Як скласти план поведінкового втручання для дитини з розладом аутистичного спектру

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 22 Червень 2024
Anonim
Як комунікувати з дітьми з аутизмом
Відеоролик: Як комунікувати з дітьми з аутизмом

Зміст

Поведінка дитини з розладом аутистичного спектра часто завдає чимало труднощів його батькам. Причина цього - відсутність у таких дітей здатності спілкуватися з людьми, щоб отримати бажане за допомогою прийнятих в соціумі поведінкових моделей. Щоб позбутися від небажаної поведінки, необхідно допомогти дитині навчитися конструктивно взаємодіяти з людьми, коли справа стосується його потреб і бажань.

кроки

Метод 1 з 4: Складання плану

  1. 1 Виберіть тільки один вид небажаного поведінки, над яким ви будете працювати. Кожен тип негативної поведінки має свою власну причину, тому і рішення в кожному випадку буде індивідуальне. Найчастіше дуже важко або навіть неможливо вирішити всі проблеми з поведінкою одночасно. Крім того, якщо ви зосередите всі свої зусилля на вирішенні однієї конкретної проблеми, ви з більшою часткою ймовірності досягнете успіху.
  2. 2 Якщо це можливо, поговоріть з дитиною про її поведінку. Якщо ваша дитина може пояснити, чому він так себе веде, це допоможе вам почати роботу над вирішенням проблеми. У деяких випадках небажану поведінку - це спосіб дитини вирішити якусь проблему (наприклад, дитина стукає по парті в класі, щоб заглушити сенсорні стимули, що доставляють йому дискомфорт). В цьому випадку вам потрібно навчити дитину іншим способам, які допоможуть йому справлятися з проблемами.
    • Навчіть дитину захищати себе і свої потреби. Навчіть дитину захищати себе, використовуючи мова або способи альтернативної та додаткової комунікації (ААС). Заохочуйте дитину за такі дії: завжди звертайте увагу на його слова і з повагою ставтеся до потреб дитини.
    • Поясніть доступним і зрозумілим способом, що саме думають і відчувають інші люди. У цьому вам допоможуть малюнки, на яких зображені фігури людей, біля голів яких намальовані уявні хмари, де ви і ваша дитина зможете писати, про що саме думають зображені люди в той чи інший момент.
  3. 3 Ведіть щоденник спостереження, якщо ваша дитина не може пояснити своєї поведінки. Щоб визначити можливі причини того чи іншого небажаного поведінки, ведіть спеціальний щоденник і записуйте в нього, що саме сталося, які події передували небажаного поводження і що послідувало за цим поведінкою. Це буде менш достовірно, ніж пояснення, отримане безпосередньо від дитини, однак якщо ваша дитина не вміє говорити і не може використовувати способи альтернативної комунікації, ведення записів - це найкраще, що ви можете зробити.
    • Ось як можуть виглядати записи в такому журналі: О 4.30 Петя прийшов на кухню і схопив два печива. Коли я сказала синові, щоб він поклав печиво на місце, Петя влаштував істерику. Коли він заспокоївся, я дала йому печиво.
    • Після уроку математики Маша і її однокласники пішли на шкільну лінійку. Поки ми чекали початку заходу, Маша рознервувалася і почала гризти пальці. Дівчинка сердилась все більше і через якийсь час стала люто кусати свої руки. Помічник вчителя відвів її в порожній клас, де дівчинка змогла заспокоїтися.
  4. 4 Заповнюйте щоденник спостережень протягом декількох днів, після чого спробуйте визначити причину небажаного поведінки.
    • Істерика Петі трапилася через те, що у нього відібрали бажаний об'єкт (печиво), який він взяв без дозволу. Передбачувана причина істерики: можливо, о 4.30 хлопчик відчуває сильний голод і намагається своєю поведінкою висловити, що йому потрібна їжа.
    • Маша почала кусати руки перед початком шкільної лінійки. Подібні заходи зазвичай бувають дуже гучними, можливо, гучні звуки і шум лякають дівчинку або доставляють їй сильний дискомфорт. Хвилювання дівчинки через неприємних відчуттів під час лінійки виразилося у вигляді укусів своїх рук.
