Як впоратися з емоційним насильством з боку батьків (для підлітків)

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 15 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко
Відеоролик: Как лечить психическое расстройство? | Консультации с Еленой Яковенко

Зміст

Емоційне насильство може приймати різні форми. Батьки вдаються до насильства, якщо регулярно кричать на вас, принижують, ображають, ігнорують, відкидають або загрожують вам. Емоційне насильство часто породжує відчуття безнадії, туги або власної нікчемності, які не відступають дуже довгий час. Використовуйте основні прийоми і стратегії, які дозволяють правильно реагувати на подібні прояви насильства. Якщо вам потрібна допомога і підтримка, зверніться до людини, якій ви довіряєте. Намагайтеся піклуватися про себе і зосередьтеся на думках про те, щоб скоріше зцілити душевні рани.

кроки

Метод 1 з 3: Як реагувати на емоційне насильство

  1. 1 Зрозумійте, що ви не винні. Що б ви не зробили, емоційне насильство є неприйнятним ні в якій ситуації. Крім того, причина завжди в тому, хто схильний до насильства, а не в його жертві. Ніхто і ніколи не заслуговує бути мішенню для емоційного насильства, тому не звинувачуйте себе.
    • Нагадуйте собі, що слова кривдника - це лише віддзеркалення його думок, а не ваших дій. Говоріть собі: «Справа не в мені».
  2. 2 Навчіться розпізнавати шаблони насильницької поведінки. Можливо, батьки схильні до таких дій в певних ситуаціях. Цілком ймовірно, що цьому передує зміна настрою або поведінки. Навчіться розрізняти небезпечні сигнали, щоб заздалегідь підготуватися або скласти план, який допоможе уникнути подібної ситуації.
    • Наприклад, якщо у вашого батька проблеми з алкоголем, то може виявитися, що він найбільше схильний до насильства після вживання спиртних напоїв.
    • Також ви можете помітити, що певні типи насильства проявляються в певних ситуаціях. Наприклад, мати може мати схильність принижувати вас тільки в присутності інших людей.
  3. 3 Намагайтеся зберігати спокій в такі моменти. Якщо на вас відбуваються емоційні нападки, то легко піддатися імпульсу і закричати, розплакатися або огризнутися. Якщо той з батьків починає кричати або ображати вас, то перед тим як відповісти, зробіть кілька глибоких вдихів і повільно порахуйте про себе до десяти. Це дозволить вам взяти себе в руки і обдумати подальші дії.
    • Якщо можливо, краще вийти з приміщення хоча б на пару хвилин. Фізична відсутність того, хто здійснює нападки, допоможе вам впоратися з емоціями і зібратися з думками.
    • Щосили намагайтеся ігнорувати жорстокі слова. Найкраще фізично дистанціюватися, але якщо у вас немає можливості піти, то спробуйте подумати про щось приємне. Згадайте рядки своїх улюблених віршів, надихаючої пісні або подумки переміститеся в своє «щасливе місце». Вам слід пам'ятати, що слова агресора - це неправда, і що ніхто не має права так говорити з вами.
  4. 4 Поговоріть з батьками. Залежно від типу насильницьких дій можна спробувати поговорити з батьками. Намагайтеся говорити чітко і приводити конкретні приклади. Не потрібно проявляти відповідну агресію, лаятися або кричати. Спокійно розкажіть про свої почуття й емоції в такій ситуації.
    • Наприклад, скажіть: «Я не знаю, чи розумієш ти, як грубо ставишся до мене, коли вип'єш», - або: «Не можна принижувати людей. Я не хочу це терпіти. Ти можеш бути добрішими до мене? »
    • Нерідко агресивні батьки заперечують свої вчинки і говорять дитині «тримай себе в руках» або щось подібне. В таких обставинах слід зробити глибокий вдих і витримати паузу. Вам не під силу змінити батьків, зате можна змінити своє ставлення до ситуації. Пам'ятайте, що з часом ви зможете виїхати і жити самостійно.
  5. 5 Скажіть батькам, що їх поведінка неприпустима. Перспектива постояти за себе може лякати вас, але насильство ніколи не припиниться, якщо не діяти. Коли батьки говорять грубі слова чи не реагують на вас, спокійно скажіть те, що вважаєте за потрібне вимовити в даний момент.
    • Наприклад, скажіть: «Я розумію, що тобі не подобаються мої шкільні оцінки, але це не привід ображати і принижувати мене. Я намагаюся в міру своїх сил ».
    • Якщо батько мовчить або ніяк не реагую, то скажіть: «Я знаю, що ти злишся, але нам потрібно поговорити про це. Я хочу вирішити проблему, а не йти від неї ».
    • Завжди ставте на перше місце власну безпеку. Якщо ви вважаєте, що вам небезпечно висловлювати свою думку, так як батьки можуть вийти з себе і вдатися до фізичного насильства, то це не найкраще рішення.
  6. 6 Висловіть свої емоції. Спробуйте розповісти батькам про свої почуття. Наприклад, якщо ви відчуваєте відчай чи безнадія, то не варто мовчати. Батьки можуть навіть не розуміти, що ви відчуваєте і як їх слова зачіпають вас. Почніть розмову самі або у відповідь на чергове зауваження. Висловлюйте свої почуття від першої особи і не вимовляєте обвинувальних або агресивних слів щодо батьків.
    • Наприклад, скажіть: «Мені не подобається весь час відчувати себе винуватою. Будь ласка, не треба так ».
    • Скажіть: «На мене стільки всього тисне, що я просто не можу впоратися. Мені сумно, що я не можу тобі догодити, як би не старався »
  7. 7 Спробуйте проводити менше часу з батьками. Іноді краща відповідь на агресію - це спроби уникнути зустрічей. Простіше сказати, ніж зробити, якщо ви живете разом з батьками. Вам слід проводити з батьками якомога менше часу, коли вони поводяться агресивно. В цьому випадку підіть в безпечне місце в будинку або вийдіть на вулицю.
    • Наприклад, якщо ви відчуваєте, що батько схвильований і ось-ось «вибухне», то повідомте, що вам потрібно виконати домашнє завдання, після чого вирушайте в свою кімнату.
    • Також можна вийти з дому. Сходіть в парк, прогуляйтеся по околицях або зайдіть до своїх друзів.
    • Запишіться на факультативні заняття або секції в школі, щоб у вас був привід йти з дому по важливих справ. Також це допоможе вам підготуватися до вступу в університет.
    • Знаходьте способи залишатися з ночівлею у родичів або друзів. Запропонуйте доглянути за своїми двоюрідними братами, доглядати за будинком під час відсутності родичів або наводити порядки у дворі у літній тітоньки.
    • Знайдіть підробіток, щоб проводити менше часу вдома, а також заробити грошей і стати менш залежним від батьків.
  8. 8 Звертайтеся по допомогу в разі небезпеки. Якщо ви передчуваєте небезпека або батьки перейшли до фізичного насильства, як можна швидше підіть від них в безпечне місце. Зателефонуйте в службу екстреної допомоги (для Росії це 112) або на кризову лінію допомоги підліткам 8 (499) 977-20-10.

