Як діагностувати і лікувати бактеріальні шкірні інфекції у кішок

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как легче убить золотистый стафилококк? - Доктор Комаровский
Відеоролик: Как легче убить золотистый стафилококк? - Доктор Комаровский

Зміст

Бактеріальні шкірні інфекції у кішок, відомі як піодермія, можуть бути викликані внутрішніми чинниками або факторами навколишнього середовища. Найбільш поширеною причиною бактеріальне шкірної інфекції є стафілокок. Симптоми можна діагностувати в домашніх умовах, провівши огляд і виявивши наявність на шкірі ран, пустул і виразок. Лікар же зможе підтвердити або спростувати ваш діагноз, провівши медогляд, а також зробивши посів і взявши кров для аналізу. Лікування буде залежати від тяжкості інфекції. При легкої інфекції лікар може призначити місцеві антибіотики і лікувальні шампуні. У разі тяжких інфекцій лікар також може призначити пероральні антибіотики.

кроки

Метод 1 з 2: Симптоми бактеріальної шкірної інфекції

  1. 1 Огляньте шкіру кішки. Бактеріальна шкірна інфекція може виникнути на будь-якій ділянці тіла кішки, включаючи мордочку і ніс. Ретельно перевірте все тіло тварини, провівши руками по його шерсті. Перевірте шкіру на наявність сверблячих червоних ушкоджень, пустул (прищі), облисіння, відкритих виразок, з яких тече рідина і епідермальних комірців (ураження шкіри круглої форми з круглим ободом з лусочок або облупленою шкіри).
    • Бактеріальна інфекція може розвинутися і на складках шкіри. Якщо у кішки є складки, не забудьте перевірити їх теж.
    • Укуси і подряпини від інших тварин також можуть привести до розвитку шкірних інфекцій і наривів. Уважно стежте за їх станом.
  2. 2 Зверніть увагу на те, коли кішка свербить. Спробуйте визначити, чи почала ваша кішка свербіти до або після появи інфекції. Якщо кішка почала свербіти до інфекції, тоді причина захворювання, швидше за все, криється в навколишньому середовищі. Якщо ж кішка стала чесати уражену ділянку шкіри вже після прояву інфекції, значить, причина інфекції криється у внутрішніх чинниках.
  3. 3 Перевірте, чи є у кішки жар. У кішок з піодермією (важкої шкірної інфекцією) можуть бути відкриті виразки, з яких тече гній, і підвищена температура. Симптомами підвищеної температури у кішок є втрата апетиту і депресія, летаргія, спокій і замкнутий поведінку. Кішка з підвищеною температурою може бути, а може і не бути теплою на дотик.
    • До інших симптомів варто віднести блювоту, діарею, бліді ясна і слабкість.
  4. 4 Проконсультуйтеся з ветеринаром. Оскільки бактеріальну інфекцію досить важко відрізнити від грибкової, віднесіть свого вихованця до ветеринара, якщо помітите, що він нездужає. Ветеринар зможе встановити, чим викликана інфекція: внутрішніми факторами або зовнішнім середовищем. Лікар не зможе виписати потрібні ліки, поки не проведе огляд кішки. Обстеження може включати в себе:
    • Гістологічне (мікроскопічне) обстеження пустул і / або гною.
    • Визначення чутливості до антибіотиків і бак посів, щоб визначити бактерію, яка призвела до інфекції. Також ветеринар може зробити шкірний зішкріб або посів грибкових культур, щоб виключити грибкову інфекцію і мікроскопічних паразитів.
    • Перевірка їжі і алергічна проба, щоб виключити харчові алергії, як причину захворювання.
    • Перевірка шкіри і шерсті на бліх і вошей за допомогою гребінця для вичісування бліх.
    • Аналіз крові для визначення внутрішніх причин захворювання.

Метод 2 з 2: Лікування кішки

  1. 1 Ображати волосся навколо ураженого місця. Це необхідно для підтримки чистоти ураженої ділянки і його лікування. Візьміть ножиці і обріжте шерсть навколо рани до 1 см у висоту. Не забудьте вимити ножиці з милом до і після використання.
    • У багатьох ветеринарних клініках з радістю обріжуть шерсть перед візитом.
  2. 2 Дайте місцеві антибіотики. Для початку укутайте кішку в рушник. Сядьте на підлогу і поставте кішку між колінами. Обережно, але міцно покладіть одну руку на голову тварини. Великий палець повинен лежати на одній стороні щелепи, а решта пальців - на іншій стороні. Повільно давайте ліки невеликими інтервалами, щоб кішка встигала все проковтнути.
    • Залежно від тяжкості інфекції, лікар може призначити місцеві антибіотики, оральні антибіотики або їх поєднання.
    • Обов'язково пройдіть весь курс лікування до кінця, якщо тільки лікар не дасть інших вказівок.
    • Ветеринари зазвичай призначають такі пероральні антибіотики, як амоксицилін / клавуланова кислота (Амоксіслав), цефокситин, кліндаміцин і цефалексин.
  3. 3 Мийте кішку лікувальними шампунями. Розведіть лікувальний шампунь у воді, в співвідношенні 1: 5. Потім візьміть свого кота, поставте в ванну або тазик і обережно намочіть його з чашки або шланга. Дивіться, щоб вода не потрапила йому в очі, вуха або ніс. Обережно масажними рухами втирайте шампунь в шерсть тварини, наносячи його у напрямку росту шерсті, а потім ретельно промийте кота.
    • Такі лікувальні шампуні, як «АпіСан» або «Еліта», і шампуні з перекисом бензоїлу відмінно підходять для лікування і миття уражених ділянок шкіри у кішок з легкої інфекцією.
    • Ці товари також дозволять запобігти появі шкірних бактеріальних інфекцій в майбутньому.
  4. 4 Подумайте над тим, що могло стати причиною інфекції. Бактеріальні шкірні інфекції могли прийти з навколишнього середовища, наприклад, через алергени, хімічні токсини, бліх, паразитів і кліщів. Вони також можуть бути викликані внутрішніми проблемами зі здоров'ям, такими як непереносимість їжі або алергії, гіпотиреоз, гіперадренокортицизм, гормональний дисбаланс, рак і захворювання залоз. Якщо проблема так і не вирішиться або повернеться знову, спробуйте визначити можливі причини в оточенні або харчуванні кішки. Якщо у тварини будуть спостерігатися додаткові симптоми, проконсультуйтеся з ветеринаром про можливість наявності іншого захворювання.
    • Алергія на пилок, цвіль, соснову хвою або інші речовини дуже сильно впливає на здоров'я шкіри. Спробуйте прибрати їх з оточення свого вихованця і подивіться, чи не покращиться його стан.
  5. 5 Слідкуйте за одужанням своєї кішки. Зверніться за допомогою до ветеринара, якщо її симптоми погіршаться, виникнуть будь-які нові симптоми або протягом тижня кішці так і не стане краще. Зателефонуйте ветеринара і опишіть йому симптоми і весь процес одужання. Ветеринар, швидше за все, попросить вас прийти на ще один прийом.
    • Він може провести додаткове обстеження, візьме посів мікроорганізмів і проведе аналіз крові.