Як стерилізувати медичні інструменти

Автор: Virginia Floyd
Дата Створення: 14 Серпень 2021
Дата Оновлення: 20 Червень 2024
Anonim
Стерилизация инструментов в стоматологии. Просто о сложном! (упрощенная версия)
Відеоролик: Стерилизация инструментов в стоматологии. Просто о сложном! (упрощенная версия)

Зміст

До недавнього часу найсучасніші стерилізаційні апарати можна було зустріти тільки в великих лікарнях. У сучасному світі в самих різних сферах зростає попит на якісне стерилізаційне обладнання. З цієї статті ви дізнаєтеся, як стерилізувати інструменти в умовах будь-якого медичного закладу.

кроки

Метод 1 з 6: Підготовка інструментів до знезараження перед стерилізацією

  1. 1 Перемістіть інструменти. Використані інструменти потрібно зібрати і винести з того місця, де ними користувалися. Віднесіть їх в приміщення, де ви знезаражують все речі (наприклад, в зону дезінфекції). Це дозволить знизити ризик зараження інших приміщень і поверхонь в робочому середовищі.
    • Якщо інструменти перевозяться на піддонах, в ємностях або пластикових пакетах, їх слід накрити.
  2. 2 Одягніть відповідний одяг. Перш ніж зайнятися зараженими інструментами, вам слід переодягнутися. У зонах дезінфекції працівники повинні перебувати в спеціальному захисному костюмі (наприклад, хірургічної або в іншому одязі, відразливою вологу). Вам також потрібно буде надіти бахіли, пластикові або гумові рукавички, а також зібрати волосся під сітку або шапочку.
    • У певних умовах вам також можуть знадобитися захисні окуляри на той випадок, якщо речовина, яким ви знезаражують інструменти, бризне.
  3. 3 Очищайте інструменти відразу після використання. Інструменти слід очистити відразу після застосування і до стерилізації. Очищення і стерилізація - це різні процеси. Видаліть органічні і неорганічні забруднення з інструментів за допомогою м'якої пластикової щітки і спеціального медичного миючого засобу. Потріть кожен інструмент, щоб прибрати залишки бруду (крові або органічних тканин). Якщо у інструменту є стрижень або він розкривається, очистіть всі внутрішні і зовнішні поверхні. Після цього промийте інструменти під водою з гарним напором, щоб видалити будь-які сліди. Це дозволить очистити ділянки, до яких складно дотягнутися щіткою (наприклад, трубки).
    • Якщо інструменти не будуть очищені, стерилізація може виявитися неефективною, через що інструментами можна буде користуватися.
    • Існують розчини для замочування інструментів. Пошукайте такі розчини та інструкції до них у своїй організації.
    • При поганій очищенню інструменти можуть становити небезпеку для здоров'я пацієнтів.
    • Існують автоматичні мийки, однак ними можна користуватися не завжди і не скрізь (все залежить від особливостей організації простору і процесу очищення).
  4. 4 Промийте інструменти водою. Коли очистіть інструменти, складіть їх в дротяний лоток, щоб відправити в автоклав перед упаковкою.
    • Повторимо ще раз: очищення і стерилізація - це різні процеси. Очищення дозволяє підготувати інструменти до стерилізації. Стерилізація проводиться для знищення мікроорганізмів на поверхні інструментів, що дозволяє уникнути поширення інфекцій.
    • Будьте обережні з ножицями, лезами та іншими гострими частинами.
    • Якщо інструмент одноразовий, викидайте його правильним чином і не намагайтеся мити і використовувати його повторно. Деякі інструменти можуть упаковуватися в стерильні пакети, але не бути одноразовими.

Метод 2 з 6: Підготовка інструментів до автоклава

  1. 1 Розсортуйте інструменти. Огляньте кожен інструмент під час сортування, щоб переконатися в його чистоті. Розкладіть інструменти в залежності від призначення і місця, де вони будуть потрібні. Це вкрай важливо, оскільки у кожного інструменту є своє призначення. Переконайтеся, що ви знаєте, для чого використовуються всі інструменти, перш ніж приступати до сортування.
    • Розкладіть і загорніть інструменти до того, як відправите їх у автоклав. Якщо цього не зробити і відкрити їх потім, вони не будуть стерильними.
  2. 2 Складіть інструменти в пакетики. Коли інструменти будуть розсортовані, розкладіть їх в стерильні пакети, які можна поміщати в автоклав. Використовуйте спеціальні пакети, які можуть витримувати вплив високих температур в автоклаві. У таких пакетиків є спеціальна смужка-індикатор, яка змінює колір, якщо процес стерилізації пройшов успішно. Покладіть кожну групу інструментів в ту кількість пакетів, яке потрібно для цієї мети.
    • Чи не кладіть занадто багато інструментів в один пакет, інакше стерилізація може пройти неуспішно. Якщо інструмент розкривається (наприклад, ножиці), розкрийте його перед приміщенням в пакет. Внутрішні поверхні інструментів також потрібно стерилізувати.
    • Пакети для автоклава дуже зручні, оскільки після закінчення стерилізації вони дозволяють бачити необхідні інструменти.
  3. 3 Підпишіть пакети. Коли інструменти будуть в пакетах, підпишіть кожен пакет, щоб ви і інші люди бачили, який інструмент лежить в якому пакеті. Напишіть назву інструмента, дату і свої ініціали. Надійно закрийте кожен пакет. Якщо на пакеті немає тестової смужки, приклейте її. Завдяки смужці ви будете знати, чи успішно пройшла стерилізація. Тепер можна помістити пакети в автоклав.

