Як запросити копію договору

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 28 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как правильно заверить копии документов: копия верна, образец
Відеоролик: Как правильно заверить копии документов: копия верна, образец

Зміст

Користуючись послугами кабельної мережі, влаштовуючись на нову роботу або оформляючи кредит, все ми стикаємося з договорами. Кожна доросла людина підписує безліч договорів при різних обставинах. Після підписання договору необхідно зберігати його копію з підписами всіх сторін. Якщо ви не отримали копію або втратили її, за допомогою наших інструкцій ви дізнаєтеся, як запросити ще один екземпляр.

кроки

Метод 1 з 3: Дізнайтеся, як запросити копію договору

  1. 1 Дізнайтеся, у кого знаходиться договір. У деяких випадках, наприклад, якщо ви щось продавали, договір зазвичай знаходиться у покупця. Але якщо договір належить до сфери працевлаштування або був укладений з великою компанією, досить складно дізнатися, у кого саме знаходиться його копія. Ось кілька способів, які допоможуть вам знайти документ.
    • Якщо договір укладений з приватною особою, у нього повинен бути оригінал з обома підписами.
    • Якщо договір укладений з організацією, вам потрібно з'ясувати, де і у кого в цій організації знаходиться його копія. Для початку можна запитати у відділі кадрів або юридичному відділі. Якщо таких відділів в компанії немає або ви не можете знайти номер телефону конкретного відділу, просто зателефонуйте на основний телефонний номер компанії. Хто б не відповів вам, він зможе відповісти, в якому відділі зберігаються договори, і перенаправляє вас в цей відділ.

    Порада: коли договір або інший офіційний документ становить юрист, він, як правило, залишає у себе копію. У деяких випадках у юриста зберігаються оригінали. Зверніться до юриста іншої сторони договору і, можливо, він надасть вам копію, так як ви є однією зі сторін договору. Юрист може взяти з вас невелику плату за надання копії договору.


  2. 2 Дізнайтеся контактну інформацію потрібного вам людини. Почніть з перегляду вашої особистої документації на випадок, якщо в записах зберігається контактна інформація людини або організації, з якою ви уклали договір. Після цього пошукайте в телефонній книзі або інтернеті точну контактну інформацію, наприклад, поштова адреса, номер телефону або адресу електронної пошти. Соціальні мережі є ще одним потенційним джерелом контактної інформації. При наявності діючих контактних даних вам буде легше знайти людину або організацію, з якою ви уклали договір.
  3. 3 Вирішіть, яким типом запиту ви хочете скористатися. Тип запиту залежить від того, до кого ви звертаєтеся. Наприклад, якщо ви особисто знаєте людину, з якою уклали договір, просто подзвоніть йому. Якщо ж вам потрібно звернутися у велику компанію, найкраще скласти діловий лист. Наступна інформація допоможе вам вирішити, який тип запиту найбільш підходящий.
    • Телефон. У більшості випадків найкраще зателефонувати людині безпосередньо. Телефонний запит буде найбільш підходящим варіантом, якщо ви знаєте людину, з якою підписали договір і у вас є його номер телефону.
    • Електронна пошта. Якщо ви не можете зв'язатися з потрібною людиною по телефону або у вас немає його номера, можете відправити йому офіційний запит на отримання копії договору по електронній пошті. Попросіть, щоб вам відправили підписану копію договору поштою або в електронному вигляді і вкажіть свою поштову адресу або адресу електронної пошти.
    • Лист. Якщо договір знаходиться в державній податковій службі, в іншому державній установі, наприклад, військкоматі, або у великій компанії, найкраще відправити діловий лист. Не відправляйте лист до державної установи рекомендованим листом, так як жодна установа не зможе поручитися за нього. Також можна прикласти до листа конверт з маркою на ваше ім'я, щоб в ньому вам повернули копію договору.
    • Особиста зустріч. Якщо електронні листи, дзвінки і / або письмові запити не увінчалися успіхом, можна особисто прийти до людини в офіс і попросити видати вам копію договору. Якщо людина приймає у себе людей, зателефонуйте йому і призначте зустріч.Можна також просто прийти до цієї людини в офіс, але будьте готові почекати, поки він звільниться.
    • Онлайн. Залежно від типу договору можна замовити його копію через інтернет, заповнивши звичайну форму заявки. Наприклад, якщо вам потрібна копія договору про надання послуг зв'язку, ви можете зайти на сайт компанії і подивитися, чи передбачена на ньому така заявка.

