Як виростити котячу м'яту

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Как выращивать помидоры, перец, землянику, травы и фрукты на балконе?
Відеоролик: Как выращивать помидоры, перец, землянику, травы и фрукты на балконе?

Зміст

Котяча м'ята - це трава, яка викликає у кішок ейфорію. Крім того, котяча м'ята заспокійливо діє на людей, з неї роблять ефірне масло і додають її в чай. Її використовують для лікування головного болю і нудоти, крім того, вона допомагає при неспокої і розладах сну. Її запашні квіти приваблюють бджіл і інших запилювачів, що корисно для навколишнього середовища. Котяча м'ята є родичем інших видів м'яти - багаторічних трав'янистих рослин, які широко поширені в помірному кліматичному поясі.

кроки

Частина 1 з 3: Як виростити котячу м'яту з насіння

  1. 1 Придбайте насіння котячої м'яти. У магазині товарів для будинку або для саду та городу можна придбати як насіння котячої м'яти, так і її саджанці.Крім того, насіння котячої м'яти можуть продаватися і в зоомагазині.
    • Якщо ви хочете заощадити гроші і знаєте кого-то, хто вже вирощує котячу м'яту, можете попросити у нього саджанці або трохи насіння.
  2. 2 З настанням весни посадіть насіння прямо у відкритий грунт. Насіння котячої м'яти слід висаджувати навесні. Якщо ви хочете вирощувати котячу м'яту прямо в своєму саду, посійте насіння відразу ж після того, як закінчаться останні заморозки. Помістіть насіння в грунт на глибину близько 3 міліметрів на відстані не менше 40 сантиметрів один від одного.
    • Поливайте насіння в період проростання, який триває до 10 днів.
    • Через десять днів повинні з'явитися сходи.
  3. 3 Посадіть насіння в приміщенні навесні або восени. Якщо ви збираєтеся посіяти насіння в приміщенні, це можна зробити навесні або восени. Посадіть насіння в окремі горщики або в лоток для розсади. Простежте, щоб їм вистачало сонячного світла, інакше паростки можуть вийти кволими і тонкими. Якщо ви не в змозі забезпечити рослинам достатню кількість сонячного світла, можна поставити над ними флуоресцентну лампу. Як випливає поливайте насіння в період проростання. Якщо ви садите насіння навесні, почекайте, поки паростки досягнуть висоти 10-13 сантиметрів, і, коли закінчаться останні заморозки, пересадити їх у відкритий грунт.
    • Якщо ви садите насіння восени, розмістіть їх біля вікна. Найкраще вибрати таке вікно, яке хоча б 6 годин на день висвітлюється сонячним світлом. Навесні, коли закінчаться останні заморозки, пересадите паростки у відкритий грунт.
    • Якщо ви посадите насіння восени, рослини вийдуть більш густими і кущистими.

Частина 2 з 3: Як посадити саджанці

  1. 1 Висаджуйте саджанці в добре освітленому місці, якщо тільки ви живете не в жаркому сухому кліматі. У більшості регіонів котяча м'ята віддає перевагу сонячним місцям. Якщо ж для вашої місцевості характерний жаркий сухий клімат, виберіть ділянку, який частково затінюється в другій половині дня. І в такому кліматі м'яті потрібно хоча б 6 годин прямого сонячного світла, однак коли сонце в зеніті, його яскраві промені можуть пошкодити листя.
    • Котяча м'ята найкраще росте на відкритому ґрунті, але її можна вирощувати і в приміщенні - в цьому випадку тримайте рослини біля вікна, яке висвітлюється сонцем хоча б 6 годин на день.
    • Якщо ви вирощуєте котячу м'яту всередині приміщення, розмістіть її не далі за чим в метрі від освітленого сонцем вікна.
    • Можна також вирощувати котячу м'яту в приміщенні осторонь від добре освітлюваних вікон, однак в цьому випадку вам будуть потрібні досить потужні флуоресцентні лампи, щоб забезпечити рослини достатньою кількістю світла.
  2. 2 Посадіть рослини на відстані 45-50 сантиметрів один від одного. Якщо ви висаджуєте котячу м'яту в приміщенні, використовуйте стандартну грунт для кімнатних рослин або наберіть землю в саду. Грунт повинна пропускати воду і не бути занадто жирної або злежалася. Котяча м'ята, як і більшість інших трав, вважає за краще бідні види грунту. Подбайте, щоб у насіння або саджанців було достатньо місця для росту, і висадіть їх на відстані 45-50 сантиметрів один від одного.
    • Спочатку саджанці можуть виглядати слабкими, проте незабаром вони розростуться - їм просто необхідний простір для зростання.
    • Котяча м'ята здатна рости практично на будь-якому грунті, причому на піщаних землях вона виростає більш запашної.
    • Часто поливайте рослини після першої посадки. Через пару тижнів або після того, як побачите, що саджанці звикли до нового місця і почали рости, почніть поливати їх лише тоді, коли земля буде висихати на глибину 5-8 сантиметрів.
  3. 3 Подумайте про те, щоб вирощувати котячу м'яту в горщиках. Коли котяча м'ята освоїться, вона може розростися по всьому саду. Щоб запобігти такому навала, можна вирощувати її на окремих огороджених камінням грядках. Якщо у вас немає таких грядок, можна використовувати садові контейнери, щоб контролювати зростання трави.
    • Якщо вам подобається, коли сад покритий травою, але ви не хочете, щоб котяча м'ята заполонила все навколо, висадіть її в контейнерах і зарийте їх в землю.
    • Зариті в землю контейнери з котячої м'ятою допоможуть запобігти поширення її коренів на решту території саду.
    • Слідкуйте, чи не з'являються за межами садових горщиків або контейнерів нові паростки і пагони. Витягайте подібні пагони і не насипайте занадто багато землі в контейнер, коли заривається його в навколишній грунт.