    • Не забувайте, що причини, що викликають зриви і істерики у дитини з аутизмом, не завжди зрозумілі й очевидні для звичайних людей. Наприклад, навряд чи ви відразу зрозумієте, чому в одній ванній дитина завжди нервує, а в іншій - ні. Причина може полягати в тому, що в першому випадку дитину турбує миготлива лампочка або звук вентилятора, а в другому випадку цих дратівливих чинників немає, проте сам дитина не в змозі пояснити це.
  5. 5 Усуньте вихідну проблему. Уникайте стресового чинника, який провокує небажану поведінку, і навчіть дитину, як справлятися з проблемою, якщо він все ж зіткнеться з джерелом роздратування. Якщо у вас вийде вирішити проблему, проблемна поведінка буде проявлятися слабше і виникати все рідше (згасати).
    • Петю можна навчити поводитися з проханням, коли він голодний ( "Будь ласка, дай мені печиво" (або будь-який інший продукт, який може служити в якості перекусу)), або показувати батькам картку того продукту, який він хоче отримати (використовуючи Систему спілкування за допомогою обміну картками PECS).
    • Маша кусає руки, тому що нервує в очікуванні шкільного заходу, який викликає у неї стрес. Існує кілька способів, щоб впоратися з цією проблемою. Можна дати дівчинці яке-небудь пристосування, яке вона зможе кусати без шкоди для себе. (Ви можете замовити спеціальне пристосування для аутичних дітей або купити для цієї мети прорізувач для зубів з натурального каучуку або щільного пластика.Вибирайте прорізувач простої форми і нейтральних кольорів.) Крім того, можна навчити дівчинку говорити: "Мені неприємно", коли якась ситуація завдає їй дискомфорт. І нарешті, помічник вчителя або хтось із дорослих може залишитися з Машею в класі, де дівчинка зможе спокійно помалювати, поки інші діти беруть участь в шкільній лінійці.
  6. 6 Якщо проблемна поведінка не зменшується, значить, ви поки не знайшли правильного рішення початкової проблеми, або ж рівень розвитку дитини не дозволяє впоратися зі складнощами. Вам потрібно продовжувати вести журнал спостережень і намагатися зрозуміти коріння початкової проблеми небажаного поведінки.
    • Вивчіть, яким чином люди з розладом аутистичного спектра справляються з ситуаціями, схожими на вашу. В інтернеті ви зможете знайти безліч джерел, де люди з аутизмом діляться своїм досвідом. Якщо ви знаєте англійську мову, хештег #AskAnAutistic допоможе вам знайти таких людей і запитати у них ради.
  7. 7 Подивіться, що у вас вийшло. Якщо ви змогли правильно встановити проблему небажаного поведінки і запропонувати рішення, яке допомагає дитині, швидше за все, він почне застосовувати вивчену стратегію замість небажаної поведінки. Буде потрібно чимало часу і терплячих нагадувань, але якщо дитина здатна використовувати нову стратегію, він буде це робити.
    • Коли дитина застосовує колишню, небажану стратегію, спокійно нагадайте йому, що потрібно вчинити по-іншому: "Що потрібно сказати, якщо ти хочеш печиво?"
    • Не можна ігнорувати потреби дитини. Якщо дитина опинилася в ситуації, яка стомлює його або викликає страх, допоможіть йому справитися з проблемою, незалежно від того, "правильно" або "неправильно" реагує дитина. Дитині необхідно знати, що ви завжди прийдете на допомогу, коли йому погано.
  8. 8 Заохочуйте будь-який прояв ініціативи. Якщо дитина застосував конструктивний спосіб (наприклад, висловив свої відчуття словами або взяв іграшку- "антистрес"), заохочуйте дитину за правильну поведінку. Поясніть дитині, що вам приємно, коли він відстежує свої статки і виконує дії для отримання бажаного.
    • Наприклад: "Маша, ти молодець! Ти сказала, що зараз тобі неприємно і погано. Тепер я розумію, в чому справа, і допоможу тобі уникати таких ситуацій".

