Як вибрати вино

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 21 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как выбрать вино. Правила выбора вина в магазине. Советы сомелье часть 1
Відеоролик: Как выбрать вино. Правила выбора вина в магазине. Советы сомелье часть 1

Зміст

Увага:дана стаття призначена для осіб старше 18 років.

Може здатися, що вибрати пляшку вина в магазині або замовити вино в ресторані просто, але це часто не так. Потрібно вибирати не тільки між червоним і білим, а й між сортами винограду, різною якістю і регіонами виробництва. При виборі вина також слід враховувати його вартість.

кроки

Метод 1 з 3: Як вибрати вино в магазині або ресторані

  1. 1 Прочитайте інформацію на етикетці, щоб зрозуміти, яким може бути смак вина, яка його фортеця і з чим його можна буде поєднувати. Багато людей купують вино тільки тому, що їм сподобалася етикетка, однак варто піти далі і прочитати опис виробника. Нерідко виробники відзначають особливі смаки в букеті вина, його характер, а також пропонують варіанти поєднань з їжею. Якщо ви в ресторані, прочитайте опис, перш ніж замовити вино. Найчастіше біля кожного вина є хоча бути рядок опису.
    • Як правило, вина, що складаються з декількох сортів винограду, і вина, відмічені як столові, коштують дешевше, але у них менш яскравий смак і вони гірше збалансовані. Такі вина виготовляють з декількох сортів винограду, який росте в різних регіонах і який не підійшов для інших видів вина. Однак таке вино підходить для повсякденного вжитку і добре поєднується з простою їжею.
    • Якщо у вина немає опису, задайте питання офіціантові. Є висока ймовірність того, що саме офіціант знає, що за вино міститься в кожній пляшці і в чому його особливості, що рідко вказують в меню.
  2. 2 Врахуйте насиченість смаку і ситність їжі і поєднуйте їжу з відповідним вином. Правило «червоне вино до м'яса, біле вино до риби» занадто спрощує принцип вибору поєднань. Важливіше те, як вино і їжа доповнюють один одного. «Важка» їжа зазвичай ситна і має насичений смак (наприклад, м'ясний соус, гостре блюдо, ситний суп або рагу), тому вона вимагає насиченого вина, щоб «прорватися» через щільний смак. Їжа та вино не повинні перебивати один одного - у них повинна бути схожа насиченість.
    • Вина, які характеризуються як повнотілі, насичені, складні, багаті або багатошарові, краще всього поєднуються з ситними стравами. Навіть щільні білі вина можуть бути багатими і складними, завдяки чому вони відмінно поєднуються з гострими і ситними стравами.
    • Вина, які характеризуються як легкі, збалансовані, яскраві, освіжаючі, підходять до більш легкої їжі з менш насиченим смаком: до овочів, пасті, рибі, курці і легким сирів.
  3. 3 Підберіть прості поєднання вина і їжі. Наприклад, поєднуйте легке цитрусове вино з куркою з лимонами. До свинини на грилі підберіть насичене вино з присмаком диму. Такі поєднання будуть надійними і будуть підкреслювати кращі якості як вина, так і страви.
    • Підбираючи поєднання, думайте про те, яким був би смак їжі, якби до неї додали смаки, що містяться у вині. Наприклад, якщо у вас є насичене червоне вино «з нотками шоколаду, прянощів і чорниці», подумайте, чи поєднується шоколад, прянощі і чорниця з тим, що у вас на тарілці. Ідеальних методів вибору не буває, проте з цього можна почати.
  4. 4 Якщо не боїтеся ризикувати, спробуйте поєднувати контрастують смаки. Є два підходи до вибору поєднань: за принципом схожості і за принципом відмінності. Жоден з підходів не можна назвати повністю вірним, однак вам варто спробувати обидва, щоб вам стало простіше вибирати вино. Якщо вирішите вибрати контрастні смаки, прагнете до балансу. Наприклад, солоні і кислі продукти начебто устриць можуть бути збалансовані легким фруктовим Совіньйон Блан. Гострий жирний каррі можна збалансувати кислими, свіжими цитрусовими винами (наприклад, рожевими).