Метод 2 з 3: Як звернутися за допомогою

  1. 1 Розкажіть про ситуацію одному. Навіть якщо ваш друг не в змозі вплинути на ситуацію, він зможе запропонувати вам підтримку і співчуття. Поговоріть з близьким другом і скажіть йому, як він може допомогти вам (нехай навіть просто іноді дзвонити вам і питати, як справи). Добрий друг вислухає вас без осуду і критики.
  2. 2 Поговоріть з дорослим, якому ви довіряєте. Якщо ви пригнічені, вам потрібна підтримка або рада, то вам допоможе бесіда з дорослою людиною, якій ви довіряєте. Це може бути ваш родич, наставник або друг сім'ї. Людина запропонує вам підтримку і варіанти виходу з ситуації або допоможе знайти фахівця, який зможе вам допомогти.
    • Слід знати, що деякі дорослі зобов'язані повідомляти владі про неприпустиме ставлення до дітям і підліткам за службовим обов'язком. Наприклад, учитель або тренер зобов'язаний повідомити про таку ситуацію в відповідні інстанції. Родич або друг сім'ї не зобов'язані так поступати.
    • Якщо ви не готові нікуди повідомити про емоційний насильство і не хочете, щоб в справу втручалися сторонні люди, скажіть про це дорослому, якому вирішили довіритися. Попросіть поважати ваше бажання і на даний момент зберегти бесіду в таємниці.
  3. 3 Зверніться за підтримкою анонімно. Якщо ви не готові поговорити з людиною особисто, то знайдіть групу в інтернеті, в якій можна анонімно поділитися своїми проблемами (форуми підтримки або допомоги при психологічних проблемах).
    • Можна звернутися в службу допомоги дітям і підліткам. Зателефонуйте, напишіть повідомлення або зверніться онлайн.
  4. 4 Поговоріть зі шкільним психологом. Їх завдання - допомагати дітям і підліткам справитися з особистими проблемами і кризовими ситуаціями. Психолог допоможе вам розібратися в причинах емоційного насильства і підкаже, як слід поводитися. Крім того, якщо необхідно, він може втрутитися в ситуацію (звернутися до батьків або в поліцію).
    • Слід розуміти, що психологи, психотерапевти і вчителя за законом зобов'язані повідомляти про ситуації, які можуть становити загрозу вашої безпеки.
    • Шкільний психолог навряд чи запропонує тривалу терапію, але, можливо, допоможе вам знайти потрібного фахівця.
  5. 5 Повідомте про ситуацію дорослим, у яких є певні повноваження. Якщо ви відчуваєте небезпеку або більше не готові миритися з ситуацією, поговоріть з дорослим, який може вжити відповідних заходів. Зверніться до вчителя, шкільного психолога, вашому терапевта або педіатра, медсестрі, працівникам школи або в правоохоронні органи. Вони зобов'язані повідомити про можливе насильницьке зверненні в соціальну службу і почати розслідування. Поговоріть з ними, щоб вирішити проблему.
    • Таке звернення буде мати серйозні наслідки. Можливо, вам доведеться жити далеко від батьків (наприклад, в дитячому будинку або з родичами).

