Як бути більш сприйнятливим

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 18 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ерозія трубопроводу через забруднені частинки.
Відеоролик: Ерозія трубопроводу через забруднені частинки.

Зміст

Сприйняття - це те, як ми розуміємо і інтерпретуємо, яку ми сприймаємо інформацію. Досить часто під цим словом також мають на увазі речі, які ми відчуваємо, але не можемо пояснити. Щоб підвищити свою сприйнятливість, ви повинні навчитися читати мову тіла, довіряти своїй інтуїції, бути уважним слухачем і займатися медитацією.

кроки

Метод 1 з 4: Читання мови тіла

  1. 1 Вивчіть мову тіла. 90% людського спілкування є невербальною. Мова тіла людини може бути як довільним, так і мимовільним, а ще він закладений в генотипі людини і є набутим.Мова тіла є потужним індикатором почуттів людини, але в кожній культурі він має свої відмінності. У даній статті описуються індикатори мови тіла, що належать західним культурам.
  2. 2 Відрізняйте шість виразів обличчя. Психологи класифікували шість мимовільних лицьових виразів, які вони вважають майже універсальними для кожної культури. До них відносяться щастя, печаль, здивування, страх, відраза і злість. Всі вони мають свої ознаки, за якими можна зрозуміти, що відчуває людина. Але не забувайте, що вони тривають лише мить, а деякі люди ще й добре їх приховують.
    • Щастя можна розпізнати по піднятим або опущеним куточків рота.
    • Печаль відображається на обличчі по опущеним куточків рота і по піднесеним внутрішніх куточків брів.
    • Подив характеризується високо піднятими бровами, широко відкритими очима і злегка опущеною щелепою.
    • Страх розкривається через підняті брови, відкриті очі, після того як вони були закриті або звужені, а також по злегка прочиненому роті.
    • Відраза відображається на обличчі по піднятою верхній губі, по зморщеною переніссі і по піднесеним щоках.
    • Злість проявляється на обличчі по опущеним брів, по стисненим губам, а також по випнутих очей.
  3. 3 Навчіться розрізняти руху очей. Багато хто вважає, що очі є дзеркалом душі. Таке переконання змусило багатьох психологів і дослідників в області когнітивістики зрозуміти, чи мають значення наші мимовільні рухи очима. Дослідження показали, що, коли людина розмірковує над якоюсь думкою або питанням, його очі роблять передбачувані руху. Однак ідея, що у напрямку руху очей можна визначити, бреше людина чи ні, є лише міфом. Ось що точно відомо:
    • Рухи очей в будь-якому напрямку збільшуються, коли людина намагається згадати інформацію.
    • Рух очей зупиняється, коли щось привертає нашу увагу. Ми також відводимо очі, коли про щось думаємо, наприклад, над відповіддю на питання. Наші очі також зупиняються, коли ми намагаємося зосередитися.
    • Очі рухаються зліва направо (або навпаки) швидше, коли ми вирішуємо якесь завдання, обдумуємо або намагаємося щось згадати. І чим важче завдання, ніж більше рухаються наші очі.
    • Зазвичай людина моргає 6-8 разів на хвилину. Коли людина перебуває у стресовому стані, це число значно збільшується.
    • Підняті брови не тільки свідчать про страх, але також є ознакою щирого інтересу в тій чи іншій темі. Насуплені брови означають замішання.
  4. 4 Зверніть увагу на рух рота. Дослідники говорять, що рух рота дуже сильно допомагає визначити, що відчуває людина. Наприклад, стиснуті губи є ознакою злості. Як уже згадувалося раніше, щастя відображається на обличчі піднятими куточками рота. Однак дослідники помітили, що різні посмішки мають своє значення.
    • Природні, мимовільні усмішки з'являються поступово, тривають мить і з'являються повторно.
    • Щира радість виражається серією коротких «спалахів» посмішки, при цьому в куточках очей з'являються зморшки.
    • Фальшива посмішка триває приблизно в 10 разів довше, ніж щира. Вона з'являється раптово, триває довше, після чого різко зникає.
  5. 5 Спостерігайте за рухом голови. Людина нахиляє свою голову, коли він уважно слухає потрібну йому тему. Кивання головою свідчить про те, що дана тема вас цікавить, і ви хочете, щоб інша людина продовжував говорити. Тертя чола або мочок вух свідчить про те, що людина відчуває себе ніяково, що він нервує або відчуває себе вразливим.
  6. 6 Слідкуйте за рухом рук. Коли людина говорить або відповідає на питання, він починає рухати руками більше звичайного. Вони також частіше торкаються до речей або іншим людям, коли відповідають на особисте питання або знаходяться близько один до одного.
    • Приховування рук, наприклад, в кишені або за спину, може свідчити про обман.
    • Перехрещення рук не обов'язково свідчить про злості, іноді це рух може бути інтерпретовано як оборонна поза. Це також може означати, що поруч з цією людиною ви відчуваєте себе ніяково.
  7. 7 Зверніть увагу на позу тіла і інші рухи. Нахил в бік іншої людини свідчить про розслабленості і зацікавленості. Присутні також і дружні почуття. З іншого боку, якщо ви нахиліться надто близько, це може бути інтерпретовано як жест ворожості або владарювання. Нахил в бік іншої людини, коли ви обоє стоїте, сигналізує про повагу. Це також часто свідчить про вшанування.
    • Повторення пози іншої людини свідчить про збільшення групової або міжособистісної зв'язку. Ви ніби говорите, що відкриті до їхньої думки.
    • Стійка з широко поставленими ногами є традиційною позою для людей у ​​владі або тих, хто має домінуюче становище в суспільстві.
    • Сутулість вказує на нудьгу, відчуженість або почуття сорому.
    • Вертикальне положення тіла свідчить про впевненість, але воно також може виділяти ворожість або відчуття праведності.

