Бути креативним мислителем та вирішувачем проблем

Автор: John Pratt
Дата Створення: 17 Лютий 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
The PSYCHOLOGY Of AQUASCAPING
Відеоролик: The PSYCHOLOGY Of AQUASCAPING

Зміст

Вам нудно знову і знову знаходити однакові нудні рішення своїх проблем? Ви хочете переробити свій мозок, щоб стати більш креативним та розумнішим? За допомогою кількох простих розумових порад ви зможете швидко з’єднати всі свої творчі нейрони. Більш креативне мислення передбачає використання творчих навичок вирішення проблем, нестандартне мислення та тренування мозку.

Крок

Метод 1 з 5: Визначте проблему

  1. Запишіть задачу. Запис проблеми конкретною мовою допомагає прояснити та спростити вашу проблему. Це може зробити його більш керованим та рухати вас уперед, щоб вирішити проблему лобово. Крім того, спрощення мови, якою ви користуєтесь, може допомогти вам почуватись менш враженими складністю проблеми.
    • Прикладом можливої ​​проблеми є те, що ви відкладаєте важливі завдання до останнього моменту (зволікання). Запишіть, у чому полягає ваша конкретна проблема, яку ви хочете вирішити.
    • Визначте проблему найпростішими словами. Якщо проблема зволікання, просто запишіть зволікання замість "Я завжди чекаю до останньої хвилини, щоб закінчити проекти, і це є стресом".
  2. Переконайтеся, що проблему потрібно вирішити. Ви коли-небудь чули приказку: "якщо вона не зламалася, не піди це виправляти"? Ця мантра також стосується визначення проблеми. Іноді ми можемо швидко судити і бачити проблеми, коли їх насправді немає.
    • Наприклад, якщо ви вважаєте проблему зволіканням, чи є способи, що це не проблема? Чи може це бути без стресу і допомогти вам зосередитись на виконанні своєї роботи (на деяких людей потрібен тиск для роботи)? Чи можливо, що ваше зволікання може не сподобатися іншим, але це нікому не шкодить і, здається, не впливає на виконання вашої роботи? Якщо проблема, здається, не має жодних ідентифікованих наслідків, то це може бути не пріоритетною проблемою, або може не бути проблемою взагалі. Іншими словами, ви можете думати, що зволікаєте, але ні.
  3. Складіть список плюсів і мінусів для вирішення вашої проблеми. Запис плюсів і мінусів вирішення проблеми може допомогти виявити, чи варто вирішувати проблему та чи є вона пріоритетною. Аналіз витрат та вигод передбачає пошук позитивних сторін вирішення проблеми, але також і негативних сторін невирішення проблеми.
    • Запишіть, що станеться, якщо проблему не вирішити. На прикладі зволікання наслідками можуть бути такі, що інші можуть продовжувати коментувати ваше зволікання, що у вас можуть виникати труднощі з розстановкою пріоритетів завдань, що у вас виникає більший стрес і що якість вашої роботи може постраждати, якщо ви недостатньо віддаєте себе час для завершення проекту.
    • Запишіть і прийміть переваги вирішення проблеми. Переваги вирішення зволікання можуть включати: менше стресу в останню хвилину, якість роботи покращиться, оскільки у вас більше часу, у вас є більше часу, щоб закінчити роботу, а керівники та колеги будуть менше турбуватися про зволікання. Якщо ви бачите, що вирішення проблеми має багато переваг, то це, мабуть, варто виправити, і це може бути проблемою з високим пріоритетом.
  4. Визначте всі складові проблеми. Навчіться включати все. Визначте складові проблеми в цілому. Також включайте залучених людей, зміст та контекст.
    • Запишіть усе, що ви знаєте про проблему, та будь-які компоненти, які, на вашу думку, сприяють проблемі. Що стосується зволікання, список може виглядати так: такі відволікаючі фактори, як телебачення / Інтернет, уникнення завдань, які займають багато часу, проблеми з плануванням (недостатньо часу) та низька терпимість до розчарувань. Ці проблеми можуть бути пов'язані з організаторськими здібностями.
    • Спробуйте створити проблемне дерево з основною проблемою на стовбурі дерева, а відповідні компоненти - на гілках дерева. Таким чином ви можете уявити, як виглядає ваша проблема, і як інші проблеми сприяють головній проблемі.
  5. Зосередьтеся на одній проблемі за раз. Обов’язково визначте свою проблему дуже конкретно. Іноді проблема може мати багато компонентів, тому важливо зосередитись на конкретній і детальній проблемі, перш ніж намагатися вирішити проблему великої картини.
    • Наприклад, зволікання може бути невеликою частиною більшої проблеми, через яку страждає якість вашої роботи і що ваш начальник хоче, щоб ви робили менше помилок. Замість того, щоб намагатися боротися з якістю вашої робочої проблеми (яка може бути дуже складною), визначте всі компоненти, що сприяють проблемі, і працюйте над кожним компонентом окремо як над проблемою.
    • Одним із способів зрозуміти це є створення графічного подання або “дерева проблем / рішень” більшої проблеми порівняно з меншими проблемами. Ви можете поставити більшу проблему посередині (організаційні проблеми, що впливають на якість роботи), а компоненти проблеми поширюються з середини.До компонентів, що сприяють більшій проблемі, можна віднести такі речі, як висипання, приділення великої уваги, управління часом та зволікання. Зауважте, що зволікання є лише однією складовою головної проблеми якості роботи та / або організаційних проблем.
  6. Запишіть свої цілі. Щоб почати вирішувати проблему, потрібно зрозуміти кінцевий результат, який ви хочете. Запитайте себе "Чого я хочу досягти, вирішивши цю проблему?"
    • Зробіть свої цілі конкретними, реалістичними та обмеженими часом. Іншими словами; приділіть собі певний час, необхідний для досягнення мети або вирішення проблеми. Деякі цілі займають тиждень, а інші - півроку.
    • Наприклад, якщо ваша мета - вирішити проблему зволікання, це може бути дуже довгостроковою метою, оскільки деякі звички можуть бути глибоко вкоріненими і важко покласти край. Але ви можете зробити мету меншою, більш реалістичною та обмеженою часом, сказавши: «Я хочу закінчити щонайменше 1 проект на день до граничного терміну протягом наступних двох тижнів». Ця мета є конкретною (достроково завершити проект), реалістичною (один проект замість усіх проектів) та обмеженою часом (протягом наступних двох тижнів).

