Як виявляти недостовірну інформацію в інтернеті

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 11 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Пошук інформації в Інтернеті
Відеоролик: Пошук інформації в Інтернеті

Зміст

Всі ми бачили в своїй стрічці в соціальних мережах публікації, які здаються абсолютно божевільними або неймовірними. Біда в тому, що часто вони здаються такими недаремно: в наші дні навколо дуже багато недостовірної інформації. Так що якщо твердження або «факт» занадто гарні, щоб бути правдою, або занадто засмутили вас, цілком можливо, що вони помилкові або вводять вас в оману. Однак є і хороша новина: ви маєте в своєму розпорядженні всіма засобами, щоб розібратися в сумнівної інформації і з'ясувати, що вірно, а що хибно. Недостовірна інформація не просто дратує - іноді вона навіть небезпечна. Однак навчитеся її виявляти, і ви допоможете зупинити її поширення.

кроки

Метод 1 з 3: Помилкові або вводять в оману статті

  1. 1 Зупиніться і поставтеся до нової інформації скептично. Коли вам попадеться стаття або пост з інформацією, яку ви раніше не зустрічали, зупиніться на секунду і подумайте. Чи не промотувати стрічку далі, прийнявши інформацію як факт, і не робіть перепост, що не проявивши для початку трохи скептицизму.
    • Сумніватися - це нормально! Краще перевірити, чи є інформація достовірною, перш ніж поширювати її.
    • Недостовірна інформація може заподіяти багато шкоди, особливо якщо вона стосується чогось серйозного, на кшталт COVID-19.
  2. 2 Перевірте джерело інформації і дату публікації. Пошукайте інформацію в джерелі, щоб дізнатися, чи дійсно вона була в ньому опублікована. Також перевірте дату публікації, щоб переконатися, що інформація актуальна і все ще точна. Зазвичай дату вказують поряд з ім'ям автора на початку (іноді - в кінці) статті.
    • Наприклад, якщо ви бачите цитату або пост, де говориться, що якесь новинне ЗМІ опублікувало статтю про недавню терористичну атаку, перевірте офіційний сайт цього ЗМІ, щоб переконатися в існуванні такої статті.
    • Дата може мати велике значення. Наприклад, відомості в вийшла півроку тому статті про нову коронавирусной інфекції до теперішнього часу могли бути визнані неточними.
  3. 3 Перевірте, чи можна знайти автора оригінальної статті. Подивіться, чи зазначений автор статті, або пошукайте його в інтернеті по її назві.З'ясуйте, чи є автор фахівцем в цій галузі або журналістом, часто пишуть про неї. Так ви переконаєтеся, що людина розбирається в тому, про що пише.
    • Якщо у статті або іншої публікації немає автора, це ознака того, що інформація в ній може бути недостовірною.
    • Наприклад, стаття про здоров'я, написана лікарем (реально існуючим і працюючим в серйозній клініці), більше заслуговує на довіру, ніж стаття, автор якої невідомий.
  4. 4 Пошукайте ту ж інформацію в інших джерелах. Перевірте в інтернеті, публікували чи аналогічну інформацію інші новинні портали або організації. Якщо важлива новина з'являється в одному-єдиному джерелі, є всі шанси, що вона виявиться фейком.
    • Наприклад, якщо ви бачите статтю про пожежі в амазонської сельві, пошукайте, чи пишуть про цю новину інші портали або видання.
  5. 5 Звертайте увагу на тригери сильної емоційної реакції. Недостовірна інформація часто розрахована на те, щоб розлютити вас, розладнати або налякати. Якщо вам попадеться якесь заяву, стаття або заголовок, що викликають дуже сильні емоції, насторожитеся. Це може бути ознакою брехні, спеціально розрахованої на таку реакцію.
    • Наприклад, якщо ви бачите заголовок на кшталт «НОВИЙ ЗАКОН ЗАБОРОНИТЬ ТРИМАТИ СОБАК В КВАРТИРАХ», він напевно фальшивий або, по крайней мере, вводить вас в оману.
  6. 6 Звертайте увагу на гучні фрази або оціночні судження. Якісна інформація подається професійно, ясним і об'єктивним мовою. Коли ви читаєте нову інформацію, будьте уважні і стежте, чи не намагається автор змусити вас реагувати абсолютно певним чином.
    • Наприклад, в професійно написаної новинний замітці може говоритися: «Влада не впевнені, що саме викликало аварію, і зараз ведеться розслідування». Замітка сумнівного характеру може повідомляти: «Влада, як завжди, поняття не мають, що сталося, і навряд чи коли-небудь дізнаються».
    • Також звертайте увагу на образливі або грубі висловлювання.

