Як попросити вибачення у своєї матері після здійснення великої помилки

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
Панические атаки: как избавиться? | Консультации с Еленой Яковенко
Відеоролик: Панические атаки: как избавиться? | Консультации с Еленой Яковенко

Зміст

Вибачатися - це не легке завдання. Можливо, ви не хочете просити вибачення через гордість або страху. Ваші відносини з мамою володіють великою цінністю. Вибачення варті того, щоб позбутися від стресу, який вони тягнуть за собою. Перш ніж приносити вибачення, ретельно все обміркуйте. Сплануйте, що ви хочете сказати. Потім щиро попросіть у мами вибачення. Проте не квапте її. Можливо, їй буде потрібно час, щоб прийняти ваші вибачення.

кроки

Метод 1 з 3: Продумайте вибачення

  1. 1 Відпустіть закиди. Найчастіше ми приносимо вибачення з нерішучістю і образою. Якщо вам здається, що ви не винні, можливо, ви вважаєте, що немає потреби просити прощення. Однак якщо ви допустили помилку, яка завдала вашій мамі біль, то вибачення просто необхідні. Вам слід усвідомити свою роль в заподіянні болю іншій людині. Чи не перекладайте провину на інших.
    • Можливо, ви вважаєте, що вина за помилку не лежить повністю на вас. Цілком ймовірно, що це так. У житті рідко трапляються ситуації, коли вина повністю падає на одну людину. Зовнішні фактори можуть легко вплинути на рішення і привести до неправильного вчинку.
    • Проте під час вибачень мова йде не про те, кого або що звинувачувати. Принести вибачення - це значить прийняти на себе відповідальність (нехай навіть невелику) за свої дії.Навіть якщо ваша помилка була в основному спровокована іншими людьми або ситуацією, вона заподіяла вашій мамі біль.
    • Наприклад, брат умовив вас пропустити мамин день народження. Незважаючи на те, що це була ідея вашого брата, ви все одно пропустили свято. Вам слід взяти на себе відповідальність за це.
  2. 2 Подумайте про те, щоб написати листа. Необов'язково просити вибачення особисто. Обдумане лист може бути настільки ж ефективним (а іноді і більш ефективним) варіантом.
    • Якщо ви сильно переживаєте або соромитеся, можливо, в написанні листа є більший сенс. Щоб вибачення дали результат, вони повинні бути щирими і ретельно обдуманими. Якщо вам важко в повній мірі висловити свої почуття особисто, швидше за все, краще написати лист.
    • Можливо, це буде також хорошим варіантом, якщо ваша мама - з тих людей, з якими часом важко розмовляти. Якщо ви переживаєте, що мама розсердиться і перешкодить вам висловитися, відправте їй обдумане лист. Наприклад, якщо вона все ще злиться через те, що ви пропустили її вечірку, особисті вибачення можуть запросто перерости в суперечку. Лист, ймовірно, буде найкращим рішенням. Переконайтеся, що ваші думки чітко і зрозуміло викладені.
  3. 3 Намагайтеся бути щирим. Щирі вибачення з більшою ймовірністю будуть прийняті. Перш ніж просити прохання, виділіть деякий час і проаналізуйте свої дії. Так ви зможете дійсно зрозуміти, чому ви були неправі, що дозволить вам принести вибачення більш ефективно.
    • Подумайте, чому ви були неправі. Візьміть до уваги свою роль в цій помилці і то, як вона поранила почуття інших людей. Переконайтеся, що ви готові визнати це. Відрепетируйте свою промову і обов'язково визнайте свій внесок в ситуацію.
    • Наприклад, не кажіть: «Мені шкода, що моя подруга Маша переконала мене взяти твою машину без попиту». Краще скажіть: «Вибач, що взяв твою машину без попиту». Обов'язково донесіть до мами, що ви правда розумієте, що надійшли погано.
    • Не намагайтеся просити вибачення, поки щиро не повірите в свої слова. Можливо, вам доведеться витратити якийсь час на аналіз своїх дій і на кілька репетицій вибачень. Спробуйте виявити співпереживання до матері. Подумайте, як би ви відчували себе на її місці.
  4. 4 Придумайте конкретні способи виправити свою помилку. Вибачення - це тільки початок, а не кінець. Крім вибачень, вам потрібно буде показати мамі, що ви винесли уроки з ситуації і готові змінитися. Придумайте кілька способів, як показати мамі, що ви хочете загладити свою провину.
    • Каяття здасться порожнім, якщо ви не повідомите, як готові змінитися. Подумайте про те, що ви зробили, і запишіть кілька способів запобігти цьому в майбутньому.
    • Наприклад, ви з подругою взяли машину вашої мами. Подумайте про обставини, які призвели до цього. Можливо, ця подруга часто втягує вас в неприємності. Можливо, тоді ви вжили алкоголь, що призвело до ослаблення внутрішніх заборон. Можна сказати так: «Я постараюся проводити менше часу з Машею, особливо коли вип'ю. Мені не подобається, якою людиною я стаю під впливом алкоголю, і я знаю, що не повинен дозволяти Маші втягувати мене в подібне ».