Метод 2 з 5: Дослідіть і придумайте рішення

  1. Подумайте, як ви вирішили подібні проблеми. Швидше за все, ви раніше стикалися з подібною проблемою. Упізнайте минулі часи, коли ви працювали з цією проблемою чи подібними проблемами. Що ти зробив? Це спрацювало? Що також могло допомогти?
    • Запишіть усі ці думки на папері або на комп’ютері.
  2. Знайдіть шляхи вирішення проблеми іншими. Якщо у вас раніше цієї проблеми не було, корисно буде з’ясувати, як інші вирішили проблему. Як вони пішли на пошук рішення? Чи було їх рішення простим і простим, чи воно включало безліч аспектів та компонентів?
    • Спостерігайте і задавайте питання. Подивіться, як виступають інші. Запитайте інших, як вони вирішували такі проблеми.
  3. Визначте можливі рішення. Вивчивши можливі шляхи чи шляхи вирішення проблеми, ви можете об’єднати ці ідеї, організувати та оцінити їх.
    • Складіть список усіх можливих рішень. Запишіть будь-який спосіб, який ви можете придумати, щоб вирішити проблему. На прикладі зволікання, ваш список може включати дотримання строгого розкладу, розстановку пріоритетів завдань, щоденні нагадування про важливі завдання, складання реалістичних оцінок часу на виконання проектів, прохання про допомогу, коли це потрібно, і завдання, розпочате принаймні на день раніше ніж потрібно. Це навички організації та управління часом, яким можна навчитися. Швидше за все, буде багато способів працювати над вирішенням проблеми. Ви також можете знайти інші способи поведінки, що зменшують зволікання, наприклад, висипання, фізичні вправи для боротьби зі стресом та здорове харчування (для поліпшення та підтримання загального стану здоров’я).
  4. Подумайте над проблемою абстрактно. Мислення над проблемою чи питанням по-іншому може відкрити нові шляхи у вашому мозку. Ваш мозок може отримати нову точку відліку, щоб стежити за вашою пам’яттю, або встановити зв’язки у вашому мозку. Спробуйте подумати про проблему ширше або абстрактніше. Наприклад, якщо проблема полягає в зволіканні, іншим способом думати про це може бути те, що вам потрібен стрес, щоб щось зробити. У цьому напрямку думок вам доведеться вирішити проблему необхідності стресу, а не самого зволікання.
    • Подумайте про філософські, релігійні, культурні та інші складові вашої проблеми.
  5. Підійдіть до ситуації з іншого боку. Подумайте про можливі рішення, ніби ви дитина, яка вперше відкриває світ.
    • Спробуйте писати вільно або мозковий штурм, щоб отримати нові ідеї. Просто запишіть все, що вам спаде на думку, щодо можливих шляхів вирішення проблеми. Проаналізуйте свій список і розгляньте деякі варіанти, які ви зазвичай не розглядаєте або які, на вашу думку, не працюють.
    • Розгляньте альтернативні точки зору, які ви зазвичай не розглядаєте. Подумайте про химерні пропозиції інших людей і принаймні розгляньте їх як варіанти. Наприклад, якщо зволікання - це постійний бій, то хтось інший може дозволити вам працювати над вирішенням вашої проблеми. Це може здатися безглуздим, але навіть найхимерніші ідеї можуть мати до них істину. З цією ідеєю прохання про допомогу зі складними завданнями вам не спало на думку, оскільки просити про допомогу здається недоцільним. Навпаки, звернення за допомогою може бути дуже корисним.
    • Не встановлюйте жодних обмежень. Подивіться на неможливе. Відповідь може суперечити нормальному.
    • Ризикувати. Відкритість може бути пов’язана з прийняттям відповідних ризиків та навчанням на своїх помилках.
  6. Уявіть, що проблема вирішена. Це корисна методика, яка називається "диво-питання", тобто втручання, що використовується в терапії, орієнтованій на рішення (SFBT). Фантазування про наслідки рішення може допомогти людям задуматися про можливість пошуку рішення.
    • Уявіть, якщо вночі сталося диво, і ви прокидаєтесь вранці, і ця проблема чарівно зникла. Як би це було? Як би це було?
    • Поверніться до рішення і уявіть, що мало статися, щоб ваша проблема пішла.