Метод 3 з 6: Стерилізація інструментів в автоклаві

  1. 1 Виберіть режим. В автоклавах інструменти стерилізуються під впливом гарячої пари, що надходить під великим тиском. Мікроорганізми знищуються за рахунок температури, пара і тиску за певний час. В автоклавах є різні режими, які підходять для різних завдань. Оскільки інструменти лежать в пакетах, вам потрібно буде працювати в режимі швидкого випуску повітря і сушки. Ці режими підходять для обробки предметів, які загорнуті в щось. При режимі швидкого випуску повітря також стерилізується скло.
  2. 2 Наповніть піддони. Вам потрібно буде розташувати інструменти на піддонах від автоклава. Інструменти повинні лежати на одному рівні на кожному піддоні, оскільки пар повинен дістатися до кожного інструмента в кожному пакеті. Залиште зазори між інструментами, щоб пара могла циркулювати.
  3. 3 Завантажте інструменти в автоклав. Розмістіть піддони на відстані 2-3 сантиметрів один від одного, щоб пара могла циркулювати. Не перевантажуйте піддони, інакше інструменти будуть стерилізувати і сушитися неякісно. Простежте, щоб інструменти не змістилися і не зібралися в купу після приміщення в автоклав. Переверніть порожні ємності, щоб в них не збиралася вода.
  4. 4 Увімкніть автоклав. Автоклав буде працювати певний час при певній температурі і тиску. Інструменти в пакетах повинні знаходитися в автоклаві 30 хвилин при температурі 120 ° C і тиску 1 бар або 15 хвилин при температурі 133 ° C і тиску 2 бар. Коли машина завершить роботу, відкрийте дверцята, щоб випустити пар. Потім включите режим сушки і вимкніть прилад, коли інструменти будуть сухими.
    • На сушку піде приблизно 30 хвилин.
  5. 5 Перевірте колір тестової смужки. Коли сушка завершиться, дістаньте піддони з інструментами з автоклава стерильними щипцями.Тепер потрібно перевірити тестову смужку на пакетах. Якщо її колір змінився відповідно до інструкції виробника, це означає, що вона зазнала впливу температури 120 ° C або вище, а інструмент всередині пакету тепер знезаражений. Якщо колір не змінився або ви бачите вологі ділянки всередині пакету, процедуру потрібно буде провести ще раз.
    • Якщо все в порядку, залиште інструменти остигати до кімнатної температури. Коли вони охолонуть, складіть їх в теплий і сухий ящик і залиште там до моменту, коли вони будуть потрібні. Вони будуть стерильними весь час, якщо пакети будуть залишатися сухими і неушкодженими.
  6. 6 Ведіть записи. Фіксуйте інформацію про стерилізацію: ініціали оператора, дату, тривалість циклу, максимальну температуру, результати. Наприклад, потрібно буде зазначити, поміняла чи смужка колір і проводили ви біологічний контроль. Дотримуйтесь протоколу своєї організації і зберігайте записи так довго, як це потрібно.
  7. 7 Проводьте біологічний контроль в автоклаві раз в квартал. Біологічний контроль дозволяє перевірити, чи добре проводиться стерилізація. Помістіть ємність з бактерією Bacillus stearothermophilus в середину пакета або на піддон автоклава і запустіть звичайний режим. Ця процедура дозволить зрозуміти, чи зможе автоклав знищити бактерію.
  8. 8 Перевірте результати тесту. Тримайте бактерію в автоклаві 24-48 годин при температурі 130-140 ° C (в залежності від вимог виробника). Порівняйте вміст ємності з іншого ємністю, що не перебувала в автоклаві, при кімнатній температурі. Речовина в ємності, що не перебувала в автоклаві, має стати жовтим (так проявляється зростання). Якщо цього не відбулося, зразок може бути дефектним. У цьому випадку повторіть процес з початку. Якщо все одно нічого не сталося, у вас може бути ціла партія дефектних зразків, тому вам, можливо, доведеться замінити їх все.
    • Якщо в ємності з автоклава ознаки зростання не з'являться через 72 години після стерилізації, процес можна вважати успішним. Якщо ознаки є, стерилізація не вдалася. Зв'яжіться з виробником обладнання і не використовуйте автоклав.
    • Цю перевірку слід проводити через кожні 40 годин роботи автоклава або раз на місяць (в залежності від того, що настане швидше).
    • Проводити тест на суперечки слід в місцях, де пару складно добиратися до інструментів. Знайте, що стандарти тестування можуть бути різними.

