Як визначити симптоми збільшення серця

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 16 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КІР ТА ВИСИПАННЯ | Як виявити перші симптоми? Відповідає сімейний лікар
Відеоролик: КІР ТА ВИСИПАННЯ | Як виявити перші симптоми? Відповідає сімейний лікар

Зміст

Збільшення серця, також відоме як кардіомегалія, може бути викликано різними серцевими захворюваннями. Хоча часто збільшення серця не супроводжується явними симптомами, іноді може спостерігатися задишка, сильне або нерегулярне серцебиття, набір ваги або набряк всього тіла. Збільшення серця досить легко виявляється за допомогою МРТ, комп'ютерної томографії, ЕКГ і рентгенографії. Якщо в минулому у вас вже були проблеми з серцем, будьте уважні і стежте за можливими симптомами збільшення серця.

кроки

Метод 1 з 3: Розпізнавання симптомів

  1. 1 Зверніть увагу на задишку. Збільшене серце не може скорочуватися так само добре, як і нормальне. З цієї причини з легких не виводиться надмірна рідина, що призводить до задишки.
    • Зазвичай цей симптом проявляється найбільш явно, коли ви лежите або схильні до підвищених фізичних навантажень.
    • Ви можете відчувати труднощі при заняттях фізичними вправами або прокидатися вночі від того, що вам важко дихати.
  2. 2 Слідкуйте за набряками. Викликані скупченням рідини набряки різних частин тіла служать ознакою збільшення серця. Набряки трапляються з тієї ж причини, що і задишка: через погіршеної кровообігу в легенях, порожнини живота і ногах затримується рідина.
    • При збільшенні серця найбільш характерний набряк ніг і живота.
    • Набряк можна помилково прийняти за збільшення ваги тіла. Якщо ви відчуваєте постійне і незрозуміле збільшення ваги тіла поряд з іншими ознаками збільшення серця, зверніться до лікаря.
  3. 3 Зверніть увагу на аритмію. Аритмія - це нерегулярне серцебиття. Якщо ви відчуваєте, що у вас часто без видимої причини прискорюється або сповільнюється серцебиття, це може свідчити про аритмію. Іноді аритмія буває нешкідливою, але все ж на неї варто звернути увагу. Про аритмію свідчать наступні ознаки:
    • непритомність або переднепритомний стан
    • підвищене потовиділення
    • біль в грудній клітці
    • задишка
    • Придивіться до випробовуваної вами аритмії. Для аритмії характерні прискорене або уповільнене серцебиття, нерегулярний серцевий ритм, пропуск ударів серця.
  4. 4 Зверніть увагу на біль в грудях і кашель. Біль у грудній клітці часто служить вторинним симптомом аритмії. Однак слід звернути увагу на кашель і біль у грудях, оскільки вони можуть свідчити про наближення серцевий напад. Якщо ви відчуваєте сильний біль в грудній клітці і при цьому кашляєте, негайно зв'яжіться з лікарем.
    • Якщо ви відкашлює велика кількість пінистої і рідкої мокротиння (слини і слизу), це може свідчити про наближення серцевий напад, що нерідко є наслідком збільшення серця. При цьому в мокроті можуть бути присутніми сліди крові.
  5. 5 Зверніть увагу на підвищену стомлюваність. Збільшення серця ускладнює кровообіг по всьому тілу. Недостатній кровообіг призводить до підвищеної стомлюваності і запаморочення. Зокрема, при недостатньому кровопостачанні мозку виникає відчуття втоми і апатія.
    • Врахуйте, що підвищена стомлюваність спостерігається при найрізноманітніших розладах і захворюваннях, тому дана ознака далеко не завжди означає, що у вас збільшено серце.