Метод 2 з 3: Фальшиві меми та фотографії

  1. 1 Перевіряйте ще будь-які цитати на точність. По інтернету ходить безліч мемів з цитатами, що приписуються тій чи іншій відомій особистості. Введіть цитату в пошуковик, щоб перевірити, хто насправді є її автором. Якщо реальне висловлювання не збігається з тим, що використано в Меме, або людина не говорив нічого навіть віддалено схожого, перед вами напевно фальшивка.
    • Наприклад, якщо мем стверджує «З 2021 року буде дозволено тільки гібридні автомобілі» і слова приписані міністру транспорту, перевірте в інтернеті, чи говорив він щось подібне.
    • Якщо в Меме затверджується якийсь факт, але він не підтверджений жодними джерелами, він може бути хибним або спотвореним.
  2. 2 Перевіряйте затвердження на фактчекінгових сайтах. Коли вам зустрічається мем, інфографіка або фотографія з якимось твердженням, спробуйте пошукати його на сайті для перевірки фактів. Прочитайте, що про нього йдеться на цьому сайті: чи правильно воно чи ж вводить в оману.
    • Наприклад, якщо мем стверджує, що держава відправляє громадян освоювати Марс, перевірте, що про це пишуть на фактчекінговом сайті.
    • Список фактчекінгових сайтів на різних мовах можна знайти тут: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fact-checking_websites.
    • Не кожен мем або твердження з тих, що можна знайти на просторах інтернету, будуть висвітлені на фактчекінгових сайтах, і все ж це відмінний спосіб перевірки інформації.
  3. 3 Збільште фотографію, щоб знайти на ній вказівки на справжнє місце зйомки. Використовуйте деталі фотографій, щоб визначити, точна інформація, яку вони покликані ілюструвати. Постарайтеся збільшити фото і вивчити подробиці: якою мовою написані дорожні знаки або вивіски, якій державі або регіону належать автомобільні номери, які прапори видно на задньому плані і інші моменти, які вказують на місце розташування. Якщо інформація і місце не збігаються, інформація може бути помилковою.
    • Наприклад, якщо написано, що фотографія зображує вулицю в Лос-Анджелесі, але ви виявили на ній дорожні знаки на італійському або автомобіль з австралійським номером, то це напевно недостовірна інформація.
  4. 4 Скористайтеся зворотним пошуком зображення, щоб дізнатися, коли воно вперше з'явилося в інтернеті. Такі пошукові системи, як Google або Bing, дозволяють вставити URL зображення, щоб дізнатися, коли воно було вперше опубліковано. Якщо це старе зображення, яке знову і знову перепощівают як «новина», то інформація недостовірна. Також, можливо, вам вдасться знайти оригінальне джерело зображення і дізнатися, чи має воно спочатку ставлення до заявленої інформації.
    • Наприклад, якщо під фото мовиться, що це документальний знімок космічного корабля прибульців, скористайтеся зворотним пошуком. Якщо виявиться, що цей же знімок з'являвся в новинах п'ять років тому і був визнаний фальшивкою, або що він спочатку публікувався як приклад використання фотомонтажу, довіряти йому не можна.
    • Використовуйте інструменти на кшталт розширення RevEye, щоб знайти всі випадки, коли зображення з'являлося в інтернеті, і визначити, чи використовується воно для введення в оману.

