Як зосередитися тільки на одному завданню

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как научить ребенка ходить | Гимнастика для подготовки ребенка к первым шагам
Відеоролик: Как научить ребенка ходить | Гимнастика для подготовки ребенка к первым шагам

Зміст

Часом здається, що кожен раз, коли ви сідаєте попрацювати, як на зло приходить новий лист або сусід по кімнаті в черговий раз влаштовує катастрофу місцевого масштабу. Зайняті люди стикаються з безліччю відволікаючих чинників, і навчитися справлятися з ними не так просто. Однак всі проблеми можна вирішити. Навчіться пріоритезувати завдання і визначати, які з цих справ найтерміновіші, а потім розбирайтеся з найважливішим, мінімізуючи відволікаючі фактори.

кроки

Метод 1 з 3: Як визначати пріоритет завдань

  1. 1 Складіть список всього, що вам потрібно зробити. Якщо ви нервуєте, відчуваєте, що не справляєтеся з усім, або не можете сконцентруватися, складіть список завдань, щоб спростити собі життя і спланувати дії. Щоб зрозуміти, що потрібно зробити зараз, а що відкласти, складіть список всіх справ, з якими вам потрібно розібратися.
    • Короткостроковими цілями можуть бути тільки термінові справи. Що потрібно зробити сьогодні або до кінця тижня? Ви самі визначаєте термін завершення справи, однак варто розібратися з ним якомога швидше.
    • Довгострокові цілі також важливі, але тільки якщо ви розіб'єте їх на кілька конкретних кроків, виконати які можна найближчим часом. Якщо у вашому списку довгострокових цілей є такий пункт, як «стати лікарем», і це змушує вас нервувати, пам'ятайте, що це завдання не з тих, виконати які можна до обіду. Однак ви можете почати з пошуку інформації про медичних університетах.
  2. 2 Розмістіть завдання в порядку пріоритету. Те, як ви будете визначати пріоритет і важливість завдань, залежить від вас і вашого списку, однак є кілька способів спростити завдання. Не витрачайте занадто багато часу на вивчення списку. Просто довіртеся своїй інтуїції і визначте порядок завдань, щоб можна було почати щось робити. Можна розбити всі завдання на три категорії:
    • 1. Термінове і обов'язкове справу, з яким потрібно розібратися сьогодні. Наприклад, підготувати звіт сьогодні до 16:30.
    • 2. Справа, яка не є терміновим, але рано чи пізно стане таким. Наприклад, зібрати папери для податкової.
    • 3. Завдання, які не є дуже терміновими або важливими, але їх все одно потрібно виконати. Наприклад, опустити в шредер непотрібні папери.
    • Розмістіть завдання в порядку убування пріоритету. Визначте, які завдання будуть найважливішими, і помістіть їх в початок списку спаданням пріоритету. Тобто, якщо вам потрібно завершити сьогодні роботу над важливим домашнім завданням, не займайтеся пранням і не дивіться фільми, які хочете подивитися. Пріоритет буде у домашнього завдання.
    • Можна також розташувати завдання за складністю. Деяким людям простіше всього спочатку розібратися з найскладнішими завданнями і забути про них, інші вважають за краще починати з малого і переходити до чогось більш значного. Можливо, вам буде легше прочитати параграф до уроку з історії, якщо ви спочатку виконайте домашнє завдання з математики.
  3. 3 Вирішіть, скільки часу вам потрібно на кожну задачу. Буде корисно написати навпроти кожного завдання, як багато часу потрібно на її виконання. Не витрачайте занадто багато часу на роздуми і не переживайте через цього завдання. Не потрібно писати точну цифру. Можна просто написати навпроти завдання «швидко» або «повільно».
    • Якщо ви знаєте, що не зможете підготувати реферат з історії за 10 хвилин, відкладіть цю справу і зробіть щось інше. Запустіть пральну машину, підпишіть листівку для людини, з яким ви давно хотіли поспілкуватися. Так ви будете розпоряджатися своїм часом більш грамотно.
  4. 4 Вирішіть, з чого ви почнете. Обміркувавши важливість завдань і кількість часу, яке вам потрібно виділити на кожне з цих справ, вирішите, яке діло слід помістити на перше місце в списку. Визначте, що вимагає вашої уваги прямо зараз. Це може бути найважливішою справою або справою, яке вимагатиме мінімального кількість часу. Вирішувати вам. Важливо почати займатися ним і довести його до кінця.
  5. 5 Приберіть список. Відчуйте гордість за те, що ви склали список, і на якийсь час приберіть його подалі. Якщо ви знаєте, якими справами вам варто зайнятися зараз, не варто тримати список перед собою весь час, тому що він буде вас відволікати. Сховайте список в стіл або кудись ще, де ви не будете його бачити. Зараз нічого не має значення, крім завдання, яка знаходиться на першому місці в списку.
    • Якщо зазвичай ви користуєтеся електронними стікерами на робочому столі комп'ютера, сховайте їх, якщо вам потрібно зосередитися на якій-небудь справі. Не переживайте через вечірки, яку вам потрібно буде організувати, якщо сьогодні вам потрібно зробити велике домашнє завдання. Щоб не тримати всі ці справи в голові, просто не дивіться на список.
  6. 6 Складіть список справ, які вам не потрібно робити. Зберіть список із справ, якими вам не потрібно займатися прямо зараз. Може здатися, що це неправильно, однак якщо ви не будете тримати всі справи в голові, вам буде простіше зосередитися тільки на тому, що потрібно зробити.
    • Вам доведеться працювати до ночі. Тому сьогодні ви не зможете приготувати вечерю.
    • Ваш похід перетинається в часі з конференцією. Ви не зможете потрапити і туди, і туди.

