Як написати страшна розповідь (страшилку)

Автор: William Ramirez
Дата Створення: 20 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
"Ну що, пограємо?": як захистити підлітка від популярної страшилки Момо
Відеоролик: "Ну що, пограємо?": як захистити підлітка від популярної страшилки Момо

Зміст

Ви любите читати страшні історії, від яких мурашки біжать по шкірі? Або вас лякають розповіді, які тримають вас в стані тривоги? Написання фільму жахів (як і будь-який інший історії) має на увазі розробку сюжету, місця дії і персонажів. Але страшні історії також тримають читача в стані тривоги протягом усього сюжету аж до лякаючою або жахливої ​​кульмінації. Знайдіть натхнення в реальному житті, спираючись на ваші власні страхи, і напишіть історію, яка запросто налякає вас.

кроки

Частина 1 з 5: придумування сюжету

  1. 1 Складіть список того, що ви боїтеся найбільше. Це кращий спосіб придумати сюжет страшної історії. Сюжет - це ряд основних подій твору, які обумовлюють характери персонажів, місце дії і розвиток історії. Наприклад, ви боїтеся втратити членів сім'ї, самотності, насильства, клоунів, демонів або навіть білок. Перенесіть ваші страхи на папір, щоб вони передалися читачам. Пишіть розповідь, який буде страшний особисто вам.
    • Страх перед невідомим - це найкраща основа будь-якої страшної історії. Люди бояться того, що вони не знають.
    Відповідь фахівця Питання

    Користувач wikiHow запитує: «Які елементи страшної історії?»


    Christopher Taylor, PhD

    Викладач англійської мови Крістофер Тейлор - викладач англійської мови в Муніципальному коледжі Остіна в Техасі. Здобув ступінь PhD з англійської літератури і медієвістики в Техаському університеті в Остіні в 2014 році.

    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Відповідає Крістофер Тейлор, викладач англійської мови: «Як і більшість творів, страшна історія повинна включати в себе чітко позначені обставини дії, протагоніста, антагоніста, наростання дії, кульмінацію, спад дії і розв'язку. Крім того, в хорошому фільмі жахів також є мотивація, напруга, невизначеність, передчуття і загальна атмосфера страху і / або жаху».


  2. 2 До ваших страхів додайте елемент «що якщо». Подумайте про різні сценарії, в яких ви можете випробувати деякі з ваших найбільших страхів. Подумайте також про те, як би ви відреагували, якби опинилися в пастці або були б змушені протистояти вашим страхам. Складіть список питань, що починаються з «що якщо».
    • Наприклад, якщо ви боїтеся опинитися в ліфті, що застряг, запитайте себе: «Що якщо я застряг в ліфті з мертвою людиною?» Або: «Що якщо застряг ліфт - це двері в потойбічний світ?»
  3. 3 Створіть атмосферу страху. Обмежте область переміщення головного персонажа, щоб він був змушений дивитися своїм страхам в очі і шукати вихід з положення. Подумайте про те, які замкнуті або обмежені простору лякають вас найбільше, наприклад, льох, труну, покинуте місто.
  4. 4 Візьміть звичайну ситуацію і перетворите її в щось жахливе. Наприклад, подумайте про прогулянці в парку, приготуванні обіду або перебування в гостях у друзів. Потім додайте в ці ситуації страшний або дивний елемент.Наприклад, під час прогулянки вам попадається відрубане людське вухо, під час різання фруктів вони перетворюються в людські пальці або щупальці.
    • Або додайте несподіваний елемент, наприклад вампіра, який любить солодощі, а не кров, або нехай головний герой застрягне в сміттєвому контейнері, а не в труні.
  5. 5 Шукайте сюжет історії в новинах. Для цього читайте місцеві газети або статті в інтернеті. Можливо, у вашому районі сталася крадіжка зі зломом, дуже схожа на крадіжки в інших районах міста. Використовуйте газетні статті для створення сюжету.
    • Для створення сюжету вам можуть стати в нагоді ваші замітки. Наприклад, при написанні страшної історії про те, як ви зупинялися в дивному готелі. Або про вечірку, на якій щось сталося, або про вашого друга, який почав незвично вести себе по відношенню до вас.

