Як запобігти і вилікувати витрішкуватість у бійцівської рибки

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 17 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як запобігти і вилікувати витрішкуватість у бійцівської рибки - Суспільство
Як запобігти і вилікувати витрішкуватість у бійцівської рибки - Суспільство

Зміст

Це відбувається миттєво: на минулому тижні бійцівська рибка була здоровою, а зараз її очі розпухли, затуманилися і вилізли з орбіт. На жаль, це все симптоми витрішкуватість, або екзофтальм, при якому за оком риби збирається рідина. Це неприємна хвороба, але чисте середовище, ізоляція і ліки дозволять привести рибку в норму і запобігти розвитку цього захворювання в майбутньому.

кроки

Метод 1 з 2: Як запобігти витрішкуватість

  1. 1 Регулярно міняйте воду. Найбільш поширеною причиною витрішкуватість у риб є брудна вода, тому для запобігання захворювання необхідно часто міняти брудну воду в акваріумі. Слідкуйте за тим, щоб в акваріумі у бійцівської рибки завжди була чиста вода, щоб у неї не розвинулося витрішкуватість.
    • Якщо ви тримаєте бійцівську рибку в акваріумі на 8 літрів і менше, щотижня міняйте 50% води.
    • Якщо ж бійцівська рибка міститься у великому акваріумі, міняйте 10-25% води кожні 2-4 тижні.
  2. 2 Чистіть акваріум кожні 1-2 тижні. При наявності фільтра чистите акваріум два рази в тиждень і раз в тиждень, якщо його немає.
    • Акуратно дістаньте рибку з акваріума мережею і помістіть в окремий чистий акваріум з водою.
    • Злийте всю воду з першого акваріума, приберіть все камінчики і прикраси і промийте їх чистою водою.
    • Візьміть паперові рушники і протріть ними внутрішні стінки акваріума.
    • Поверніть в акваріум камінчики і прикраси, але, перш ніж повернути рибку, наповніть його бутильованої питної водою або обробленої водою з крана.
  3. 3 Слідкуйте за тим, щоб вода в акваріумі була теплою. Природним середовищем проживання бійцівської рибки є тепла стояча вода. Щоб забезпечити рибку хороше середовище проживання, стежте за тим, щоб температура води була в межах 24,4-27,7 ° C.
  4. 4 Слідкуйте за тим, щоб вода в акваріумі була трохи кислому. За допомогою тест-смужок для перевірки рівня pH дізнайтеся, наскільки кислої є вода в акваріумі. Рівень кислотності повинен бути між 6,5 і 7.
    • Якщо рівень pH занадто високий, то, перш ніж вилити воду в акваріум, її необхідно буде відфільтрувати через сфагновий мох.
    • Якщо ж рівень pH нижче потрібного, додайте в акваріум харчову соду або черепашок.
  5. 5 Купіть тестер, щоб виміряти жорсткість води. Бійцівські рибки воліють перебувати в м'якій воді, тому стежте за тим, щоб жорсткість води перебувала на рівні 9,8 мг-екв / л. Якщо вода в акваріумі занадто жорстка, сходіть в магазин акваріумістики і купите спеціалізоване засіб, який може допомогти витягти кальцій і магній з води.
  6. 6 Будьте обережні, додаючи в акваріум нову рибку. Різним рибкам необхідна різна среда, так що не селіте рибку, яка має потребу в зовсім інше середовище проживання. Витрішкуватість у риб може виникнути через неправильне рівня води в акваріумі, а присутність нової рибки, яка має потребу в зовсім інша екосистема, може привести до зміни цих рівнів.

Метод 2 з 2: Як лікувати витрішкуватість

  1. 1 Ізолюйте рибку. Приберіть небезпечні прикраси і агресивних рибок з довкілля бійцівської рибки. Швидше за все, зір у вашій бійцівської рибки зіпсовано, а це значить, що ризик наштовхнутися на гострі предмети в акваріумі або отримати травму від інших рибок, набагато вище. Запобігайте це, помістивши рибку на деякий час в окремий акваріум.
  2. 2 Насипте в акваріум англійську сіль. Англійська сіль, або сульфат магнію, добре справляється з видаленням рідини, яка зібралася за оком рибки. Раз на три дні сипте в акваріум, в якому знаходиться рибка, по одній столовій ложці (20 г) солі на кожні 18,9 л води.
  3. 3 Додайте в воду антибіотики. Існує кілька видів антибіотиків, які можна додати в акваріум, щоб вилікувати витрішкуватість. Як правило, їх можна купити в зоомагазині або магазині акваріумістики.
    • Додайте в акваріум ампіцилін і міняйте воду раз в три дні. Використовуйте ліки ще протягом тижня після того, як витрішкуватість пройде.
    • Якщо ви помітите витрішкуватість на ранній стадії, використовуйте еритроміцин, міноціклін, тріметропін або сулфадімідін. Це все антибіотики, які зазвичай застосовують для лікування плавникової гнилі.
  4. 4 Поверніть бійцівську рибку в її акваріум після того, як набряк спаде. Це може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців. Відновлення рогівки може зажадати ще більшого часу. Поверніть рибку в рідній акваріум через кілька тижнів після того, як розмір її очей знову стане нормальним.
    • У деяких особливо запущених випадках очей рибки може згнити і випасти під час процесу загоєння. В цьому випадку бійцівську рибку доведеться назавжди поселити в окремий акваріум.

попередження

  • Крім брудної води, витрішкуватість у риб може стати результатом серйозної смертельної хвороби на кшталт туберкульозу.
  • Хлор смертельний для риб, так що видаліть його сліди з водопровідної води за допомогою фільтра.