Як вилікувати коросту у собак

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 19 Січень 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
Как лечить демодекоз у собаки? | Симптомы демодекоза у собаки
Відеоролик: Как лечить демодекоз у собаки? | Симптомы демодекоза у собаки

Зміст

Короста - це шкірне захворювання, яке викликається кліщами, від якого страждають багато тварин. У собак воно викликається одним з трьох мікроскопічних кліщів: хейлетіеллой (Cheyletiella), демодекс (Demodex) або саркоптес (Sarcoptes). Кожному з них відповідає свій вид корости з зовні схожими, але відрізняються в деталях симптомами.Оскільки, в залежності від типу і тяжкості корости, існують різні методи її лікування, якщо ви запідозрили це захворювання у свого собаки, слід показати її ветеринара. Лікар огляне тварину, проведе аналізи і призначить лікування, виписавши необхідні медикаменти. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся про те, як вилікувати коросту у собак.

кроки

Частина 1 з 3: Виявлення корости

  1. 1 Наведіть собаку до ветеринара. Якщо ви підозрюєте, що у вашого вихованця короста, насамперед слід показати його ветеринару. Для лікування різних видів корости застосовуються різні способи, до того ж деякі рекомендовані препарати токсичні, тому найкраще отримати точне лікарський висновок про діагноз від ветеринара, який порадить відповідний метод лікування.
    • Процес діагностування корости відрізняється від випадку до випадку. Іноді ветеринар може взяти зіскрібки шкіри з уражених ділянок і проаналізувати їх під мікроскопом в пошуках кліщів або їх яєць.
    • У випадках, коли кліщі живуть під поверхнею шкіри - як при демодекозном пододерматит - ветеринара доведеться провести глибоку біопсію, щоб підтвердити наявність кліщів.
    • При постановці діагнозу ветеринар також проведе загальний огляд і врахує стан здоров'я і історію хвороби вашої собаки.
  2. 2 Зверніть увагу на симптоми демодекозний корости. Демодекозного короста характеризується дрібними осередками випадають волосся. Вони можуть бути локалізовані в одному місці або поширитися по всьому тілу. Демодекозного короста не заразна і не передається людям.
    • Причиною демодекозний корости, відомої ще як демодекс або "червона короста", є кліщі, які передаються від матері цуценяті в перші дні життя. Ці кліщі живуть на всіх собак і зазвичай не заподіюють будь-яких проблем.
    • Короста виникає, коли популяція кліщів швидко зростає на собаках з недорозвиненою імунною системою - таких як цуценята до 18 місячного віку, літні собаки або собаки з відхиленнями в імунній системі.
    • Коли кліщі скупчуються на одному або декількох окремих ділянках шкіри, це називається локалізована демодекозного короста, Яка проявляється у вигляді шелушащихся вогнищ, розташованих зазвичай на морді собаки. Локалізована демодекозного короста найчастіше зустрічається у цуценят і зазвичай проходить самостійно без будь-якого лікування.
    • Коли короста присутній на великих ділянках або поширена по всьому тілу собаки, це відомо як генералізований демодекоз. При даному виді корости на тілі утворюються ділянки оголеною лущиться шкіри, які можуть сильно свербіти. Коли собака свербить, можуть утворюватися виразки, сприйнятливі до бактеріальних інфекцій, для яких характерний неприємний запах. Генералізована демодекозного короста найчастіше вражає собак з порушеною імунною системою і потребує лікування.
    • Найбільш стійка форма демодекозний корости відома як демодекозне пододерматит, Вона вражає тільки лапи і супроводжується бактеріальною інфекцією. Цей тип корости важче діагностувати і лікувати.
  3. 3 Зверніть увагу на симптоми саркоптоза. Симптоми саркоптоза схожі на симптоми зараження блохами, включаючи надмірне покусування і розчісування шкіри, зменшення волосяного покриву, випадання шерсті і відкриті виразки.
    • Саркоптоідная короста, відома також як зудневая короста, виникає через мікроскопічних кліщів, які легко переходять від одного носія до іншого, включаючи людей (у яких вони призводять до червоної горбистої висипу, що нагадує сліди від укусів комарів).
    • У собак симптоми зудневой корости зазвичай розвиваються протягом тижня після зараження. Собака може втратити спокій і почати невпинно свербіти, після чого у неї на морді, бровах, вухах і лапах почнуть з'являтися шелушащиеся оголені ділянки.
    • Якщо коросту не почати лікувати негайно, вона може поширитися по всьому тілу і стати більш стійкою до лікування.
  4. 4 Зверніть увагу на симптоми хейлетіоза. Хейлетіоз викликається великими червоними кліщами, що живуть на поверхні шкіри, і характеризується червоною висипкою з горбками і ділянками голою лущиться шкіри на шиї і спині собаки.
    • Цей вид корости відомий також як "блукаюча лупа". Кліщі схожі на частинки лупи, тому "блукаюча лупа" - це насправді кліщі, що переміщаються по шкірі собаки.
    • Хейлетіоз дуже заразний для собак (особливо цуценят) і може стати причиною сильного сверблячки (хоча в деяких випадках свербіж повністю відсутня). Зазвичай він передається від цуценя до цуценяти в результаті зараження кліщами з соломи і підстилок в зоомагазинах і розплідниках.
    • Хейлетіоз може передаватися і людям, викликаючи появу зудить червоної висипки з горбками на руках, животі та сідницях. Однак симптоми можуть зникнути, коли щеня буде вилікуваний, оскільки кліщі здатні прожити без носія не більше 10 днів.
    • Оскільки використання соломи в якості підстилки для тварин стає все менш поширеним, а способи контролю популяції бліх застосовуються всі частіше, випадки хейлетіоза стають все більш рідкісними.

