Як вести себе при нападі собаки

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 8 Березень 2021
Дата Оновлення: 22 Червень 2024
Anonim
КАК ЗАЩИТИТЬСЯ ОТ НАПАДЕНИЯ ЛЮБОЙ СОБАКИ
Відеоролик: КАК ЗАЩИТИТЬСЯ ОТ НАПАДЕНИЯ ЛЮБОЙ СОБАКИ

Зміст

Уявіть, що ви робите пробіжку по парку або катаєтеся на велосипеді по своєму району, і раптом до вас підскакує незнайома собака, починає гарчати і демонстративно наступати. Що робити в такому випадку? У таких ситуаціях можна повести себе правильно і неправильно. Щоб не постраждати від укусів собаки, зберігайте спокій і зробіть деякі заходи, які дозволять зробити ситуацію менш напруженою.

кроки

Метод 1 з 4: Що робити в разі нападу собаки

  1. 1 Не панікуйте. Собаки і деякі інші тварини дійсно відчувають чужий страх. Якщо ви злякалися, побіжите або закричите, собака або нападе ще швидше, або вирішить, що ви їй погрожуєте, що ще гірше.
  2. 2 Замріть і не рухайтеся. Коли собака наблизиться до вас, застигніть на одному місці, витягнувши руки вздовж тіла, як дерево, і опустіть очі. Нерідко в таких ситуаціях собаки втрачають інтерес і йдуть, якщо людина не звертає на них уваги.
    • Чи не махайте руками і ногами. Собака може сприйняти такі дії як загрозу.
    • Не дивіться в очі собаці - це може спровокувати напад.
    • Стійте збоку від собаки і тримайте її в своєму полі зору. Це дасть собаці зрозуміти, що ви не є небезпечними.
    • Чи не підставляйте руки і ноги під удар - тримайте їх притиснутими до тіла. Собака може близько підійти до вас і навіть понюхати, але не вкусить.
  3. 3 Не намагайтеся втекти. Біг може пробудити в собаці природну потребу переслідувати здобич.Вона може кинутися за вами, навіть якщо спочатку хотіла всього лише пограти з вами. Крім того, ви все одно не зможете втекти від собаки, і навіть якщо ви будете їхати на велосипеді, багато собак зможуть наздогнати вас.
  4. 4 Відволікаючи собаку іншим предметом. Якщо собака буде загрожувати вам, дайте їй щось, що вона зможе вкусити, - рюкзак або пляшку з водою. Підійде будь-яка річ, яка захистить вас від укусу. Річ може відвернути собаку і дасть вам час на те, щоб піти.
    • Якщо прямуєте в місця, де можуть бути дикі собаки, візьміть з собою ласощі або іграшки. Якщо до вас підійде агресивна собака, киньте в сторону іграшки або ласощів. Можливо, собаку більше зацікавлять вони, а не ви.

Метод 2 з 4: Самозахист

  1. 1 Встаньте до собаки обличчям і промовте "назад". Якщо собака продовжить вести себе агресивно, а намагатися ігнорувати або домовитися з нею буде марно, поверніться до неї обличчям і дайте їй команду піти.
    • Говоріть впевненим і владним голосом.
    • Не дивіться собаці в очі.
    • Собака може злякатися і піти.
  2. 2 Отбейтесь від нападаючої собаки. Якщо собака спробує покусати вас, вам доведеться захищатися. Вдарте собаку в горло, по носі або по потилиці. Це оглушити собаку і дасть вам час на те, щоб втекти.
    • Можна підвищувати голос. Голосно кличте на допомогу, коли будете відбиватися від собаки. Можливо, вас хтось почує і прийде на допомогу. Чи не верещить, оскільки це лише ще більше розлютить собаку.
    • Якщо у вас з собою є палиця або інше знаряддя самозахисту, використовуйте його - вдарте собаку. Чи не бийте по лобі, тому що у собак щільні черепа, і це лише розсердить тварина. Краще скористатися перцевим або сльозогінним балончиком.
    • Боріться так, немов ваше життя залежить від результату бійки, тому що все так і є. Напад собаки може привести до смерті. Звичайно, заподіювати шкоду тварині спеціально не варто, але якщо на вас нападають, слід застосувати силу для самозахисту.
  3. 3 Скористайтеся перевагами своєї ваги. Навалюйтеся на собаку, особливо твердими ділянками тіла на зразок колін або ліктів. Собаки можуть кусатися, але вони не вміють боротися, тому спробуйте зайняти зручне положення і натисніть на кістки. Сядьте на собаку зверху і натисніть на горло або ребра, намагаючись не дати собаці вкусити або подряпати ваше обличчя.
    • Якщо ви не хочете травмувати собаку і впевнені, що впораєтеся, навалився тілом на спину собаки і натисніть на задню поверхню шиї, щоб знерухомити тварину до прибуття допомоги.
  4. 4 Захистіть обличчя, груди і горло. Якщо під час бійки ви впадете на землю, вам буде складніше боротися з твариною, а ваші груди, голова і шия стануть більш вразливими. Вкрай важливо захистити ці ділянки тіла, оскільки укуси в цих областях чреваті серйозними травмами і можуть привести до смерті.
    • Щоб захистити життєво важливі органи, перекиньтеся на живіт, підібгайте ноги під себе і затисніть кулаками вуха.
    • Не кричіть і не відкочується в бік, оскільки це тільки ще більше розлютить собаку.
  5. 5 Повільно і обережно покиньте місце події. Коли собака втратить інтерес до вас, почніть повільно відступати, не здійснюючи різких рухів. Не так просто зберігати спокій і нерухомість в стресовій ситуації, проте це краще, що ви можете зробити, якщо собака не кусає вас.

