Як лікувати біль, що виникає при захворюванні скронево-щелепного суглоба

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Артрит: що робити, якщо болять суглоби
Відеоролик: Артрит: що робити, якщо болять суглоби

Зміст

Головний біль, що виникає при захворюванні скронево-щелепного суглоба - це біль, яка з'являється з-за проблем з даними суглобом або пов'язаними з ним м'язами. При наявності болю і дисфункції щелепи, щелепних суглобів і м'язів, пов'язаних з щелепою може статися розлад скронево-нижньощелепного суглоба, що в свою чергу викличе головні болі і болі в області щелепи. Для лікування головного болю через захворювання скронево-щелепного суглоба ви можете спробувати прийняти перевірені лікарські засоби, до яких також належать деякі домашні засоби, або неперевірені народні засоби, які можуть підійти деяким хворим.

кроки

Метод 1 з 4: Діагностика захворювання

  1. 1 Визначте, чи спричинені головні болі захворюванням скронево-щелепного суглоба. Якщо головні болі часто виникають разом з певними симптомами, можливо, що ці болі викликані розладом скронево-нижньощелепного суглоба. Наприклад, ви можете почути клацають звуки при відкритті або закритті рота. Ще у вас може боліти особа. Вашу щелепу також може заклинити, через що вам буде важко відкрити або закрити рот. Це може вплинути на ваш слух і здатність кусати.
    • Так як головні болі, викликані захворюванням ВНС, пов'язані з розладом ВНС, щоб їх вгамувати, необхідно вилікувати основне захворювання.
  2. 2 Зверніться до лікаря. Для початку зверніться до свого лікаря або дантиста. Вони зможуть розпізнати початкові симптоми РВНС. Якщо ваш випадок більш важкий, вам слід звернутися до фахівця, але вирішувати це вже лікареві або дантиста.
  3. 3 Пройдіть медогляд. Ваш лікуючий лікар або дантист оглянуть вашу щелепу і то, як сильно ви можете її відкрити. Лікар злегка натисне на щелепу, щоб визначити, де саме у вас болить. Крім того, лікар може призначити вам МРТ, рентген або КТ-сканування, щоб краще розібратися в ситуації.
  4. 4 Зверніться до фізіотерапевта. Якщо через стрес, страху або нестачі контролю ви стукаєте або скрипить зубами уві сні, фізіотерапія допоможе вам розслабитися. Порекомендувати фізіотерапію може або ваш лікуючий лікар, або дантист.

Метод 2 з 4: Використання ліків для лікування головного болю, пов'язаних з РВНС

  1. 1 Прийміть знеболювальні. Купити не рецептурні знеболюючі від головного болю можна в будь-якій аптеці. Ці препарати допоможуть стримати біль, зняти запалення і вгамувати головний біль.
    • Прийміть нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), на зразок ібупрофену, аспірину або напроксен, щоб вгамувати біль і зняти запалення. Ацетамінофен лише зніме біль.
    • Якщо у вас сильний біль, ваш лікар може виписати вам більш сильне знеболююче.
  2. 2 Запитайте про м'язовихрелаксантів для розслаблення щелепних м'язів. М'язові релаксанти - це рецептурні препарати, які можуть зняти напругу в м'язах і вгамувати біль. Так як вони полегшують симптоми РВНС, вони також можуть зменшити і головні болі.
    • Як правило, ці ліки кладуться в рот і приймаються протягом декількох тижнів, хоча для вас цей термін може скласти і менше тижня. Ваш лікар також може призначити вам уколи релаксанта, які він буде проводити в своєму кабінеті.
    • Через те, що м'язові релаксанти можуть надати на людину заколисливе вплив, вони підходять не для всіх. Приймайте їх ближче до сну, щоб не відчувати себе сонним протягом дня.
  3. 3 Подумайте про прийом трициклічних антидепресантів (ТЦА). Хоча ці препарати зазвичай приймають для боротьби з депресією, вони також допоможуть вгамувати біль. Зазвичай ці препарати виписують в досить низьких дозах.
    • Прикладом ТЦА є амітриптилін (Елавіл).
    • Починати слід з невеликої дози, але лікар може її збільшити, якщо поточна доза не надає полегшення.
  4. 4 Приймайте седативні перед сном. Седативні засоби не дадуть вам скрипіти зубами уві сні. Так як скрипіння зубами може погіршити РВНС, седативні засоби допоможуть вгамувати різні симптоми РВНС, включаючи головні болі. Грунтуючись на інших наявних у вас медичних станах, прийнятих ліках і історії хвороби, ваш лікар визначить, які седативні краще вам виписати.
  5. 5 Подумайте про ін'єкції ботокса для зупинки руху щелепи. Дане лікування застосовується досить рідко, тому як суперечки про його корисність все ще тривають. Ідея полягає в тому, щоб допомогти розслабити надмірно напружену щелепу, тим самим полегшуючи головні болі.
  6. 6 Прийміть кортикостероїди, щоб зняти сильне запалення. Кортикостероїди наслідують натуральним продуктам наднирників, знижують запалення і біль через проблеми з ВНС. Однак при РВНС кортикостероїди призначають досить рідко. Лікар призначить прийом кортикостероїдів тільки в разі сильного запалення.

