Як обробити укус бджоли чи оси

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 14 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
УКУС ОСЫ / Койот Питерсон на русском
Відеоролик: УКУС ОСЫ / Койот Питерсон на русском

Зміст

Укуси бджіл і ос неприємні і болючі, хоча і проходять досить швидко. У більшості випадків достатньо домашніх засобів, і укус проходить протягом декількох годин, іноді одного-двох днів. При цьому слід розрізняти укуси бджіл і ос. Необхідно також знати, наскільки гостро ваш організм реагує на укуси цих комах, щоб при необхідності вчасно звернутися за медичною допомогою.

кроки

Частина 1 з 2: Лікування укусів

  1. 1 Оцініть реакцію свого організму на укуси. Якщо в минулому вас часто кусали бджоли і оси, або ви отримали множинні укуси, то у вас може розвинутися алергічна реакція на білок, який міститься в отруті цих комах. При гострій реакції на укус може знадобитися подальше лікування або медична допомога.
    • при м'якої реакції роздратування локалізується виключно в області укусу. На місці укусу може з'явитися червона припухлість діаметром близько 1-1,5 сантиметра. У деяких людей набряк досягає 5 сантиметрів в діаметрі.Місце укусу може свербіти. Часто в центрі припухлості, там де жало проткнуло шкіру, утворюється біла плямочка.
    • при помірною реакції спостерігається той же, що і в м'якому варіанті, однак за 1-2 дня після укусу уражена область розростається, і її діаметр перевищує 5 сантиметрів. Як правило, пік помірної реакції доводиться на перші 48 годин, і вона триває 5-10 днів.
    • важка реакція на укус супроводжується тими ж симптомами, що м'яка та помірна реакції, а також хронічної висипом (кропив'янкою), діареєю, кашлем або утрудненим диханням, набряком мови і горла, слабким і прискореним пульсом, зниженим кров'яним тиском, втратою свідомості. Необхідно вжити термінових заходів, інакше така реакція може призвести до летального результату. Якщо ви відчуваєте після укусу будь-якої з перерахованих симптомів, слід негайно викликати невідкладну медичну допомогу. Якщо у вас алергія на укуси бджіл або ос, і ви маєте автоін'ектор з адреналіном ( «Епіпен», «Ауві-Q» або інший), зробіть ін'єкцію самі або попросіть кого-небудь допомогти вам. Притисніть автоін'ектор до стегна і потримайте в такому положенні декілька секунд. Дочекайтеся прибуття швидкої допомоги.
  2. 2 Визначте, яке комаха вжалила вас. Дії при першій допомозі будуть залежати від того, яке комаха вжалила вас: бджола або оса. Проте, в обох випадках насамперед необхідно знизити дискомфорт і зменшити набряк в місці укусу.
    • Оси не залишають жало, в той час як у медоносних бджіл (але не джмелів) жало має щербини і після укусу залишається в шкірі.
  3. 3 Зробіть заходи першої допомоги в тому випадку, якщо після укусу не залишилося жала. Акуратно промийте місце укусу водою з милом. Щоб знизити почуття дискомфорту, використовуйте холодну воду, так як гаряча або тепла вода посилить кровообіг в місці укусу, що призведе до збільшення набряку. Після цього прикладіть до місця укусу холодний компрес або лід, щоб знизити припухлість. Якщо ви використовуєте лід, підкладіть під нього рушник, щоб не пошкодити шкіру. Прикладайте холодний компрес або лід на 20 хвилин кожну годину, поки не відчуєте полегшення.