Метод 2 з 3: Як підготувати запит на отримання копії договору

  1. 1 Включіть в ваш запит всю необхідну інформацію. Формат і зміст заявки залежить від типу запиту і конкретної людини, у якого ви просите копію договору. Чим більше інформації ви надасте, тим легше буде знайти договір одержувачу запиту. Якщо договір дійсно був укладений, він повинен існувати в письмовій формі.
    • Наприклад, у вас повинні бути імена всіх сторін договору, включаючи компанії, які підписали з вами договір.
    • Також необхідно описати зміст договору як можна докладніше. Вкажіть тип договору - наприклад, договір оренди, договір про надання послуг, позики або трудовий договір. Також необхідно визначити предмет договору, наприклад, надання послуг, особиста власність, куплені товари, оренда обладнання або оренда з наданням фактичної адреси.
    • Не забудьте вказати, що хотіли б отримати підписану копію договору. Непідписана копія нічим вам не допоможе, якщо ви намагаєтеся відновити права за договором. Ваше завдання - довести, що обидві сторони договору дійсно підписали його.

    Порада: важливо вказати приблизну дату підписання договору. Якщо ви не пам'ятаєте точну дату, вкажіть хоча б місяць або рік.


  2. 2 Поясніть причину, по якій робите запит. Іноді вам може знадобитися вказати причину, по якій ви запитуєте копію договору (наприклад, у зв'язку з втратою або для подання в іншу організацію). У будь-якому випадку, якщо ви є однією зі сторін договору, то маєте право отримати його копію.
  3. 3 Надішліть запит. Зателефонуйте, передайте запит при особистій зустрічі, надішліть листа електронною або звичайний лист. Для відправлення листа найкраще використовувати спосіб доставки, що дозволяє підтвердити отримання запиту іншою стороною, наприклад, рекомендовану пошту. При відправці електронного листа необхідно запросити підтвердження про отримання по електронній пошті.
  4. 4 Слідкуйте за обробкою вашого запиту. Якщо ви не отримали відповідь протягом 10 днів, зателефонуйте і дізнайтеся, чи потрібно додаткова інформація для прискорення процесу. Також можна запитати, скільки часу необхідно почекати до отримання договору.

Метод 3 з 3: Доведіть справу до кінця

  1. 1 Вимагайте копію договору в письмовій формі. Якщо ви не отримали копію договору протягом декількох днів після того, як зробили запит по телефону, напишіть листа з вимогою надати вам копію.

    Порада: в листі слід офіційно зажадати копію договору і запросити відповідь протягом 10 днів.


  2. 2 Опишіть договір. Ви повинні якомога докладніше пояснити, копію якого договору ви хотіли б отримати. Надайте імена сторін договору, предмет договору та дату його підписання.
  3. 3 Дайте особливі інструкції з приводу виконання вашого вимоги. Постарайтеся зробити так, щоб вам відповіли якомога швидше. Якщо ви роз'ясніть всі питання, у вас буде більше шансів отримати відповідь.
    • Наприклад, можна написати «будь ласка, надішліть копію договору за наступною адресою» і надати вашу поштову адресу, вклавши конверт з маркою на ваше ім'я.
    • Також можна написати «будь ласка, залиште копію договору у секретаря» і надати фізичну адресу, на який необхідно доставити документ.
    • Ви також можете вказати свою адресу електронної пошти і написати «будь ласка, надішліть копію договору на наступний електронну адресу».
  4. 4 Встановіть терміни. Вкажіть, до якого числа і часу ви хочете отримати договір. Наприклад, ви можете дати одержувачу запиту 10 днів або встановити точний термін «до 1 вересня 2020 року».
  5. 5 Попередьте про наслідки відмови від надання документа. Дайте зрозуміти одержувачу, що станеться, якщо він не погодиться виконати ваші вимоги і надати вам копію договору.
    • Наприклад, можна написати: «Якщо ви не надасте необхідну інформацію до зазначеного часу, я звернуся до вищестоящої організації».
    • Також можна написати «Відмова від виконання вимог призведе до передачі справи в суд».
  6. 6 Проявіть наполегливість. Якщо нічого не допомогло, і ви все ще не отримали копію договору, найміть адвоката. У вас є законні права, згідно з якими інша сторона буде змушена надати вам договір. Найчастіше отримання листа з погрозами від адвоката це все, що потрібно, щоб змусити іншу сторону погодитися з простим вимогою про надання копії договору.
  7. 7 Дізнайтеся, чи є копія договору в іншої компанії. У деяких випадках договорможет перебувати в іншій компанії. Наприклад, якщо ви живете в будинку, що фінансується державою, місцевий орган з житлових питань щорічно вимагає надання копії договору про оренду від власника нерухомості. Якщо на вас заведено судову справу з приводу оренди житла, позички під заставу нерухомості або іншого виду договору, скоріше за все копія потрібного вам договору зберігається в судовій канцелярії.

Поради

  • Переконайтеся, що лист було доставлено. Для цього відправте рекомендований лист з повідомленням.