Як запобігти лущення шкіри після засмаги

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 18 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Що робити, якщо шкіра облазить після засмаги
Відеоролик: Що робити, якщо шкіра облазить після засмаги

Зміст

Людська шкіра постійно лущиться і оновлюється.Якщо шкіра пошкоджена через надмірне перебування на сонці, то пошкоджується відразу велику кількість клітин, і з'являються добре помітні білі шелушащиеся ділянки. Ці ділянки часто оточені обгорілої сухою шкірою з пухирями, що виглядає непривабливо і викликає дискомфорт. Краща профілактика полягає в тому, щоб уникати сонячних опіків і наносити на шкіру достатню кількість сонцезахисного крему з високим рівнем захисту. Якщо ви забули нанести сонцезахисний крем або зробили це неправильно, в результаті чого з'явився загар, то шкірі вже завдано непоправної шкоди. Проте, біль і дискомфорт при сонячних опіках можна полегшити, якщо зволожувати пошкоджену шкіру, захищати її від подразників і правильно харчуватися.

кроки

Частина 1 з 3: Запобігання лущення

  1. 1 Підтримуйте водний баланс. Пийте достатню кількість води, щоб ваша шкіра не висихала і мала досить сил для відновлення і регенерації. Сонячне світло збільшує втрати рідини і сприяє зневоднення шкіри, тому після сонячного опіку необхідно подбати про те, щоб відновити водний баланс.
    • Можна також пити холодний чай без цукру. Що містяться в зеленому і чорному чаї антиоксиданти допомагають залікувати пошкодження, завдані вільними радикалами під дією сонячних променів.
    • Якщо ваш організм не відчуває нестачі рідини, то сеча має блідо-жовтий колір.
  2. 2 Уникайте подальшого перебування на сонці. Якщо ви і далі будете з'являтися на сонці без належного захисту, то ризикуєте посилити лущення шкіри і посилити сонячний опік. Це пояснюється тим, що зовнішній захисний шар клітин шкіри вже пошкоджений і пропускає шкідливе ультрафіолетове випромінювання.
    • Якщо ви виходите на вулицю після пошкодження шкіри, наносите сонцезахисний крем широкого спектра з фактором захисту SPF не нижче 30. Крім того, надягайте закритий одяг і використовуйте захисні аксесуари (капелюх, сонцезахисні окуляри), щоб не пошкодити шкіру ще більше.
  3. 3 Прийміть вівсяну ванну. Овес має заспокійливу і зволожуючу дію, завдяки чому він відновлює природну вологість шкіри і запобігає лущення. Наберіть у ванну теплу воду і додайте в неї 1-3 склянки (100-300 грамів) вівсяних пластівців. Полежіть у ванні 15-30 хвилин, після чого сполосніть чистою водою.
    • Після прийому вівсяної ванни нанесіть на шкіру зволожуючий крем, щоб закріпити ефект.
    • Подумайте про те, щоб приймати вівсяні ванни щовечора перед сном - це допоможе запобігти лущення шкіри після сонячного опіку.
  4. 4 Нанесіть на місце опіку сік алое вера. Натуральний сік алое вера віддавна цінується у всьому світі за свої заспокійливі і лікувальні властивості. Можна придбати лосьйон з алое вера або натуральний гель з цієї рослини, або просто відламати лист алое і нанести сік безпосередньо на шкіру, що лупиться. Алое віра сприяє загоєнню, знімає біль при сонячному опіку і допомагає запобігти інфекції.
    • Пошукайте натуральний засіб з 98-100% соку алое вера, щоб воно не було липким.
    • Сік алое вера можна зберігати в холодильнику, щоб він був прохолодним і ще краще заспокоював шкіру.