    • Якщо місце укусу сильно свербить, можна прийняти пероральное антигістамінний засіб, який допоможе вгамувати свербіж. Знизити гістамінових реакцію в місці укусу допоможе і відпускається без рецепта попередження насильства мазь.
    • Якщо ви відчуваєте біль в місці укусу, можна прийняти ібупрофен ( «Нурофен») або парацетамол ( «Панадол», «Еффералган»). Дотримуйтесь прикладеним до препарату інструкцій.
  4. 4 Зробіть заходи першої допомоги в тому випадку, якщо після укусу залишилося жало. Насамперед необхідно видалити жало. Воно повинно розташовуватися в центрі місця укусу. До жала прикріплений мішечок з отрутою, тому отрута продовжує надходити в організм і після того, як бджола полетіла. Чи не витягайте жало пальцями або пінцетом, так як при цьому ви стисніть мішечок, і отрута швидше потрапить в ваш організм. Замість цього вимийте руки, а потім наскрібши кінчиком нігтя за місцем укусу, щоб захопити жало і витягнути його, чи не здаючи при цьому мішечок з отрутою. Можна також пошкребти місце укусу краєм кредитної картки.
    • Як і при укусі оси, промийте уражене місце водою з милом і прикладіть холодний компрес або лід, щоб знизити набряк і почуття дискомфорту. Якщо ви використовуєте лід, підкладіть під нього рушник, щоб не пошкодити шкіру.
    • Для зниження запалення, свербіння і дискомфорту можна прийняти відпускається без рецепта антигістамінний засіб або змастити місце укусу кортикостероїдної маззю.
  5. 5 Використовуйте домашні засоби. При звичайних укусах, які не викликають алергічну реакцію (дивіться нижче), після першої допомоги досить домашніх засобів. У більшості випадків все викликані укусом симптоми проходять протягом декількох годин або 1-2 днів. Для пом'якшення симптомів можна використовувати різні домашні засоби. Спробуйте наступне:
    • Приготуйте мазь з харчової соди і води і змастіть нею місце укусу.Харчова сода допоможе заспокоїти свербіж, зняти набряк і роздратування.
    • Прикладіть до місця укусу мед, щоб знизити набряк і почуття дискомфорту. Мед володіє антибактеріальними властивостями.
    • Роздавите пару зубків часнику і змастіть місце укусу вийшов соком. Часник також володіє антибактеріальними властивостями.
    • Трояндова масло допоможе знизити біль після укусу бджоли або оси - нанесіть на місце укусу пару крапель олії.
  6. 6 Протягом деякого часу поспостерігайте за симптомами. У більшості людей укус не викликає сильної реакції, і набряк і свербіж проходять за кілька годин при застосуванні домашніх засобів. Однак чим важче реакція організму на укус, тим довше спостерігаються симптоми. Зверніть увагу на перераховані нижче симптоми, які можуть проявитися протягом декількох хвилин або однієї години після укусу - вони свідчать про важку реакції на укус. При появі будь-якого з цих симптомів негайно зверніться за медичною допомогою.
    • біль в животі;
    • відчуття страху;
    • утруднене дихання і хрипи;
    • відчуття дискомфорту і здавленості в грудях;
    • кашель;
    • діарея;
    • запаморочення;
    • висип і свербіж;
    • сильне серцебиття;
    • неясна мова;
    • набряк обличчя, язика або очей;
    • втрата свідомості.
    • Майте на увазі, що при укусах бджіл і ос спостерігалися і такі випадки гострої реакції, як тривалі симптоми протягом декількох місяців, сироваткова хвороба, енцефаліт (набряк головного мозку) і вторинний паркінсонізм (його симптоми схожі з хворобою Паркінсона) після анафілактичного шоку. Однак подібні випадки вкрай рідкісні.

