Як піклуватися про домашнього вихованця

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 17 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как ухаживать за кроликом в квартире ( декоративный кролик)
Відеоролик: Как ухаживать за кроликом в квартире ( декоративный кролик)

Зміст

Догляд за вихованцем - вдячна справа, яке при цьому може бути і важкою роботою. Але якщо попередньо добре підготуватися до появи вихованця, зібрати всю необхідну для цього інформацію, а потім всім серцем полюбити свого нового друга без будь-яких умов, турбота про нього не здасться вам непосильним завданням. Ознайомтеся з рекомендаціями даної статті щодо того, як успішно утримувати в сім'ї будь-яке домашнє тварина.

кроки

Частина 1 з 3: Підготуйтеся до появи вихованця

  1. 1 З'ясуйте, чи в змозі ви забезпечити вихованцеві належний догляд. Незважаючи на те, що вихованці в будинку є додатковим джерелом любові, за ними не завжди просто доглядати. Всім вихованцям, на додаток до задоволення особливих потреб конкретного виду тварини, потрібно приділяти час, витрачати на них гроші і дарувати свою любов. Ви повинні бути впевнені в тому, що бажання завести вихованця не є миттєвим капризом, а являє собою ретельно обмірковане і зважене рішення.
    • Більшості вихованців необхідно приділяти увагу і забезпечувати догляд в денний час, тому переконайтеся в тому, що у вас буде достатньо часу для турботи про вихованця.
    • Якщо у вас є діти, подумайте про таких вихованців, які підходять дітям. Наприклад, прекрасними початковими вихованцями можуть стати хом'ячки і рибки.
    • Якщо ви плануєте переїзд або кардинальні зміни в способі життя, не замислюйтесь про вихованця до тих пір, поки ваше життя не стане більш стабільною.
  2. 2 Виберіть такого вихованця, який буде відповідати вашому способу життя. Навіть у різних порід собак є свої особливі потреби, тому підберіть собі вихованця, якого влаштує ваш спосіб життя. Перш ніж купувати вихованця, ретельно вивчіть поведінку і потреби тих тварин, які вам подобаються. Не зациклюйтеся в цьому рішенні на одному виді або породі, будьте відкриті до вивчення інформації, адже це може принести вам щасливі сюрпризи і подарувати найбільш підходящого вихованця для вашої родини. Тримайте в розумі загальні відомості про різні види домашніх вихованців.
    • собаки. Незважаючи на те, що собаки сильно варіюються по породам, всім їм потрібно чимало уваги, фізичні навантаження і досить багато місця.
    • кішки. Кішки, як розумні і самостійні тварини, відмінно себе почувають при меншій увазі, проте вони також потребують любові і турботі, які захищають вихованців від небажаної поведінки.
    • Хом'ячки, піщанки і інші гризуни. Економічні з фінансової точки зору і недовго живуть гризуни є відмінними першими вихованцями для дітей. Однак, вони часто стають джерелом неприємних запахів.
    • рибки. Риби для свого благополуччя потребують ретельного моніторингу умов утримання, крім того, з ними не можна обніматися. Думайте про акваріум як про домашнє аналогу саду.
    • ящірки. Ящірки зазвичай цілком щасливі самі по собі, і за ними легко доглядати, але вони не подарують вам вдячності. Крім того, виявити у них яке-небудь захворювання досить важко.
    • птахи. Від птахів буває неймовірно багато сміття, крім того, вони часто досить шумно поводяться. Також вони можуть володіти індивідуальним темпераментом, і утримувати їх буває недешево, особливо великих папуг.
  3. 3 Уважно поставтеся до вибору породи вихованця, особливо якщо у вас є діти. Помилково просто вирішити, що ви тільки хочете собаку (або будь-якого іншого вихованця) і купити тварину без урахування потреб і особливостей конкретної породи.