Метод 3 з 4: Зміна способу життя

  1. 1 Слідкуйте за рухом щелепи. Деякі руху можуть погіршити симптоми РВНС, наприклад, позіхання. Якщо ви зможете уникнути цих рухів, то знизите ймовірність виникнення інших видів болю. Вам також не слід співати і жувати жуйку.
  2. 2 Розтягуйте і розслабляйте м'язи щелепи. Лікар, дантист або фізіотерапевт навчать вас технікам для розслаблення щелепи. Наприклад, ви навчитеся ніжно масажувати м'язи щелепи. Коли у вас виникне головний біль, помасажуйте щелепу, щоб знизити біль.
    • Повільно відкривайте і закривайте рот, щоб розтягнути м'язи щелепи і зміцнити запалені м'язи. Відкрийте рот, але не дуже широко, почекайте 5 секунд, після чого повільно його закрийте. Під час вправи тримайте голову прямо, а погляд направте вгору.
  3. 3 Справляйтеся зі стресом, щоб зняти напругу з м'язів обличчя. Стрес збільшує напругу в лицьових м'язах і може привести до головних болів, пов'язаних з РВНС. Через стрес ви також можете почати скреготати зубами, тим самим погіршивши стан ВНС і викликавши головні болі.
    • Йога допоможе розслабитися і розтягнути м'язи шиї і тіла, знизивши м'язові болі в шиї, обличчі і спині. Йога також допоможе зняти стрес. Запишіться на заняття йогою в місцевий спортзал, щоб позбутися від стресу.
    • Виконуйте прості дихальні вправи. Коли ви починаєте нервувати, зупиніться і зосередьтеся на своєму диханні. Закрийте очі, глибоко вдихніть і порахуйте до чотирьох. Глибоко видихніть і знову порахуйте до чотирьох. Продовжуйте дихати, з кожним видихом позбавляючись від усіх турбот, поки не розслабитеся.
  4. 4 Регулярно виконуйте фізичні вправи. Виконуйте різні вправи кілька разів на тиждень, щоб позбутися від болю. Здебільшого, вправи допоможуть вам краще впоратися з болем. Поплавайте, сходіть на прогулянку або позаймайтеся в спортзалі - робіть те, що захочете.
  5. 5 Прикладайте теплі і холодні компреси. Коли у вас виникають проблеми з щелепою, прикладіть до неї холодний або теплий компрес. Вони обидва допоможуть вгамувати біль у м'язах, що в свою чергу полегшить головний.
    • Щоб приготувати теплий компрес, візьміть рушник для обличчя, налийте на нього теплу воду і прикладіть до обличчя. Щоб зробити холодний компрес, обмотайте рушником пакет з льодом. Не натискайте сильно компрес довше, ніж на 20 хвилин.
  6. 6 Купуйте шину або капу, щоб захистити щелепу. Коли ви довгий час скрипить або стукайте зубами, щелепу і зуби починають зміщуватися, а це можна вилікувати капами або шинами. Неправильний або зміщений прикус посилює головні і м'язові болі, пов'язані з ВНС.
    • Шини виготовляються з твердого пластика і покривають верхні і нижні зуби, захищаючи їх, коли ви скрипить або стукайте зубами. Ви можете носити їх протягом всього дня, знімаючи лише під час прийому їжі. Якщо шина посилює біль, перестаньте її носити і зателефонуйте своєму лікарю.
    • Нічні капи схожі з шинами і не дають зубах скреготати під час сну.Це пристосування понизить тиск на ВНС і допоможе вгамувати головний біль.
  7. 7 Їжте м'яку їжу, щоб знизити тиск на щелепу. У разі особливо важкого РВНС вживання твердої їжі може погіршити ситуацію. У міру погіршення симптомів у вас можуть виникнути і головні болі. Тому при наявності важких симптомів краще перейти на м'яку їжу.
    • Їжте їжу, яку легко пережовувати, наприклад, варені овочі, банани, супи, яйця, картопляне пюре, смузі і морозиво. Ріжте продукти на маленькі шматочки.