Частина 2 з 2: Розпізнавання укусів

  1. 1 Розрізняйте ос і бджіл. Хоча і ті, і інші боляче жалять, і їх можна сплутати, для правильного лікування укусу необхідно знати різницю між ними і вміти розрізняти їх. Бджоли і оси належать до загону перетинчастокрилих (Hymenoptera) Комах, проте вони відрізняються за зовнішнім виглядом та поведінкою:
    • Бджоли і оси мають різні пропорції тіла. Довжина тіла бджіл становить близько 2,5 сантиметрів. Деякі бджоли повністю чорні, інші мають чорне або коричневе тіло з жовтими смужками. Крім того, тіло бджоли покрите волосками. На відміну від бджіл, оси мають вузьку талію і гладке, блискуче тіло. У бджіл два крила, а у ос чотири.
    • Бджоли живуть набагато більш численними колоніями, в яких налічується понад 75 000 особин, в той час як колонії ос складаються з менш ніж 10 000 комах. Взимку оси впадають в сплячку, а бджоли сплять, хоча і ховаються в вулику під час холодних зимових місяців. На відміну від всіх видів бджіл, оси не виробляє мед. Бджоли харчуються пилком і нектаром рослин, в той час як оси, крім пилку, вживають в їжу і комах.
    • Медоносних бджіл здатна вжалити лише один раз. У бджіл зазубрені жало, яке при укусі відривається від тіла комахи і залишається в шкірі жертви. Після атаки медоносних бджіл гине. У той же час оса або джміль можуть жалити кілька разів.
  2. 2 Придивіться до того, як виглядає місце укусу. Укуси бджіл і ос дуже схожі. Якщо ви не помітите саму комаху, то вам буде непросто визначити, хто саме вжалив вас. Зверніть увагу на наступні ознаки:
    • Різка гострий біль в місці укусу.
    • Червона припухлість, яка виникає протягом декількох хвилин після укусу.
    • Маленька біла пляма в тому місці, де жало проткнуло шкіру.
    • Навколо місця укусу може утворитися невеликий набряк.
    • Придивіться, чи немає в центрі набряклі ділянки жала, яке могла залишити медоносних бджіл.
    • Дійте відповідно до того, яке комаха вжалила вас, і звертайте увагу на реакцію організму.
  3. 3 Не провокуйте бджіл і ос. Як правило, бджоли поводяться миролюбно і нападають лише в тих випадках, коли їх провокують, в той час як оси агресивніші, оскільки вони є хижаками. Якщо на ділянці є оси або бджоли, не робіть різких рухів. Постарайтеся повільно покинути небезпечну ділянку. Якщо ви спробуєте зачинити осу або бджолу, то вона може вас вжалити.Кращий спосіб уникнути укусів ос і джмелів полягає в тому, щоб не пускати їх на вашу територію.
    • Ос і джмелів приваблюють солодкі напої, їжа та харчові відходи. Якщо ви збираєтеся влаштувати пікнік на природі, діставайте продукти лише перед тим, як є, і ховайте їх відразу після їжі, щоб не привертати комах. Перевіряйте вміст склянок і тарілок, щоб випадково не проковтнути комаха.
    • Щільно закривайте сміття, щоб він не залучав комах.
    • При роботі на присадибній ділянці не надягайте одяг жовтого, білого або іншого кольору, який нагадував би квіти рослин, так як це може залучити комах. При можливості використовуйте червоний одяг, оскільки бджоли і оси не сприймають цей колір. Не надягайте занадто вільний одяг, під яку можуть забратися комахи.
    • Зведіть до мінімуму залучають комах запахи. Намагайтеся не використовувати парфуми, одеколон, ароматизоване мило, спрей для волосся та інші парфумерні засоби.
    • Не ходіть босоніж. Бджоли і оси часто опускаються на землю.
    • Не вмикайте без необхідності світло на вулиці в темний час доби. Світло приваблює комах і полюють за ними хижаків - наприклад, ос.
    • Не намагайтеся розчавити осу. При загибелі ця комаха виділяє хімічну речовину, яке залучає інших ос. Бджоли при укусі також виділяють речовину, яка залучає їх побратимів.

Поради

  • Постарайтеся з'ясувати, хто вас покусав: бджола або оса. Якщо в шкірі залишилося жало, не намагайтеся його видавити.
  • У більшості випадків реакція на укус бджоли чи оси проходить протягом декількох годин.
  • Оцініть свою алергічну реакцію на укус. У разі необхідності негайно викличте швидку медичну допомогу.

попередження

  • Викличте швидку допомогу в тому випадку, якщо у вас спостерігається гостра реакція на укус бджоли чи оси. Медики зроблять вам ін'єкцію адреналіну, яка дозволить пом'якшити симптоми. Ін'єкція знизить гістамінових реакцію, підвищить кров'яний тиск і зменшить стиснення легких. При гострій реакції затримка з ін'єкцією адреналіну може призвести до летального результату.

додаткові статті

Какснять свербіж після укусів комарів Каклечіть укус вогняного мурашки Каклечіть укуси клопів Какобрабативать котячі подряпини Каклечіть укус бджоли Какуспокоіть обпалений мову Какізбавіться від укусу комара Каклечіть укус гусениці Каклечіть опік шкіри від гарячої води Каквилечіть укус павука Каклечіть пухирі від опіку Какснять біль при сонячному опіку Каклечіть опік від пероксиду водню Каквилечіть опік на пальці