Як написати план навчально виховної роботи

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 16 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ігрові форми роботи як необхідна складова сучасного навчально-виховного процесу
Відеоролик: Ігрові форми роботи як необхідна складова сучасного навчально-виховного процесу

Зміст

Студенти повинні відчувати себе комфортно і безпечно для того, щоб найбільш продуктивно вчитися. Всі викладачі повинні управляти своїми класами таким чином, щоб вони створювали таке середовище. Якщо ви - вихователь в дошкільному закладі, учитель в початковій і середній школі, викладач в коледжі, то розуміння того, як написати план навчально-виховної роботи (або класного керівництва), допоможе вам бути цілеспрямованими в плані створення правил і організації роботи в своєму класі .

кроки

  1. 1 Усвідомте, для чого використовується план навчально-виховної роботи. Такий план розробляється, щоб допомогти вам отримати і зберегти контроль над класом. Він допомагає вчителю знати, як справлятися з небажаною поведінкою студентів, наприклад, запізнення, грубим ставленням або незакінченими завданнями. Продумуючи ці речі заздалегідь, вам буде простіше реагувати в таких ситуаціях замість того, щоб відповідати в запалі.
  2. 2 Запишіть план навчально-виховної роботи. Для кожного з наступних розділів напишіть свої відповіді. Будьте максимально конкретними і докладними, наскільки це можливо. Оформіть план таким чином, щоб він мав значення для вас, і щоб ви могли просто слідувати його пунктам.
  3. 3 Визначте свою філософію. Багато виховні плани для роботи з учнями починаються з визначення філософії системи мотивації вчителя.
    • Бихевиористские теорії мотивації засновані на ідеях психолога Б. Ф. Скіннера. Його теорія зосереджена на ідеї винагороди за поведінку, яке ви хотіли б повторити, і покарання за негативний або небажану поведінку.
    • Когнітивні теорії мотивації сфокусовані на переконаннях і поглядах. В класній кімнаті вчителя можуть управляти класом за допомогою розуміння того, що мотивує студентів, щоб досягти успіху, допомагаючи їм визначити їх цілі навчання, взаємодіючи зі студентами в позитивному ключі і руйнуючи перешкоди до навчання.
    • Гуманістичні теорії мотивації засновані на вченні Абрахама Маслоу. Він вважав, що кожна людина за своєю природою хоче рости і досягати наступного рівня. Його ієрархія потреб представляє різні рівні, доступні кожній людині для досягнення: фізіологічні, безпеки і захисту, любові і приналежності, гідності та самореалізації.
  4. 4 Візьміть до уваги правила поведінки в навчальному закладі, погоджуючи їх зі своїм планом. Увімкніть свої власні правила, процедури і правила для створення сприятливих умов навчання в класі для своїх студентів.
  5. 5 Розгляньте профілактичні методи управління класом. Класне керівництво - це не тільки робота щодо покарання студентів, які поводяться погано. Мова також йде про застосовуються профілактичні заходи, які допоможуть отримати контроль над класом, перш ніж хто буде погано поводитися.
    • Закладіть основу загальної атмосфери в перший день занять. Почніть вибудовувати відносини зі своїми студентами, будучи доброзичливими і пізнаючи один одного. Поділіться правилами і наслідки, щоб вони знали наперед, якої поведінки ви очікуєте від них.
    • Створюйте сприятливе середовище в класі. Стимулюйте студентів до участі і визнання своєї роботи. Ставтеся один до одного з повагою.
    • Використовуйте різні методи навчання. Студенти вчаться по-різному. Використовуйте комбінацію таких занять, як лекція, робота в невеликих групах, заходи, ігри та мультимедіа.
    • Встановіть методи роботи і розпорядок протягом перших двох тижнів. Переглядайте їх, коли це необхідно, особливо після зимових і весняних канікул. Дотримуйтеся розпорядку.Це дозволяє студентам знати, чого очікувати кожен день в класі. Незважаючи на те, що періодичне відхилення від розпорядку може бути ефективним в певні дні, така практика часто стає причиною того, що учні будуть не готовими до занять.
  6. 6 Визначте правила поведінки в класі. Важливо, щоб ви дотримувалися цих правил також. Подавайте приклад студентам, і нехай вони знають, що можуть довіряти вам, щоб стримувати своє слово. Увімкніть правила поведінки в свій план.
    • Зосередьтеся на деяких темах або великих ідеях. Наприклад, повага і чесність - спільні цінності класу.
    • Будьте конкретні. Великі теми корисні, але тільки якщо вони підтверджуються конкретним поведінкою (вчинками). Наприклад, повага може бути продемонстровано через появу вчасно, чи не переривання інших, ховання стільникових телефонів і інших електронних пристроїв і приділення уваги.
    • Створюйте правила разом. По крайней мере, пояснюйте свої правила, а потім обговорюйте їх зі своїм класом. Це дозволяє їм «внести свій вклад» і дає відчуття, що вони впливають на життя класу.
  7. 7 Поясніть наслідки за порушення цих правил. Повідомляйте про наслідки наперед, щоб студенти знали, чого очікувати, коли вони буду вести себе неналежним чином. Це можна пояснити їм в перший день навчання, розмістити плакат в класі, або включити в програму курсу. Будьте якомога конкретнішими. Потім обов'язково виконуйте його.
  8. 8 Складіть контракт, пояснюючи свої правила, наслідки, нагороди, методики проведення та перспективи для студентів і батьків. Нехай батьки підпишуть і повернуть копію цього контракту, тим самим заявляючи, що вони все розуміють і прочитали договір.

Поради

  • Пошукайте в Інтернеті зразки планів з управління класом. Вони допоможуть вам оцінити різні можливості, а також можуть відкрити деякі нові хороші ідеї для реалізації в своєму класі.
  • Запитуйте ради у досвідчених колег. Швидше за все, вони розуміють студентське співтовариство, з яким ви працюєте, і можуть допомогти вам написати відповідний план класного керівництва на місці.