Лікування укусу бджоли

Автор: Tamara Smith
Дата Створення: 26 Січень 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
В гостях у пасічника. Лікування укусами бджіл
Відеоролик: В гостях у пасічника. Лікування укусами бджіл

Зміст

Затишно сидіти в саду або в парку - чудовий спосіб провести вихідний. Тоді, звичайно, вас могло б укусити бджола - загальний і болісний досвід! Якщо швидко лікувати укус бджоли, можна уникнути великого дискомфорту. Вийміть жало негайно, знайдіть ознаки алергічної реакції, а потім спробуйте домашні засоби або ліки, щоб зменшити біль і набряк.

Крок

Метод 1 з 3: Негайно вжити заходів

  1. Витягніть жало якомога швидше. Як тільки вас вжалить, слід негайно зняти жало зі шкіри. Це найголовніше, що ви можете зробити! Деякі люди вважають, що краще вишкрібати жало кредитною карткою, ніж видавлювати її, але це, мабуть, просто сповільнюється таким чином. Деякі вчені навіть вважають, що це зовсім не добре, і що краще видалити жало якомога швидше.
    • Ви повинні побачити жало, коли вас укусять. Він має розмір приблизно з кінчик пера, і складається з самого жала та шматка розірваної м’якоті бджіл. Іноді бджола прилипає до жала шматочком м’яса.
    • Якщо можете, вийміть жало нігтями. В іншому випадку, візьміть кредитну картку і вишкребте нею жало. Однак не стискайте його, оскільки більше отрути потрапить у ваше тіло.
  2. Помийте місце холодною водою з милом. Холодна вода заспокоює, а мило видаляє бруд і отруту. Дайте йому добре пінитися, а потім промийте місце чистою.
  3. Слідкуйте за симптомами алергічної реакції. Навіть якщо вас раніше без проблем вжалила бджола, слідкуйте за ознаками алергічної реакції. Алергія може розвинутися з часом або погіршитися. Важкі реакції (анафілаксія) можуть загрожувати життю. Слідкуйте за цими ознаками анафілаксії:
    • Утруднене дихання або хрипи
    • Набряк губ, язика, обличчя або горла
    • Запаморочення, непритомність або падіння артеріального тиску
    • Шкірні реакції, такі як кропив'янка, червоні плями, свербіж або блідість шкіри
    • Швидкий, слабкий пульс
    • Нудота, блювота та діарея
    • Неспокій і тривога
      • Негайно прийміть антигістамінний препарат, такий як цетиризин, якщо вас ужалила бджола. Це запобіжний захід, навіть якщо у вас немає алергічної реакції.
  4. Зателефонуйте на номер 112, якщо у вас алергічна реакція. Якщо у вас виникли будь-які з перерахованих вище симптомів, негайно зателефонуйте на номер 911. В очікуванні швидкої допомоги прийміть антигістамінний препарат, такий як цетиризин. Якщо у вас є EpiPen, використовуйте його.
    • Якщо ви чекаєте і у вас дійсно погана алергічна реакція, прийміть подвійну дозу антигістамінного препарату. Скажіть бригаді швидкої допомоги, що ви взяли і скільки.
    • Після лікування зверніться до лікаря та отримайте рецепт на EpiPen - шприц з адреналіном, який слід постійно тримати при собі, якщо у вас є інша алергічна реакція. Візьміть EpiPen із собою, куди б ви не пішли. Переконайтеся, що люди у вашому районі знають, що у вас є EpiPen, і що він вам може знадобитися.
    • Якщо у вас була сильна алергічна реакція на укус бджоли, також домовтеся про прийом до алерголога. Вони можуть робити ін’єкції для запобігання серйозних реакцій у майбутньому.