Частина 2 з 5: Створення персонажів

  1. 1 Створіть персонажів історії. Зробіть так, щоб читач ототожнював себе з головним героєм. Якщо читач ототожнює себе з головним героєм, то він буде співпереживати і хвилюватися за ваш персонаж. Вам потрібен принаймні один головний герой і (в залежності від вашої розповіді) такі персонажі:
    • той злочинець
    • другорядні персонажі (член сім'ї, кращий друг, кохана людина і так далі);
    • епізодичні персонажі (поштовий службовець, працівник бензоколонки і так далі).
  2. 2 Продумайте конкретні деталі для кожного персонажа. Створюючи персонажі, визначте хто вони, що вони роблять і яка їхня мотивація. Наділіть персонажі певними рисами характеру. Створіть список для кожного персонажа, який буде включати наступну інформацію (і звертайтеся до цього списку в процесі написання історії):
    • ім'я, вік, зріст, вага, колір очей, колір волосся і так далі;
    • риси характеру;
    • симпатії і антипатії;
    • історія родини;
    • кращий друг і найлютіший ворог;
    • п'ять предметів, без яких персонажі ніколи не виходять з дому.
  3. 3 Чітко визначте ризики для персонажа. Це те, що він може втратити або втратити при прийнятті того чи іншого рішення. Якщо ваші читачі не знають, чим ризикує головний герой, вони не боятимуться, що він чогось позбудеться. І хороша історія жахів заснована на тому, що страхи головного героя передаються читачам.
    • Позначте, що станеться, якщо персонаж не досягне бажаного. Ризики для персонажа або наслідки від незадоволення бажань - це фактори, що підтримують розвиток сюжету в страшну історію. Ризики для персонажа також тримають читача в напрузі і підтримують його інтерес до твору.
  4. 4 Злодій повинен бути не зовсім «стандартним». Він повинен відхилятися від загальноприйнятих норм. Наприклад, подумайте про Дракулу. Його зуби не схожі на зуби звичайної людини, тому що верхні ікла Дракули набагато більше і гостріше іклів звичайної людини.
  5. 5 Ускладните життя вашого персонажа. Всі страшні історії засновані на страху і трагедії і на здатності персонажа подолати свої страхи. Розповіді, в яких з хорошими людьми відбувається щось хороше, не будуть страшними. Насправді історія, в якій погані речі трапляються з хорошими людьми, є не тільки більш реалістичною, але і тримає читача в більшій напрузі. Нехай з вашим персонажем трапиться щось погане або жахливе.
    • Невідповідність між тим, що має статися з героєм з точки зору читача, і тим, що відбувається з персонажем насправді, буде підживлювати інтерес читача до вашої історії.
  6. 6 Нехай ваші персонажі роблять помилки або приймають неправильні рішення, при цьому вважаючи, що роблять все правильно.
    • Не перестарайтеся з такими помилками або неправильними рішеннями. Вони повинні здавалися виправданими, а не просто дурними або неймовірними. Приваблива молода няня, побачивши вбивцю в масці, біжить не до телефону, щоб викликати поліцію, а назовні в дрімучий темний ліс - це неправдоподібний і дурний вчинок головного героя з точки зору читача.

