Як доглядати за кішкою, хворий на діабет

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 18 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Вы Кормите Своего Питомца Неправильно
Відеоролик: Вы Кормите Своего Питомца Неправильно

Зміст

Виявлення у кішки діабету може одночасно налякати і приголомшити її господаря. Багато хто дивується, яким чином у кішки взагалі може виникнути дане захворювання. Незважаючи на те, що такий діагноз може виявитися потрясінням, догляд за кішкою, яка страждає на діабет, цілком посильний. Коли захворювання виявлено на ранній стадії, при правильному догляді його можна навіть звернути. Якщо ваша кішка страждає на діабет, то ви можете зробити цілий ряд заходів. Вам необхідно забезпечити їй щоденний догляд, навчитися робити ін'єкції інсуліну і вивчити симптоми, на які слід звертати особливу увагу у кішок-діабетиків.

кроки

Частина 1 з 3: Щоденний догляд

  1. 1 Організуйте кішці правильне дієтичне харчування. Багато хто знає, що страждають на діабет люди повинні стежити за тим, чим вони харчуються, те ж саме стосується і кішок. Ідеальна дієта для кішки повинна містити багато білка і мало вуглеводів. На жаль, більшість кормів, які продаються в супермаркетах, багате вуглеводами і містить мало білків. Вам же необхідний корм, що задовольняє потребам вашої кішки.
    • Багато харчових компанії, що випускають котячі корми преміум-класу, пропонують свої дієтичні білкові продукти. Серед цих виробників слід згадати Purina, Hills і Royal Canin. Наприклад, корм Purina DM випускається як в сухому вигляді, так і у вигляді консервів. Якщо у кішки є постійний доступ до води, то її спокійно можна годувати і тим, і іншим видом корму.
    • Зміст вихованця на білковій дієті дозволить знизити вироблення його тілом надлишкової глюкози. Це допоможе тілу самостійно стабілізуватися. Деяким кішкам не потрібно нічого, крім перекладу на високоякісну багату білком дієту.Через кілька місяців дієтичного харчування такі тварини можуть навіть повернутися до нормального життя.
  2. 2 Годуєте кішку за розкладом. До недавнього часу вважалося, що найкраще годувати кішку-діабетика безпосередньо після ін'єкції інсуліну. Однак в даний час вчені визнають, що рівень інсуліну максимально піднімається через 3-6 годин після ін'єкції, а це викликає у кішки почуття голоду. Тому необхідно поєднати основний прийом їжі з високим рівнем інсуліну, який спостерігається через 3 години після ін'єкції.
    • Перед тим, як робити кішці ін'єкцію інсуліну, також потрібно перевірити, що у тварини є апетит (тобто, кішка їсть як зазвичай). Тому непогано влаштувати кішці перекус перед ін'єкцією. Якщо ви помітите, що кішка відмовляється їсти, зателефонуйте своєму ветеринара, перед тим як робити ін'єкцію. Якщо вихованець захворів, то введення йому повної дози інсуліну може привести до передозування.
    • Іншими словами, вам необхідно розділити денний обсяг корму для кішки на чотири невеликі порції. Два маленьких перекусу потрібно давати безпосередньо перед ін'єкціями інсуліну, а дві більших порції - через 3-6 годин після них. Повернення до нормального режиму може виглядати наступним чином:
      • 7:00 - перекус + ін'єкція інсуліну;
      • 10:00 - основне годування;
      • 19.00 - перекус + ін'єкція інсуліну;
      • 22:00 - основне годування.
  3. 3 Регулярно показуйте кішку ветеринара. Вашій кішці будуть потрібні регулярні візити до ветеринара. Ветеринар навчить вас самостійно робити ін'єкції інсуліну і перевіряти рівень глюкози, але при цьому кішці також будуть потрібні деякі аналізи, які зможе провести тільки ветеринар. Ці аналізи можуть включати в себе перевірку працездатності нирок і печінки.
    • Якщо котячий діабет виходить досить добре контролювати і при цьому не виникає ніяких проблем, відвідуйте ветеринара кожні три місяці, цього має бути достатньо.
    • Вивчіть тривожні симптоми. Зміна звичайного рівня спраги, апетиту або обсягу сечі у кішки може говорити про те, що щось йде не так. Якщо ви помітите, що кішка-діабетик п'є більше звичайного, це може говорити про порушення рівня глюкози. В такому випадку необхідно показати тварину ветеринару.
  4. 4 Знайдіть того, хто зможе доглядати за кішкою, якщо вам необхідно буде виїхати. Забезпечте надійний догляд за кішкою на той випадок, коли ви не зможете бути присутніми вдома через роботу, навчання або який-небудь поїздки.
    • Найнявши на час своєї відсутності спеціального людини, що володіє достатніми знаннями для належного догляду за кішкою, ви забезпечите душевний спокій і собі, і своєму вихованцеві. У більшості ветеринарних клінік вам можуть запропонувати пересмикування вихованця або порекомендувати послуги спеціальних доглядальниць для кішок-діабетиків.
    • Якщо за вашою кішкою буде доглядати один, обов'язково продемонструйте йому, яким чином слід вводити ін'єкції інсуліну і стежити за рівнем глюкози в крові. Проінструктуйте одного про те, яких симптомів необхідно побоюватися, що йому слід робити і куди дзвонити в екстреній ситуації.
  5. 5 Знайдіть онлайн групи підтримки або форуми, присвячені котячому діабету. Наприклад, непоганою підмогою для вас може стати diabet-cats.livejournal.com і інші подібні веб-сайти. Завжди корисно мати під рукою важливу інформацію і підтримку оточуючих.
    • Постійний ветеринарний догляд може коштувати досить дорого. У деяких випадках можна звернутися за допомогою до благодійних організацій, які надають підтримку нужденним власникам кішок-діабетиків.

