Як розводити клематиси

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 28 Травень 2021
Дата Оновлення: 23 Червень 2024
Anonim
Размножение клематиса черенками .
Відеоролик: Размножение клематиса черенками .

Зміст

Клематис - улюблене квітуче витка рослина для багатьох садівників, що поєднує прекрасні форми і кольору з тривалим життєвим циклом. На жаль, клематиси досить дорого купувати в магазинах і складно розводити без деяких знань. Однак з правильною підготовкою ви зможете проростити насіння клематисів або досить швидко розвести клематиси з живців.

кроки

Метод 1 з 2: Розмноження з насіння

  1. 1 Вивчіть процес пророщування насіння. Сам процес, як правило, нехитрий, але клематиси особливо вимогливі до догляду, тому щоб виростити клематиси з насіння, потрібно приділити їм чимало уваги і турботи. Дивно, але насіння клематиса потрібно від 12 до 36 місяців, щоб прорости. Гібридні насіння проростає довше, ніж культурні сорти, з чого випливає, що вам буде потрібно майже три роки, щоб ваші гібридне насіння проросли. Пам'ятайте про це, починаючи свій проект з клематисами, адже вам доведеться чимало почекати, перш ніж ви висадіть свої клематиси в землю.
    • Для того, щоб клематиси дали паростки, вам знадобиться надавати їм увагу практично на щоденній основі.
    • Ваші шанси на появу паростків збільшаться, якщо ви посадите відразу велику кількість насіння.
  2. 2 Підготуйте всі матеріали. Крім тривалого терміну проростання, насіння клематиса потрібні суворі умови утримання. Вкрай важливо, щоб всі матеріали були простерилізовані і підготовлені з єдиною метою посадити клематиси. Вам знадобляться ящики для розсади, садове дезінфікуючий засіб, стерилізована грунтова суміш, чисті склянки і вода для зволоження грунту. Використовуйте дезінфікуючий засіб для обробки ящиків і склянок, інакше є ризик зараження насіння якоюсь хворобою.
  3. 3 Зберіть насіння. Якщо ви не плануєте покупку насіння в магазині, необхідно виявити і зібрати життєздатні насіння дорослих клематисів. Для цього дочекайтеся, поки насіннєві головки (пухнаста частина квітки) не придбають коричневий колір і не з'являться насіння, це означає, що вони дозріли і висохли. Акуратно зніміть їх з насіннєвий головки і приберіть на зберігання в сухе і прохолодне місце.
    • Ніколи не кладіть насіння в пакетики, оскільки в них може зберегтися волога, здатна викликати гниття насіння. Краще загорніть їх в папір або покладіть в дерев'яну скриньку.
    • Не забувайте, що гібридні клематиси не повторюють батьківських квітів.
  4. 4 Підготуйте ящики для розсади. Простерилізувавши ящики для розсади, наповніть їх стерилізованої грунтовою сумішшю. У ній, як правило, міститься зовсім небагато землі, і складається вона здебільшого з моху, перліту, вермикуліту, завдяки яким насінню легше проростати. Наповніть ящики для розсади цією сумішшю приблизно на ¾ і ретельно полийте.
  5. 5 Посадіть насіння. Помістіть кожне насіння в окрему клітинку ящика поверх грунтової суміші. Коли все насіння будуть розкладені, покрийте їх грунтовою сумішшю або піском приблизно на 2 см. Гарненько полийте, щоб грунт стала вологою, але не мокрою, а потім накрийте ящики склянками. Скло допомагає підтримувати вологість і високу температуру, необхідні для пророщування насіння.
  6. 6 Помістіть насіння в найбільш вдале місце. Найкраще в затінену зону з температурою близько 15-20 градусів Цельсія. У зимовий час вам слід дати насінню пройти через природний цикл замерзання, що тільки зміцнить їх. Помістіть їх в затінене місце на вулиці.
  7. 7 Підтримуйте розвиток насіння. З плином часу, вам слід ретельно дбати про насіння, щоб вони не висохли і не загнили. Слідкуйте за тим, щоб грунтова суміш завжди була трохи вологою, і кожен день на кілька годин прибирайте скло, щоб не накопичилося занадто багато вологи, здатної викликати гниття насіння.
  8. 8 Чекайте, поки насіння проростуть. Як уже було згадано вище, конкретний час проростання насіння в значній мірі залежить від сорту клематисів. Коли насіння почнуть проростати, вам слід приділити особливу увагу двом видам листя: першим паросткам і справжнім листям. Перші пагони, які мають також назву 'сім'ядолі', це перша пара листя, які ростуть на втечу з насіння. Друга пара листя носить назву 'справжні листи' і є сигналом до того, що рослина можна висаджувати.
  9. 9 Пересадите паростки. Як тільки з'являться справжні листи, вам слід пересадити свої паростки. Їх можна пересадити як у великі горщики, так і в землю в саду. У будь-якому випадку, обережно пересадити їх на нове місце, переконайтеся, що коріння при цьому не були пошкоджені. Якщо ви хочете посадити їх у відкритий грунт, необхідно перш за загартувати рослини, поміщаючи з протягом кількох днів на кілька годин на відкрите повітря. 1-2 тижні подібного догляду підготують ваші клематиси до нових умов проживання.