Частина 3 з 5: Написання історії

  1. 1 Створіть фабулу після того, як ви придумали сюжет, місце дії і персонажів. Для цього ви можете використовувати піраміду Фрейтега. У неї входять вледующіе ключові елементи:
    • Вступ. Опис персонажів і місця дії.
    • Зав'язка. Зіткнення персонажа з проблемами.
    • Розвиток сюжету. Персонаж намагається вирішити виниклі проблеми, але стикається з перешкодами.
    • Кульмінація. Опис самого тривожного моменту історії.
    • В'янення сюжету. Опис подій після кульмінації.
    • Розв'язка. Персонаж справляється або не справляється з головною проблемою.
    • Епілог. Опис подальшої долі персонажів.
  2. 2 Показуйте, а не розповідайте історію. Хороший страшна розповідь включає детальні описи почуттів персонажів, щоб читачеві було легше уявити себе на місці головного героя. Якщо ж ви будете описувати ситуацію і почуття героїв коротко і поверхнево, читач буде менш заінтригований.
    • Наприклад, розглянемо наступні два способи опису однієї сцени:
      • Я була дуже налякана і не могла відкрити очі, чуючи кроки, що наближаються.
      • Я закутала в ковдру і почала тихо скиглити. У мене перехопило подих, а шлунок стиснувся від страху. Я не хотіла дивитися. Незалежно від того, наскільки близько були ці човгання, я не хотіла дивитися. Я не хотіла, я ... не ... »
    • У другому прикладі переживання персонажа описані більш детально, щоб читач краще відчув обстановку.
  3. 3 У міру розвитку сюжету робіть історію більш напруженою. Для створення гарного страшного оповідання необхідно, щоб читач співпереживав персонажу, тому потрібно збільшувати рівень небезпеки і тривоги.
    • Натякніть читачеві на розгадку таємниці історії та можливу кульмінацію, ввівши невеликі підказки або деталі, наприклад, етикетки на пляшках, які згодом стануть у пригоді головному герою; звук або голос в кімнаті, який пізніше буде свідчити про щось надприродне.
    • Тримайте читача в напрузі, чергуючи страшні і спокійні моменти. Нехай головний герой заспокоїться і відчує себе в безпеці. Потім підсильте напругу, помістивши героя в саму моторошну ситуацію.
  4. 4 При написанні розповіді використовуйте техніку «передбачення». Ця техніка полягає в тому, що ви вводите в розповідь підказки, які дозволяють читачеві «передбачати» подальший розвиток сюжету. Але читач повинен бути в змозі «розгледіти» такі підказки. Ця техніка також тримає читача в напрузі, тому що він стурбований тим, що погані наслідки настануть раніше, ніж герой вибереться з ситуації, що склалася.
  5. 5 Не вживайте певні слова. Описувати те, що відбувається такими словами, які викличуть у читача емоції, а не будуть нав'язувати йому певні почуття. Наприклад, краще не вживати такі слова:
    • переляканий, полохливий;
    • жахливий, страшний;
    • страх, жах;
    • боїться;
    • наляканий.
  6. 6 Уникайте кліше. Як і будь-який жанр, історії жахів мають свій власний набір штампів і кліше, тому уникайте їх, якщо ви хочете написати унікальне і цікаве твір. Кліше включають всім відомі персонажі, наприклад, несамовитого клоуна на горищі, або побиті фрази, такі як «Біжи!» і «Не озирайся!».
  7. 7 Не перестарайтеся з кількістю крові і насильства. Пам'ятайте, що надмірна кількість запеченої крові і насильства швидше викличуть у читача огиду, ніж налякають його. Якщо у вашому оповіданні будуть постійно з'являтися калюжі крові, читачеві стане нудно. Звичайно, певна кількість крові вельми доречно для опису сцени або персонажа. Використовуйте кров або насильство в оповіданні з розумом, тобто так, щоб налякати читача, а не викликати огиду або нудьгу.

Частина 4 з 5: Написання хорошою заключній частині

  1. 1 Збільшуйте ризики для героя аж до кульмінації. Помістіть його в ситуацію, з якої він навряд чи впорається. Завалити його безліччю незначних проблем.Нагнітайте обстановку аж до кульмінації, щоб читач усвідомив, що персонаж знаходиться в серйозній небезпеці.
  2. 2 Дозвольте головному герою зрозуміти, як вибратися з ситуації, що склалася. Таке рішення повинно ґрунтуватися на деталях, що вносяться вами по ходу розповіді, і не повинно бути спонтанним або удаваним випадковим.
  3. 3 Напишіть кульмінацію. Кульмінація - це переломний момент в оповіданні. У кульмінації страшної історії головного героя загрожує небезпека (її фізичному, психологічному, емоційному або духовному здоров'ю).
    • В оповіданні Едгара По кульмінація самому кінці історії. За описує, як з приходом поліцейських внутрішня боротьба головного героя все наростає і наростає, а зовні персонаж залишається абсолютно спокійним. У самому кінці розповіді під тиском внутрішньої провини герой зізнається у вбивстві і показує поліцейським труп старого.
  4. 4 Створіть несподівану розв'язку, яка може піднести або поховати всі твір. Несподівана розв'язка - це те, чого читач не чекає, наприклад, перевтілення головного героя з позитивного персонажа в лиходія.,
  5. 5 Вирішіть, як ви хочете закінчити історію. У заключній частині розповіді розкриваються всі секрети і таємниці. Але найчастіше це не так в страшних історіях - краще, щоб читача не покидало почуття невизначеності. Хіба вбивцю впіймали? Чи дійсно існує привид? Але така невизначеність не повинна бентежити читача.
    • Хоча потрібно залишити читача в деякому невіданні, не залишайте всі таємниці нерозкритими - так читач може взагалі не зрозуміти кінцівку історії.
    • Подумайте, чи зробити закінчення історії несподіваним або передбачуваним. В хорошому страшному оповіданні розв'язка настає в самому кінці оповідання. Розповідь Едгара По тримає читача в напрузі до самого кінця, тому що розв'язка описується в останньому абзаці твори.