Метод 3 з 3: Боти або фальшиві аккаунти

  1. 1 Перевірте, чи є в імені користувача випадкові набори цифр або букв. Хоча ця перевірка не дає стовідсоткової гарантії, але все ж є помітна ймовірність, що якщо ім'я користувача включає в себе довільну послідовність цифр або букв, то воно створене комп'ютерною програмою. Подивіться на ім'я в профілі, чи не викликає воно підозр.
    • Це особливо вірно, якщо випадкові цифри або букви додані до імені знаменитості або політика. Наприклад, якщо автора поста звуть TomHanks458594, це явно не справжній Том Хенкс, а фейковий аккаунт або бот.
    • Пам'ятайте, що так воно є не в ста відсотках випадків, але все ж це поширена ознака фальшивої облікового запису.
  2. 2 Прочитайте інформацію в профілі, щоб побачити, чи відповідає вона активності користувача. У більшості соціальних мереж передбачено розділ, де користувач може коротко написати про себе. Подивіться, чи відповідає це опис того, що ви бачите на сторінці користувача і контенту, яким він ділиться. Якщо вам здається, що немає, обліковий запис може виявитися фальшивою.
    • Наприклад, якщо в інформації про себе користувач пише про мир, любов і гармонію, а вся його сторінка - суцільні перепис статей про насильство і злочини, це дуже підозріло.
    • Також не нехтуйте здоровим глуздом. У вас є відчуття, що з аккаунтом щось не так? Акаунти ботів часто створюються правдоподібними, але у вас все одно можуть виникнути підозри. Довіряйте своєму чуттю.
  3. 3 По можливості знайдіть, коли аккаунт був створений. У деяких соціальних мережах на сторінці профілю можна побачити дату створення облікового запису. Перевірте, чи не з'явився він зовсім недавно. Якщо так, це може бути фальшивий аккаунт, створений спеціально для поширення недостовірної інформації.
    • Наприклад, якщо обліковий запис зареєстрований всього два місяці тому і займається виключно перепис «сенсаційних новин», він напевно фейковий.
  4. 4 Скористайтеся зворотним пошуком для фотографії профілю, щоб визначити, чи не фальшива вона. Завантажте фото профілю в пошуковик на кшталт Google або Bing. Якщо виявиться, що воно взято з фотостоку або належить іншій особі, можливо, це фальшивий аккаунт або бот.
    • Фотографії зі стічних сайтів - вірна ознака фальшивих сторінок.
    • Зображення знаменитості, мультиплікаційного персонажа, тваринного або предмета - ще не ознака того, що профіль фальшивий, проте профіль, за яким не видно реальну людину, викликає менше довіри.
  5. 5 Подивіться, чи не здається вам підозрілою активність користувача. Подивіться, як часто і в який час з'являються нові пости.Якщо ви бачите цілодобову активність, пости з різних кінців земної кулі або масові перепис політичних публікацій, цілком можливо, що це бот або фейковий аккаунт.
    • Якщо нові пости з'являються безперервно, 24 години на добу, це, ймовірно, бот.

Поради

  • Коли бачите сумнівну інформацію в інтернеті, довіряйте своїм інстинктам. Перевіряйте інформацію, перш ніж повірити в неї, перепостити або переслати.

попередження

  • Поширення недостовірної інформації може завдати великої шкоди і підірвати суспільну довіру. Таку інформацію буває важко виявити, тому обов'язково перевіряйте новина або факт, перш ніж поширювати їх в інтернеті.

додаткові статті

Какразлічать недостовірну інформацію, дезінформацію і фальшиві новини Какреагіровать на пости в інтернеті, які вас турбують Какпроверіть недостовірну інформацію Какпоступіть, якщо ви не можете зайти на певний сайт Какпросматрівать стару версію веб сайту Какізменіть настройки проксі сервера Какотказаться від Amazon Prime Какудаліть аккаунт Amazon Каквибрать адреса електронної пошти Каксоздавать короткі посилання Какотправіть код за допомогою Telegram Какполучіть безкоштовний інтернет Какнапісать відгук на Google Какотправіть по електронній пошті відсканований документ