    • Вибираючи контрастують поєднання, звертайте увагу на кислотність їжі і її текстуру. Жирної їжі та страв з вершками підходять кислі вина з різким смаком, а кисла їжа може бути збалансована насиченими і менш гіркими винами.
    • Великі і складні страви, в яких перемішані різні смаки (наприклад, паелья), добре поєднуються за принципом контрасту з простими збалансованими винами. Завдяки цьому блюдо стає центром уваги, а легке вино додає смаку їжі нюансів.
  5. 5 Поєднуйте солодкі фруктові вина з гострою їжею. Розбавте гостроту солодким вином - це класичне поєднання. Пам'ятайте, що легкі вина є як серед червоних, так і серед білих. Найчастіше у винній карті будь-якого закладу є легші і освіжаючі вина.
    • Солодкі вина на кшталт рислінг можуть поєднуватися з гострою їжею, а деревні вина (наприклад, шардоне) Підходять вершковим страв і їжі з різними приправами.
    • Якщо ви плануєте є гостре блюдо, підберіть до нього вино з нотками цитрусових фруктів, ягід і квітів (наприклад, жимолості), а також з легкими відтінками прянощів (наприклад, ванілі).
    • Це не означає, що вам варто замовляти солодке (десертне) вино. Віддавайте перевагу винам зі свіжими солодкими фруктовими нотами в смаку, а не солодким винам.
  6. 6 Спробуйте вибирати більш дорогі вина по рейтингу. Якщо ви хочете зробити на когось враження, спочатку вивчіть доступні варіанти. Існують спеціальні інтернет-ресурси і друковані видання, присвячені винам, які представлені на ринку вашої країни. Крім того, можна користуватися спеціальними додатками (наприклад, Vivino) І читати відгуки в інтернеті, щоб швидко визначити, чи варто вино співвідношення ціни і якості.
    • У деяких магазинах вина з високими рейтингами відзначаються спеціальними наклейками.При цьому в магазині не можуть продаватися тільки вина з такими наклейками, і вам не варто відмовлятися від покупки вина, якщо на ньому немає цього позначення.
  7. 7 Попросіть офіціанта або консультанта в винному магазині допомогти вам вибрати вино. Офіціант зможе запропонувати вам кілька варіантів до обраних вами страв, а вам варто знати, що за вина вам пропонують і які з них будуть добре поєднуватися з їжею. Консультанти в винних магазинах часто володіють великим запасом знань і можуть порадити вам вино, виходячи з вашого бюджету і їжі, з якою ви плануєте поєднувати це вино. Консультанти отримують і пробують сотні вин щомісяця.
    • У деяких дорогих ресторанах працюють сомельє або власні експерти з вина. Вони допомагають власникам підбирати червоні вина і поєднання вин з їжею.
  8. 8 Враховуйте рік виробництва вина, але пам'ятайте, що все вина поводяться по-різному в процесі витримки. Всі вина з часом змінюються і набувають нових властивостей. Крім того, всі вина роблять це по-різному, з-за чого вибрати вино на поточний рік досить важко, якщо тільки ви не винний експерт. Однак у деяких вин є дещо спільне:
    • Якщо ви вибираєте легке і освіжаюче вино, віддавайте перевагу молодому вину. Згодом вино цього типу втрачає фруктові відтінки в смаку.
    • Щільнішим і складним винам потрібно кілька років витримки, щоб розкритися.
    • Витримка пом'якшує таніну в смаку, тобто гіркий присмак, який явно помітний в багатьох винах.
    • Насиченість смаку зазвичай посилюється в міру витримки, однак у деяких вин є період сплячки, коли в смаку нічого не змінюється, однак через якийсь час цей процес знову запускається.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Samuel Bogue


    Сертифікований сомельє Семюел Боуг - директор по вину групи ресторанів Ne Timeas в Сан-Франциско, Каліфорнія. Сертифікований сомельє, лауреат премії Zagat "30 Under 30" і консультант по вину кількох з кращих ресторанів області затоки Сан-Франциско.