Метод 2 з 3: Принесіть щирі вибачення

  1. 1 Для початку щиро висловіть каяття. Не ходіть навкруги. Сенс вибачень полягає в тому, щоб висловити каяття, так що зробіть це одразу ж і без вагань. Почніть з подібних слів: «Я дуже шкодую за свій вчинок і за те, якого болю він тобі заподіяв».
    • Прагніть говорити щиро. Якщо ви не будете відчувати щирого жалю, швидше за все, ваша мама це зрозуміє. Обов'язково увійдіть в ситуацію, беручи до уваги почуття мами. Запитайте себе, що б ви відчували в такій же ситуації.
    • Якщо ви пишете лист, застосуєте той же правило. Можна почати лист приблизно так: «Дорога мама, я щиро шкодую, що мої дії заподіяли тобі біль».
  2. 2 Висловіть жаль. Жаль слід висловити відразу ж після початкового вибачення. Жаль дозволяє показати, що ви дійсно обміркували свою помилку і зрозуміли, чому ваші дії були неправильними. Неважливо, чи будете ви просити вибачення особисто або в письмовій формі, висловіть жаль відразу після першого «вибач».
    • Завжди беріть на себе повну відповідальність за свої дії. Звичайно, можна пояснити обставини, що зробили на вас вплив, проте не робіть цього в такій манері, ніби заперечуєте свою провину.
    • Наприклад, скажіть що-небудь на зразок: «Я випив того вечора, коли ми взяли твою машину, і Маша іноді на мене сильно тисне. Однак того, що ми зробили, немає виправдання. Незважаючи на те, що в ту ніч я був не в собі, я повинен був усвідомлювати, що така поведінка є неприйнятною ».
  3. 3 Визнайте почуття мами. Це може бути найважчою частиною під час вибачень. Можливо, вам неприємно згадувати про те, що ваші дії заподіяли біль іншій людині. Однак це один з основних аспектів вибачення. Вашій мамі стане легше, якщо її почуття визнають.
    • У декількох реченнях припустити, що, можливо, відчуває ваша мама. Висловіть каяття, що посприяли появі цих почуттів.
    • Наприклад: «Ти, мабуть, дуже хвилювалася, не знаючи, де твоя машина. Думаю, коли ти виявила, що вона у мене, ти засмутилася і відчула себе відданою. Я впевнений, що всю ту ніч ти дуже переживала. Я щиро жалкую, що поставив тебе в таке становище. Мені огидно, що моя поведінка так на тебе вплинуло ».
  4. 4 Чи не покладайте провину на іншу людину. Під час вибачень ніколи не варто покладати провину на іншу людину. Можливо, ви не повністю контролювали свої дії. Однак ви не просите пробачення за обставини, пов'язані з вашим поведінкою. Ви приносите вибачення за свою роль у трагедії. Пам'ятайте про це протягом усього процесу вибачень.
    • Коротко пояснитеся і уникайте всього, що може прозвучати як виправдання.
    • Наприклад: «Мені шкода, що Маша переконала мене взяти машину». Так, можливо, ваша подруга і підштовхнула вас на звершення помилки, але все ж її зробили ви. Більш ефективним вибаченням буде: «Мені шкода, що я не став перечити Маші і взяв машину без попиту».
  5. 5 Попросіть вибачення. Завжди закінчуйте вибачення проханням про прощення. Це залишає шанси для примирення. Можна використовувати якусь просту фразу, наприклад: «Я сподіваюся, що ти зможеш знайти спосіб пробачити мене і рухатися далі».
    • Зрозумійте, що для прощення потрібен час, особливо коли мова йде про великий проступок. Намагайтеся усвідомлювати це, коли будете просити вибачення. Наприклад, можете додати щось на кшталт: «Я розумію, що, можливо, пройде час, перш ніж ти зможеш відпустити цю біль. У твоєму розпорядженні стільки часу, скільки тобі потрібно ».