    • Деякі породи собак відносяться до вівчарок, які добре підходять для одного господаря, але у окремих з них (наприклад, у бордер коллі) пастуший інстинкт закладений в крові.Це означає, що, якщо дитина відійде занадто далеко від свого «стада», коллі спробує повернути його. А як вони це роблять з вівцями? Вони їх кусають. Це може привести до серйозних травм у дитини. Ось чому дуже важливо уважно вивчити поведінку кожної породи окремо.
    • Важливо, щоб вихованець жив в цілковитій безпеці в комфортних для себе умовах і був забезпечений всім, чого він потребує. Деякі тварини дуже легко адаптуються, наприклад, кішки, і можуть чудово жити в широкому розмаїтті умов, починаючи від сільської середовища до міських квартир, тоді як у інших вихованців можуть бути більш специфічні потреби. Наприклад, коням потрібні великі пасовища і безпечне житло.
    • Тварини, які вільно бігають по будинку поза акваріумів або клітин, потребують своєму місці для сну подалі від жвавих місць будинку, де вони можуть спокійно полежати і їх ніхто не потривожить, наприклад, в кутку кімнати. Якщо це кішка, яка буде залишатися під замком будинку, дуже важливо також забезпечити її туалетним лотком.
  4. 4 Реально оцініть можливості вашого бюджету і вашу здатність покласти на себе відповідальність по догляду за вихованцем. Зміст деяких вихованців обходиться помітно дорожче інших. Будьте чесні самі з собою в тому, чи можете ви дозволити собі вихованця, чи є у вас час, чи зможете ви відповідально і належним чином доглядати за ним.
    • Витрати на вихованця також включають в себе первинні витрати на його облаштування у вас вдома. Залежно від конкретного виду тварини, швидше за все, вам буде потрібно клітина, акваріум або поводок.
    • Не забудьте про постійні витрати по догляду за вихованцем. Ви повинні врахувати необхідність регулярного придбання корму і превентивного ветеринарного догляду (здійснення щеплень), а не тільки екстрені звернення до ветеринара. Важливо стежити за станом здоров'я вихованця, але часом це буває досить дорогим завданням.
  5. 5 Підготуйте будинок до появи вихованця. Цікаві, вічно голодні і не розуміють ваших застережень вихованці можуть потрапити в неприємності, якщо не створити для них бар'єри або безпечні зони. Птахи можуть злетіти через відкриті вікна, ящірки можуть носитися де завгодно по дому, а собаки і кішки здатні вислизнути на вулицю. Зверніть особливу увагу на отвори і щілини, в які може пробратися вихованець і втекти. Також тримайте продукти поза досяжністю для вихованців.
    • Приберіть будь-які небезпечні предмети, включаючи ножі і потенційно небезпечні для вихованців продукти.
    • Якщо ви хочете, щоб у вихованця була можливість бігати у дворі, подумайте про установку надійної огорожі.
    • Виділіть одну кімнату, яку можна буде вважати «спальнею» вашого вихованця.
    • Приготуйтеся взяти вихованця додому в щодо тихий період свого життя, щоб всі члени вашої родини не викликали у тварини зайвого стресу, поки воно звикає до вас.
  6. 6 Заздалегідь придбайте всі необхідні для вихованця аксесуари. Поговоріть з працівниками зоомагазину або притулку для тварин про те, що вам знадобиться (можливо, клітина, іграшки, товари для грумінгу і так далі), і купіть все необхідне до появи вихованця у вас вдома. Навчіть членів сім'ї того, як всім цим користуватися, щоб всі вони були в курсі.
    • Якщо у вас є маленькі діти, можна допомогти їм підготуватися до догляду за вихованцем, попросивши їх спочатку «годувати» ляльку або регулярно поливати кімнатні рослини.

