Як зробити ін'єкцію у вену

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 22 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
020. Первая в жизни инъекция.
Відеоролик: 020. Первая в жизни инъекция.

Зміст

Хоча внутрішньовенна ін'єкція є досить складною процедуру, є певні прості прийоми, які дозволяють провести її належним чином. Не намагайтеся зробити внутрішньовенну ін'єкцію без попереднього навчання. Якщо ви медичний працівник і вчіться правильно робити ін'єкції, або вам потрібно ввести ліки собі в вену, почніть з підготовки шприца. Потім знайдіть вену і повільно введіть препарат. Завжди використовуйте стерильне обладнання, вводите ліки разом з потоком крові і стежте за можливими ускладненнями після ін'єкції.

кроки

Частина 1 з 2: Виявлення вени

  1. 1 Дайте пацієнту випити 2-3 склянки води. Коли в організмі достатньо рідини, кров легше проходить по венах, в результаті чого вони стають більш товстими і помітними. При зневодненні вену знайти складніше. Якщо ви підозрюєте, що пацієнт зневоднений, попросіть його випити 2-3 склянки води, перш ніж робити ін'єкцію.
    • Замість води підійдуть також сік, чай або кава без кофеїну.
    • При сильному зневодненні пацієнту може знадобитися внутрішньовенне вливання рідини. Якщо пацієнт не в змозі пити, спробуйте знайти вену.
  2. 2 Пошукайте вену на руці на внутрішній частині ліктя. У цьому місці руки робити ін'єкцію найбезпечніше, і вену зазвичай легко знайти. Запитайте у пацієнта, в яку руку йому краще зробити ін'єкцію. Після цього пошукайте на відповідній руці вену. Якщо вам не вдасться знайти вену відразу, можливо, доведеться вжити додаткових заходів, щоб вона виступила під шкірою.
    • У разі регулярних ін'єкцій в вену слід чергувати праву і ліву руки, щоб уберегти вени від пошкоджень.
    • Будьте особливо обережні, якщо робите ін'єкцію в долоню або стопу. Тут вени часто легше знайти, але вони більш ніжні, і їх легко пошкодити. Крім того, ін'єкція в долоню або стопу може бути досить болючою. Якщо у пацієнта діабет, не робіть ін'єкції в ступню, так як це занадто ризиковано.

    попередження: Ніколи не робіть ін'єкції в шию, голову, пах або зап'ясті! У шиї і паху розташовані головні артерії, що підвищує ризик передозування, втрати кінцівки і навіть смерті в результаті ін'єкції.


  3. 3 Оберніть навколо руки палять, щоб вена найкраще виступила. Оберніть руку еластичним джгутом на 5-10 сантиметрів вище місця ін'єкції. Зауважте джгут вільним вузлом або просто закріпіть його кінці бинтом. Якщо ви збираєтеся зробити ін'єкцію у внутрішню частину ліктя, накладіть джгут вище біцепса, а не на сам біцепс.
    • Палять повинен легко зніматися. Ні в якому разі не використовуйте ремінь або нееластичну тканину, так як це призведе до спотворення форми вен.
    • Якщо вам складно знайти вену, спробуйте накласти джгут на плече, щоб затримати кров в руці.
  4. 4 Попросіть пацієнта кілька разів стиснути долоню в кулак і розтиснути її. Можна також дати йому м'ячик для зняття стресу і попросити кілька разів стиснути його. Приблизно через 30-60 секунд перевірте, проступила чи вена.
  5. 5 Намацайте вену пальцями. Після того як ви знайдете вену, покладіть на неї один палець. Злегка помасажуйте вену пальцем зверху вниз протягом 20-30 секунд. В результаті вена розшириться, і її легше буде побачити.
    • Не натискайте занадто сильно! Помасажуйте вену пальцем лише злегка.
  6. 6 Прикладіть до відповідної ділянки теплий компрес, якщо вени все ще не видно. Тепло розширює вени, в результаті чого їх легше знайти. Якщо вам потрібно розігріти місце ін'єкції, потримайте вологий рушник в мікрохвильовій печі протягом 15-30 секунд, після чого додайте його до вені. Можна також потримати місце ін'єкції безпосередньо в теплій воді.
    • Інші способи розігріти все тіло полягають в тому, щоб випити що-небудь тепле, наприклад чай або кава, або прийняти теплу ванну.
    • Ніколи не робіть ін'єкцію пацієнту, коли він знаходиться в ванні! Це може створити ризик того, що пацієнт потоне через побічні ефекти.
  7. 7 Очистіть місце ін'єкції медичним спиртом, після того як знайдете відповідну вену. Перш ніж робити ін'єкцію, необхідно очистити шкіру в місці уколу. Коли ви знайдете відповідну вену, протріть місце ін'єкції серветкою для ін'єкцій, просоченої ізопропіловий спирт.
    • Якщо у вас немає спеціальних серветок для ін'єкцій, змочіть ізопропіловий спирт стерильний ватний кульку і протріть їм шкіру.