Частина 3 з 3: Як доглядати за котячої м'ятою і збирати урожай

  1. 1 Перш ніж поливати грунт, дочекайтеся, поки вона висохне. Котяча м'ята любить сухий грунт, в занадто вологій землі її коріння можуть почати гнити. Коли поливаєте траву, стежте, щоб грунт як слід, до самого коріння, просочилася вологою. Перед наступним поливом дочекайтеся, поки грунт висохне (час від часу перевіряйте її пальцем).
    • Якщо земля здається вологою або мокрою, що не поливайте рослини і перевірте грунт пізніше або на наступний день.
    • Котяча м'ята досить невибаглива і добре переносить посуху, тому слід хвилюватися швидше про надлишок, а не нестачі вологи.
  2. 2 Стрижіть траву і видаляйте зів'ялі квіти, щоб забезпечити подальше зростання. Після першого цвітіння видаліть зів'ялі квіти. Скосите траву приблизно на третину - це посприяє подальшому зростанню і появи нових кольорів. Регулярно видаляйте відмерлі і сухе листя.
    • Стрижіть траву і видаляйте зів'ялі квіти, щоб рослини вийшли більш кущистими і частіше цвіли.
  3. 3 Навесні або восени розділяйте кореневі системи. Шляхом ділення кореневої системи можна поширити котячу м'яту або отримати нові рослини. Вирийте покритий м'ятою ділянку, який містить щонайменше 2-3 стебла, або витягніть пагони з горщика, якщо ви використовуєте садові контейнери. Опустіть клубок коренів в воду і почекайте, поки він повністю просочиться нею. За допомогою чистого совка або садового ножа розділіть скупчення коренів навпіл і пересадите обидві половинки.
    • Продовжуйте часто поливати рослини після того, як пересадити розділені коріння. На відміну від звичайних рослин не слід чекати, поки земля висохне.
    • Поділ коренів дозволить вам запобігти занадто буйний ріст, оновити зів'ялі рослини і поділитися котячої м'ятою зі своїми друзями.
  4. 4 Слідкуйте, щоб ваша кішка не пошкодила котячу м'яту або інші рослини. Котяча м'ята приваблює кішок, вони люблять кусати її листя і валятися в ній. Якщо ви випускаєте свого вихованця на вулицю, не саджайте котячу м'яту по сусідству з ніжними квітами і рослинами, щоб кішка не пошкодила їх. Якщо ви використовуєте садові контейнери, не ставте їх там, де вони легко можуть впасти або перекинутися.
    • Можна використовувати огорожу, грати або бамбукові жердини - вони послужать опорою для котячої м'яти і захистять її від вашого вихованця.
  5. 5 Збирайте листя і сушіть їх на відкритому повітрі. Щоб зібрати листя, обріжте гілку біля основи або відразу над місцем з'єднання листа, або зріжте весь кущ цілком. Можна зрізати окремі листя там, де вони кріпляться до стовбура, щоб прискорити зростання котячої м'яти. Найкраще сушити листя на відкритому повітрі.
    • Викладіть листя на паперові рушники і на 2-3 дня помістіть їх на освітлений сонцем підвіконня.
    • Якщо ви зрізуєте цілі рослини, можна на кілька тижнів розвісити їх догори ногами в прохолодному місці.
    • Зробіть все можливе, щоб ваша кішка не могла дістатися до сохнучих листя. Закривайте ту кімнату, де сохнуть листя, інакше тварина може застрибнути в них.
    • Перекладіть висохлі листя в щільно закривається ємність і зберігайте їх в ній.