Метод 3 з 4: Наслідки сутички з собакою

  1. 1 Обробіть рани. Якщо вас покусала собака, вам слід відразу ж обробити навіть найдрібніші рани, оскільки укуси тварини можуть занести інфекцію. Обробляти укуси слід так:
    • Щоб зупинити незначне кровотеча, накладіть на пошкоджену область легку пов'язку, що давить з чистої ганчірки або стерильної марлі. Якщо кровотеча сильна або не припиняється після накладення пов'язки, зверніться до медиків.
    • Ретельно промийте рану. Промийте пошкоджену область теплою водою з милом.
    • Накладіть пов'язку. Використовуйте пластир (для дрібних укусів) або стерильні пов'язки (для великих ран).
    • Огляньте рани на ознаки інфекції, включаючи почервоніння, тепло, хворобливість і гній. Якщо знайдете у себе деякі з цих симптомів, зверніться до лікаря.
  2. 2 Зателефонуйте до відповідних органів. Важливо зрозуміти, чи є у напала на вас собаки сказ і нападала вона на людей в минулому. Відразу ж після нападу собаки зателефонуйте до відповідних органів, щоб вона більше нікому не могла заподіяти шкоди і щоб її перевірили на сказ.
    • Якщо на вас напала бродячий собака, вона може напасти і на інших людей. Щоб забезпечити безпеку, слід видалити собаку з вулиці.
    • Якщо у собаки є хазяїн, подальші дії залежать лише від ваших побажань. Якщо вам було завдано фізичної шкоди, ви можете подати на господаря до суду. У багатьох країнах передбачена відповідальність за дії домашніх собак.
  3. 3 Зверніться до лікаря. Якщо вас покусала невідома собака, тварина, у якого з рота йшла піна, або собака, у якої знайшли сказ, вам потрібно буде одразу ж показатися лікарю, щоб вам призначили лікування від сказу (ця хвороба може викликати смерть).
    • Уколи від сказу слід почати робити якомога швидше після укусів.
    • Вважається, що практично у всій Європі сказу немає, тому, швидше за все, якщо на вас напала собака в Західній Європі, уколи вам не будуть потрібні.
    • Якщо в останні п'ять років ви не робили щеплення від правця, її потрібно буде зробити зараз в якості профілактики.
    • Як правило, всі великі рани від укусів собак слід показувати лікарям.

Метод 4 з 4: Недопущення нападу

  1. 1 Зверніть увагу на попереджувальні знаки. Більшість собак не є агресивними - вони цікаві і захищають свою територію. Щоб уникнути небажаних конфліктів, важливо розуміти, чи грає собака або вона дійсно агресивна. Є особливо небезпечні породи, проте слід ставитися до всіх собакам середнього і великого розміру з обережністю. Не ігноруйте попереджувальні знаки лише тому, що будь-яка порода здається вам доброзичливою і нешкідливою. Зверніть увагу на поширені ознаки агресії (і відсутності агресії):
    • Вой, рик і оскал - ознаки агресії, і реагувати на них потрібно відповідним чином.
    • У розлюченого собаки можуть бути видні білки очей, особливо якщо зазвичай їх не видно.
    • Притиснуті до голови вуха говорять про агресію, а вуха в спокійному стані або підняті вуха вказують на те, що собака дружелюбна.
    • Якщо тіло собаки розслаблено, а живіт провисає, собака навряд чи нападе.
    • Якщо тіло собаки напружене, витягнуто і не рухається (голова, плечі і стегна не зміщуються по відношенню один до одного), це може бути небезпечно.
    • Якщо собака біжить підстрибом, вона хоче пограти з вами або дізнатися вас краще. Якщо ж собака біжить прямо і цілеспрямовано, вона може готуватися до нападу.
  2. 2 Не злите собаку. Багато тварин нападають з-за того, що господарі не вміють стримувати їх, через погану дресирування або через те, що їх хтось дражнить. На жаль, погані господарі будуть в усі часи, тому краще бути готовим до всього. Здоровий глузд підкаже вам, що не варто дражнити будь-яку тварину.
    • Не чіпайте собаку, коли вона їсть або доглядає за своїми цуценятами. У такі моменти у собак посилюється захисний рефлекс.
    • Чи не посміхайтеся собаці. Вам здається, що ви намагаєтеся проявити дружелюбність, але собака сприймає усмішку як оскал перед бійкою.
    • Якщо собаку постійно тримають на прив'язі, вона може бути дуже агресивною, тому не наближайтеся до неї.
  3. 3 Бійтеся всіх невідомих собак. Найкраще з усіх сил уникати конфліктів з собаками. Якщо ви бачите собаку, яка може бути небезпечна, тримайтеся від неї подалі.
    • Повідомляйте про небезпечні і бродячих собак до відповідних органів.
    • Привчіть дітей не наближатися до незнайомих собакам, поки вони не будуть впевнені, що ті не заподіють шкоди.
    • Якщо ви будете з обережністю ставитися до всіх собакам, поки не переконаєтеся, що вони нешкідливі, ви зможете уникнути сутичок з агресивними тваринами.