Метод 4 з 4: Використання неповірених засобів

  1. 1 Припарка з лопуха. Кажуть, що припарка з лопуха нібито допомагає позбутися від напруги в м'язах, головного болю і що деякі використовують її для лікування РВНС. Щоб приготувати припарку, спершу подрібніть лопух. Купити його можна в деяких магазинах товарів для здоров'я. Додайте трохи води, щоб вийшла паста. Нанесіть пасту на зовнішню сторону щелепи або на те місце, де у вас болить.
    • Ви також можете забинтувати голову. Візьміть кухонний рушник і нанесіть на нього пасту. Складіть рушник в довжину, щоб обернути область від чола до скроні. Переконайтеся, що паста стосується цих ділянок. Оберніть рушник навколо голови і не знімайте його протягом 5 годин.
    • Не існує ніяких медичних відомостей, що лопух ефективний в лікуванні будь-яких медичних станів.
  2. 2 Використовуйте суміш перцевої м'яти або евкаліптової олії. Придбайте високоякісне ефірне масло. Нанесіть кілька крапель на віскі. Деяким людям це допомогло позбавитися від головного болю. Одне дослідження показало, що поєднання цих масел з етанолом може розслабити м'язи, але немає ніяких відомостей про те, що ця суміш якось впливає на біль.
    • Щоб приготувати суміш перцевої м'яти або евкаліптової олії, візьміть настойку 10% ефірного масла до 90% етанолу. Ніжно втирайте цю суміш собі в лоб.
  3. 3 Пийте чай з майорану. Деякі стверджують, що він володіє протизапальними властивостями і допомагає при головних болях. Щоб приготувати цей чай, закип'ятіть в каструлі склянку води і чайну ложку сушеного майорану. Перш ніж процідити чай, дайте йому прокипіти на повільному вогні протягом 15 хвилин. Якщо хочете, можете додати в чай ​​мед, щоб підсолодити його. Випийте чай, щоб вгамувати головний біль.
  4. 4 Знайдіть фахівця з голковколювання. Було встановлено, що голковколювання іноді допомагає позбутися головного болю. Голкотерапевти вставляють невеликі голки в різні частини тіла для лікування деяких розладів. Завдяки тому, що голки такі маленькі, ця процедура зазвичай проходить безболісно. Коли будете шукати фахівця з голковколювання, переконайтеся, що він сертифікований Національної атестаційною комісією з акупунктури і східній медицині.

Поради

  • Коли ви відчуваєте наближення головного болю, спробуйте кінчиками пальців м'яко помасажувати голову, щелепу і м'язи обличчя. Це допоможе розслабити м'язи і знизити біль.

попередження

  • Тривалий прийом знеболюючих - це не вирішення проблем головного болю, пов'язаних з РВНС. Сходіть до дантиста і пройдіть персональне лікування РВНС до того, як ця проблема погіршитися. У разі ускладнення вам може знадобитися операція.
  • Неправильна постава (згинання шиї для утримання телефону або викривлення спини при роботі за комп'ютером) збільшує тиск на голову, шию і м'язи щелепи, що може привести до значного погіршення головних болів.