Метод 2 з 4: Рішення проблеми

  1. 1 Чи не збільшуйте ситуацію, якщо ви бачите, що рівень стресу наростає. Якщо у дитини включився механізм "бий, біжи або замри", дуже часто він не може контролювати свою поведінку, хоча знає, що не можна бити людей і кричати на вулиці. Єдиний спосіб справитися з ситуацією - не дати їй зайти надто далеко.
    • Ніколи не застосовуйте силу по відношенню до дитини. Якщо ви застосуєте силу, дитина почне вас боятися, і вам навряд чи вдасться повернути його повагу.
  2. 2 Говоріть якомога менше. Коли дитина перебуває у стресовому стані, його мозок гірше обробляє слухову інформацію, що знижує здатність розуміти звернену мову. У стресовій ситуації намагайтеся менше говорити з дитиною: замість цього спробуйте його заспокоїти.
    • Спробуйте невербальне спілкування. Наприклад, не питайте дитини: "Ти хочеш взяти свого кролика?", - просто покажіть цього кролика, так що дитина зможе взяти іграшку, якщо проблема саме в цьому. Замість пропозиції: "Підемо гуляти?", Покажіть на двері і простягніть дитині руку - так він зможе вийти на вулицю.
  3. 3 Дайте дитині пристрій для додаткової або альтернативної комунікації (ААС). У стані стресу багато аутичні діти втрачають здатність говорити, але цілком можуть виразити себе за допомогою альтернативної комунікації. Якщо ви дасте дитині пристрій (наприклад, планшет або смартфон зі спеціальною програмою), ви покажете дитині, що не пробуєте примушувати його до мовного спілкування, але будете готові вислухати, якщо дитина захоче пояснити, що йому потрібно.
    • Зверніть увагу на погіршення мовних здібностей.Якщо дівчинка, яка в спокійному стані може пояснюватися словами, показує на шкаралупу від горіха і кричить: "Жук!", Швидше за все, в даний момент вона відчуває труднощі з обробкою інформації, і їй буде легше спілкуватися за допомогою ААС.
    • Якщо дитина вміє користуватися різними типами альтернативної комунікації, нехай він сам вибирає. Якщо дитина перевтомився, йому буде легше оперувати простими типами ААС. Наприклад, якщо учень дуже втомився, щоб набирати слова на клавіатурі, він може показати вчителю картку з картинкою "занадто шумно".
  4. 4 Заздалегідь підготуйте стратегію виходу із ситуації. Якщо потрібно, включіть в неї заплановані заохочення. Наприклад, якщо хлопчик знає, що в машині йому дадуть смачне частування, а вдома він зможе пограти в улюблену гру, швидше за все, він охочіше погодиться піти з парку. Застосовуйте цю стратегію, якщо ви помітили, що стрес наростає. (Ви зможете повернутися назад в парк, коли дитина заспокоїться.)
    • Поясніть дитині стратегію виходу заздалегідь: під час істерики дитина вас навряд чи почує. Якщо потрібно, скористайтеся візуальними підказками, наприклад, картинками.
    • Використовуйте речі і заняття, які подобаються дитині, в якості заохочення. Переконайтеся, що вони у вас є: якщо виявиться, що обіцяного частування немає під рукою, дитина може зневіритися у запропонованій вами стратегії і припинити робити потрібні вам дії.
    • Діти старшого віку в деяких випадках вміють відстежувати свій стан, своєчасно починають застосовувати стратегію виходу і не потребують винагороду. Якщо дитина ще мала, вам потрібно постійно стежити за його настроєм і винагороджувати малюка кожен раз, коли він виходить з травмуючої ситуації.

Метод 3 з 4: Зменшіть стрес в навколишньому середовищі

Досить часто трапляється, що аутичні діти не можуть застосовувати свої навички в стресовій обстановці. Особливим дітям важко жити в світі, де діють стандарти звичайних людей, тому у них залишається занадто мало сил для виконання додаткових завдань. Спробуйте зробити навколишнє оточення менш стомлюючої для дитини.