Метод 4 з 6: Стерилізація за допомогою етиленоксиду

  1. 1 Розберіться в тому, як працює цей метод. Етиленоксид використовується для дезінфекції вологих і сприйнятливих до високої температури предметів (наприклад, пристроїв з пластиковими або електричними компонентами, які не можуть переносити нагрівання). Етиленоксид дозволяє знезаразити такі предмети, щоб уникнути зараження. Вчені встановили, що стерилізація за допомогою етиленоксиду вкрай необхідна для цілей медицини і охорони здоров'я. Це унікальний і незамінний метод дезінфекції. Етиленоксидом можна стерилізувати певні сприйнятливі до високих температур і випромінюванням матеріали, а також деякі інструменти і пристрої, які використовуються в лікарнях. Етиленоксид - це хімічна речовина, яка знищує всі мікроорганізми, стерилізуючи тим самим предмети.
  2. 2 Почніть роботу. Робота з етиленоксидом проходить в три етапи: підготовка, стерилізація, дегазація. На першому етапі техніку потрібно виростити на обладнанні організми, щоб потім їх можна було знищити. Для цього медичне обладнання пропускається через середу з контрольованою температурою і вологістю.
  3. 3 Проведіть стерилізацію. Після підготовки починається тривалий і складний процес стерилізації, який займає близько 60 годин. Найважливіше контроль за температурою. Якщо температура впаде нижче рівня стерилізації, процес доведеться почати з початку. Тиск і вакуум також важливі. Для запуску апарату необхідні ідеальні умови.
    • Ближче до кінця цього етапу формується звіт, який дозволяє техніку зрозуміти, чи все йде добре.
    • Якщо пристрій працює в автоматичному режимі, воно перейде до дегазації автоматично при відсутності в звіті помилок.
    • Якщо помилки були, апарат зупинить роботу і дозволить техніку внести зміни, необхідні для подальшої роботи.
  4. 4 Проведіть дегазацію. Фінальний етап - це дегазація. У цю фазу все решта частки оксиду етилену видаляються з інструментів. Це дуже важливо, оскільки етиленоксид в формі газу дуже горючий і небезпечний для людей. Переконайтеся, що дегазація пройшла за планом, щоб ні ви, ні інші співробітники лабораторії не постраждали. Цей процес також проходить при контролі температури.
    • Пам'ятайте, що оксид етилену дуже небезпечний. Технік, інший персонал і пацієнти, які можуть контактувати з газом, повинні знати, як діяти в разі витоку.
    • Стерилізація етиленоксидом займає більше часу, ніж обробка в автоклаві.

Метод 5 з 6: Стерилізація сухим жаром

  1. 1 Вивчіть процес. Сухий жар використовується для стерилізації масел, бензину і порошків, а також будь-яких речовин, сприйнятливих до вологи. Сухий жар повільно випалює мікроорганізми. Зазвичай ця стерилізація проводиться в печі. Є два типи обробки сухим жаром: з нерухомим і рухомим повітрям.
    • Процес з нерухомим повітрям більш повільний. Температура в стерилізаційної камері піднімається до потрібного рівня повільно, оскільки це відбувається за рахунок нагріву спіралей.
    • При обробці сухим жаром з рухомим повітрям двигун розганяє повітря всередині печі. Температуру підвищують до 150 ° C на 150 хвилин або довше або до 170 ° C на годину.
  2. 2 Почніть процес стерилізації. Як при роботі з автоклавом, спочатку потрібно вимити руки і надіти нестерильні рукавички. Потім потрібно очистити інструмент від залишків забруднень. Це необхідно для того, щоб інструменти, які будуть завантажуватися в піч, не містили нестерильних речовин.
  3. 3 Завантажте пакети. Як і при стерилізації в автоклаві, медичні інструменти слід помістити в пакети. Розкладіть очищені інструменти по пакетам для стерилізації. Закрийте кожен пакет, щоб в нього не надходив повітря. Це важливо, оскільки вологі або пошкоджені пакети не пройдуть стерилізацію. Переконайтеся, що на пакетах є чутлива до температура стрічка або тест-смужка. Якщо їх немає, приклейте стрічку.
    • Тест-смужка дозволить переконатися в тому, що всі інструменти, що проходять стерилізацію, були нагріті до потрібної температури.
  4. 4 Стерилізують інструменти. Після того як інструменти будуть розкладені по пакетах, завантажте їх в піч з сухим жаром. Не перевантажуйте піддони, інакше інструменти не стерилізуються належним чином. Коли все буде готово, запустіть процес. Стерилізація почнеться тільки тоді, коли піч нагріється до потрібної температури.
    • Наступні дії виробника щодо порядку завантаження печі.
    • Коли цикл завершиться, дістаньте інструменти. Перевірте тест-смужки на кожному пакеті, щоб переконатися, що все пройшло добре. Перемістіть інструменти в безпечне, чисте і сухе місце і зберігайте їх там, щоб захистити від пилу і бруду.