Метод 2 з 4: Розвиток чутливого слуху

  1. 1 Розслабтеся і прислухайтеся до оточуючих звуків. Дослідження показують, що розмови підвищують у людини кров'яний тиск. Слухання ж знижує його. Слухання нас розслабляє і дозволяє звертати увагу на наше оточення (і на тих, хто в ньому знаходиться). Сприйнятливе слухання - це щось більше, ніж активне слухання. При активному слуханні людина зосереджується на іншу людину, на те, що він говорить, при цьому ділячись своїми думками.
    • Вам також необхідно обмірковувати те, над чим інша людина розмірковує і як він себе веде під час розмови.
    • Це також вимагає уваги і присутності в розмові. Для цього ви повинні звертати увагу на репліки іншої людини і залишати коментарі, що мають відношення до обговорення.
  2. 2 Не забувайте, що слухання потребує інтерпретації. Необхідність тлумачити отриману інформацію обмежує людей і їх здатність розуміти значення отриманої інформації. Ці тлумачення часто диктуються життєвим досвідом людини, тому вони їм же і обмежуються.
    • Через це існує велика ймовірність непорозуміння.
  3. 3 Освойте сприйнятливе слухання. Слухання не є рефлексивної, мимовільної реакцією на слова іншої людини. Воно включає в себе свідоме зусилля з вашого боку і потребує практиці. Перш за все, ви повинні проявити повагу до мовця, який заслуговує на те, щоб його почули. Ефективний слухач визнає значимість інших. Тим самим це покращує взаємини і часто веде до майбутніх відвертим і більш детальним обговоренням. Ось кілька порад, які допоможуть вам стати більш ефективним слухачем:
    • Зосередьте свою увагу, не відволікайтеся і уважно слухайте те, що вам говорять. Ви не зможете оцінити логіку того чи іншого заяви або дійсних намірів мовця, якщо будете несосредоточенность.
    • Відгукуйтеся на сказане, щоб мовець відчув себе почутим і повірив в те, що ви все зрозуміли. Даний відгук також дозволить усунути будь непорозуміння.
    • Чи не перебивайте людину, коли хочете щось прокоментувати. Дочекайтеся паузи в розмові або репліки мовця, наприклад: «Все зрозуміло?».
    • Задавайте питання у відповідний час, щоб витягнути з нього ту інформацію, яку він в іншому разі не сказав би.
    • Приділяйте увагу манерам і тону мовця, а також їх значенням. Враховуйте контекст, в якому повідомлення буде доставлено і стежте за тим, чого сказано не було. Зміст не завжди лежить на поверхні.
    • Не заповнюйте тишу лише для того, щоб уникнути її. Дайте людині час подумати над сказаним і над тим, що він ще хоче сказати.
    • Будьте відкриті до заяв, з якими ви не згодні (наприклад, необ'єктивні коментарі або інша точка зору). Дозвольте людині повністю себе виразити.
    • Грунтуючись на своєму досвіді і сигналам, на які ви звертали увагу, постарайтеся зрозуміти і витлумачити сенс сказаного.
    • Здійсніть свідоме й активне зусилля запам'ятати сказане. Збереження інформації необхідно для оцінки зв'язку по відношенню до інших аспектів розмови. Це також необхідно для майбутніх роздумів над інформацією, що само по собі може змінити ваше сприйняття і те, як ви справляєтеся з подібними ситуаціями.
  4. 4 Уникайте бар'єрів, які заважають сприйнятливому слухання. Намагайтеся не ставити запитань «чому», так як через них люди починають захищатися. Намагайтеся не радити іншій людині, що, на вашу думку, слід зробити, якщо вас про це не просили. Не робіть швидких запевнень, на кшталт «не переживай про це». Це може свідчити про те, що ви слухали неуважно або що ви не сприймаєте цю розмову всерйоз.
  5. 5 Практикуйте сприйнятливе слухання в інших аспектах свого життя. Прислухайтеся до оточуючих звуків і стежте за тим, що ви при цьому відчуваєте. У той момент, коли ви перестанете помічати оточуючі звуки, зупиніться, закрийте очі, розслабтеся і зосередьтеся. Чим частіше ви будете так робити, тим краще ви пізнаєте світ навколо вас. Це також допоможе вам розпізнати дивні, незвичайні і приємні звуки і визначити їх значення і ситуації, які можуть їх супроводжувати.