  1. 1 Живіть за встановленим розпорядком. Передбачуваний розпорядок дня дає аутичним дітям відчуття безпеки. Буде дуже корисно, якщо ви складете наочний розпорядок дня з картинками, щоб дитина завжди міг подивитися, чим саме він займеться найближчим часом. Ви можете зробити картки, порядок яких можна змінювати, або записати розпорядок на маркерні дошки.
    • Ілюстрації також допоможуть дитині краще запам'ятовувати, тому що деякі діти з аутизмом важко запам'ятовують важливі речі. Наприклад, якщо в розпорядку дня є картинка, що позначає домашнє завдання, це допоможе дитині згадати, що в школі задали домашню роботу.
  2. 2 Організуйте сенсорну регуляцію. Сенсорні потреби дитини часто впливають на самоконтроль і інші його здібності, тому організуйте для дитини здорову сенсорну дієту. Якщо ви маєте справу з гіперчутливим дитиною, створіть для нього спокійну обстановку з мінімальною кількістю зовнішніх подразників. І навпаки, підготуйте умови для активних занять для дитини, яка потребує підвищеному рівні зовнішніх стимулів.
  3. 3 Організуйте простір, де дитина зможе побути на самоті і заспокоїтися, коли йому це потрібно. Аутичні діти зазнають труднощів з самоконтролем, тому їм необхідно спокійне місце, де вони можуть побути на самоті. Це допомагає дитині відновити рівновагу, коли він дуже втомився або в поганому настрої. Поясніть дитині, що він може йти в це місце, коли йому це потрібно.
    • Виберіть віддалений куточок кімнати і покладіть туди іграшки для зняття стресу і інші пристосування для зниження потоку сигналів від зовнішнього світу. Відокремте цей простір від решти кімнати за допомогою штори, стелажа або іншого бар'єру.
    • Дайте дитині побути на самоті, коли він йде в цю частину кімнати.
  4. 4 Усвідомте, що не завжди потрібне втручання для зміни незвичайного поведінки аутичних дітей. Люди з розладами аутистичного спектру докладають масу зусиль, щоб відповідати нормам поведінки звичайних людей. Звичайні люди, в свою чергу, повинні проявляти розуміння і намагатися допомогти аутичним людям. Якщо незвичайна поведінка нікого не чіпає, людям потрібно навчитися приймати його без осуду. Не переборщити з контролем.
  5. 5 Зверніть увагу на ознаки тривожного розладу. Діти з розладом аутистичного спектру відносяться до групи ризику по розвитку тривожних розладів; для лікування цього стану зазвичай потрібні медикаментозні препарати і когнітивно-поведінкова терапія. Допоможіть дитині впоратися з тривожним розладом, і він буде відчувати себе більш здоровим і щасливим.
  6. 6 Підтримуйте спілкування з дитиною і радійте позитивному взаємодії. Хороші відносини надзвичайно важливі як для вас, так і для дитини. Придумуйте цікаві заняття, які сподобаються вам обом, розмовляйте з дитиною і завжди намагайтеся вислухати його, коли він намагається щось сказати (неважливо, чи використовує дитина мова або невербальне спілкування).