Частина 2 з 2: Укол в вену і введення ліків

  1. 1 Вставте голку в вену на руці під кутом 45 градусів. Візьміть підготовлений стерильний шприц і обережно вставте кінчик голки в вену в тому місці, куди ви хочете зробити ін'єкцію. Вставте голку таким чином, щоб ввести ліки в напрямку кровотоку. Оскільки вени доставляють кров до серця, введіть ліки у напрямку до нього. При цьому шприц повинен бути спрямований вгору.
    • У разі будь-яких сумнівів або питань щодо правильного розташування голки проконсультуйтеся з кваліфікованим лікарем або медсестрою, перш ніж вводити ліки в вену.

    попередження: Приступайте до ін'єкції лише після того, як чітко визначте відповідну вену. Введення призначеного для внутрішньовенної ін'єкції ліки в іншу частину тіла може бути небезпечним і навіть привести до летального результату.


  2. 2 Відтягніть назад поршень шприца, щоб переконатися, що голка знаходиться у вені. Обережно відтягніть поршень трохи назад і перевірте, зайшла чи в шприц кров. Якщо в шприц не проникла кров, ви не потрапили в вену, і в цьому випадку необхідно вийняти голку і спробувати ще раз. Якщо ж в шприц зайшла темно-червона кров, ви успішно потрапили в вену і можете продовжувати далі.
    • Якщо кров заходить в шприц під значним тиском, має яскраво-червоний колір і піниться, значить, ви вставили голку в артерію. Негайно витягніть голку і прикладайте до місця уколу тиск протягом хоча б 5 хвилин, щоб зупинити кровотечу. Будьте особливо обережні, якщо ви потрапили в плечову артерію на внутрішній стороні ліктя, так як витекла з неї кров може порушити нормальне функціонування кисті руки.Спробуйте ще раз з новою голкою після того, як зупиніть кровотечу.
  3. 3 Зніміть джгут, перш ніж вводити ліки. Якщо ви наклали джгут перед тим, як вставляти голку, зніміть його. Ін'єкція з залишеним на місці джгутом може привести до пошкодження вени.
    • Якщо пацієнт стискав долоню в кулак, попросіть його зупинитися.
  4. 4 Повільно натисніть на поршень, щоб ввести ліки в вену. Необхідно повільно вводити препарат, щоб уникнути занадто високого тиску на вену. Повільно опустіть поршень під постійним тиском до тих пір, поки не введете всі ліки.
  5. 5 Повільно вийміть голку і натисніть на місце уколу. Після введення ліків повільно дістаньте голку і відразу ж прикладіть тиск до місця уколу. На 30-60 секунд притисніть до шкіри шматочок бинта або ватяну кульку, щоб зупинити кровотечу.
    • У разі сильного і неостанавлівающегося кровотечі викличте невідкладну медичну допомогу.
  6. 6 Перев'яжіть місце уколу. Накрийте місце ін'єкції свіжим стерильним бинтом і закріпіть його на місці за допомогою лейкопластиру або липкого бинта. Це допоможе зберегти тиск на місце уколу після того, як ви приберете палець з бинта або шматочка вати.
    • Ін'єкцію можна вважати завершеною після того, як ви перев'яже місце уколу.
  7. 7 Зверніться за медичною допомогою при надзвичайних ситуаціях. Після ін'єкції необхідно стежити, чи не виникнуть деякі ускладнення. Проблеми можуть проявитися як відразу після ін'єкції, так і в наступні дні. Негайно зверніться за медичною допомогою в наступних випадках:
    • Ви потрапили в артерію і не можете зупинити кровотечу.
    • Місце уколу стало гарячим, червоним або набрякло.
    • Після ін'єкції в ногу вона болить, набрякла або втратила рухливість.
    • У місці ін'єкції утворився абсцес.
    • Після ін'єкції в руку або ногу вона побіліла і стала холодною.
    • Ви випадково укололися використаної голкою.

