Як тренувати свій мозок

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как Стать Умнее. Упражнения на Развитие Мозга. Саморазвитие
Відеоролик: Как Стать Умнее. Упражнения на Развитие Мозга. Саморазвитие

Зміст

Якщо ви хочете відновити свій гострий розум і проникливість або просто підтримувати мозок в тонусі, то для цього потрібно виконувати певні дії. Використовуйте різні стратегії розвитку розумових навичок, мови і словникового запасу, грайте в ігри, спілкуйтеся з людьми, ніколи не припиняйте вчитися і прагнете піклуватися про себе. Результат не буде миттєвим, але вже через кілька місяців ви помітите значне поліпшення пам'яті і розумових здібностей.

кроки

Частина 1 з 5: Розвивайте розумові навички, мова і словниковий запас

  1. 1 Читайте як можна більше. Читання - прекрасна зарядка для мозку. Читайте газети, журнали і книги, але при цьому враховуйте, що чим складніше текст, тим інтенсивнішою буде тренування. Як і в будь-якій справі, починайте з малого і поступово нарощуйте інтенсивність.
    • Читайте книги, які навчать вас чомусь новому, на зразок книг з історії та інших цікавих вам предметів.
  2. 2 Поповнюйте свій словниковий запас. Почніть запам'ятовувати нові слова за допомогою додатків і звичайних словників. Тренуйте частина мозку, яка відповідає за мову і мова.
    • Записуйте нові слова на видних місцях на кшталт дошки для записів на кухні або нагадування на робочому столі. Виберіть складне слово і почніть застосовувати його в самих різних ситуаціях.
  3. 3 Пишіть. Ця дія також активує розумовий процес! Пишіть власні розповіді, записуйте події дня або пишіть статті для сайтів на кшталт wikiHow на цікаві та зрозумілі вам теми!
  4. 4 Вивчайте нову мову. При вивченні мов у мозку активуються існуючі і виникають нові зв'язки. Така вправа тренує частина мозку, в якій зберігається мовна інформація, і навіть допомагає краще володіти своєю рідною мовою.
    • Мови - прекрасний спосіб запам'ятовувати нову інформацію і тренувати свій мозок. Корисно навіть просто запам'ятовувати кілька нових слів і фраз на іноземній мові.
  5. 5 Аналізуйте свої рішення. Розглядайте різні можливості розвитку подій, які мали б місце, якби ви брали інші рішення, а також аналізуйте наслідки таких подій. Така вправа корисно для творчого мислення і розвитку навичок вирішення проблем.
  6. 6 Вимкніть телевізор. У передачах, телевізійних шоу і так далі нам постійно говорять, що і як потрібно робити.Перегляд телевізора фактично переводить наш мозок в режим автопілота, саме тому і розслабляє! Але якщо ви хочете підтримувати мозок в тонусі, то в першу чергу потрібно вимкнути телевізор. У разі перегляду також можна задіяти мозок. Дивіться освітні телепередачі, а також вибирайте серіали з заплутаним сюжетом і великою кількістю персонажів. Думайте під час перегляду, намагайтеся аналізувати дії персонажів і передбачати розвиток подій.
    • Можна навіть відмовитися від послуг кабельного або супутникового телебачення і дивитися тільки освітні матеріали в інтернеті. У мережі є багато сервісів з відеороликами по щомісячної передплати.
  7. 7 Задіюйте незнаючим руку. Задіюйте свою ліву руку, якщо ви правша, або навпаки. Стимулюйте частини мозку, які відповідають за управління м'язами.
  8. 8 Навчіться грати на музичному інструменті. Навчання грі на музичному інструменті або співу стане відмінним тренуванням для мозку, оскільки в такому процесі задіюється область тривалого запам'ятовування. Почніть ходити на заняття, дивіться навчальні відеоролики, станьте учасником хору або ансамблю для розвитку музичних навичок.
    • Навчіться грати на укулеле. Це простий для освоєння інструмент, який дуже популярний.

Частина 2 з 5: Грайте в ігри, щоб тримати мозок у тонусі

  1. 1 Щодня вирішуйте кросворди і головоломки. Прості головоломки на кшталт кросвордів будуть хорошою розминкою для мозку, яку зручно проводити кожен день. Можна навіть знаходити безкоштовні кросворди в інтернеті.
  2. 2 Поступово переходите до більш складним головоломок. Більш масштабні і складні завдання стануть більш інтенсивним тренуванням для мозку. Їх рішення може займати кілька днів або навіть тижнів, але ваші зусилля не будуть марними. Головоломками можуть бути як прості пазли з великою кількістю елементів, так і різні японські головоломки, для вирішення яких потрібні значні розумові зусилля. Таке проведення часу відмінно урізноманітнить ваше дозвілля.
  3. 3 Грайте в шахи. Шахи - гра, яка активно задіює стратегічне і тактичне мислення. Таке тренування для мозку буде інтенсивніше майже будь-який головоломки. Навчитися грати в шахи може кожен.
    • Також можна стати членом місцевого шахового клубу, щоб у вас завжди була можливість грати з більш досвідченими шахістами.
  4. 4 Помірно грайте в відеоігри. А ви знаєте, що при помірній грі у відеоігри людина також стає розумнішою? Ігри-головоломки на кшталт Mario, Zelda, Scribblenauts і Myst будуть своєрідною кардиотренировках для мозку, допоможуть розвинути навички нестандартного вирішення проблем, а також швидше думати.