Метод 2 з 3: Діагностика збільшення серця

  1. 1 Зробіть ехокардіограму. Ехокардіограма вважається одним з найбільш інформативних і зручних методів діагностики збільшення серця. Це безболісна процедура, при якій рух крові через серце виявляється за допомогою ультразвукових хвиль, і в результаті на екрані висвічується зображення серця.
    • Ехокардіограма дозволяє оцінити стан і функціонування всіх чотирьох відділів серця.
  2. 2 Зробіть електрокардіограму (ЕКГ). При електрокардіограмі записується електрична діяльність вашого серця. Даний тест здатний виявити нерегулярність серцевого ритму. ЕКГ допомагає також встановити, наскільки збільшено той чи інший відділ серця. При цьому електрична активність серця записується на міліметровий папір.
    • ЕКГ надає інформацію про частоту серцевих скорочень, ритмі і будь-яких дефектах провідності в серці.
    • Якщо лікар виявить, що ширина стінок лівого шлуночка серця перевищує 1,5 сантиметра, то це свідчить про збільшення вашого серця.
  3. 3 Попросіть лікаря призначити вам рентгенівське дослідження. Якщо лікар підозрює, що у вас збільшено серце, то він може направити вас на рентгенографію. Рентгенівські знімки допоможуть йому оцінити розміри і стан вашого серця.
    • Рентгенівське дослідження допоможе також визначити, збільшений у вас будь-якої відділ серця, і чи не змінилася форма серця.
  4. 4 Попросіть лікаря провести комп'ютерну томографію або МРТ. Дані методи дозволяють отримати зображення серця і грудної клітини за допомогою магнітного поля або радіохвиль. Ці зображення допомагають отримати цінну інформацію про роботу внутрішніх органів. За допомогою комп'ютерної томографії та МРТ лікар може виявити дрібні аномалії в роботі серця, які не вдалося визначити за допомогою ЕКГ або рентгенографії.
  5. 5 Пройдіть навантажувальні випробування. В даному тесті, відомому також як ЕКГ з навантаженням або проба з фізичним навантаженням, реєструється пульс і кров'яний тиск в той час, коли ви йдете по біговій доріжці або їдете на велотренажері. Якщо серце збільшено, то йому важко справлятися з фізичним навантаженням, тому даний тест дозволяє виявити збільшення серця.
  6. 6 Здайте кров на аналіз. Збільшення серця може привести до порушення вироблення деяких речовин, які містяться в крові. Визначення концентрації цих речовин в крові дозволить лікарю з'ясувати, чи дійсно у вас збільшено серце, а також виявити інші захворювання.
    • Крім іншого, лікар зверне увагу на концентрацію тромбоцитів і кров'яних тілець.
  7. 7 Порадьтеся з лікарем щодо зондування серця і біопсії. При зондуванні в пах вставляється трубка (катетер), яка потім просувається по кровоносних судинах в серце. Береться невеликий зразок тканини серця, який потім досліджується. Зазвичай обходяться без цієї процедури, оскільки існують інші, менш інвазивні і більш легкі методи діагностики.
    • В ході даної процедури лікар зможе побачити, як виглядає ваше серце.