попередження

  • Якщо вам необхідно зробити ін'єкцію ліків, зверніться за допомогою до одного або члену сім'ї.
  • Не робіть ін'єкцію ліків собі або кому-небудь ще, якщо ви не пройшли належну підготовку. Внутрішньовенні ін'єкції більш ризиковані, ніж підшкірні і внутрішньом'язові уколи.
  • Не вводьте будь-які ліки без призначення лікаря.

Підготовка до ін'єкції

  1. Вимийте руки. Перш ніж звертатися з ліками і шприцом, слід ретельно вимити руки теплою водою з милом. Намилюйте долоні і пальці протягом 20 секунд. Після цього змийте мило і насухо витріть руки чистим звичайним або паперовим рушником.
    • Щоб ще більше зменшити ризик інфекції або забруднення, можна надіти одноразові стерильні медичні рукавички. Рукавички не завжди необхідні, хоча їх використання може бути наказано стандартною процедурою.

      Порада: Якщо вам необхідно засікти час при митті рук, не поспішаючи порахуйте до 20.


  2. Вставте голку шприца в пляшечку з ліками і відтягніть поршень. Візьміть чистий невикористаний шприц і вставте голку в ампулу з препаратом. Відтягніть поршень і наберіть у шприц необхідну дозу. Наберіть точно то кількість ліків, які призначив лікар. Не перевищуйте дозу і не набирайте менше, ніж наказано. Дотримуйтесь також всі додаткові інструкції лікаря щодо правильної підготовки ліки.
    • Обов'язково перевірте ліки і переконайтеся в тому, що його безпечно використовувати. Ліки повинен бути вільним від сміття і мати однорідний колір, пляшечку з ним не повинен протікати або мати будь-які пошкодження.
  3. Розмістіть шприц голкою вгору і видавіть з нього зайве повітря. Після того як ви наберете в шприц потрібну кількість ліки, переверніть його догори голкою. Злегка постукайте по бічній стороні шприца, щоб бульбашки повітря піднялися вгору. Після цього натисніть на поршень так, щоб видавити з шприца зайве повітря.
    • Перш ніж робити ін'єкцію, обов'язково переконайтеся, що в шприці не залишився повітря.
  4. Покладіть шприц на рівну чисту поверхню.Після того як ви видавіть повітря, надіньте на кінчик голки стерильний ковпачок і покладіть шприц на стерильну поверхню до тих пір, поки він не знадобиться вам. Пам'ятайте, що голка не повинна контактувати з нестерильного поверхнею.
    • Якщо ви упустите шприц або випадково доторкнетеся до голки, візьміть стерильний шприц і приготуйте нову ін'єкцію.

Що вам знадобиться

  • Теплий вологий рушник (необов'язково)
  • М'ячик для зняття стресу (необов'язково)
  • мило
  • вода
  • Чисті паперові рушники
  • Одноразові медичні рукавички
  • Призначене лікарем ліки
  • Стерильний шприц з голкою
  • Ізопропіловий (медичний) спирт
  • Стерильний ватний кульку або диск
  • палять
  • стерильний бинт
  • Лейкопластир чи липкий медичний бинт