прийняти таке рішення, яке вважаєш правильним. Тобі не здається, що ____ може закінчитися ___? Може спробувати __? Вирішувати все одно тобі », - замість:« Це жахлива ідея, краще вже ___ ».

Метод 3 з 3: Що ще можна зробити?

  1. 1 повідомляйте про жорстоке поводження або інші проблеми, які зачіпають безпеку друзів. Далеко не всі проблеми однакові. Якщо негаразди вашої подруги пов'язані з загрозою безпеки (скажімо, це може бути насильство у відносинах або спроби заподіяти собі шкоду), то ви повинні негайно діяти.
    • Порадьте другу поговорити з людиною, яка добре розбирається в ситуації і знає, як краще вчинити (співробітник поліції, психотерапевт, священик, батьки). Якщо один відмовиться, але насильство не припиняється, то зверніться до такої людини самостійно.
    • Якщо ваша подруга неповнолітня, то розкажіть її батькам про нападках і залякування. Знущання - це моральні приниження, а ви не повинні намагатися вирішити таку проблему самостійно. Не намагайтеся йти на конфлікт з кривдником, так як це небезпечно і для вас. Розкажіть дорослим.
  2. 2 Дозвольте одному посумувати, але недовго. Не змушуйте друзів посміхатися і не зліться, якщо вони не можуть побороти поганий настрій. Їм зараз важко. Іноді потрібно дати волю емоціям, але не дозволяйте такого стану затягнутися на тривалий час.
    • Приходить час, коли турбота вимагає трохи жорсткості від вас. Коли настає такий момент? Коли проходить значна кількість часу, а триваюча смуток / печаль / депресія починає мати негативні наслідки для інших аспектів життя (наприклад, робота або навчання).
    • Спочатку всім потрібно посумувати. Через час потрібно взяти себе в руки (конкретний період часу залежить від людини). Рано чи пізно пора починати шукати рішення проблем.
  3. 3 Важливо розуміти, що проблема може бути поза вашої компетенції. Якщо в якийсь момент ви розумієте, що одному не стає краще, а кожен розмова вже який місяць обертається навколо жалості до себе, ймовірно, слід запропонувати більш жорстке рішення.
    • Вивчіть ознаки клінічної депресії і якщо виявите їх у вашого друга, то запропонуйте звернутися за допомогою до фахівців - психотерапевта або дільничного лікаря.
    • Нагадайте одному, що ви не дипломований психотерапевт. Не можна постійно звалювати його проблеми на свої плечі. В якийсь момент від вас буде потрібно проявити трохи жорсткості і запропонувати конструктивне рішення або чесно розповісти про свої побоювання.
  4. 4 Відволікайте одного веселим проведенням часу. Знайдіть способи ненадовго відвернути його від проблеми. Можна запропонувати сходити в кіно. Людина вийде зі своєї кімнати і зможе хоча б на пару годин забути про тривоги.
    • Відволікання допомагають людям прояснити ситуацію. Важливо знайти баланс між відверненнями і можливістю дати волю почуттям. Зрозумійте, що спочатку вашій подрузі буде краще посидіти з вами в спальні і не знімати піжаму, а не змушувати себе йти в кінотеатр.
    • Іноді їжа допомагає втішити людини. Принесіть з собою морозиво, шоколад або іншими принадами і складіть подрузі компанію. Нагадуйте про її досягнення. Поділіться цитатою, яка несе позитив.
    • Іноді людям корисно повернутися до звичайного укладу життя. Чи не намагайтеся урізноманітнити їх рутину надміру.
  5. 5 Нікому не розповідайте про чужі проблеми, якщо ваш друг не знаходиться в небезпеці. Друг розповів вам про свою проблему лише тому, що довіряє вам. Якщо ви не виправдаєте його довіри і розповісте про проблеми іншим, то вас важко назвати хорошим другом.
    • Єдине припустиме і дуже важливий виняток - це ситуації, пов'язані з насильством, знущаннями або іншими випадками, коли ваші друзі піддаються фізичної та емоційної небезпеки. У таких випадках необхідно звернутися до людей, які здатні допомогти. Це можуть бути батьки, поліція або психотерапевт.
    • В інших ситуаціях не базікайте зайвого. Не згадуйте про чужі проблеми в соціальних мережах і не розповідайте іншим друзям, прикриваючись бажанням допомогти.

Поради

  • Якщо вас просять, то дайте людині побути на самоті.
  • Не можна намагатися втопити горе в алкоголі. Він тільки розпалює емоції і підсилює депресію.
  • Не тисніть в спробах дізнатися подробиці. Якщо вам не говорять всіх деталей, то не потрібно на цьому наполягати.
  • Скажіть, що ви завжди готові допомогти, але намагайтеся не дратувати подругу своїм постійним присутністю.
  • Не давайте таких обіцянок, яких не зможете виконати.
  • Що б не говорив ваш друг, проявляйте до нього співчуття і хваліть його за те, що він тримається. Одного цього достатньо, щоб людина відчувала підтримку і розуміння і щоб йому ставало краще.

попередження

  • Якщо подруга розповіла вам про свої проблеми, то збережіть їх в таємниці (якщо справа не стосується спроб самогубства, поганого поводження, зґвалтування і подібних випадків).
  • Не потрібно занадто залучатися до його проблеми. Проявляйте участь, але не нав'язуйте.