Як прочитати книгу в стані занепокоєння або втоми

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 1 Лютий 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
Как реагировать населению на возможное наступление России? / Главное бомбоубежище в Киеве метро
Відеоролик: Как реагировать населению на возможное наступление России? / Главное бомбоубежище в Киеве метро

Зміст

Навіть самим завзятим читачам часом важко зосередитися на книзі - чи то через відсутність настрою, чи то через занудності самої книги. Втім, існують способи пересилити себе в ці непрості моменти, включаючи заходи щодо поліпшення своєї уважності і активнішої взаємодії з текстом.

кроки

Метод 1 з 2: Концентрація уваги

  1. 1 Вимкніть всі прилади. Одним з головних перешкод для концентрації уваги в сучасному світі є постійна спокуса лазити в Інтернеті і листуватися зі знайомими. Відволікаючу повідомлення на телефоні може відняти у вас час на читання, змусити вас втратити місце або забути про те, що відбувається в книзі. Вимкніть свій телефон і комп'ютер. Перейдіть в іншу кімнату, де вони не будуть вам заважати.
  2. 2 Купіть навушники з шумопоглинання. У нас від природи закладено відволікатися на гучний шум і яскраве світло - пережиток минулого, коли людям потрібно було залишатися в постійній напрузі на випадок появи хижаків. Щоб уникнути можливих затримок, спробуйте заглушити несподівані шуми. Для цього підійдуть і беруші, але більшість людей все-таки віддають перевагу навушників.
    • Якщо ви читаєте в навушниках, переконайтеся, щоб лунає з них музика теж вас не відволікала. Все, звичайно, залежить від людини, але найбільш оптимальною музикою вважається тиха і досить одноманітна мелодія без слів.
  3. 3 Медитуйте. Було доведено, що медитація розширює ті частини мозку, які беруть участь при свідомої концентрації уваги. В ході медитації спробуйте зосередити увагу на чомусь одному, бажано на своєму диханні, і відгородитися від решти світу. Приділяйте цьому заняттю по кілька хвилин на день, щоб поліпшити свою концентрацію, а ще витратьте близько хвилини перед читанням, щоб налаштувати себе на продуктивний лад.
  4. 4 Сядьте. Можливо, ви вважаєте за краще читати лежачи, але в такому положенні вам буде важко залишатися в стані. Зберігайте правильну поставу. Сядьте прямо. Тримайте коліна паралельно стегнах. Поставте обидві ступні на підлогу.
    • В одному дослідженні було встановлено, що учні, які сидять прямо, показують кращі результати на тестах, ніж ті, що сутуляться. Гарна постава дозволить вам краще зосередитися на завданні, а також запобіжить появі болю і ломоти в спині від сидіння, згорбившись над книгою.
  5. 5 Заправтеся кофеїном. Кофеїн допоможе вам сконцентруватися, заповнить сили і не дасть заснути. Він навіть може полегшити труднощі з концентрацією уваги, викликані СДУГ. Якщо кава вам не до смаку, замініть його зеленим чаєм (заодно ви уникнете передозування кофеїном). Як би там не було, чашка кави повинна допомогти.
    • Кофеїн найбільш ефективний, коли їм не зловживають. В ідеалі варто вживати по одній дозі кофеїну в день, коли вам найбільше потрібно зосередитися.
  6. 6 Зверніться до психіатра. Якщо ви регулярно відчуваєте проблеми з читанням, це може вказувати на наявність у вас СДУГ. Зверніться за допомогою до психіатра і чесно опишіть свої симптоми. Якщо лікар підтвердить наявність у вас СДУГ, він, швидше за все, призначить вам лікарські засоби для підвищення уваги.
    • Перед походом до психіатра не намагайтеся ставити собі діагноз самостійно. Навіювання буває досить потужним інструментом. Ви можете переконати себе, що відчуваєте симптоми СДУГ і тим самим спотворити спостереження психіатра.

Метод 2 з 2: Активне читання

  1. 1 Визначте, чому ви читаєте. Маючи на меті, ви зможете краще зосередитися.Можливо, ви хочете знайти відповідь на певне питання? Якщо ви читаєте художній твір, запитайте себе, який його головний посил. Якщо ви вивчаєте історію, запитаєте, яке вона має значення сьогодні. Якщо ви читаєте для класу, подумайте, про що ваш учитель хотів би дізнатися. Постарайтеся в процесі читання відповісти на всі ці питання.
  2. 2 Підкреслюйте або виділяйте важливі моменти. Як тільки ви зрозумієте, що шукаєте, відзначте всі, що знайдете. Підкресліть або виділіть має значимість текст. Це дозволить вам знайти його в майбутньому, а також задатися питанням про найбільш важливих частинах книги.
    • Будьте вибагливі. Якщо ви будете виділяти все підряд, то не зможете зосередитися на найважливішому.
  3. 3 Робіть нотатки. Зустрівши важливе поняття, додайте на полях коротку замітку до тексту. Це дозволить вам запам'ятати ці поняття і залишити для себе зауваження, до яких потім можна буде повернутися. Короткої замітки повинно бути достатньо для взаємодії з текстом, не займаючи при цьому багато часу.
  4. 4 Перефразуйте заголовки. Заголовки - це відмінна підказка до того, про що оповідає текст. Приділіть їм особливу увагу. Перефразуйте їх в питання і постарайтеся на нього відповісти, поки будете читати главу.
    • Наприклад, якщо в заголовку сказано «Ставлення батьків-засновників до уряду», запитайте себе: «Як ставилися батьки-засновники до уряду?»
  5. 5 По закінченню глави зупиніться і подумайте. Більшість людей здатне підтримувати оптимальний рівень уваги протягом п'ятдесяти хвилин, а це значить, що не варто недооцінювати важливість регулярних перерв. Кінець глави - це прекрасне місце для перерви, так як тут зазвичай завершується основна думка. Додайте пару заміток в кінці глави, що описують основні ідеї та / або події. Відпочиньте протягом 5-10 хвилин.
    • На час перерви займіться чимось приємним, наприклад, випийте чашку гарячого шоколаду або зіграйте в коротку гру. Це допоможе вам зібратися з силами і закінчити главу.
  6. 6 Використовуйте палець. Щоб не втратити місце і концентрацію під час читання, проводите пальцем по тексту. Тримайте палець безпосередньо під рядком, яку ви зараз читаєте. В цьому є необхідність тільки в тому випадку, якщо вам важко запам'ятати місце, на якому ви зупинилися.
  7. 7 Читайте вголос. Якщо у вас все ще виникають проблеми з концентрацією уваги, спробуйте читати вголос. Завдяки цьому ви зможете краще переварити інформацію і навряд чи втратите концентрацію або заснете.

Поради

  • Спробуйте інші жанри. Не читайте книги одного і того ж жанру, додайте своїй книжковій полиці певної новизни. Можливо, ви здивуєтеся своїм новим перевагам. Якщо ви не впевнені в своїх смаках, перегляньте список бестселерів Нью-Йорк Таймс, щоб дізнатися, які зараз книги користуються найбільшою популярністю.