Частина 2 з 3: Інші способи

  1. 1 Використовуйте зволожуючий засіб. Наносите на місця опіків зволожуючий засіб для шкіри. В аптеках продаються спеціальні зволожуючі засоби, які призначені для обпаленої сонцем шкіри. Уникайте зволожуючих засобів, до складу яких входять спирт, ретинол або альфа-гідроксикислоти (AHA), так як вони можуть висушувати і ще більше дратувати чутливу шкіру.
    • По можливості наносите зволожуючий засіб протягом дня, а також відразу після купання, щоб шкіра вбирала максимальну кількість вологи.
    • Можна також користуватися такими альтернативними зволожуючими засобами, як дитяче масло, мед і масло кокоса.
  2. 2 Наносите на обпалену шкіру чай. Вміщені в чаї натуральні таніновие кислоти є прекрасним лікувальним засобом для обпаленої сонцем шкіри.Заваріть в каструлі чорний чай і остудіть його в холодильнику, а потім використовуйте для компресів або зволожуйте пошкоджену шкіру з пляшки з розпилювачем.
    • Чай допомагає зменшити запалення і почервоніння, а також прискорює загоєння шкіри.
    • Можна також заварювати чайні пакетики і прикладати їх до пошкодженої шкірі.
  3. 3 Приймайте ванни з харчовою содою. Содові ванни допомагають відновити природний рівень pH шкіри і зняти подразнення після опіку. Додайте в ванну з водою близько ¾ склянки (200 грамів) харчової соди і полежіть у ній 15-20 хвилин, потім сполосніть чистою водою.
    • Можна також розвести столову ложку з гіркою (близько 30 грамів) соди в мисці холодної води, вмочити в неї махрову серветку для обличчя, вичавити зайву воду і прикласти компрес до ушкодженого місця.
  4. 4 Наносите на місце опіку оцет. Наберіть в пляшку з розпилювачем білий або яблучний оцет і обприскуйте їм пошкоджену шкіру. Оцет допомагає запобігти утворенню непривабливих пухирів і лущення шкіри.
    • Якщо оцет має занадто сильний неприємний запах, розведіть його водою у співвідношенні 1: 1 і наносите на шкіру отриманий розчин.
  5. 5 Наносите на місце опіку незбиране молоко. Змочіть махрову серветку для обличчя цільним молоком і вичавіть зайву рідину. Прикладіть серветку до обпаленого місця на 10 хвилин, потім сполосніть шкіру чистою водою. Прикладайте компрес з молоком 2-3 рази на день, поки шкіра не заживе повністю.
    • Молоко дуже корисно для обпаленої шкіри, оскільки містяться в ньому білки мають заспокійливу дію, а молочна кислота знижує роздратування і свербіння після опіку.
  6. 6 Прикладайте до обпаленої шкіри листя м'яти. Листя м'яти допомагають зупинити процес лущення, заспокоюють шкіру і сприяють її оздоровлення. Розімніть свіже листя м'яти в мисці, щоб з них виділився сік, і нанесіть цей сік прямо на ту ділянку особи, де лущиться шкіра.
  7. 7 Подумайте про те, щоб збалансувати свій раціон харчування. Збалансований і корисний для шкіри раціон включає велику кількість води, фруктів, овочів і нежирного м'яса, він допомагає пом'якшити негативні наслідки сонячного опіку і зупинити лущення.
    • Вживайте достатньо білків, заліза і продуктів, багатих на вітаміни A, C і E. Ці поживні речовини сприяють загоєнню шкіри після сонячного опіку.

Частина 3 з 3: Уникайте того, що сприяє лущення шкіри

  1. 1 Не розчісуйте шкіру. Обпалена сонцем шкіра часто свербить, однак якщо ви будете її розчісувати або відривати відшаровується шкіру, це посилить пошкодження тканин, посилить лущення і підвищить ризик розвитку шкірної інфекції.
    • Якщо ви відчуваєте сильне бажання почухати місце опіку, прикладіть до нього загорнутий у тканину або вологе паперовий рушник кубик льоду і злегка поводите їм невеликими круговими рухами, щоб тимчасово вгамувати свербіж.
    • Якщо вам будь-що-будь необхідно видалити відшаровується шкіру, утримайтеся від спокуси зняти її пальцями. Замість цього візьміть невеликі ножиці і акуратно обріжте відокремилися ділянки шкіри.
  2. 2 Чи не купайтеся в гарячій воді. Коли ви приймаєте душ або ванну, включайте прохолодну або злегка теплу, але не гарячу воду. Гаряча вода висушує шкіру і підсилює лущення, в той час як прохолодна вода заспокоює її і знижує ймовірність лущення.
    • Не тріть шкіру рушником після купання, так як при цьому можна здерти пошкоджений верхній шар, що посилить лущення.
  3. 3 Не користуйтеся жорсткими миючими засобами і скрабами. Мило може сильно висушувати шкіру, в той час як після сонячного опіку її слід рясно зволожувати, щоб прискорити загоєння і запобігти лущення. Зведіть до мінімуму використання мила і не наносите його на обпечені місця.
    • Якщо ви все ж користуєтеся милом, не наносите його за допомогою мочалки або люфи, так як їх шорстка поверхня подразнює шкіру і сприяє лущення.
    • Постарайтеся також не голитися і не вискубувати волосся.Якщо вам все-таки необхідно поголитися, використовуйте сильно зволожуючий крем для гоління, гель або лосьйон.

попередження

  • Часті сонячні опіки можуть викликати рак шкіри, її передчасне старіння і утворення пухирів. Намагайтеся всіма способами захищати шкіру від прямих сонячних променів. При виході з дому наносите на шкіру сонцезахисний крем з фактором захисту SPF не нижче 30. Не забувайте повторно наносити сонцезахисний крем, особливо якщо ви купаєтеся або потієте.
  • Якщо у вас сильно лущиться шкіра і це не пов'язано з недавнім перебуванням на сонці, проконсультуйтеся з лікарем. Це може бути ознакою деяких захворювань.