Поради

  • Якщо ви йдете з маленькою дитиною повз собаки (особливо великий), краще за все взяти дитину на руки. Робіть це повільно, не дивіться собаці в очі, особливо коли сідаєте. Скажіть дитині вести себе смирно і тихо, а також дивитися на вас.
  • Навчіть дитину завмирати при зустрічі з агресивним собакою, а не тікати від неї.
  • Якщо ви їдете на велосипеді, злізьте з нього і відгородитися їм від собаки. Він стане захисним бар'єром. Якщо собака нападає (а не просто гавкає), скористайтеся велосипедом як знаряддям, щоб вдарити собаку. Тримаючи велосипед за кермо і сидіння, підійміть велосипед і вдарте собаку колесом. Не впустив велосипед, інакше ви втратите свого захисту.
  • Якщо ви підозрюєте, що можете зустріти агресивних собак, візьміть з собою перцевий або сльозогінний балончик або балон зі стисненим повітрям, який відлякає тварин. Цільтеся в морду, але якщо і промахнетеся, буде досить розпорошити засіб поблизу тіла собаки, оскільки у цих тварин дуже гострий нюх. Повторіть це кілька разів, поки собака не припинить нападати.
  • Собаки відчувають страх, але також і готовність захищатися, якщо тільки собака не дуже агресивна (через сказ або фізичного насильства в минулому).
  • Ніколи не повертайтеся до собаки спиною. Тримайте її в поле зору, але не дивіться їй в очі. Не намагайтеся здатися більш страшним, ніж собака, і не робіть різких рухів. Рухайтеся повільно і обережно. Не підходьте до собаки зі спини до тих пір, поки вона не перестане вести себе агресивно.
  • Якщо собака виє на вас, продовжуйте йти повільно і не дивіться в очі тварині.
  • Якщо собака біжить до вас, що б ви не робили, не намагайтеся втекти. Можливо, собака не зла - просто вона хоче пограти з вами або познайомитися. Якщо ж ви вирішите втекти, це розсердить її. Якщо собака здається божевільною, це не означає, що вона заподіє вам шкоди. Собакам теж потрібна увага!
  • Якщо собака притискає вуха до голови, це говорить про страх. Якщо вуха розправлені і розгорнуті до вашу сторону, це, швидше за все, є ознакою домінування або агресії.

попередження

  • Господарі агресивних собак можуть виявитися ще гірше своїх вихованців. Якщо ви поранили чи вбили агресивну собаку, як можна швидше покиньте місце події і телефонуйте в поліцію.
  • Якщо собака виглядає хворий або захворіє протягом 10 днів після події, її необхідно буде перевірити на сказ. Якщо собака виявиться хворий, вам доведеться зробити курс уколів від сказу.
  • Будьте обережні при використанні перцевого або сльозогінного балончика. Шанси встигнути скористатися балончиком до отримання укусу малі, а при зустрічному вітрі ви опинитеся в зоні ураження спрея. Навіть при попаданні в морду собаки є ймовірність ще більше роздратувати тварину, особливо якщо воно бродячі.
  • Пам'ятайте, що деякі собаки не виляють хвостом, побачивши людину здалеку (наприклад, дуже доброзичливі собаки породи акіта-іну починають виляти хвостом лише тоді, коли людина опиняється на відстані близько двох метрів від них), тому не варто думати, що собака нападе на вас , якщо вона не виляє хвостом.
  • Всі собаки різні й часом реагують непередбачувано. Поради, наведені в цій статті, допоможуть уникнути небезпеки в більшості випадків, але вам, можливо, доведеться адаптувати їх під конкретну ситуацію, тому будьте обережні.