Як приручити кішку

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 25 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как перевоспитать дикую кошку в ласкового питомца? – Все буде добре. Выпуск 806 от 10.05.16
Відеоролик: Как перевоспитать дикую кошку в ласкового питомца? – Все буде добре. Выпуск 806 от 10.05.16

Зміст

Приручення дикої кішки вимагає часу, знань і терпіння в поєднанні з крайньою обережністю.Дика кішка - це тварина, яка від сімейного життя перейшло до самостійного життя в дикій природі, і при цьому воно не володіє необхідною соціалізацією для нормального спілкування з людьми. Якщо бродячий кішка або кошеня здається вам цілком здоровим, і вам хочеться спробувати приручити його, пам'ятайте про те, що тварина буде боятися вас і, можливо, буде схильне кусатися. Проте, якщо ви зіткнулися з бродячої кішкою або кошеням, який, незважаючи на свій страх, знаходить в собі сили утриматися від укусів, то ви можете спробувати приручити його і перетворити в свого вихованця. Пам'ятайте, що у вас може і не вийти зробити з дикої кішки зовсім ручну, але ви, по крайней мере, зможете зробити з неї непоганого вуличного вихованця, який терпить ваше суспільство. Для перетворення полохливого кошеня в приголомшливого вихованця деколи потрібно лише нескінченний запас терпіння. При цьому вашої першочерговою метою має бути забезпечення комфорту кішки у вашій присутності. Крім того, дуже важливо буде показати таку кішку ветеринара, щоб переконатися в тому, що вона здорова.


кроки

Частина 1 з 5: Визначення характеру кішки і її стану

  1. 1 Постарайтеся трохи краще дізнатися характер кішки. Поспостерігайте за кішкою протягом декількох днів. Так ви зможете познайомитися з її натурою, особливо з тим, як вона поводиться при наближенні людей. Подивіться, чи побоюється вона або навіть боїться людей? Чи не проявляє агресію?
    • Якщо ви вважаєте, що кішка може бути небезпечною, ви не повинні намагатися торкатися до неї. Замість цього, якщо кішка представляє для вас небезпеку, зверніться в службу вилову, і тоді спеціально навчені люди відловлять бродячі тварина.
  2. 2 Спостерігайте за мовою тіла кішки, щоб зрозуміти її настрій. Кішки прекрасно можуть повідомляти про свій настрій за допомогою мови тіла, який досить зрозумілий. Вам не завадить ознайомитися зі змістом нижчезазначених сигналів мови тіла.
    • Розлючена або засмучена кішка буде притискати вуха, розширювати зіниці, розмахувати хвостом, вигинати спину і ставити шерсть дибки. Зазвичай при цьому вона буде ще і гарчати. Це явні вказівки до того, щоб ви залишили її в спокої.
    • Якщо кішка не втекла від вас, то в переляканому стані вона або приляже на землю, або опустить хвіст між ніг. Ви можете обережно спробувати почати приручати таку кішку.
    • На противагу вищезгаданим ситуацій, задоволена і розслаблена кішка буде мати стоять сторчма і спрямовані вперед вуха, а її хвіст буде піднятий вгору. Хутро тварини буде пригладженим (він не буде стояти дибки), кішка навіть може потягнутися, прилягти і навіть перевернутися на спину.
  3. 3 Зовні оціните стан здоров'я кішки. Незважаючи на те, що ви не зможете близько підібратися до кішки, ви можете зовні оцінити стан її здоров'я здалеку. Подивіться, чи не здається вона схудлої або кістлявою. Можливо, вона голодує. Зверніть увагу на хутро, виглядає вона здоровою, або ж він тьмяний, звалятися, з лисинами чи іншими ознаками нездоров'я. Подивіться, чи немає у кішки явних симптомів нездужання, таких як кульгавість, порізи, рани та інші проблеми.
  4. 4 Тримайтеся подалі від кішки, якщо підозрюєте у неї симптоми сказу. Бродячі коти і кошенята в більшості своїй не щеплені від сказу, що піддає їх деякому ризику зараження цим смертельним вірусом. Незважаючи на те, що нещеплені вуличні кішки і котенята не надто часто заражаються сказом, такий ризик все ж таки присутня. Симптоми сказу можуть проявлятися по-різному, при цьому до їх появи можуть пройти місяці з моменту фактичного зараження тварини вірусом.
    • Класичним симптомом прояву сказу у кішок і кошенят є хворобливий стан (апатія, відмова від їжі, слабкість) і / або зміна поведінки (агресія, занепокоєння, дезорієнтація, параліч, напади).
    • Якщо ви зіткнетеся з бродячої кішкою з такими симптомами, викличте службу вилову і не намагайтеся самостійно підходити до тварини.