Метод 2 з 3: Як скоротити кількість відволікаючих чинників

  1. 1 Виберіть спокійне місце для роботи. Якщо вас не буде відволікати телевізор, розмови та інший шум, вам буде набагато простіше зосередитися.Іноді здається, що комфортніше працювати в вітальні з сусідами по кімнаті або родиною, однак так ви витратите на роботу в два рази більше часу і зробите її в два рази гірше. Якщо вам потрібно зробити щось, що вимагає вашої уваги, займіться справою в тихому куточку в своїй кімнаті або в бібліотеці.
    • Якщо у вас немає можливості працювати в тихому місці, купіть шумоподавляющіе навушники, які дозволять вам заглушати розмови і зосереджуватися на завданні, де б ви не знаходилися. Якщо ви не хочете купувати дорогі навушники, спробуйте використовувати генератори білого шуму, які є в інтернеті, включати фонову музику або білий шум на телевізорі.
  2. 2 Вимкніть телефон і приберіть його. Вас можуть відволікати не тільки дзвінки та повідомлення, а й новини в соціальних мережах, електронні листи, ігри і різні оповіщення. Немає нічого більш відволікаючого, ніж мобільний телефон. Вимкніть його і заховайте, якщо вам потрібно зосередитися.
    • Недостатньо перевести телефон у беззвучний режим, оскільки так ви все одно будете думати про нього. Краще заховати його в важкодоступне місце. Якщо ви працюєте в одній кімнаті, заряджайте телефон в інший.
    • Якщо телефон постійно відволікає вас, видаліть додатки, які віднімають у вас багато часу. Facebook або Twitter - необов'язкові, а часом і відволікаючі програми.
  3. 3 Виділіть певну кількість часу, який ви можете витратити на завдання. Приступаючи до роботи, подивіться на годинник. Скільки часу вам потрібно на роботу? Як швидко ви зможете завершити роботу над проектом? Скільки часу ви можете виділити на це завдання сьогодні? Вирішіть, як довго ви будете працювати сьогодні, і приступайте до справи.
    • Заплануйте регулярні перерви. Правильніше за все буде працювати 50 хвилин, а потім робити перерву на 10 хвилин, щоб встати, пройтися, випити чогось і зробити щось інше. Вам буде не так хотітися подивитися веселе відео з котиками на YouTube, якщо ви будете знати, що ви зможете зробити це через 20 хвилин, не відчуваючи себе винуватим (дружиною).
  4. 4 Позбавте себе можливості витрачати час даремно в інтернеті. Багато людей працюють за комп'ютером, що може бути досить небезпечним. Ваша домашня робота відкрита на комп'ютері точно так же, як Facebook, Вікіпедія та новинний сайт, а це значить, що, як би ви не намагалися зосередитися на роботі, написанні тексту або вивченні інформації, вам постійно загрожує прокрастинація у вигляді нескінченного ланцюжка відео на YouTube . Знайте, на що ви зазвичай відволікаєтеся, і позбавите себе можливості займатися сторонніми справами.
    • Найпростіше відключити інтернет. Вимкніть Wi-Fi, щоб у вас не було можливості займатися марними справами.
    • Існують спеціальні програми (StayFocused, Anti-Social, LeechBlock, Cold Turkey), які обмежують доступ користувача до деяких сайтів на час роботи. Ви зможете блокувати певні сайти або все інтернет-з'єднання в потрібний вам час. Якщо вам складно контролювати себе самостійно, програма допоможе вам у цьому.
  5. 5 Оптимізуйте свої фільтри в соціальних мережах і поштою. Часом навіть при правильному настрої соціальні мережі виявляються сильнішими. Ви можете вирішити зробити перерву і на 5 хвилин заглянути в стрічку в VK, а прокинутися тільки через годину в папці з фотографіями незнайомих людей.
    • Відпишіться від людей, які вам нецікаві, або сховайте їх поновлення. Якщо ви відволікаєтеся, тому що ваш друг дитинства постійно розміщує величезні антивоєнні пости в Facebook, не витрачайте свій час на них. Сховайте оновлення людини або (що ще краще) просто приберіть з друзів людей, з якими вам необов'язково підтримувати зв'язок. Зосередьтеся на більш важливі речі.
    • Вимкніть оповіщення електронної пошти і розсортуйте робочі і особисті листи по папках або по окремим акаунтів, щоб скрізь був порядок. Вам не доведеться відповідати на лист від бабусі, поки ви зайняті, якщо ви не побачите його відразу ж.Електронні листи не повинні перетягувати на себе вашу увагу.
  6. 6 З'ясуйте, які у вас є емоційні відволікаючі фактори. Не всі відволікаючі фактори пов'язані з інтернетом. Можливо, ви захоплено читаєте роман, який вам задали по літературі, і раптово згадуєте про свого колишнього хлопця або дівчину. Все, робота зупинилася. Якщо вас часто відволікає тривожність або інші неприємні відчуття, навчитеся визнавати це і позбуватися від них, якщо вони виникають в невідповідний момент.
    • Якщо ви постійно перескакуєте з однієї думки на іншу, не намагайтеся змусити себе зупинитися. Просто переживіть цей момент. Згадайте - якщо говорити собі: «Не думай про рожевому слоні», - ви зможете думати тільки про рожевому слоні. Дозвольте собі подумати на абстрактні теми якийсь час, дайте собі відволіктися, а потім переходите до роботи. Відкиньте відволікаючий фактор.