Частина 2 з 3: Доглядайте за вихованцем належним чином

  1. 1 Виділіть з бюджету необхідні кошти для догляду за вихованцем. Зміст вихованця не можна вважати надзвичайно дорогим, але це не означає того, що вам не потрібно витрачати на нього гроші. Нижче наведені можливі річні витрати на якісний догляд за різними вихованцями (за підрахунками Американського товариства по запобіганню жорстокому поводженню з тваринами):
    • собаки - близько 35-55 тисяч рублів (в залежності від розмірів);
    • кішки - близько 35 тисяч рублів;
    • кролики - близько 40 тисяч рублів;
    • гризуни - близько 15-35 тисяч рублів (в залежності від розмірів);
    • рибки - приблизно 2,5 тисячі рублів;
    • дрібні птахи - близько 25 тисяч рублів;
    • великі птахи (Наприклад, папуги ара) - 40-70 тисяч рублів.
    • Відразу відкладіть на потреби вихованця кілька тисяч рублів на випадок екстрених ветеринарних витрат.
  2. 2 Приготуйтеся до регулярних планових візитів до ветеринара. Також обов'язково покажіть вихованця ветеринара незабаром після придбання. Як і люди, вихованці потребують регулярної перевірки стану їх здоров'я, щоб уникнути розвитку серйозних проблем. У перший же візит до ветеринара обговоріть з ним частоту наступних планових відвідувань, а також потреби вихованця в харчуванні і медичному обслуговуванні.
    • Обов'язково якомога швидше заплануйте необхідні вакцинації. Простежте за тим, щоб у вашого вихованця були зроблені всі необхідні щеплення і проведені превентивні процедури, запропоновані ветеринаром, наприклад, для деяких собак може бути важлива дегельминтизация від серцевих черв'яків (філярій).
    • Розпитайте ветеринара про симптоми, за якими можна визначити нездужання вихованця.
    • Каструйте або стерилізують собак і кішок, щоб уникнути народження небажаного приплоду і зростання числа бездомних тварин.
    • На випадок екстрених ситуацій запишіть номер ветеринара, а також телефонний номер ветеринарної клініки.
    • Дуже важливо знати нормальна поведінка здорового вихованця. Якщо вихованець хворий або поранений, він починає вести себе незвично, наприклад, більше спить, відмовляється від їжі і так далі. Якщо тварина поводиться дивно, перевірте його на предмет наявності травм і простежте за вживанням корму і води. Якщо вихованець не їсть або не п'є, у нього є явні рани, які викликають у вас побоювання, покажіть його ветеринару.
  3. 3 Простежте за тим, щоб ваш новий «член сім'ї» харчувався кормом, що задовольняє всі його харчові потреби. Найдешевші корми, які можна знайти в магазинах, далеко не завжди є варіант здорового харчування. Годувати тварин недоїдками зі столу - теж погана ідея, як би мило вони не випрошували таку їжу, так як в ній часто містяться мінерали та інші речовини, які можуть бути небезпечні для вихованця. Давайте вихованцеві тільки належний корм і тільки в належному обсязі порцій.
    • Самостійно вивчіть інформацію або розпитайте ветеринара про хороших кормах для вашого вихованця і про обсяг порцій.
    • Натуральна їжа, незважаючи на дорожнечу є більш здоровим вибором, ніж сухі і сильно перероблені корми.
    • Уважно стежте за харчуванням вихованця. Багато їстівні для людей продукти не підходять вихованцям, викликаючи хворобливий стан після вживання такої їжі, тому поряд з дозволеними для вихованця продуктами дуже важливо вивчити і список продуктів, які йому не можна їсти.
    • Перегодовувати вихованця настільки ж небезпечно, як і недогодовувати, тому важливо, щоб тварина отримувало стільки їжі, скільки йому необхідно, але не більше. У деяких тварин потреби в їжі змінюються в залежності від пори року, наприклад, це стосується коней та інших пасовищних тварин, яким зазвичай потрібно давати більше сіна при відсутності доступу до свіжій траві.
