Як діяти при раптовій зупинці серця

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 23 Червень 2024
Anonim
Алготирм надання домедичної допомоги при раптовій зупинці серця.
Відеоролик: Алготирм надання домедичної допомоги при раптовій зупинці серця.

Зміст

Раптова зупинка серця - це провідна причина смертей у людей старше 40 років у багатьох країнах. Приблизно така ж кількість людей вмирають сумарно від хвороби Альцгеймера, пошкоджень, нанесених вогнепальною зброєю, раку молочної залози та шийки матки, колоректального раку, діабету, ВІЛ-інфекції, пожеж, ДТП, раку простати і суїцидів. Однак завдяки серцево-легеневої реанімації і використання автоматичного зовнішнього дефібрилятора (АНД) виживаність підвищується на 38%. У цій статті ви дізнаєтеся, як діяти в екстреній ситуації, якщо у кого-то раптово зупинилося серце.

кроки

Частина 1 з 3: Розпізнавання раптової зупинки серця

  1. 1 Зверніть увагу на раптовий непритомність або колапс у людини. Людина, яка відчуває серцевий удар, може втратити свідомість і впасти на землю без попередження. Постарайтеся прийти на допомогу людині, яка впала в колапс або втратив свідомість, як можна швидше.
  2. 2 Перевірте пульс. У людини з раптовою зупинкою серця пульс визначити неможливо. Найкраще пульс прощупується на променевої або сонної артерії.
    • Щоб промацати пульс на променевої артерії, необхідно докласти два пальця до зап'ястя біля основи великого пальця. Розмістіть вказівний і середній пальці на зап'ясті хворої людини. Якщо толчкообразние коливання не визначаються, значить, пульсу немає.
    • Щоб промацати пульс на сонній артерії, необхідно докласти два пальця до шиї. Сонні артерії можна виявити нижче щелепи на шиї справа і зліва. Знайдіть пульс, зсунувши два пальця в порожнисту область, трохи нижче щитовидного хряща ( «Адамова яблука»).
  3. 3 Зверніть увагу на дихання. У людей з раптовою зупинкою серця відсутнє дихання. Подивіться, послухайте і відчуйте, дихає людина чи ні. Зверніть увагу на рух грудної клітини, щоб зрозуміти, чи отримує організм кисень. Пам'ятайте, що кожна хвилина без кисню може виявитися критичною і привести до незворотних ушкоджень мозку.
    • Покладіть долоні на грудну клітку хворого. Якщо людина дихає, ви обов'язково відчуєте або побачите рух грудної клітини вгору або вниз. Інший варіант - приставити вухо до рота хворого і послухати, чи дихає людина.
  4. 4 Визначте, у свідомості людина. При раптовій зупинці серця людина втрачає свідомість. В цьому випадку, якщо ви запитаєте що-небудь у людини, він не відповість і не подасть знаку, що він почув вас.
    • Лікарі швидкої допомоги використовують шкалу Глазго: «Ви мене чуєте? Відкрийте очі! Назвіть своє ім'я! Стисніть мою руку! »

Частина 2 з 3: Основні дії для збереження життя потерпілого

  1. 1 Попросіть кого-небудь викликати швидку допомогу (за номером 103 або 112) або зробіть це самі, якщо навколо нікого немає. Зробити це потрібно в першу чергу. Хворий з раптовою зупинкою серця потребує негайної медичної допомоги і транспортування в лікарню - так у нього будуть максимальні шанси вижити. Спочатку знайдіть допомогу або переконайтеся, що це зробив хтось із оточуючих.
    • Не потрібно просто кричати «Хто-небудь, викличте швидку допомогу!» Виберіть серед оточуючих одного, подивіться йому в очі і особисто попросіть зателефонувати за номером 103 або 112. Можете сказати щось на кшталт: «Ви, чоловік у червоній футболці! Зателефонуйте 103 або 112! »
  2. 2 Спробуйте знайти дефібрилятор. У деяких публічних місцях можна виявити АНД; попросіть оточуючих знайти і принести дефібрилятор до хворого. АНД аналізує серцевий ритм і при необхідності робить електричний імпульс, а також дає інструкції для допомоги хворому.
  3. 3 Оцініть дихання і пульс ще раз. Швидко оцініть пульс і дихання у людини без свідомості ще раз. При відсутності дихання і пульсу починайте серцево-легеневу реанімацію.
    • Серцево-легенева реанімація (СЛР) проводиться шляхом натискання на область серця для перекачування крові і диханням рот в рот для насичення киснем клітин. При відсутності пульсу і / або відсутності самостійного дихання необхідно негайно починати СЛР.
  4. 4 Поза потерпілого. Потерпілий повинен лежати горілиць. Переверніть людини горілиць, оскільки для проведення СЛР необхідно натискати на грудну клітку і дихати рот в рот.
    • Не чіпайте потерпілого лише в тому випадку, якщо підозрюєте травму голови і / або шиї, Такі дії можуть призвести до паралічу або інших серйозних ускладнень. Якщо можливо, надайте допомогу, не змінюючи положення потерпілого.
  5. 5 Займіть правильну позицію. Перш ніж почати СЛР, займіть правильне положення. Помістіть підставу кисті в центр грудної клітини, на нижню частину грудини. Покладіть підставу інший кисті поверх першої. Випряміть лікті, щоб плечі були над кистями.
  6. 6 починайте натискання (Компресії). Після правильної постановки можете починати компресії. Натискання повинно бути сильним і швидким. Глибина натискання на грудну клітку повинна становити 2,5-5 см, після чого потрібно дати їй повернути в колишнє положення.
    • Темп натискань повинен відповідати 100 компреси в хвилину.
  7. 7 Після 30 компрессий робіть два вдиху. Необхідно вести підрахунок компрессий, щоб провести два дихальних руху. Перед проведенням вдихів закиньте голову постраждалого назад, покладіть одну руку на лоб, а інший висуньте щелепу вперед. Коли голова потерпілого знаходиться в правильному положенні, затисніть йому ніс, прикладіть губи до його губ і видихайте. Проведіть два вдиху і контролюйте підведення грудної клітини потерпілого. Кожен вдих повинен тривати як мінімум 1 секунду.
    • Після проведення 30 компрессий необхідно проводити 2 вдиху і потім знову 30 компрессий. Повторюйте цикл до прибуття допомоги або до появи дефібрилятора.
    • Якщо ви не вмієте робити СЛР, то можете пропустити крок з диханням. Акцентуйте увагу на правильних компресіях грудної клітини.
    • СЛР - процес виснажливий і непростий (ви можете навіть зламати ребра потерпілому). Якщо ви втомилися від виконання СЛР, попросіть іншу людину замінити вас. СЛР буде неефективною, якщо ви дуже втомилися.
    • Якщо імовірна травма голови або шиї, не закидайте голову потерпілого, а замість цього тільки висуньте його нижню щелепу вперед, щоб не посилити травму. Поставте великі пальці на виличні кістки потерпілого і пальцями натисніть на кути нижньої щелепи, щоб вивести її вперед.

