Як лікувати панкреатит

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Панкреатит: лечение + диета. Эффективное лечение поджелудочной железы без лекарств или лекарствами.
Відеоролик: Панкреатит: лечение + диета. Эффективное лечение поджелудочной железы без лекарств или лекарствами.

Зміст

Підшлункова залоза, що виробляє ензими, які сприяють травленню, і інсулін, який регулює рівень цукру в крові, розташована, що зрозуміло з назви, під шлунком. Панкреатит, він же - запалення підшлункової залози, призводить до порушення травлення. Панкреатит буває гострим, може стати хронічним, але для підшлункової залози погані обидва варіанти. До симптомів панкреатиту можна віднести нудоту, блювоту, жар, пітливість, прискорене дихання і біль в животі. Панкреатит, як правило, вимагає госпіталізації пацієнта.

кроки

Частина 1 з 4: Діагноз і оцінка ступеня тяжкості

  1. 1 Симптоми. Важливо вміти розпізнавати симптоми хвороби, так як це допоможе вам швидше отримати медичну допомогу. Самі розумієте, чим раніше почнеться лікування, тим простіше все буде! Отже, якщо нижченаведені симптоми зберігаються протягом декількох днів і / або завдають вам серйозний дискомфорт, зверніться до лікаря:
    • Біль у верхній частині живота, що віддає в спину і погіршується після прийому їжі. Сам живіт може бути болючим.
    • Нудота і блювання.
    • Жирний стілець.
    • Втрата ваги без очевидної причини.
  2. 2 Знайте про можливі проблеми. Вищенаведені симптоми характерні для багатьох хвороб. Можливо, у вас не панкреатит, можливо, щось інше. Проте, це "інше" може бути ані трохи не краще, тому звернутися до лікаря все одно треба, так як за цими симптомами можуть ховатися:
    • Виразки. Чорний стілець і сліди крові в калі є одним з ключових симптомів, по якому проходить кордон між виразкою і панкреатитом.
    • Каміння в жовчному міхурі. Жар і зміна кольору шкіри цілком може бути вказувати саме на проблеми з жовчним міхуром, хоча в цілому у цієї хвороби і панкреатиту симптоми багато в чому схожі.
    • Хвороби печінки. Пожовтіння або знебарвлення шкіри може вказати на те, що проблема пов'язана з печінкою, а не підшлункової.
    • Хвороби серця.Пощипувати біль в руках - симптом, з достовірністю вказує на те, що підшлункова залоза тут ні до чого, на відміну від серця.
  3. 3 Знайте про можливі причини. Алкоголізм, муковісцидоз, гіперпаратиреоз, різні інфекції, рак - все це може стати причиною панкреатиту. Кожна з даних проблем зі здоров'ям більш ніж серйозна, кожна серйозно погіршує якість життя, а тому неодмінно варто зайнятися їх лікуванням.
    • Найчастіше до запалення підшлункової залози призводить саме алкоголізм. І навіть якщо ви думаєте, що це не про вас - все одно варто про це пам'ятати.

Частина 2 з 4: Медична допомога

  1. 1 Зв'яжіться з лікарем або зверніться в приймальне відділення. Так як панкреатит часто протікає більш ніж складно, а лікування в домашніх умовах надати малореально, вам доведеться звернутися в лікарню. Або негайно зв'яжіться з вашим лікарем, який вас і госпитализирует, або зверніться в приймальне відділення лікарні, якщо до лікаря ви потрапити не можете.
  2. 2 Зверніться за відповідною допомогою, якщо ваша страховка не покриває лікування. Для жителів США і багатьох інших країн не чужа проблема, коли страховка не покриває лікування. Зрозуміло, це не привід страждати від болю! Завжди є способи повчити медичну допомогу і не розоритися - пошукайте на цю додаткову інформацію.
  3. 3 Пам'ятайте про наслідки. Якщо ви раптом вирішите, що напад панкреатиту пройде сам, то пам'ятайте, що, в принципі, він сам-то пройде, і тільки тоді нього у вас залишаться серйозна втрата ваги, діабет, моторошна біль, порушення функції легенів. Втім, не виключено, що все скінчиться вашої ж смертю. Ось і подумайте, треба це вам? Якщо вам здається, що у вас - напад панкреатиту, негайно звертайтеся за медичною допомогою, не чекайте, що "все само розсмокчеться". Багато напади панкреатиту не вимагають прийняття ліків, але вимагають проведення медичних процедур, які ви просто не зможете провести вдома.