Спосіб 2 з 3: Спробуйте домашні засоби

  1. Покладіть на місці щось холодне. Тримайте місце з бджолиним жалом під холодним краном, або покладіть на нього лід або льодовий пакет. Спочатку укутайте лід рушником, перш ніж наносити його на шкіру. Залиште на 20 хвилин.
    • Покладіть лід пізніше, якщо він почне боліти.
    • Продовжуйте стежити за розміром укусу бджіл, використовуючи домашні засоби. Отрута іноді може поширюватися широко. Ви можете стежити за цим, наносячи навколо нього ручкою коло. Якщо почервоніння продовжує поширюватися, зверніться до лікаря.
  2. Тримайте руку або ногу вище. Якщо вас штовхнули в руку або ногу, тримайте її вище. Покладіть ноги на деякі подушки так, щоб вони були вище вашого серця. Також покладіть руку на щось так, щоб воно було вище вашого серця. Це зменшить біль і набряклість.
  3. Зробіть пасту з соди. Змішайте харчову соду з водою, намажте пасту бджолиним жалом і дайте йому висохнути. Це витягне отруту, коли ви її застосуєте відразу, і допоможе при болі та набряках. Помістіть столову ложку соди в невелику миску і додайте води, щоб вийшло густа паста.
    • Ви також можете приготувати пасту з харчової соди, оцту та порошку папаїну і нанести її на укус бджіл. Додайте стільки оцту до столової ложки харчової соди, щоб утворилася паста, а потім додайте щіпку порошку папаїну.
  4. Розкладіть трохи меду на жало бджіл. За допомогою пальців або ватного диска нанесіть трохи меду на місце, де вжалила бджола. Мед відомий своїми антисептичними властивостями. Використовуйте максимально чистий мед, бажано 100% мед без добавок.
  5. Покладіть трохи зубної пасти на жало бджіл. Покладіть трохи зубної пасти на хворе місце. Ймовірно, поколювання, що зменшить свербіж жала. Застосовуйте його так часто, як хочете.
    • Натуральна зубна паста працює краще звичайної, але ви можете спробувати і те, і інше.
  6. Нанесіть трохи бджолиного оцту на яблучний оцет. Змочіть ватний диск яблучним оцтом і притисніть його до жала. Він мить горить, але потім полегшує біль.

Метод 3 з 3: Використання ліків

  1. Візьміть знеболювальний засіб. Зняти біль можна за допомогою безрецептурного препарату з аптеки або аптеки, такого як ацетамінофен або ібупрофен. Попросіть свого лікаря або фармацевта, що використовувати, якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, особливо захворювання печінки або нирок. Приймайте знеболюючі препарати, як зазначено у вкладеній упаковці, або за вказівкою лікаря.
  2. Нанесіть крем з гідрокортизоном. Нанесіть крем з гідрокортизоном або інший кортикостероїдний крем на червону, набряклу ділянку. Це зменшить біль і запалення. Використовуйте його, як зазначено у вкладеній упаковці.
    • За потреби подайте заявку через чотири години.
  3. Покладіть на нього каламіновий коктейль або лосьйон. Каламіновий коктейль настільки ж ефективний проти укусів бджіл, як і проти вітрянки. Покладіть трохи на ватний диск і намажте ним бджолине жало. Використовуйте його, як зазначено на етикетці. Каламіновий лосьйон з антигістамінним засобом, таким як Каладрил, також може бути дуже ефективним.
    • За потреби подайте заявку через чотири години.
  4. Приймайте антигістамінні препарати, якщо укус бджоли сильно свербить. Приймати всередину антигістамінні препарати, такі як цетиризин. Використовуйте його, як зазначено у вкладеній упаковці. Це може допомогти при свербінні.
    • Антигістамінні препарати можуть заснути вас. Переконайтесь, що ви знаєте, як ви на це реагуєте, перед тим, як їхати або працювати.

Поради

  • Як можна швидше обробіть укус бджоли антигістамінними препаратами і контролюйте частоту серцевих скорочень. Уважно стежте за жертвою та місцем укусу принаймні 4 години.
  • Жало може свербіти, але подряпайте його ні Увімкнено. Це насправді посилює свербіж і набряк, і рана може інфікуватися.
  • Нанесіть антисептичну мазь після очищення жала. Це запобігає його запалюванню.

Попередження

  • Залиште пухирі в спокої; не проколюйте їх. Проколювальні пухирі можуть призвести до їх зараження.
  • Ви можете стати алергією на укуси бджіл, навіть якщо раніше цього не було. Ви також можете бути алергічними на один вид, а не на інший. Якщо вас раніше вживали без проблем, це не означає, що у вас ніколи не буде анафілактичної реакції, тому завжди уважно стежте, якщо вас вжалять.