Частина 3 з 5: Ведіть активне громадське життя

  1. 1 Розмовляйте з людьми. Спілкуйтеся на цікаві та близькі вам теми. Обговорюйте політику, релігію та інші непрості питання (обмінюйтеся думками, але не займайтеся з'ясуванням відносин), щоб активно задіяти мозок.
    • Можна стати учасником різних тематичних та освітніх платформ.
  2. 2 Стати учасником групи за інтересами. Стати учасником групи або клубу за інтересами, щоб спілкуватися зі своїми однодумцями. Відштовхуйтеся від своїх хобі, політичних поглядів або інших захоплень. Зустрічі з однодумцями допоможуть вам задіяти свої навички і регулярно тренувати свій мозок.
  3. 3 Не тримайте телефон в руках під час бесід. Телефон може відволікати від розмови, тому заведіть звичку не відволікатися на телефон. Спробуйте залишити його в іншій кімнаті або просто вимкнути і спокійно провести час з друзями. Так вам буде простіше зосередитися на розмові і розвивати навички спілкування віч-на-віч.
  4. 4 Стати волонтером. Робота волонтером корисна не тільки для розвитку соціальних зв'язків, але також для формування нових нейронних шляхів. Запропонуйте свою допомогу в місцевій їдальні для бездомних, притулку для тварин, лікарні або будинку для літніх людей.

Частина 4 з 5: Продовжуйте вчитися все життя

  1. 1 Знову почніть вчитися. Навчання - відмінний спосіб змусити мозок знову працювати, а нові знання несуть цілком очевидну користь. При цьому необов'язково отримувати ще один диплом в університеті. Запропонуйте роботодавцю відправити вас на курси підвищення кваліфікації, а також самостійно відвідуйте заняття з цікавим вам предметів.
  2. 2 Запишіться на безкоштовні програми. Якщо у вас не вистачає грошей або часу, то в інтернеті можна знайти чимало доступних уроків і програм. Це можуть бути матеріали відомих світових університетів або навчальні платформи на зразок Coursera з безкоштовними курсами.
    • Іноді можна навіть знайти безкоштовні курси в місцевому коледжі чи університеті. Заклади можуть пропонувати курси для більш дорослих студентів.
  3. 3 Часто використовуйте вже наявні навички. Мозок можна порівняти з м'язами - без постійного навантаження навички втрачаються. Чим довше не використовується інформація або навик, тим активніше забуваються відомості або втрачається здатність. Регулярно задійте базові навички на зразок рішення математичних задач, щоб ваші здібності залишалися ясними і завжди готовими до використання.
    • Спробуйте згадати навички, які ви давно не задіяли - працюйте з деревиною, в'яжіть, вишивати або ремонтуйте побутові прилади.
  4. 4 Знайдіть нове хобі. Купуйте нові навички, щоб тренувати свій мозок. Особливо творчі здібності на кшталт музики, танців або образотворчого мистецтва тренують різні частини мозку і неймовірно корисні для людини.
  5. 5 Освойте прикладне ремесло. Задіюйте мозок, щоб створювати нові речі (особливо з нуля і без підказок), будь то роботи або дерев'яні лавки для саду. Розвивайте базові навички будівництва і навантажуйте мозок практичним творчістю.
    • Спробуйте зробити що-небудь своїми руками, щоб придбати нові навички та отримати відчутний результат.

Частина 5 з 5: Слідкуйте за здоров'ям

  1. 1 Правильно харчуйтеся і займайтеся фізкультурою. Харчування і фізичні навантаження дуже важливі для здоров'я мозку і всього організму. Якщо ви хочете, щоб ваш мозок знаходився в оптимальній формі, то вживайте в їжу продукти з високим вмістом білків і поліненасичених жирних кислот омега-3. Пийте багато води. Також для здоров'я корисні фізичні навантаження, так як вони знижують ризик інсульту і підвищують рівень насичення організму киснем.
  2. 2 Займайтеся спортом. Виконуйте вправи і почніть займатися ігровими видами спорту, щоб розвивати зорово-моторну координацію. Відмінним вибором стане гімнастика тайцзи і пінбол.
  3. 3 Підтримуйте здоровий режим сну. Вчені виявили, що сон життєво важливий для здоров'я мозку. Під час сну з мозку виводяться токсини і відбувається загальне відновлення організму. Захистіть свій мозок - спите необхідну кількість годин щоночі.
  4. 4 Змініть звичний порядок. Вибирайте різні маршрути до пункту призначення, щоб активно задіяти мозок при виконанні звичних повсякденних дій. Також можна змінити робочі умови (наприклад, замініть офісне крісло гімнастичним м'ячем).

Поради

  • Під час розминки спробуйте ходити спиною вперед, щоб ставити перед мозком незвичні завдання.
  • Не забувайте про фізкультуру, адже здоровий мозок може бути тільки в здоровому тілі. Регулярно підтримуйте фізичну активність.
  • Спробуйте регулярно виконувати певні завдання - щодня запам'ятовуйте нові слова або намагайтеся скласти кубик Рубіка протягом 15 хвилин.
  • Існує чимало програм для тренування і поліпшення пам'яті. Як приклади можна назвати гри-головоломки Brain Age або Big Brain Academy для Nintendo DS. Вони спеціально розроблені для поліпшення пам'яті, розвитку швидких рефлексів і розумового процесу.
  • Як і іншим частинам тіла, мозку необхідний відпочинок.Він ніколи не припиняє працювати, однак концентрація на чомусь одному або медитація допомагають розслабити свідомість і уповільнити роботу мозку, щоб в подальшому він продовжував успішно виконувати свої функції. Також дуже корисно слухати спокійну інструментальну музику з закритими очима 10-15 хвилин в день.
  • Мова впливає на образ думок, тому завжди обмірковуйте свої слова. Розвивайте свою мову і мислення.
  • Пийте багато води.