Частина 3 з 4: Лікування

  1. 1 Не дивуйтеся аналізам. Перед лікуванням потрібно провести тести і аналізи - аналіз крові і калу, КТ та УЗД, наприклад, це основні діагностичні методи підтвердження діагнозу в разі підозр на панкреатит.
  2. 2 Лікування панкреатиту. Лише одному з чотирьох пацієнтів при панкреатиті не потрібно перебування в стаціонарі. Звичайно, не варто думати, що в госпіталі люди просто отлежатся і підуть - там їм будуть надані досить складні медичні послуги, які виконати вдома не можна. Ваш лікар розповість про все докладніше.
    • Доведеться поголодувати. У лікувальних, звісно, ​​метою. Протягом декількох днів ви не будете їсти взагалі нічого. Замість традиційної їжі вас переведуть на зонд штучного годування та інші методи. Власне, голод уже давно є одним з ключових способів лікування панкреатиту, так як прийом їжі лише погіршує проблеми.
    • Внутрішньовенні вливання. При панкреатиті організм хворого страждає від важкого обезводнення, а тому - чекайте крапельниць. Втім, крапельниці можуть і не знадобитися, лікар може лише порекомендувати вам побільше пити.
    • Ймовірно, вам пропишуть ліки. Так як панкреатит супроводжується гострою і тривалою болем, вам дадуть болезаспокійливі. Меперидин або демерол, наприклад, найчастіше прописують пацієнтам з панкреатитом. Також можливо, що вам випишуть рецептурні антибіотики, що потрібно для профілактики або лікування інфекції.
  3. 3 Лікування першопричини. У простих і не дуже складних випадках вилікувати першопричину буває не так вже й складно - часом досить просто призначити інші ліки. Зрозуміло, в більш складних випадках цим уже не обійтися, потрібні більш рішучі заходи.
    • Досить часто цим заходом стає операція, особливо коли мова йде про важких і запущених випадках. Яка саме операція - це вже залежить від, власне, самого пацієнта. Іноді видаляють жовчний міхур, іноді - частини підшлункової залози, іноді - прочищають забиті жовчні протоки.
    • Якщо причиною хвороби став алкоголізм, то лікують і його. Заради вашого ж власного блага, слід виконувати рекомендації лікаря на цю тему.
    • Якщо проблема вроджена і не підлягає лікуванню, то вам можуть прописати добавки з ензимами, що сприяють травленню і полегшують роботу підшлункової залози.

Частина 4 з 4: Профілактика

  1. 1 Правильно харчуйтеся і займайтеся спортом. У тому випадку, якщо у вас хвороба не у важкій формі, то цілком зрозуміло ваше бажання вжити певних заходів обережності з метою профілактики майбутніх рецидивів. А що може бути в даному випадку краще здорового харчування і занять спортом (з метою скинути вагу)? Да нічого. Панкреатит може розвинутися на тлі діабету або підвищеного вмісту тригліцеридів. Якщо ж стежити за власним здоров'ям, їсти поменше цукру і побільше овочів і білків, то і панкреатит стане не такий страшний.
    • Трохи менше вуглеводів! Поменше (а краще - взагалі ніяких) продуктів з високим вмістом цукру! Бажано їсти більше овочів, а фруктів - поменше (в них багато цукру). А ще доведеться попрощатися з лимонадом і содовою. Пісне м'ясо піде вам тільки на користь, тому налягайте на курятину та рибку.
    • Заняття спортом (точніше, спеціальні вправи) підуть вам тільки на користь. Ви здивуєтеся тому, як на самій-то справі просто займатися спортом кожен день!
  2. 2 Поменше алкоголю! Вживання спиртних напоїв на регулярній - вірна дорога до панкреатиту. Якщо у вас діагностували панкреатит або інші проблеми з підшлунковою, пора сказати рішуче "ні" спиртного.
    • Якщо ви все одно не можете відмовитися від посиденьок в барі з друзями, замовляйте собі тихенько безалкогольні напої, схожі на алкогольні. Скажімо, воду замість горілки.
  3. 3 Киньте палити. Куріння також призводить до проблем з підшлунковою, воно навіть може все погіршити. Зрозуміло, з курінням пов'язано ще безліч інших проблем зі здоров'ям, так що рішення кинути курити буде, мабуть, самим здоровим. не бійтеся, в наші дні кинути палити не так вже й складно!
  4. 4 Розгляньте варіант з прийомом інших ліків. Часом панкреатит буває саме медикаментозного генезу, в зв'язку з чим на повний зріст постає необхідність перегляду плану терапії. Лікар, звичайно, повинен першим помітити, що проблема криється в ліках, але якщо вас відвідало така підозра, не соромтеся повідомляти про нього лікаря - особливо якщо у вас недавно змінився лікуючий лікар.

Поради

  • Пийте багато води, панкреатит викликає зневоднення.
  • Трави можуть допомогти полегшити несерйозні симптоми панкреатиту. Проте, додавання трав в дієту можливо лише за погодженням із лікаря.

попередження

  • Панкреатит, який не лікують, може призвести до смерті - хоча б через внутрішню кровотечу.
  • Акупунктура може полегшити біль при панкреатиті, але наукових тому доказів немає.
  • Киньте палити, якщо курите, і не починайте курити, якщо не курите, дізнавшись про те, що у вас панкреатит.