Метод 6 з 6: Альтернативні методи стерилізації

  1. 1 Використовуйте мікрохвильову піч. Мікрохвильові печі також можуть використовуватися для стерилізації. Неіонізуюче випромінювання руйнує мікроорганізми на поверхні інструментів. Мікроорганізми знищуються паром і високою температурою. Це швидкий і надійний метод стерилізації.
    • У мікрохвильовій печі можна стерилізувати предмети будинку (наприклад, дитячі пляшечки).
  2. 2 Спробуйте стерилізувати інструменти перекисом водню. Перекисом водню в формі пара або плазми можна стерилізувати різні предмети. З плазми за допомогою сильного електричного або магнітного поля отримують хмара перекису. Стерилізація проходить в два етапи: стадія дифузії і стадія плазми.
    • Спочатку покладіть нестерильні предмети в вакуумну камеру, куди буде надходити перекис водню в концентрації 6 міліграмів на літр. Протягом 50 хвилин перекис буде вводиться в камеру в формі пара.
    • Потім на ємність буде впливати радіочастота потужністю 400 ват, через що перекис водню перетвориться в плазму з гідропероксілових і гідроксилові радикалів. За допомогою цих речовин інструмент буде стерилізований. Весь процес займе близько години.
  3. 3 Стерилізують інструменти озоном. Озон - це газ, який отримують з кисню і використовують для стерилізації медичного інструментарію. Це більш новий метод, при якому використовуються більш низькі температури. За допомогою спеціального конвертера кисень з медичних балонів перетворюється в озон. Для стерилізації інструментів в ємність з предметами закачується газ в концентрації 6-12%.
    • Весь процес займає близько 4,5 годин при температурі від 30 до 35 ° C.
  4. 4 Спробуйте стерилізувати інструменти хімічними речовинами. Можна залишити інструменти в хімічному розчині на якийсь час, щоб дезінфікувати їх. Для цієї мети може використовуватися перуксусной кислота, формальдегід, глутаровий альдегід.
    • Якщо вирішите використовувати ці речовини, працюйте в провітрюваному приміщенні в рукавичках, окулярах і в спеціальному костюмі або фартусі.
    • Перуксусной кислота знезаражує інструменти за 12 хвилин при температурі від 50 до 55 ° C. Використовувати розчин можна тільки 1 раз.
    • Глутаровий альдегід стерилізує інструменти за 10 годин після додавання в розчин активирующего речовини.
  5. 5 Спробуйте стерилізувати інструменти газом формальдегіду. Цей газ використовується для дезінфекції предметів, які не витримують тривалого впливу високих температур. Спочатку за допомогою вакууму з дезінфекційної камери відкачується повітря. Потім в пристрій поміщаються інструменти і впускается газ. Вакуум продовжує витягати повітря в міру нагрівання. Після цього газ формальдегіду змішується з парою і запускається в камеру. Формальдегід повільно виводиться з камери і замінюється парою і повітрям.
    • Ідеальними умовами для такої стерилізації є вологість 75-100% і температура від 60 до 80 ° C.
    • Цей метод не є найнадійнішим, проте його рекомендують використовувати в тих випадках, коли стерилізація оксидом етилену неможлива. Це старовинний метод, який був винайдений в 1820 році.
    • Цей метод рідко використовується через газів, запахів і складності процесу в порівнянні з іншими методами.

попередження

  • Перш ніж приступити до стерилізації, прочитайте інструкції виробника інструменту щодо цього процесу. Виробник може давати чіткі інструкції по стерилізації, включаючи температуру і час.
  • Розділіть інструменти з різних металів (наприклад, з нержавіючої та звичайної сталі). Інструменти зі звичайної стали слід упаковувати в пакети або класти на рушники в автоклаві, а не безпосередньо на підставки з нержавіючої сталі. Якщо метали будуть стикатися, почнеться процес їх окислення.