Частина 2 з 3: Лікування корости

  1. 1 Ізолюйте свого вихованця, щоб від нього не заразилися інші тварини. Якщо у вашої собаки короста, слід тримати її подалі від інших собак, інакше захворювання може перекинутися на них. Додайте свого вихованця в безпечному і теплому місці. Не тримайте собаку у дворі або неопалюваному місці в зимову пору. На час лікування розмістіть вихованця в одній з кімнат свого будинку.
    • Забезпечте собаку їжею і водою, постеліть їй м'яку підстилку і дайте іграшки. Проводьте з вихованцем побільше часу, вигулюйте його і грайте з ним, щоб він не переживав через свою тимчасової ізоляції.
    • У деяких, досить рідкісних випадках люди можуть заразитися кліщами, що викликають коросту у собак. При догляді за твариною прийміть запобіжні заходи, надягаючи рукавички.
  2. 2 Застосовуйте медикаменти та інші процедури відповідно до вказівок ветеринара. Конкретне лікування, яке може призначити лише дипломований ветеринар, буде залежати від виду корости, що вразила собаку. У деяких випадках для позбавлення від корости будуть потрібні спеціальні ванни, медичні препарати і навіть ін'єкції. У всьому дотримуйтесь вказівок ветеринара і консультуйтеся з ним, якщо у вас виникли будь-які питання або сумніви. Не намагайтеся діагностувати або лікувати коросту у свого собаки самостійно, не звертаючись до ветеринара.
  3. 3 Вимийте або змініть підстилку та інші предмети, з якими стикалася ваша собака. Замініть підстилку і нашийник, щоб причаїлися в них кліщі НЕ перекочували на тіло тварини. Щодня міняйте підстилку на чисту і періть її, щоб в ній не завелися кліщі. Мийте підстилку в гарячій воді, використовуючи мило і відбілювач.
  4. 4 Допоможіть вихованцеві подолати психологічний стрес, який відчувають їм під час хвороби. При корості собака може відчувати стрес через постійне свербіння, ізоляції, частих відвідин ветеринара, прийому медикаментів та інших лікувальних процедур. Під час лікування подбайте про те, щоб пом'якшити можливий стрес і заспокоїти свого вихованця.
    • Наприклад, після лікувального купання ви можете пригощати собаку чимось смачненьким; проводите з собакою більше часу, поки вона перебуває в ізоляції, і займайтеся з нею тим же, чим займалися до хвороби - гуляйте, грайте у дворі.

Частина 3 з 3: Запобігання рецидивам

  1. 1 Лікуйте інших тварин, з якими ваш вихованець був у контакті. Якщо ваша собака була заражена саркоптоідной коростою або хейлетіозом, необхідно лікувати також будь-яку собаку або іншу тварину, з яким ваш вихованець був у постійному контакті - в іншому випадку зараження може повторитися. Порадьтеся з ветеринаром про те, яким чином лікувати інших домашніх тварин, щоб інфекція не перекинулася на вашу собаку знову.
  2. 2 Тримайте свою собаку подалі від інших собак, які можуть бути заражені. Якщо ви підозрюєте, що у собаки (або кота) у вас по сусідству є короста, тримайте свого вихованця від нього якнайдалі. Поговоріть з власником тварини, повідомивши йому про свої підозри щодо того, що його вихованець хворий на коросту, або, якщо це бродячі тварина, повідомте в службу з контролю за безпритульними тваринами.
  3. 3 Проходьте регулярні огляди у ветеринара. Після закінчення лікування слід приводити собаку до ветеринара для періодичних оглядів. Ветеринар може проаналізувати зіскрібки шкірного покриву, щоб підтвердити, що кліщі не повернулися. У разі рецидиву не намагайтеся вилікувати коросту самостійно, не звертаючись до ветеринара, оскільки деякі препарати можуть бути токсичними при повторному використанні незабаром після першого застосування.

Поради

  • Розпитайте ветеринара про дієту і рекомендованих харчових добавках, які сприяють швидкому одужанню вашого вихованця, а також відновленню шерсті після хвороби.

попередження

  • Завжди надягайте рукавички при роботі з розчинами і не надягайте ювелірні прикраси або дорогий одяг.