    • Звертайте увагу на інформацію на упаковці з кормом, щоб переконатися в тому, що ви купуєте своєму вихованцеві оптимально збалансовану за вмістом поживних речовин їжу. Обов'язково дізнайтеся, яка їжа може нашкодити вашому домашній тварині.
    • Незалежно від вибору вихованця, дуже важливо, щоб у нього був постійний доступ до чистої питної води. Перевіряйте стан поїлок на предмет наявності достатньої кількості чистої і нічим незабрудненій води не менше одного разу на день.
  4. 4 Своєчасно купайте вихованця і прибирайте його житло. Це дозволить і вам, і вашому вихованцеві залишатися здоровими і щасливими.Створіть графік регулярних прибирань (мінімум раз в 2-3 тижні) і дотримуйтесь його, купаючи вихованця (при необхідності) і прибираючи його житловий простір, щоб уникнути розвитку захворювань і поширення неприємних запахів.
    • Подумайте про те, чи потребує ваш вихованець в грумінг. Багато тварин здатні самі про себе подбати і потребують грумінг або купанні тільки тоді, коли вмудряться сильно забруднитися. Інших же, наприклад, довгошерстих собак, необхідно регулярно купати і підстригати.
    • Для більших вихованців, таких як кішки і собаки, навіть існують спеціальні салони грумінг з великими ваннами і шлангами для купання.
    • Проводьте підтримує грумінг, включаючи розчісування вовни або відлущування відмерлих клітин шкіри, кожні кілька днів.
    • У собак і кішок підтримуйте кігті в підстриженому стані, щоб вони не відростало занадто сильно і не ламалися, завдаючи вихованцеві біль.
    • Непогано привчити вихованця з раннього віку спокійно переносити процедури грумінг або купання. Розчісуючи шерсть, застосовуйте на морді м'яку щітку, а при розчісуванні довгою поплутаної вовни намагайтеся спочатку обережно розплутати ковтуни, замість того щоб смикати їх. Придбати щітки для догляду за шерстю вихованця можна в зоомагазині.
    • Для купання вихованця використовуйте ледь теплу воду і перевіряйте, щоб використовувані миючі засоби не викликали у тварини алергії. Купівля спеціалізованих шампунів не завжди обов'язкова, але уникайте використання коштів з сильною отдушкой, так як вони здатні викликати висипання у багатьох тварин.
    • Подумайте про звернення до фахівця з грумингу, якщо ви не впевнені в тому, що в стані належним чином самостійно підстригти і вимити тварина. Не можна допустити випадкового травмування вихованця своїми діями.
  5. 5 Забезпечте вихованцеві належний фізичне навантаження, якщо він її потребує (наприклад, це стосується собак). З'ясуйте, які фізичні навантаження необхідні тварині, перш ніж його купувати, і подумайте, чи відповідає ваш спосіб життя того, щоб приділяти достатньо часу задоволенню потреб вихованця в навантаженнях.
    • Деяким вихованцям необхідно лише безпечний простір для життя, наприклад, для кролика необхідно придбати просторий вольєр, а для риб - досить великий акваріум. Однак інші вихованці потребують фізичних навантаженнях.
    • Собакам необхідно більшу участь з вашого боку в їх фізичних навантаженнях, так як їх слід регулярно вигулювати. Слідкуйте за тим, щоб ваш вихованець отримував достатні навантаження, щоб уникнути розвитку у нього агресії і деструктивної поведінки.
  6. 6 Ретельно вивчіть інформацію по догляду за вихованцем. Незважаючи на те, що в даній статті наведені загальні рекомендації для власників вихованців, все тварини відрізняються один від одного, і вам необхідно відповідним чином адаптувати свій підхід до вихованця. Розпитайте друзів, у яких є аналогічні вихованці, почитайте книги з бібліотеки і інформацію в інтернеті про тварин вашого виду або породи. Занадто багато інформації не буває.
    • Проявіть гнучкість, коли принесете вихованця додому. Усі тварини мають своїм характером і мають різними потребами і перевагами.

