Як зупинити нервовий тик очі

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 13 Січень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Как побороть страх? Садхгуру
Відеоролик: Как побороть страх? Садхгуру

Зміст

Сіпання повік або нервовий тик очі (також званий блефароспазмом) може бути обтяжливим, викликати незручності і сильне роздратування. Також це може здатися страшним, якщо раніше ви не стикалися з цим.Спазм очі - це мимовільне м'язове скорочення, у якого може бути безліч причин, включаючи перевтома очей, втома, сухість очей, надмірне вживання стимулюючих засобів (таких як кава або ліки) і алкоголю або зневоднення, але головна причина - це стрес. Неважливо, що є причиною, не панікуйте. У вас є кілька варіантів, за допомогою яких можна зупинити сіпання очей і вік.

кроки

Метод 1 з 2: Як припинити спазм

  1. 1 Почніть з сильного примруження. Закрийте очі настільки щільно, наскільки зможете. Потім відкрийте їх настільки широко, наскільки це можливо. Продовжуйте моргати таким чином, поки з ваших очей не підуть сльози. Якщо вам стало боляче або сіпання посилилося, зупиніться негайно.
    • Безперервне повторення цього руху дозволить слізної плівці розподілятися рівномірно. Зволожуючи очей, заспокоюючи повіки, розтягуючи м'язи обличчя і очей, а також збільшуючи циркуляцію очі, це полегшить біль.
  2. 2 Розслабте своє око за допомогою масажу. Використовуючи середні пальці, злегка помасажуйте нижні повіки круговими рухами. Помасажуйте сіпається повіку приблизно три секунди. Перед цим обов'язково вимийте руки і обличчя, щоб уникнути проникнення інфекції.
    • В результаті цього методу збільшується циркуляція, а також посилюються і зміцнюються очні м'язи.
  3. 3 Моргайте тридцять секунд. Спробуйте зробити це досить швидко. Рухи при цьому повинні бути дуже легкими. Уявіть, що ваші повіки - це крила метелика. Процес моргання дуже важливий для очей. Він дозволяє розслабити більшість очних м'язів, а також зволожити і очистити очні яблука, що може зупинити посмикування. Якщо ви відчуєте біль або сіпання посилиться, зупиніться негайно.
  4. 4 Наполовину закрийте повіки. Ви помітите, що ваші верхні повіки постійно тремтять з різною швидкістю. Сконцентруйте свої зусилля на те, щоб зупинити цю тремтіння.
    • Примруживши очі і покращуючи гостроту зору, ви менше напружуєте очі. Це може допомогти позбутися від очного спазму в результаті перевтоми.
  5. 5 Виконуйте їх, затискаючи очі. Закрийте очі на цілу хвилину. Протягом цього часу щільно і сильно затискає очі, потім розслабте, не відкриваючи їх. Проробіть це три рази перед тим, як відкрити очі.
    • Ця вправа дозволяє збільшити виділення сліз і зволожити очі. В добавок до усунення очного спазму, ви також можете виконувати дану вправу, щоб зміцнити очні м'язи.
  6. 6 Зробіть собі акупунктурний масаж. Використовуйте наведене вище зображення, щоб визначити акупунктурні точки навколо ваших очей. Злегка помасажуйте кожну точку круговими рухами 5-10 секунд, перед тим як перейти до наступної. Як тільки закінчите коло, почніть спочатку. Повторюйте протягом приблизно двох хвилин.
    • Ось ще одна схожа техніка акупунктури: покладіть вказівний і середній пальці на брови. М'яко натисніть і круговими рухами рухайтеся до краю очної ямки протягом п'яти хвилин.
    • Акупунктурні методи дозволяють позбутися від очних спазмів, збільшуючи циркуляцію, в той час як закриті повіки призводять до слізного виділенню, зволожуючи очі.
    • Для початку вимийте руки і обличчя, щоб уникнути проникнення інфекції.
  7. 7 Спробуйте техніку акватерапіі очей. Чергуйте ополіскування закритих очей спочатку холодною, а потім теплою водою. Холодна вода стискає кров'яні судини, а тепла вода розширює їх. Ця процедура допоможе збільшити циркуляцію крові і та буде надходити до ока, що запобіжить сіпання.
    • Ви також можете притиснути до ока кубик льоду перед обполіскуванням теплою водою, як альтернативу чергуванню теплої і холодної води. Повторіть процедуру 7-8 разів.

Метод 2 з 2: Як запобігти можливі причини

  1. 1 Обмежте прийом кофеїну та інших стимулюючих засобів. Занадто велика кількість кави, газованих напоїв або навіть стимулюючих медикаментів можуть призвести до очного тику. Спробуйте скоротити їх споживання.Проте порадьтеся зі своїм лікарем перед тим, як змінити дози прописаних ліків.
  2. 2 Приймайте більше рідини. Зневоднення може стати причиною очного тика. Спробуйте підвищити споживання води. Пийте по 8-10 склянок води в день.
  3. 3 Висипайтеся. Загальна втома може привести до сухості і перевтоми очей і спровокувати виникнення очного тика. Намагайтеся спати по 7-8 годин щоночі. Також обмежте використання перед сном електронних пристроїв, таких як телевізор, мобільні пристрої і комп'ютер.
  4. 4 Відвідайте очного лікаря. Будь-які з наступних симптомів можуть привести до більш серйозних наслідків і зверненням до окуліста:
    • Сіпання, яке повторюється більше тижня.
    • Сіпання, від якого повністю закривається повіку.
    • Спазми, які охоплюють також інші м'язи обличчя.
    • Почервоніння, набряк або виділення гною з ока.
    • Опущення верхньої повіки.
    • Супровідний головний біль або двоїння в очах
    • Якщо лікар запідозрить, що очної тик є результатом порушення роботи мозку або нервових тканин (наприклад, хвороби Паркінсона або синдрому Туретта), він перевірить наявність інших схожих симптомів. Офтальмолог може направити вас до невролога або іншого фахівця.
    • Коли підете на прийом, обов'язково обговоріть з лікарем ваші поточні харчові добавки, ліки, режими тренувань і харчування.
  5. 5 Обговоріть харчові добавки. Лікар може провести обстеження на визначення рівня вітамінів, мінералів і кислотності вашого організму, так як недолік деяких речовин (наприклад, кальцію) може стати причиною очного тика. Згідно з результатами обстеження, лікар може прописати вам просте ліки, що відпускається без рецепта.
  6. 6 Обговоріть варіанти лікування. Якщо у вас хронічний очної тик в легкій формі, лікар може запропонувати кілька варіантів лікування. Ботулотоксин ( «Ботокс» або «Ксеомін») - найпоширеніший спосіб лікування. Для випадків середньої тяжкості лікар також може порекомендувати такі препарати, як клоназепам, лоразепам, тригексифенідил або інше м'язове проносний засіб.
    • Якщо інші методи лікування не допомагають, лікар може запропонувати хірургічне втручання. Близько 75-85% хворих, які відчувають очної тик в легкій формі, лікуються за допомогою міектоміі. Процедура полягає в тому, що хірург видаляє деякі ділянки м'язів і нервових тканин з пошкоджених століття. Даний метод не є загальноприйнятим, так як введення ботулотоксину зазвичай буває достатньо.