Метод 2 з 2: Розмноження з пагонів

  1. 1 Підготуйте все необхідне. Як і у випадку з пророщуванням насіння, розмноження клематисів за допомогою пагонів вимагає ретельної підготовки і відповідних матеріалів. Вам знадобиться дуже гострий ніж або пара садових ножиць, садове дезінфікуючий засіб, 25-сантиметровий вазон, дезінфікувати грунтова суміш, фунгіцид, гормональний порошок для вкорінення, целофанові пакети і щось на зразок паличок або соломинок для створення 'мінітепліц'. Почніть з дезинфікування ножа / ножиць, ящиків для розсади і паличок / соломинок.
  2. 2 Зріжте пагони для посадки. За допомогою ножа або садових ножиць зріжте з кожного дорослого рослини по одному побіжу. Зріжте гілку не менше метра заввишки, зрізавши рослина вище ряду листя і нижче наступного листового вузла. Якщо можливо, візьміть втечу з центру лози, ніж з верхівки або підстави, оскільки у такого втечі найбільші шанси прижитися. Розділіть відрізану частину рослини на більш дрібні пагони, обрізаючи їх відразу над листовими вузлами.
  3. 3 Ретельно підготуйте пагони до посадки. Якщо ви хочете, щоб ваші пагони дали коріння, абсолютно обов'язково ретельно дотримуватися інструкцій при використанні фунгіциду і гормонального порошку для вкорінення. Почніть з обмакувания кожного втечі в фунгіцидну суміш, слідуючи інструкціям на упаковці. Потім умочіть кінчик кожного втечі в гормональний порошок для вкорінення, ретельно відстежуючи, скільки саме речовини отримує кожен втечу.Занадто велика кількість гормонального порошку може уповільнити зростання, що вкрай небажано. В кінці відріжте по половині від кожного листа, це скоротить втрату вологи.
  4. 4 Посадіть пагони. Наповніть кожен ящик дезинфицированной грунтовою сумішшю приблизно на ¾. Помістіть кінчики пагонів в землю таким чином, щоб нижні листки зрівнялися з поверхнею грунту. Злегка полийте, щоб грунт стала вологою, і в разі потреби підпишіть ящик.
  5. 5 Збільште вологість. Пагони клематисів добре розвиваються в злегка вологому середовищі, яку вельми легко створити з підручних матеріалів. Вставте в кожен контейнер бамбукову або іншу палицю і накрийте його зверху целофановим пакетом. Переконайтеся, що пакет ніде не стикається з самим рослиною, але при цьому забезпечує його достатньою кількістю води. Раз в день вивертайте пакет навиворіт, щоб вивітрити залишки вологи і запобігти гниттю коріння.
  6. 6 Помістіть пагони в найбільш вдале місце. Для того щоб прорости, паросткам потрібно 6-8 тижнів, і на цей час їх необхідно помістити в найсприятливіші для зростання умови. Їм потрібна зона з великою кількістю світла, але здебільшого затінена, з температурою близько 15-20 градусів Цельсія.
  7. 7 Доглядайте за пагонами. Незважаючи на те, що пагони можуть прорости через 6-8 тижнів, вони, швидше за все, будуть готові до пересадки на відкрите повітря лише через рік. Протягом цього часу їх необхідно регулярно поливати, щоб підтримувати вологість грунту, і продовжувати відкривати і закривати 'теплицю' з целофанового пакета для підтримки оптимального рівня вологості.

Поради

  • З урахуванням того, що розводити клематиси вкрай складно, зверніться за рекомендаціями до місцевого розплідник.