Метод 3 з 3: Зниження ризику кардиомегалии

  1. 1 Займайтеся фізичними вправами. Заняття спортом рекомендуються більшості людей з серцевими захворюваннями. Оптимальна інтенсивність занять залежить від вашого віку, ваги тіла, статі та рівня фізичної підготовки. Проконсультуйтеся з лікарем щодо частоти та інтенсивності занять спортом.
    • У деяких випадках при захворюваннях серцевих клапанів необхідно утримуватися від фізичних вправ. Якщо у вас кардіомегалія або інші проблеми з серцем, то порадьтеся з лікарем, перш ніж приступити до тренувань.
    • Якщо ви не займалися фізичними вправами раніше або відновлюєте заняття після тривалої перерви, почніть з щоденних прогулянок. Можна почати з коротких 10-хвилинних прогулянок, а потім довести їх тривалість до 30 хвилин.
  2. 2 Підтримуйте нормальний кров'яний тиск. При високому кров'яному тиску серце змушене працювати сильніше для того, щоб доставити кров до всіх ділянок тіла. Це може привести до розширення і потовщення серцевого м'яза, тобто до збільшення серця.
    • Проконсультуйтеся з лікарем щодо препаратів для зниження кров'яного тиску.
    • Обмежте вживання солі і багатих натрієм продуктів для того, щоб знизити артеріальний тиск.
    • Не вживайте дієтичні пігулки, щоб скинути вагу. Ці таблетки підвищують кров'яний тиск.
  3. 3 Врахуйте можливі хвороби. Збільшення серця може бути викликане багатьма захворюваннями. Ризик кардиомегалии зростає при цукровому діабеті, амілоїдозі та набутих вадах серця. Якщо у вашій родині траплялися серцеві захворювання, розкажіть про це своєму лікареві. Можна також здати кров на аналіз для того, щоб лікаря легше було діагностувати можливі проблеми з серцем.
    • Зверніть увагу на проблеми з щитовидною залозою. Як недостатня (гіпотеріоз), так і надмірна (гіпертиреоз) активність щитовидної залози може привести до проблем з серцем, в тому числі і до його збільшення.
    • Якщо у вас придбаний порок серця, то вам можуть знадобитися медикаменти або хірургічна операція. Проконсультуйтеся з лікарем щодо лікування своєї хвороби.
    • Збільшення серця може бути викликано анемією. Анемія виникає через нестачу гемоглобіну (білок в червоних кров'яних тільцях), який доставляє кисень до тканин. Знижений рівень гемоглобіну змушує серце працювати сильніше для того, щоб забезпечити організм киснем. Це може викликати прискорене або нерегулярний пульс.
  4. 4 При гемохроматозі організм не здатний як слід засвоювати залізо. Скупчення заліза в органах призводить до їх пошкодження і ослаблення серцевого м'яза, що викликає збільшення лівого шлуночка серця.
    • Разом з лікарем розробіть план лікування хвороб, які можуть викликати збільшення серця.
  5. 5 Ведіть здоровий спосіб життя. Спіть по вісім годин на добу. Кожен день виділяйте час для відпочинку: гуляйте на свіжому повітрі, дивіться телевізор, читайте книги. Щодня присвячуйте близько однієї години помірної фізичної активності. Обмежте вживання солі, кофеїну і жирів. Ваш раціон повинен складатися в основному з продуктів з цільних зерен, овочів і фруктів, з помірною кількістю білків.
    • Проконсультуйтеся з лікарем щодо фізичних вправ. Іноді при кардиомегалии заняття спортом не рекомендуються, оскільки вони можуть погіршити стан хворого.
    • Намагайтеся лягати спати і вставати в один і той же час. Усталений розпорядок дня допоможе вам висипатися.
  6. 6 Якщо ви перенесли інфаркт, обговоріть це з лікарем. Якщо в минулому у вас був серцевий напад, то ви схильні до підвищеного ризику розвитку кардиомегалии.Серцевий м'яз не відновлюється, тому певну ділянку вашого серця буде слабкіше, ніж здорова серцева тканина.
    • Якщо серце має як здорові, так і слабкі області, то здорові тканини збільшаться, так як їм доведеться виконувати більший обсяг роботи.
  7. 7 Утримуйтеся від наркотиків і алкоголю. Близько 30% всіх випадків збільшення серця пов'язані з прийомом наркотиків і алкоголю. Наркотики і алкоголь руйнують клітини серця. Зокрема, зловживання алкоголем може призвести до неправильного харчування, яке знижує здатність серця до самовідновлення. В результаті серцевий м'яз структурно слабшає і збільшується. Зважаючи на це утримуйтеся від вживання алкоголю і наркотиків.
    • Якщо ви схильні до вживання наркотиків або алкоголю, зверніться до психолога або лікаря-нарколога. Фахівець допоможе вам з'ясувати причини вашої згубної звички і успішно впоратися з нею.
    • Запишіться в групу підтримки (наприклад, в групу анонімних алкоголіків).
    • Не паліть. Куріння значно підвищує ризик серцевого нападу. У викурюють по пачці сигарет на день ймовірність серцевого нападу в два рази вище, ніж у некурящих людей. Щоб подолати тягу до паління, використовуйте нікотинову жувальну гумку або пластир. Щотижня зменшуйте кількість викурених сигарет, поки повністю не відмовитеся від цієї шкідливої ​​звички.

Поради

  • Ризик збільшення серця зростає при вагітності. Під час вагітності на серце доводиться додаткове навантаження, так як йому доводиться забезпечувати харчуванням і організм дитини. Це може привести до тимчасового збільшення серця. Проте, серце зазвичай приймає нормальні розміри протягом декількох тижнів після пологів.
  • Серце може збільшитися через деяких вроджених захворювань. До кардиомегалии можуть привести багато видів вроджених вад серця, оскільки вони впливають на потік крові через серце і підвищують випробовувану їм навантаження.

попередження

  • Якщо ви вважаєте, що у вас може бути збільшено серце, негайно зверніться до лікаря.
  • Серце може збільшитися через пошкодження, які виникли в результаті серцевого нападу.
  • При прийомі лікарських препаратів завжди дотримуйтесь прикладеним до них інструкціям.

додаткові статті

Каксделать клізму вдома Какподнять рівень тромбоцитів у крові природним способом Какснімать шви Какізбавіться від прищів всередині вуха Какузнать, коли біль в лівій руці пов'язана з серцем Какізбавіться від висипу Какізбавіться від родимок на своєму обличчі Какдіагностіровать розрив литкового м'яза Каквилечіть нежить Каклечіть інфіковану кісту сальної залози Какпонізіть діастолічний кров'яний тиск Какзамедліть серцебиття Каклечіть збільшене серце Какобнаружіть і розсмоктати тромб