Метод 4 з 4: Будьте доброзичливі і зберігайте позитивний настрій

  1. 1 Вірте в краще. Для початку постарайтеся визнати, що дитина здатна розвиватися, що у нього хороші наміри, а також скажіть собі, що дитина вже зараз намагається з усіх сил. Допомагайте дитині розвиватися і досягати поставлених висот. Ваш оптимізм допоможе надихнути дитину і домогтися позитивних результатів.
  2. 2 Скажіть собі, що безглуздого поведінки не буває. Навіть якщо поведінка здається вам позбавленим будь-якого сенсу, воно служить якимось цілям дитини або допомагає йому виразити себе. Причина дійсно існує, просто ви поки не можете зрозуміти, в чому вона полягає.
  3. 3 Будьте уважні, коли намагаєтеся визначити мотиви небажаного поведінки. Кожна людина має унікальний мисленням, і відмінності особливо істотні між аутичними і звичайними людьми. Причини поведінки дитини можуть бути абсолютно протилежними тому, що ви про це думаєте.
  4. 4 Не потрібно плутати "він не може" і "він не зможе". Оволодіння практичними навичками і вміннями - це нелінійний процес. Якщо дитина перебуває у стресовому стані або стомлення, він часто не може виконувати дії, які здатний робити в інших умовах. Якщо дитина опирається вашим спробам змусити його щось зробити, цілком можливо, що він не в змозі зробити необхідну в даний момент, або просто не розуміє, що ви від нього хочете.
    • Наприклад, замість: "Артем злиться і не може сказати мені, в чому причина. З ним так складно!", Спробуйте сказати собі: "Артем злиться і не може сказати мені, в чому причина. Швидше за все, він занадто сердиться і не може говорити. Я допоможу йому заспокоїтися, може бути, тоді він зможе пояснити, що відбувається ".
    • Надлишок сенсорної інформації, сильна втома, стрес, судоми, тривога і багато інших чинників можуть впливати на рівень функціонування дитини. Наприклад, ваша дочка зазвичай самостійно ставить після їжі свій посуд в посудомийку. Однак якщо дівчинка погано спала вночі, а в кухні стукала кришка киплячій каструлі, дитина буде відчувати сильне стомлення і не зможе прибрати свою тарілку.
  5. 5 Проявляйте терпіння і розуміння. Навіть якщо ситуація здається вам нестерпним, швидше за все, дитині ще важче, ніж вам. Постарайтеся не показувати дитині свого роздратування - це зменшить рівень стресу, і дитині буде легше спілкуватися або виконати складне завдання.
  6. 6 Віддавайте перевагу заохочень, а не покаранням. Не забувайте, що позитивні стратегії працюють краще, ніж негативні. Дитина буде бачити в вас помічника і союзника, а не людини, який його карає.
    • Дуже часто аутичні діти навіть не розуміють, за що саме їх карають, тому покарання в даних обставинах абсолютно неефективно.
    • Дійте як одна команда. Ви не повинні бути противником дитини, в той же час не можна ставитися до нього, як до пасивного об'єкта додатка ваших зусиль. Дитина повинна розуміти, що вам небайдужі його почуття, що ви слухаєте його і він може прийти до вас зі своїми проблемами.
    • Ніколи не робіть базові потреби дитини залежать від певного рівня поведінки. В умовах сильного тиску з аутизмом людина нерідко виявляє небажану поведінку як спосіб захисту і просто нездатний в цей момент виконати ті дії, які ви від нього вимагаєте.
  7. 7 Покажіть дитині, що ви його любите і приймаєте таким, яким він є. Дайте дитині зрозуміти, що дбаєте про нього, і аутизм не впливає на ваше ставлення. Не можна, щоб дитина думав, що він - тягар для людей, які його оточують. Дитина повинна знати, що ви не вимагаєте, щоб він прикидався "нормальним". Спонукайте дитину розвивати його сильні сторони, підкреслюйте його унікальність і донесіть, що ви любите його таким, яким він є.

Поради

  • Виберіть одне певну поведінку, яке ви хочете змінити: наприклад, ви хочете, щоб дитина перестала кидатися їжею під час їжі.
  • Визначте, що саме відбувається перед поява небажаної поведінки - це допоможе вам визначити його причину. Може бути, аутична дитина закінчує тобто раніше, ніж всі інші люди за столом? Чи є який-небудь спосіб усунути причину небажаного поведінки або змінити її? Наприклад, дитині можна запропонувати якесь заняття за столом, поки все закінчать трапезу.
  • Не забувайте, що поведінка дитини - це його спроба спілкуватися і пояснити щось: "Мені страшно!", "Мені нудно!", "Зверніть на мене увагу!", "Я розсердився" тощо. Спосіб, яким дитина намагається донести свої потреби, може бути прийнятним в даній ситуації або небажаним, однак вам потрібно спробувати зрозуміти, що саме турбує дитину. Це допоможе вам знайти можливі рішення проблеми з поведінкою.

попередження

  • Необхідно пам'ятати, що для аутичних дітей значимими є багато факторів, які звичайні люди навіть не помічають. Наприклад, дитина може нервувати, якщо ви завжди сервірували обід на одних і тих же тарілках, а сьогодні взяли інший посуд, якщо хтось сидить за обідом не на тому місці, якщо зазвичай дитина вечеряє після того, як прийме ванну, а сьогодні ви накрили стіл раніше, тощо.
  • Необхідно знати, що іноді фахівці, які працюють з особливими дітьми, рекомендують методики, які можуть нашкодити дитині. Якщо дії, рекомендовані терапист, змушують дитину плакати, кричати або відчувати паніку, вам потрібно відмовитися від таких методів.