Частина 3 з 3: Використання автоматичного зовнішнього дефібрилятора

  1. 1 Що таке автоматичний зовнішній дефібрилятор (АНД). Завдяки внутрішній електричній системі серце скорочується і перекачує кров. Серцеві скорочення мають постійний ритм. При порушенні в роботі цієї системи серце зупиняється або продовжує битися в мінливому ритмі. АНД - це мобільний пристрій, який зчитує серцевий ритм і при необхідності може відправляти електричний розряд в серце для відновлення нормального ритму.
    • Негайно скористайтеся АНД при його наявності! За відсутності АНД продовжуйте СЛР до приїзду швидкої допомоги.
    • АНД безпечно використовувати для вагітних. Дефібрилятор не зробить значного впливу на плід.
    • АНД автоматично аналізує серцевий ритм і визначає необхідність електричного розряду. Якщо необхідність в розряді є, переконайтеся, що ніхто не стосується потерпілого. Перш ніж натиснути на кнопку «Розряд», крикніть оточуючим: «Все відійдіть!»
  2. 2 Знайдіть людину, яка вміє користуватися дефібрилятором. Найефективніше дефібрилятором буде користуватися людина, яка цього навчений. Запитайте у тих, що оточують, чи вміє хтось користуватися дефібрилятором. Не панікуйте, якщо таких не знайшлося. Апарат дає інструкції і голосові підказки, щоб кожен міг його використовувати.
  3. 3 Перевірте наявність калюжі і води навколо потерпілого. Вода є провідником електрики, тому використання АНД у вологих умовах - погана ідея. Електричний розряд можете отримати ви або хтось із оточуючих. Якщо потерпілий лежить в калюжі, перенесіть жертву в сухе місце, щоб використовувати АНД.
  4. 4 Увімкніть АНД та дотримуйтеся порад апарату. Бажано мати досвід у використанні АНД, але завдяки покрокової інструкції з АНД може впоратися кожен. Ви почуєте голосові підказки і / або побачите підказки на екрані. Уважно читайте інструкції.
    • Оператор в службі екстреної допомоги також може зорієнтувати по роботі з пристроєм. Якщо ви не можете впоратися з АНД та навколо нікого немає, зателефонуйте за номером 103 або 112 та попросіть допомоги.
  5. 5 Обнажите груди потерпілого і прикріпіть датчики. Якщо груди потерпілого волога, висушіть її. Датчики АНД, або електроди, мають липку поверхню. Прикріпіть датчики до грудей потерпілого, як показано в інструкції або відповідно до голосовими підказками.
    • Прикріпіть один електрод праворуч від грудини на рівні соска.
    • Прикріпіть другий електрод трохи нижче лівого соска.
  6. 6 Натисніть на АНД кнопку «Аналіз». Після цього апарат включиться для визначення пульсу у потерпілого. Перед натисненням переконайтеся, що ніхто не стосується потерпілого. Тримайтеся на відстані і попросіть оточуючих робити так само, поки апарат аналізує серцевий ритм потерпілого.
  7. 7 Натисніть «Розряд», якщо це необхідно. При необхідності проведення розряду АНД дасть знати, коли це потрібно зробити. Перш ніж натиснути кнопку «Розряд» переконайтеся, що ні торкаєтеся потерпілого і навколишні стоять віддалік.
  8. 8 Продовжуйте СЛР після проведення розряду. Після проведення розряду АНД необхідно продовжувати СЛР протягом 2 хвилин. Проводьте 30 компрессий, потім 2 вдихи. Через дві хвилини СЛР перевірте пульс на сонній артерії. При відсутності пульсу натисніть кнопку «Аналіз» на АНД для повторної оцінки серцевого ритму, і при необхідності провести повторний розряд натисніть кнопку «Розряд».
    • Повторюйте цей процес до приїзду допомоги або появи пульсу.

Поради

  • Не турбуйтеся про зламані ребра постраждалого під час проведення компрессий. Зламані ребра - це менша проблема для людини, вчасно не отримав СЛР.
  • Якщо ви не вчилися проводити серцево-легеневу реанімацію і не вмієте користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором, вивчіть це зараз.

попередження

  • Одна з основних причин, чому жертви з раптовою зупинкою серця не виживають, полягає в тому, що свідки часто бояться проводити СЛР і використовувати АНД. Щоб врятувати життя, не соромтеся втручатися! Нічого не робити - найгірша помилка.