Метод 3 з 5: Оцініть рішення

  1. Зробіть аналіз витрат і вигод, щоб прийняти рішення щодо рішень. Визначившись із усіма можливими рішеннями, ви можете скласти список плюсів і мінусів для кожної ідеї. Запишіть кожне рішення та розгляньте плюси та мінуси його використання як частини вашого рішення. Якщо він має більше переваг, ніж недоліків, це може бути корисним ресурсом.
    • Спробуйте знайти та заповнити графік витрат у мережі.
  2. Оцініть кожне рішення. Виходячи зі списку плюсів і мінусів, оцініть кожне рішення числом від 1 до 10, при цьому 1 найменш корисним, а 10 найбільш корисним. Найбільш корисні рішення матимуть найбільший вплив на пом’якшення проблеми. Наприклад, для зволікання дуже корисним рішенням може бути дотримання строгого графіка, тоді як більше сну вночі менше впливає на проблему в цілому. Найбільш корисні рішення безпосередньо вплинуть на проблему або вирішать її.
    • Оцінивши їх, запишіть їх з 1-10 на папері чи комп’ютері. Таким чином ви зможете повернутися до нього, коли впровадите обране рішення. Якщо ваше перше рішення не працює, ви можете переглянути список і спробувати ваше друге рішення тощо. Ви також можете ввести кілька рішень одночасно (замість одного за раз).
  3. Запитайте про введення. Соціальна підтримка та консультування є невід’ємною складовою вирішення проблем. Але дослідження показують, що ми можемо схильні недооцінювати, наскільки інші люди готові нам допомогти. Важливо не допустити, щоб власний страх перед тим, що вам не допомогли, утримував вас від прохання про допомогу, коли вона вам справді потрібна. Якщо ви не можете визначитися з рішенням або якщо ви просто занадто незнайомі з цією сферою, може бути корисно отримати допомогу від інших, хто вирішив подібні проблеми.
    • Поговоріть із другом, який має таку ж проблему або який вирішував проблему в минулому.
    • Якщо проблема пов’язана з роботою, обговоріть її з колегою, якому ви довіряєте, якщо він має досвід вирішення вашої проблеми.
    • Якщо проблема особиста, поговоріть із членом сім’ї або партнером, який вас дуже добре знає.
    • Зверніться за професійною допомогою до когось, хто є експертом у вирішенні вашої проблеми.