Частина 2 з 3: Ін'єкції інсуліну

  1. 1 Підготуйте шприц. Для кожної ін'єкції необхідно брати новий стерильний шприц. Це дозволить уникнути інфекцій. Наповніть шприц рекомендованої ветеринаром дозою інсуліну.
    • Не намагайтеся тримати поруч з собою кішку, поки готуєте шприц. Дозвольте кішці займатися своїми справами, а самі спокійно підготуйте шприц і частування для вихованця і тільки потім вирушайте шукати тварина.
  2. 2 Організуйте режим. Необхідно постаратися щодня робити ін'єкції кішці в один і той же час. Підійдіть до кішки з низьковуглеводним білковим частуванням і підготовленим шприцом. Частування кішки перед ін'єкцією дозволить створити у вихованця позитивну асоціативний зв'язок між ласощами і ін'єкцією.
    • Якщо ви будете робити ін'єкції щодня в один і той же час, ймовірність забути про них буде нижче. Також можна встановити собі нагадування в телефоні, якщо ви все ж побоюєтеся забути зробити ін'єкцію кішці.
  3. 3 Зручно сядьте поруч з кішкою. Якщо ви боїтеся, що кішка може спробувати втекти під час уколу, попросіть кого-небудь (того, кому кішка довіряє) міцно, але обережно її потримати. Переконайтеся в тому, що вам буде зручно до неї дотягнутися.
    • Допоможіть кішці звикнути до цієї повсякденною процедурою, забезпечивши їй максимальне розслаблення і спокій. Постарайтеся не лякати тварина.
  4. 4 Защипніть шкіру кішки. Обережно защіпніте шкіру кішки великим і вказівним пальцями. Зазвичай ін'єкцію роблять в плече або в стегно. У затиснуту шкіру легше вводити голку, крім того, у кішки при цьому виникає менше больових відчуттів.
    • Якщо у кішки довга шерсть, постарайтеся розсунути її за допомогою щітки або гребінця, щоб вам було видно шкіру в момент введення ін'єкції.
    • Якщо ви не впевнені в тому, як правильно робити ін'єкцію, зв'яжіться з ветеринаром.
  5. 5 Введіть голку в шкіру. Ін'єкції інсуліну необхідно вводити безпосередньо під шкіру, а не в м'яз. Введення інсуліну в м'яз буде болючим для кішки. Щоб правильно ввести ін'єкцію, шприц необхідно тримати практично паралельно шкірі. Введіть голку в тому місці, до якого її приклали. Робіть все максимально швидко і плавно.
    • Не потрібно встромляти голку ривком, так як для кішки це буде болісно. Зазвичай голки шприців з інсуліном досить гострі, щоб їх можна було акуратно ввести в шкіру швидким і плавним рухом.
    • Переконайтеся в тому, що скіс кінчика вводиться голки повернутий догори. Це допоможе вивести голку максимально акуратно і безболісно.
    • Після введення голки натисніть на поршень шприца, щоб ввести під шкіру інсулін. Потім вийміть шприц.
  6. 6 Після уколу нагородите кішку своєю увагою і щедрою похвалою. Обов'язково заохочуйте кішку після ін'єкції. Наприклад, її можна погладити або причесати, а також похвалити ласкавими словами. Кішка повинна усвідомити, що вела себе правильно, тому не пропускайте цей крок.
    • Створення позитивної атмосфери навколо ін'єкції не змусить кішку в наступний раз ховатися, коли підійде час чергового уколу.