Частина 2 з 5: Забезпечення звикання кішки до вашої присутності

  1. 1 Познайомте кішку зі звуком вашого голосу. Якщо кішка здалася вам піддається до приручення, вашим наступним кроком має стати її привчання до звуку вашого голосу. Сідайте неподалік від кішки і розмовляйте з нею спокійним ласкавим голосом.
  2. 2 Годуєте кішку сухим або вологим кормом. Продовжуючи розмовляти з кішкою, виставляйте для неї трохи корму в мисці. Продовжуйте робити це близько трьох днів. Поки не намагайтеся наближатися до тварини.
    • Через три дні почніть шукати позитивні знаки в використовуваному кішкою мовою тіла, які говорять про те, що вона комфортно себе відчуває в вашій присутності. Задоволена кішка буде тримати вуха прямо, вони будуть спрямовані вперед, хвіст кішки буде піднятий вгору, а спина, можливо, буде вигнута. Хутро буде пригладженим, а сама кішка може навіть мурчать.
  3. 3 Спробуйте наблизитись до кішки разом з їжею для неї. Зачерпніть повну столову ложку консервованого котячого корму або консервів з тунцем і простягніть її кішці, одночасно наближаючись до неї. Повторюйте її кличку або просто говорите: "Киць-киць-киць." Якщо кішка зашипить на вас, то вона просто злякалася, і їй потрібен додатковий час на звикання до вашої присутності. Витратьте ще деякий час на продовження дистанційного годування кішки у вашій присутності.
  4. 4 Слідкуйте за появою ознак агресії. Якщо кішка проявляє до вас агресію, наприклад, кидається на вас або гарчить, то їй потрібно ще більшу кількість часу на звикання до вашої компанії. Також ви можете ще раз подумати про те, чи не варто вам просто звернутися в службу вилову тварин.
  5. 5 Скористайтеся синтетичними котячими феромонами. Якщо ви хочете допомогти кішці відчути себе більш комфортно, то можна спробувати скористатися феромонами. Синтетичні котячі феромони імітують запахи речовин, вироблених тілом кішки в стані спокою. Феромони можна придбати у вигляді спрею і обробити їм територію, на якій мешкає кішка. Однак, кішку може засмутити або налякати звук роботи самого спрея.
    • Також випускаються просочені котячими феромонами серветки, якими можна протерти певну територію. Якщо ж кішка знаходиться в приміщенні, то ви можете скористатися балончиком з феромонами для фумігатора.
  6. 6 Спробуйте погладити кішку ложкою. Візьміть довгу кухонну дерев'яну ложку або лопатку. Обмотайте її м'якою тканиною. Для цього відмінно підійде фліс. Неквапливо поставте трохи корму для кішки таким чином, щоб ви могли дотягнутися до неї, чи не налякавши. Поки кішка їсть, повільно простягніть до неї ложку і погладьте нею. Вам може знадобитися кілька спроб і навіть днів, перш ніж кішка почне спокійно до цього ставитися.
    • Якщо кішка втече, не женіться за нею. Відкладіть погладжування на потім.