Метод 3 з 3: Як виконати всі справи зі списку

  1. 1 Медитуйте щодня. Виділяйте пару хвилин в день на те, щоб спокійно посидіти і подумати. Це дозволить вам менше нервувати, зосередитися на собі і позбутися від думок, які відволікають вас під час роботи. Якщо ви часто відволікаєтеся на свої думки, спробуйте помедитувати кілька разів, щоб звикнути до процесу, а потім робіть це в такому режимі, в якому вам буде зручно.
    • Медитація не зобов'язана включати в себе повторення банальних фраз і пахощі. Вона не повинна бути складною. Заварюйте чашку кави або чаю і випивайте її, милуючись світанком, кожен день. Сходіть на прогулянку в парк і посидьте на лавці. Просто посидьте. Не думайте про те, що вам потрібно зробити. Витратьте цей час просто на те, щоб спокійно посидіти.
  2. 2 Працюйте в одному і тому ж місці кожен день. Деяким людям заведений порядок дозволяє працювати більш ефективно. Якщо ви завжди ходите в одну і ту ж кав'ярню або завжди працюєте на одному і тому ж дивані, ви будете працювати продуктивніше. Ви зможете зосередитися і не будете відволікатися на те, що відбувається навколо вас. Виберіть місце і зробіть його своїм місцем.
    • Якщо ж ви навпаки відчуваєте, що ваше робоче місце вам набридло і ви відволікаєтеся, виберіть інше. Спробуйте працювати в іншій кав'ярні щодня, і нехай білий шум розмов і запах нової випічки насичують вас силами.
  3. 3 Дочекайтеся зниження рівня продуктивності і сходіть на прогулянку. Девід Карр, автор статей для «Нью-Йорк Таймс», говорить, що зазвичай він пише до тих пір, поки не відчує, що сповільнюється, буксує і починає відволікатися. Продовжувати працювати в таких умовах буде неефективно.
    • Чи не бийтеся головою об стіну. Просто відкладіть роботу на пару хвилин. Вийдіть на вулицю. Погуляйте з собакою. Безцільно походіть по району 10 хвилин. Купуйте каву і подумайте про проблему, з якою ви зіткнулися, але не намагайтеся нічого зробити або придумати. Після перерви ви повернетеся до роботи зі свіжими силами.
  4. 4 Рухайтеся під час свого перерви. Неможливо просидіти за комп'ютером без руху 10 годин. Коли у вас буде перерва, намагайтеся рухатися. Ходіть. Встаньте і прогуляйтеся, навіть якщо вам нікуди не потрібно.
    • Хоча це звучить банально, спробуйте тримати на робочому столі невеликі гантелі і час від часу використовувати їх під час читання. Це допоможе вам запам'ятати те, про що ви читаєте. Результати досліджень вказують на те, що легкі вправи сприяють запам'ятовуванню.
    • Перекусіть. Низький рівень цукру в крові не дає мозку працювати повноцінно. Це означає, що жмені горіхів або фрукта буде досить, щоб поповнити запас сил. Ви зможете повернутися до продуктивної роботи і зосередитися.
  5. 5 Відзначайте кожне досягнення. Зробивши щось зі свого списку, привітайте себе. Навіть якщо ви можете тільки подумки похвалити себе і викреслити завдання зі списку, зробіть паузу на хвилинку і відпочиньте. Ви заслужили це.
    • Хваліть себе за всі виконані справи. Закінчивши роботу над проектом, викресліть справу зі списку і налийте собі келих вина.Або розірвіть листок і спаліть його. Ви все зробили!
    • Винагороджуйте себе за великі досягнення. Коли зробите в медичний університет або завершите тривалий і складний проект, сходіть в хороший ресторан.

Поради

  • Можливо, ви здивуєтеся тому, що, працюючи з чистою свідомістю і приділяючи всю свою увагу тільки одній меті за раз, ви зможете впоратися зі справою швидше. Завдання також здасться вам більш легкою. В цьому і полягає секрет зосередженості.