Метод 3 з 3: Уникайте поширених помилок під час вибачень

  1. 1 При необхідності дайте мамі час і простір. Не варто завжди очікувати, що вибачення будуть відразу ж прийняті. На це може піти час, якщо ви зробили велику помилку. Будьте готові надати мамі час, необхідний, щоб пробачити вас.
    • Якщо ви просите пробачення, зрозумійте, що одних лише слів «мені шкода» буде недостатньо. Якщо ви зробили помилку, яка серйозно підірвала довіру вашої мами, то вибачення буде лише початком процесу зцілення.
    • У наступні тижні не використовуйте вибачення, щоб заперечувати почуття мами. Можливо, вона ще буде переживати деякий час, і якщо вона буде виражати свої почуття, прийміть їх і проявляйте терпіння. Уникайте таких фраз, як: «Ну, я ж приніс вибачення тиждень тому. Чого ти ще хочеш? »
  2. 2 Не використовуйте мову фальшивих вибачень. Іноді мова забирає силу вибачень. Слідкуйте за своїми словами, коли будете просити вибачення. Ні в якому разі не використовуєте будь-які слова чи фрази, які можуть зробити ваші вибачення більше схожими на виправдання.
    • Одна з найбільших помилок - це сказати що-небудь на зразок: «Мені шкода, але ...». Якщо захочете додати «але», утримайтеся від цього. Просто перейдіть до вибачень за свої дії.
    • Крім того, пам'ятайте, що ви приносите вибачення за свої дії. Ви не просіть вибачення за обставини або за почуття своєї мами. Не кажіть: «Мені шкода, що я засмутив тебе». Скажіть: «Я жалкую про те, що зробив». Не кажіть: «Мені шкода, що ситуація вийшла з-під контролю». Краще скажіть: «Я жалкую про свою роль в цій ситуації».
  3. 3 При необхідності дайте мамі простір, перш ніж принести вибачення. Можливо, ви захочете попросити вибачення якомога швидше. Однак пам'ятайте, що ваші вибачення стосуються вашої мами, а не вас. Якщо мама не готова вислухати вас, дайте їй декілька днів, перш ніж намагатися принести вибачення.
    • Якщо мама виглядає дуже сердитою, можливо, краще не варто приносити вибачення відразу ж. Якщо мама ображена і засмучена, вона не буде так охоче слухати вашу точку зору.
    • Проте не чекайте більше декількох днів. Якщо ви будете вичікувати тижнями, щоб попросити вибачення, ви здастеся холодним людиною. Може скластися враження, що ви не вважали за потрібне вибачитися. Не чекайте більше кількох днів перед спробою попросити вибачення.
  4. 4 Підкріпіте свої вибачення діями. Вибачення - це засіб для того, щоб закрити ситуацію. Це не кінець сам по собі. Після того, як ви обрісуете кілька способів змінитися, дотримуйтеся їх. Крім самих слів, покажіть мамі, що ви винесли уроки зі своїх помилок.
    • Подумайте про потенційних причини своїх дій. Як можна запобігти цим дії в майбутньому? Придумайте кілька можливих способів змінитися і зробіть ці дії.
    • Наприклад, ви без попиту позичили машину мами і при цьому випивали і проводили час з подругою, яка приносить неприємності. Можна кинути пити і обмежити контакти з цією подругою. Можна також бути більш відвертим з мамою про те, куди ви йдете і з ким. Намагайтеся поважніше ставитися до її правилами.

попередження

  • Пам'ятайте, що може знадобитися деякий час, щоб вибачення були прийняті. Якщо ви допустили серйозну помилку, не варто очікувати, що мама одразу ж вас простить.