Частина 3 з 3: Спостереження за станом здоров'я кішки

  1. 1 Слідкуйте за рівнем цукру в крові кішки. Золотим правилом контролю діабету є перевірка рівня глюкози в крові. Цифрові глюкометри для людей також можуть використовуватися для перевірки глюкози у кішок. Для кішок нормальним вважається рівень глюкози близько 4,4-6,6 ммоль / л. Після їжі рівень цукру у здорових кішок може збільшуватися до 13,8-16,5 ммоль / л. Так як рівень глюкози в крові кішок-діабетиків контролюється інсуліном, він повинен знаходитися в рамках нормальних значень.
    • Регулярний контроль рівня глюкози в крові дозволить уникнути такого стану, як гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові). Гіпоглікемія може наступити при випадковому передозуванні інсуліну. В такому випадку у тварини може з'явитися слабкість, сплутаність свідомості, втрата координації, а в крайніх випадках - кома.
    • Якщо навіть після ін'єкції інсуліну рівень цукру в крові кішки залишається на високому рівні, негайно зв'яжіться з ветеринаром.
  2. 2 Перевіряйте аналіз сечі. Ветеринар може запропонувати вам придбати тестові смужки для перевірки стану котячої сечі приблизно два рази на тиждень. Типові тест-смужки, такі як Діафан, включають в себе дві вбираючі подушечки, які змінюють свій колір залежно від рівня глюкози і ацетону (кетонів) в сечі.Основна мета застосування тестів - не перевірити цукор, а переконатися в тому, що в котячої сечі відсутній ацетон. Ветеринар надасть вам подальші про те, як правильно користуватися такими смужками.
    • Кетони - це токсини, які починають виділятися тілом, коли рівень глюкози в крові залишається високим протягом дуже довгого часу. Присутність кетонів в котячої сечі свідчить про нестабільний стан кішки, тому необхідно терміново звернутися до ветеринара.
  3. 3 Спостерігайте за поведінкою кішки. Чи хвора ваша кішка діабетом чи ні, ви завжди повинні знати характерне для неї поведінку. Кішки не в змозі повідомити людині про погане самопочуття. Тому господареві кішки дуже важливо звертати увагу на те, що нехарактерно для його тварини.
    • Зв'яжіться з ветеринаром, якщо помітите, що кішка п'є помітно більше звичайного, страждає частим і рясним сечовипусканням, відчуває проблеми з координацією, худне без явної причини або поводиться апатично.
  4. 4 Вивчіть інформацію про котяче діабеті. Як і люди, кішки можуть страждати від двох різних типів діабету: першого і другого. Діабет першого типу вимагає введення ін'єкцій інсуліну, так як підшлункова залоза не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну, щоб підтримувати цукор в крові на нормальному рівні. При діабеті другого типу ін'єкції інсуліну можуть як знадобитися кішці, так і немає. Все залежить від того, чи проводить підшлункова залоза достатню кількість інсуліну.
    • У діабету є чотири основні симптоми. До них відносять: часте і рясне сечовипускання, підвищене вживання води, незрозумілу втрату ваги і підвищений апетит.
    • У деяких випадках, коли хвороба виявлена ​​на ранніх стадіях, при правильному догляді кішки можуть повернутися назад до здорового життя.
    • На кішок погано впливають оральні гіпоглікемічні засоби (ліки, які знижують рівень глюкози в крові). З цієї причини для контролю їх стану необхідно використовувати ін'єкції інсуліну.

Поради

  • Незважаючи на те, що надмірна вага не є причиною діабету, кішки із зайвою вагою більш схильні до розвитку даного захворювання. Якщо у вашої кішки є зайва вага змініть її харчування в кращу сторону, щоб допомогти вихованцеві схуднути і стати більш здоровим і щасливим.
  • Годувати кішку сухим котячим кормом не дуже добре. Якщо ваш вихованець харчується сухим кормом, подумайте про те, щоб перевести його на високоякісний консервований корм, що буде для нього корисніше. Якщо ви не впевнені в тому, який корм краще всього підійде вашій кішці, проконсультуйтеся з ветеринаром.

попередження

  • Не починайте самостійно давати кішці інсулін без попередньої консультації з ветеринаром. Введення неправильної дози інсуліну або використання його в тому випадку, коли він не потрібен, може виявитися фатальним.