Частина 5 з 5: Редагування історії

  1. 1 Перечитайте історію. Прочитайте чернетку вашої історії (про себе або вголос) і зосередьтеся на підвищенні інтриги. Зверніть увагу на ті моменти історії, які недостатньо цікаві або інтригуючі. Скоротіть довгі абзаци або перепишіть їх так, щоб вони сприяли підтримці напруженої атмосфери.
    • Іноді розповідь пишеться так, що читач знає розв'язку заздалегідь. Але читач все одно готовий прочитати твір повністю, тому що кінцівка може бути цікавою і захоплюючою. Читач співпереживає герою, тому йому хочеться простежити за ходом розвитку історії.
  2. 2 Перевірте розповідь на наявність в ньому орфографічних і граматичних помилок. Таким чином, ваш читач зможе зосередитися на самій історії, і його не будуть відволікати помилки або недоречні знаки пунктуації.
    • Краще роздрукувати розповідь і уважно перевірити його.
  3. 3 Дайте почитати ваш розповідь іншим людям. Так ви дізнаєтеся, що вони думають про вашу історії. Попросіть людей прокоментувати наступні питання:
    • Персонажі. Персонажі правдоподібні? Ситуація, в яку вони потрапляють, реалістична?
    • Оповідання. Історія має сенс? Хід подій викладено в правильному порядку?
    • Мова і граматика. Розповідь легко читається? Є зайві пропозиції, неправильно підібрані слова і так далі?
    • Діалоги. Діалоги між персонажами реалістичні? Діалогів занадто багато або мало?
    • Темп. Історія розвивається в хорошому темпі? Вам стає нудно в якихось місцях? Або в якихось місцях дія розгортається дуже швидко?
    • Сюжет. Сюжет має сенс? Цілі персонажів мають сенс?
  4. 4 Внесіть зміни в розповідь. Пам'ятайте, що це ваша історія. Вона сповнена ваших власних ідей, тому ви не зобов'язані включати в неї ідеї інших людей. Іноді людина, який критикує твір іншої людини, намагається привнести свої погляди в історію. Якщо ідеї інших людей гарні, включіть їх в розповідь. Але якщо ви думаєте, що такі ідеї не мають сенсу для вашої історії, відмовтеся від них.

Поради

  • Прочитайте кілька різних страшних історій, починаючи з класики жанру і закінчуючи сучасними творами. Наприклад, прочитайте наступні твори:
    • Вільям Уаймарк Джейкобс, «Мавпяча лапка». Розповідь XVIII століття про трьох жахливих бажаннях, виконаних лапкою містичної мавпи.
    • Едгар По, «Серце-викривач». Психологічна історія жахів про вбивство і переслідування.
    • Будь страшна розповідь Стівена Кінга. Він написав понад 200 страшних оповідань і використовує різні методи, щоб лякати своїх читачів. Рекомендується ознайомитися з наступними його творами: «Палець» і «Діти кукурудзи».
    • Сучасна письменниця Джойс Керол Оутс написала відому психологічну історію жахів під назвою «Куди ти йдеш, де ти була?».

попередження

  • Якщо ви проводите дослідження для вашої страшної історії (щоб зробити її більш реалістичною), робіть це ретельно і з розумом.