Метод 4 з 5: Навчання мозку вдосконаленню навичок вирішення проблем

  1. Шукайте новий досвід. Тренування мозку за допомогою нового досвіду може допомогти вам вдосконалити своє творче мислення та навички вирішення проблем. З навчанням та досвідом приходить і творчість.
    • Дізнайся чогось нового. Переглядайте фільми, читайте або переглядайте твори мистецтва у жанрах чи стилях, які ви зазвичай не дивитесь. Дізнайтеся більше про це.
    • Спробуйте навчитися грати на інструменті. Дослідження показують, що гра на інструменті може допомогти дітям досягти успіху в навчанні. Можливо, навчання грі на інструменті допоможе тренувати частини мозку, які контролюють такі важливі функції, як: увага, координація та креативність.
  2. Грати в ігри. Деякі дослідження показують, що гра в такі ігри, як Супер Маріо, може підвищити податливість мозку. Цей результат має наслідки для збільшення пам’яті, працездатності та загального когнітивного функціонування. Ігри, що вимагають таких навичок, як планування, математика, логіка та рефлекси, можуть бути особливо корисними для тренування сили мозку.
    • Деякі типи мозкових ігор, які можна спробувати, включають логічні головоломки, кросворди, дрібниці, пошук слів та судоку.
    • Спробуйте Lumosity, додаток для тренування мозку для вашого мобільного телефону.
    • Спробуйте Gamesforyourbrain.com або Fitbrains.com.
  3. Читайте і вивчайте нові слова. Читання бере участь у найрізноманітніших когнітивних функціях. Більший словниковий запас також пов’язаний із більшим успіхом та вищим соціально-економічним статусом.
    • Подивіться на dictionary.com та знайдіть його слово дня на. Вживайте слово кілька разів протягом дня.
    • Просто читання більше часто збільшить ваш словниковий запас.
  4. Використовуйте свою не домінуючу руку. Виконуйте завдання лівою рукою, якщо ви зазвичай виконуєте їх правою (або навпаки, якщо ви лівша). Це може створити нові нервові шляхи та розширити ваші міркування, а також розширити вашу творчість та відкритість розуму.
    • Спробуйте такі прості завдання, як чистка волосся та користування телефоном, перед тим як робити інші дії.

Метод 5 з 5: Виховуйте творчі здібності для вдосконалення навичок вирішення проблем

  1. Розширте свій кругозір. Творчість визначається як поєднання уяви, знань та оцінки. Поліпшення вашої творчості може допомогти вам вдосконалити свої навички вирішення проблем загалом.
    • Щоб активніше залучити свою творчу сторону, ви можете спробувати нові заходи, такі як: малювання, малювання, танці, кулінарія, музикування, написання щоденників, написання історій чи проектування чи створення чогось іншого!
  2. Спробуйте вільну асоціацію. Написання вільних асоціацій, також відоме як мозковий штурм, може бути корисним для формування нових ідей або способів вирішення проблем.
    • Запишіть перше, що спадає вам на думку, коли ви чуєте слово творчість. Тепер зробіть те ж саме зі словом розв’язування задач.
    • Запишіть, у чому ваша проблема, і будь-які слова, які безпосередньо спадають вам на думку та стосуються вашої проблеми, включаючи почуття, поведінку та ідеї. Мозковий штурм зволікання може виглядати так: гнів, розчарування, тиск, завдання, відволікання уваги, уникнення, бос, розчарування, занепокоєння, пізній, засмучений і пригнічений.
    • Тепер почніть мозковий штурм вирішення проблеми (що може бути залучене та яке це відчуття). Для зволікання це може виглядати так: зменшити відволікання уваги, тихе місце, порожній стіл, щільний графік, спокій, щасливий, розслаблений, впевнений, розуміння, відсутність стресів, вільний, мир, чистота, стосунки, вчасно та організовано.
  3. Намалюйте рішення. Графіка використовується для розвитку творчих навичок вирішення проблем у дітей. Використання мистецтва - це творчий спосіб по-різному думати про проблеми та рішення.
    • Спробуйте зробити вправу з арт-терапії. Візьміть аркуш паперу і зробіть лінію по центру. Намалюйте свою проблему ліворуч. Якщо проблема полягає в зволіканні, ви можете, наприклад, намалювати себе за столом з пачками паперів та завданнями на своєму столі, поки ви надсилаєте повідомлення на свій мобільний телефон на кресленні. Після того, як ви намалювали проблему, намалюйте, як може виглядати рішення на іншій стороні паперу. Це може бути малюнок вас із вашим порожнім столом, телефоном далеко, тихо працюючи за своїм столом.
  4. Викинь це з розуму. Якщо ви переживаєте рішення чи проблему, це може утримати вас від продуктивності, чіткого мислення та досягнення висновку чи рішення. Якщо так, може бути корисно зробити перерву. Часто ми можемо освіжитися і відкрити свій розум, просто розслабившись і зробивши щось, не пов’язане з проблемою.
    • Спробуйте відволіктися цікавим заняттям, таким як читання, а потім поверніться до проблеми, коли знову відчуєте свіжість.
  5. Спи на цьому. Дослідження показують, що ваш мозок продовжує обробляти та вирішувати проблеми, поки ви спите. Ваші мрії можуть навіть спробувати допомогти вам вирішити вашу проблему.
    • Зверніть увагу на сни, які ви бачите після проблеми, і шукайте можливі рішення, які міг знайти ваш підсвідомий мозок.

Поради

  • Наберіться терпіння. Схеми думок потребують часу, щоб змінитися.
  • Заохочуйте свій інтерес винагородою.
  • Вчіться на своїх помилках.
  • Виключіть рішення з урахуванням часу та ресурсів.