Метод 3 з 3: Як подбати про себе

  1. 1 Оточіть себе підтримкою. Проводьте якомога більше часу з людьми, які готові підтримати вас. Це можуть бути родичі, вчителі, товариші по спортивній команді або по секції, однокласники чи друзі по сусідству. Виберіть людей, на яких можна покластися. Звертайтеся до них, коли вам необхідно виговоритися або відчути підтримку близької людини.
    • Крім однолітків також можна звертатися до надійних дорослим або наставникам.
  2. 2 підвищуйте самооцінку за допомогою позитивного внутрішнього діалогу. Якщо ви роками страждаєте від емоційного насильства з боку батьків, то подібна ситуація може негативно позначитися на вашому емоційному здоров'я. Моральні знущання нерідко призводять до низької самооцінки і почуття власної неповноцінності. Подібні почуття не мають під собою підстав. Намагайтеся помічати всі негативні думки про себе і замінювати їх позитивними уявленнями.
    • Наприклад, якщо ви думаєте «Я нічого не можу зробити добре», зупиніться і нагадайте собі про свої досягнення на кшталт вдало виконаного домашнього завдання або досягнутої особистої мети.
    • Ставтеся до себе так, як ставилися б до хорошого друга, який потрапив в аналогічну ситуацію.
  3. 3 Займайтеся тим, що дарує вам радість. Можливо, ви любите займатися спортом, танцювати, читати або слухати музику. Знаходьте час для таких занять.Запишіться в гурток чи шкільну спортивну команду і займайтеся улюбленою справою з однодумцями. Якщо у вас є творчі нахили, то знайдіть інтернет-спільноти, в яких можна ділитися своїми розповідями або малюнками.
    • Спокійні дії на кшталт перегляду фільму або читання книги також допоможуть розслабитися і забути про негативні думках, викликаних подіями з життя.
  4. 4 Зрозумійте, що ви можете продовжувати любити батьків. Коли ви стикаєтеся з емоційним насильством, цілком нормально приходити в замішання або переживати суперечливі почуття. Можна любити батьків і бажати їм добра, навіть якщо вони погано до вас ставляться. Однак почуття не повинні заважати вам звернутися за допомогою або поговорити з надійною людиною. Цілком реально отримати допомогу і продовжувати любити батьків.
    • В один день ви будете відчувати любов, в інший ненависть. Розкажіть про свої відчуття близької людини і зрозумійте, що вони абсолютно нормальні.
  5. 5 Займіться йогою. Запишіться на уроки йоги в спортивному центрі, будинку культури, школі або в парку. Заняття йогою дозволять знизити рівень тривожності і допоможуть спокійно і впевнено впоратися з труднощами будинку або в школі. Крім того, вони поліпшать настрій і значно підвищать вашу самооцінку.
  6. 6 ведіть щоденник. Це відмінний спосіб зрозуміти і висловити свої емоції. Справитися з емоційним насильством складно, особливо коли воно виходить від ваших батьків. Можливо, ви хочете з ким-небудь поговорити, але не знаєте, що сказати. Щоденник допоможе вам прояснити свої думки і почуття, краще зрозуміти себе і розібратися в ситуації.
    • Якщо ви будете описувати в щоденнику відносини з батьками, то зберігайте його в безпечному місці, де вони його не знайдуть. Якщо ви боїтеся, що його все ж виявлять, спробуйте використовувати для певних дій або подій кодові слова.