    Samuel Bogue
    сертифікований сомельє

    Якщо хочете купити витримане вино, вибирайте вино з високим рівнем кислотності. Сем Боуг, сомельє, каже: «Якщо ви хочете, щоб витримане вино було свіжим і живим, шукайте вина з особливо низьким значенням рівня pH, Оскільки такі вина більш кислі. Кислота діє як консервант, завдяки чому вино набуває нових якостей поступово. вино з великим вмістом танінів в міру витримки стає більш м'яким і оксамитовим ».

Метод 2 з 3: Як вибрати особливі червоні вина

  1. 1 Спробуйте вино з регіону Кот-дю-Рон, якщо хочете купити недорогий і універсальний червоне вино. Цей бленд з півдня Франції дуже легко п'ється і поєднується з їжею. У вин цього регіону легкий і м'який, зазвичай фруктовий смак, який підійде практично до всього. Якщо хочете купити іноземне, але не дуже дороге вино, вибирайте вина регіону Кот-дю-Рон.
    • По-французьки цей регіон пишеться так: Côtes du Rhône.
    • Існують і білі вина з цього регіону, які добре поєднуються з рибою, але вони зустрічаються рідше. Проте це непогані білі вина.
  2. 2 купіть санджовезе, Якщо хочете спробувати яскраве і кислотне італійське вино. Безумовно, воно буде добре поєднуватися з практично усіма італійськими стравами, оскільки воно легке, кисле і містить тонкі нотки прянощів, вишні і навіть тютюну. санджовезе можуть змішувати з каберне, Щоб отримати більш густий смак.
  3. 3 Якщо шукаєте просте вино, яке легко поєднувати з їжею, зверніть увагу на яскраві фруктові мерло. Але пам'ятайте, що мерло - це популярні вина, тому їх смак може істотно відрізнятися. Найчастіше мерло має яскравий фруктовим смаком, однак якщо мерло витримувалося в дубовій бочці, в ньому може бути присутнім присмак диму. Кращі вина мерло виробляють у Франції і на півночі США.Ці вина, як і вина регіону Кот-дю-Рон, поєднуються практично з усім, однак у них більш насичений і яскравий смак.
  4. 4 підберіть класичне каберне совіньон, Якщо вважаєте за краще насичені багатошарові повнотілі вина. Це вино виробляють з винограду, який росте в долині Напа і володіє багатошаровим смаком з нотами смородини, темних ягід і навіть оливок. Пийте це вино з ситними стравами з яскравим смаком. Завдяки цьому ви зможете отримати задоволення від поєднання насичених смаків їжі і вина.
    • Якщо хочете отримати максимум за свої гроші, вибирайте каберне совіньон, Оскільки це недороге вино з добрим смаком, що пояснюється тим, що вирощувати виноград «каберне» легко.
  5. 5 Якщо хочете вино з насиченим пряним смаком, вибирайте тягуче і перчене вино шираз (Виготовляють з винограду сорту «сира»). вина шираз можуть бути більш і менш насиченими і щільними. Їх роблять з пряного гострого винограду, і ці нотки ідеально поєднуються з порівнянно гострої їжею.
  6. 6 Вибирайте яскравий пряний мальбек, Якщо вам потрібно вино для піци або барбекю. Це французьке і аргентинське вино міцне, пряне і солодкувате. Воно добре поєднується з простою ситної, жирною їжею, завдяки чому воно ідеально підходить для вечорів з різними закусками, барбекю або з піцою.
  7. 7 купіть каберне франк, Якщо хочете спробувати насичене, пряне вино з багатим букетом.Каберне франк відомо нотками чорниці і фіалки, а також насиченим і практично кавовим запахом. У ньому багато танінів, що робить його полнотіла і гіркуватим.
    • Це вино добре поєднується з рагу, червоним м'ясом, стравами, приготованими на вогні.
  8. 8 Зверніть увагу на фруктове Зинфандель, Якщо любите насичені ягідні смаки. У цьому вини відчуваються ноти малини, вишні, родзинок. У цього вина унікальний міцний, але при цьому фруктовий смак, який робить його ідеальним варіантом для вживання без їжі або з ситними стравами. У цьому вини високий вміст алкоголю, тому воно може легко перебити смак більш легкого страви.
  9. 9 Купіть дороге екстравагантне піно нуар, Якщо готові витратитися на вино. Виноград сорту «піно» складно вирощувати, через що якісні піно нуар коштують дорого. Однак якщо виробник все зробив правильно, цей виноград дає вину складний, багатий і багатошаровий смак. Знайте, що хороше вино піно нуар має коштувати не менше 1200-1300 рублів. Дешевші вина не варті своїх грошей.
    • Піно нуар - цей складний кризовий вино, яке підходить і ситним складним стравам. Однак воно також добре поєднується з десертами (наприклад, з розкішним шоколадом).