Частина 3 з 5: Встановлення контакту з кішкою

  1. 1 Одягніть захисний одяг. До тих пір, поки стан здоров'я кішки не буде перевірено ветеринаром, при спілкуванні з нею вам краще використовувати захисний одяг. Одягніть товсті рукавички, сорочку з довгим рукавом і довгі штани, щоб мінімізувати ймовірність отримання укусів і подряпин.
  2. 2 Погладьте кішку рукою. Після деякого періоду погладжування кішки ложкою, спробуйте підсунути свою руку під ложку і погладити кішку рукою. Торкайтеся тільки до голови і плечей кішки.
    • Не чіпайте нижню частину тіла кішки. Якщо ви налякаєте її такими діями, то вона може почати активно захищатися. Ви зможете доторкнутися до живота кішки тільки тоді, коли вона стане вам повністю довіряти.
  3. 3 Спробуйте взяти кішку в руки. Щоб взяти кішку на руки, скористайтеся рушником або ковдрою. Спробуйте зробити це тільки тоді, коли вам уже кілька разів вдасться пропрасувати тварина. Виберіть для цього такий час, коли кішка буде спокійною і розслабленою.
    • Перш ніж вам вдасться дійти до цього етапу, може пройти багато часу. В даному випадку все залежить від самої кішки.Деяких кішок не можна по-справжньому приручити до такої міри, що їх можна буде брати на руки.
    • Якщо кішка починає чинити опір, коли ви берете її в руки, відпускайте її. Інакше все може закінчитися подряпинами і укусами. Також це може звести нанівець всі ваші зусилля, докладені до того, щоб дістатися до даного етапу.

Частина 4 з 5: Відвідування ветеринара

  1. 1 Привчіть кішку до перенесення. Для транспортування кішки на огляд до ветеринара її потрібно посадити в переноску. Вам доведеться надати кішці певний час, щоб вона могла попередньо звикнути до неї.
    • Поставте у себе вдома відкриту котячу перенесення, щоб кішка могла самостійно її досліджувати.
    • Спробуйте поставити перед перенесенням миску з кормом, щоб стимулювати інтерес кішки до перенесення.
    • Потім пересуньте миску всередину перенесення, щоб кішці довелося зайти всередину.
  2. 2 Покажіть тварину ветеринару. Якщо вам, нарешті, вдалося привчити кішку до рук, покажіть її ветеринара як можна швидше. Він оцінить її стан здоров'я, проведе вакцинацію і інші потрібні процедури.
    • Вакцинуйте кішку для захисту від різних хвороб, наприклад, котячої лейкемії та інших. Запитайте у ветеринара, які саме вакцинації він вам порекомендує.
  3. 3 Попросіть ветеринара виписати кішці глистогінний препарат і засіб від бліх. Так як ваш новий вихованець, ймовірно, провів на вулиці всю свою колишню життя, то його потрібно позбавити від бліх і глистів, а також захистити від їх появи. Ветеринар зможе зрізу ж застосувати глистогонное і протиблошині засіб, або він випише вам препарати, які ви зможете дати вихованцеві будинку.
  4. 4 Каструйте або стерилізують вихованця. Для запобігання появи небажаного потомства вихованця найкраще буде стерилізувати (кішку) або каструвати (кота). Для позначки про проведеної стерилізації тварини ветеринар може обрізати одне з вух вихованця або закріпити на ньому бирку, це безболісна процедура, яка буде проведена, поки вихованець ще знаходиться під наркозом. При обрізанні вуха зрізається лише самий кінчик. Подібна відмітка про кастрації і стерилізації тварин прийнята в деяких країнах і в ряді регіонів Росії.