Частина 3 з 3: Приділяйте вихованцеві достатньо уваги

  1. 1 Демонструйте вихованцеві свою прихильність. Незважаючи на те, що це безперечно необхідно кішкам і собакам, навіть рибки і ящірки для свого благополуччя потребують вашої уваги і любові. Тварини належать до соціальних створінням і схожі з людьми, тому виділяйте час для ігор з вихованцем, щоб він міг отримати необхідне фізичне навантаження і ментальну стимуляцію.
    • Надайте вихованцеві простір для пересування (чим більше вихованець, тим більше місця йому потрібно).
    • Купуйте іграшки та ігрові набори для спільного використання з вихованцем.
    • Періодично пригощайте вихованця ласощами за хорошу поведінку, щоб мотивувати його і закріпити правильні звички.
  2. 2 займіться дресируванням вихованця, якщо він цього потребує. Чимала частина догляду за вихованцем може полягати в дресируванню. Дресирування буває важлива для забезпечення безпеки самого вихованця і людей, які з ним контактують.
    • Якщо ви завели в квартирі кошеня, то з самого початку для нього важливий туалетний лоток. Вам необхідно привчити вихованця до лотка, як до безпечного місця, в якому можна справити свої потреби. Туалетний лоток слід регулярно очищати (1-2 рази на день, залежно від конкретної кішки). Годувати кішку необхідно 2-3 рази в день (теж в залежності від потреб самої кішки). Вода повинна бути в наявності завжди.
    • Собак слід дресирувати, щоб вони вели себе належним чином, наприклад, знали, де можна ходити в туалет або що їм не можна стрибати на людей, які приходять до вас додому. Важливо, щоб господар встановив контроль над твариною, але не принизливим і не шкідливим для собаки чином.
  3. 3 Приділяйте час вихованцеві. Деяким вихованцям потрібна приділяти більше уваги, ніж іншим, тому кількість витрачається на вихованця часу найчастіше відносно. Просто переконайтеся в тому, що в рамках цього часу ви здатні задовольнити всі можливі потреби вихованця.
    • Постарайтеся виділити час на вихованця в своєму щоденному графіку, нехай навіть якщо воно піде на те, щоб просто посидіти поруч з ним. Найчастіше ваш вихованець буде навіть більш радий, що ви, можливості розслабитися поруч з вами.
    • Собак необхідно вигулювати, а хом'ячки потребують того, щоб їм дозволяли побігати в прогулянкових кулях. Ігри повинні бути цікаві і вам, і вихованцеві, тільки завжди стежте за їх безпекою.
    • Дізнайтеся, чи має потребу ваш вихованець в соціалізації з іншими тваринами. Грайте з вихованцем. Наприклад, собаки дуже товариські і потребують того, щоб господар проводив з ними свого часу. Іграшок і простих наздоганялівок може виявитися досить для необхідних фізичних навантажень. У молодих собак є вроджене пристрасть гризти речі, тому обов'язково придбайте такому вихованцеві для розваги іграшки, які можна гризти.
  4. 4 Любіть вихованця. Ваші взаємини з вихованцем повинні будуватися на любові. Демонструйте йому свою прихильність іграми і ласками.
    • Вихованець стане новим членом вашої родини, тому ставтеся до нього відповідним чином. Хороші обійми підуть вам обом на користь. Тварини схильні реагувати на тон людського голосу і на дотики.
    • Коням потрібна увага. Якщо не дарувати їм належної любові, вони можуть здичавіти, практично перетворившись в мустанга. Періодично пригощайте кінь ласощами, виводите на прогулянки і катайтеся на ній для розваги.
    • Дресирують вихованця позитивними стимулами, ніколи не ображайте його і не проявляйте жорстокість. Тримайте вихованця і його житловий простір в чистоті.
    • Якщо ви завели собі дрібного вихованця, чистите його клітку щотижня. Утримувати вихованця в грязі неправильно. Якщо ви завели собаку, щодня пилососьте будинок від її вовни і періодично купайте вихованця. Нехтування чистотою вихованця може призвести до виникнення інфекцій, тому прагнете до підтримки чистоти на належній висоті!

Поради

  • Додатково ознайомтесь з більш конкретною інформацією про те, як доглядати за собаками, кішками, рибками і птахами.
  • Подумайте про те, щоб взяти собі бездомну або кинуте тварина, яке теж потребує любові і підтримки. Крім того, так ви жодним чином не надасте підтримку «фабрикам» з розведення тварин на продаж.
  • Завжди любите свого вихованця і розважайтеся разом з ним.
  • Не забувайте пестити вихованця.
  • Обов'язково самостійно вивчіть інформацію про вихованця, якого хочете завести, перш ніж купувати його.
  • Якщо у вас багато вихованців, складіть таблицю з їх кличками, найменуваннями їх кормів і обсягом порцій і повісьте її на чільне місце, щоб нічого не забути і не переплутати.Така таблиця буде особливо корисна на той випадок, якщо вам буде потрібно від'їхати на деякий час, щоб інші люди могли належним чином подбати про ваших вихованців.

попередження

  • Утримайтеся від змісту екзотичних і нелегальних вихованців. Це може привести до неприємностей з законом, крім того, такі вихованці погано пристосовані до сімейного життя і деколи поводяться небезпечним чином.