Метод 3 з 3: Як вибрати особливі білі вина

  1. 1 Придивіться до шардоне, Якщо шукаєте просте вино, яке буде поєднуватися з усім на світі. Це один з найпопулярніших сортів винограду. Виноград «шардоне» володіє свіжим цитрусовим смаком з присмаком зеленого яблука. З нього виходить добре збалансоване і універсальне вино. З винограду «шардоне» виробляють найрізноманітніші вина, від різких і яскравих до маслянистих і деревних.
    • Якщо у вас обмежений бюджет, шардоне буде кращим вибором.
    • Шардоне може витримуватися в дубових бочках, але це робиться не завжди. У шардоне, Витриманого в дубовій бочці, теплий ванільний смак, а у шардоне, Яка не витримувався в бочці, більш легкий характер і яскравий смак.
  2. 2 Зверніть увагу на легкі та яскраві вина піно гріджіо, Якщо хочете, щоб вино легко поєднувалося з вечерею. Це вино підходить страв з риби, курки і навіть деяким більш ситним страв (особливо каліфорнійське піно гріджіо). Зазвичай це легке і фруктове вино, часто з нотками груші і цитрусових. В такому вини мало спирту і дубових присмаків, тому воно легко п'ється навіть без їжі.
  3. 3 Знайте, що з совіньон блан помилитися неможливо. Це один з найпоширеніших сортів винограду. У ньому присутні нотки цитрусових, ягід, навіть персика.Це вино добре поєднується з легкими ненасиченими стравами і з простими напоями та закусками. З «совіньон блан» роблять самі різні вина (їх витримують і ферментують по-різному), тому варто спробувати кілька різних вин з винограду цього сорту. Ви переконаєтеся, що вони всі будуть різними.
    • Совіньон блан ідеально підходить для приготування їжі, оскільки в ньому є трохи кислоти, яка не забиває смак.
  4. 4 купіть рислінг, Якщо хочете спробувати солодке, сухе і насичене вино. «Рислінг» - це німецький сорт винограду. Вина з цього винограду виходять різними: від різких і сухих до дуже солодких, що робить цей сорт багатогранним. Більш сухі вина цього сорту краще поєднувати з молюсками і гострими стравами (наприклад, азіатськими). Витримані вина хороші самі по собі в якості десертних вин або в поєднанні з різкими на смак сирами.
  5. 5 Якщо не впевнені у своєму виборі, купуйте рожеве вино. Просте кислотне рожеве вино стане вдалим вибором до будь-якої страви, а ігристе троянді дозволить «розчистити небо», що б ви не їли. Рожеве вино не відрізняється хорошою репутацією, проте абсолютно безпідставно. Розі відмінно п'ється з їжею і без неї, і воно підходить для заходів з великою кількістю людей, якщо ви не знаєте, який буде їжа.

Поради

  • Краще вино - це те вино, яке вам подобається. Довіряйте своїм смаком і знайте, що саме ви любите.
  • Щоб дізнатися про вино більше, почніть робити нотатки про винах, які ви пробуєте, фіксуючи марку, рік і смак.