Частина 5 з 5: Соціалізація бездомного кошеняти

  1. 1 Постарайтеся приручити кошеня у віці від 4 до 8 тижнів. Кошеня, який поступово припиняє харчуватися молоком матері, буде краще приручати. На даному етапі він стає більш незалежним від матері. Як тільки він буде социализирован, його можна буде забрати до себе.
  2. 2 Забезпечте кошеня таким місцем, в якому він завжди зможе відчути себе в безпеці. Коли ви не займаєтеся активно соціалізацією кошеня, у нього в розпорядженні повинна бути невелика тиха кімната, в яку він зможе піти і розслабитися. Це може бути ванна кімната або окрема спальня.
    • Залишайте кошеняті на ніч нічник, щоб в його кімнаті ніколи не ставало зовсім темно.
  3. 3 Виберіть відповідне місце для соціалізації. Непогано розширити контакти кошеня з людьми, спілкуючись з ним на жвавій території. Це може бути територія двору, де працюють або грають інші люди. Або ж це може бути якась кімната вашого будинку.
  4. 4 Опустіться до одного рівня з кошеням. Не перевищувати кошеням, стоячи з рядом з ним в повний зріст. Присядьте з ним на підлогу або на землю.
  5. 5 Почастуєте кошеня консервованим котячим кормом. Якщо кошеня здоровий, то в процесі його соціалізації ви можете використовувати корм. Так ви зможете спокусити кошеня наблизитися до вас, адже він буде голодний і захоче пригоститися тим, що ви йому запропонуєте. Поки кошеня їсть, сідайте поруч з ним.
    • Ви навіть можете спробувати ставити миску з кормом до себе на коліна, щоб кошеняті доводилося спілкуватися з вами зовсім близько.
    • Коли йдете, забирайте їжу з собою. Так кошеня почне асоціювати корм з вашою присутністю.
  6. 6 Дозвольте кошеняті облизати ваші пальці. Коли кошеня звикне до вашої присутності під час його годування, запропонуйте йому поїсти у вас з рук. Ви можете запропонувати йому або консервований котячий корм, або дитячі м'ясні консерви (яловичину або курку).
    • Кошеня може спробувати заковтнути пропоновану йому їжу, а не злизати, так як він звик саме до цього. Він навіть може злегка прикусити ваш палець, коли ви будете його годувати.
  7. 7 Почніть гладити кошеня. Коли кошеня буде голодний і стане захоплено поїдати корм, спробуйте обережно погладити його. Почніть з погладжування виключно голови і плечей.
    • Якщо кошеня тікає, поверніться до попереднього кроку і повторюйте його протягом більш тривалого проміжку часу.
  8. 8 Перейдіть до пестощів без надання частування. Коли кошеня звикне до вашої присутності і дотиків, вам буде потрібно виключити з цього процесу частування. Він повинен почати отримувати задоволення від самих ласк навіть тоді, коли його додатково не пригощають. Спробуйте погладити кошеня тоді, коли він наїсться і буде ситий.
  9. 9 Повільно познайомте кошеня ближче з іншими людьми. Якщо ви приручаєте кошеня, щоб забрати його собі, то вам слід подбати про те, щоб він навчився спілкуватися і з іншими людьми, крім вас.
    • Почніть дозволяти іншим людям по одному спілкуватися з кошеням. Вони повинні пробувати погодувати його спочатку з миски, а потім з рук. Кошеня повинен буде звикнути до їх голосам, запахів і поведінки.

Поради

  • Постарайтеся не торкатися до живота, хвоста і лап кішки до тих пір, поки у неї не з'явиться впевненість у тому, що ви їй не заподієте шкоди. Це особливо чутливі ділянки тіла, через дотик до яких кішка може подряпати вас чи навіть вкусити.
  • Не поспішайте. Ви можете істотно сповільнити весь процес приручення, якщо порушите зону комфорту кішки.

попередження

  • Якщо кішка проявляє агресію, трохи відступите.
  • Тільки спеціально навчені поводженню з дикими кішками люди можуть намагатися брати таких тварин в руки.
  • Якщо вас вкусила кішка (бродячий або домашня), зверніться до лікаря для обробки місця укусу. Уважно стежте за станом отриманих подряпин, щоб вони не почали запалюватися.