Метод 3 з 4: Довіряйте своїй інтуїції

  1. 1 Зрозумійте значення інтуїції і її роль у вашому житті. Більшість людей в певний момент свого життя відчували внутрішнє чуття. Воно наче виходить з якогось далекого місця. Це чуття змушує людей відчувати себе інакше. Воно також змушує людину відчувати і знати те, що неможливо пояснити логічно. А іноді воно спонукає людей зробити те, що за інших обставин він би ніколи не зробив.
    • Знаменитий психіатр Карл Юнг стверджував, що інтуїція є однією з чотирьох основних психічних функцій людини. Інші три - це почуття, мислення і відчуття. Завдяки цьому інтуїція не визначається іншими функціями, що і робить її відмінною від них.
    • Хоча багато відкидають інтуїцію і вважають її дурістю або звичайним везінням, вчені заявляють, що це цілком реальна здатність, яка була визначена в лабораторних умовах, за допомогою сканування мозку.
  2. 2 Розкрийте в собі риси людини, що володіє інтуїцією. Дослідники заявляють, що кожна людина народжується з інтуїцією, але не кожен в неї вірить і готовий до неї прислухатися. Вони також заявляють про те, що у деяких людей інтуїція більш розвинена, ніж у інших. Це може бути пов'язано з тим, що деякі люди народжуються з підвищеним сприйняттям. Це можливо через те, що вони бачили, як інтуїція допомагала їм в їх житті або ж вони просто навчилися помічати і використовувати ті ледве вловимі сигнали, які виходять від інших людей і навколишнього середовища.
    • Досить часто ті, хто володіє хорошою інтуїцією, дуже уважний до людей. Їм набагато легше зрозуміти, що відчуває інша людина.
    • Найчастіше вони володіють не аналітичним складом розуму, а емпатичним.
    • Вони часто приймають рішення швидко і ефективно. Вони здатні на це завдяки своєму минулому досвіду і своїм емоціям, які допомагають їм у прийнятті того чи іншого рішення.
    • У жінок інтуїція розвинена сильніше, ніж у чоловіків. Можливо, це є результатом процесу еволюції, завдяки якому жінки стали більш сприйнятливі до реакцій людини і соціальним стимулам.
    • Також існують ознаки того, що деякі люди перебувають за межею того, що ми вважаємо реальним. Були задокументовані випадки, коли люди знали про події, які відбулися дуже далеко, при тому, що до цього вони взагалі нічого не знали про те, що трапилося і не могли пояснити, звідки вони це знають.
  3. 3 Розпізнайте деякі ознаки. Наукові дослідження показали, що у людей з добре розвиненою інтуїцією прискорюється серцебиття і починають потіти долоні, коли їм починають брехати.Вчені вважають, що це відповідна реакція на стрес, викликаний тим, що на підсвідомому рівні вони знають або здогадуються про те, що їх обманюють. Це свідчить про те, що наші інстинкти беруть своє і викликають фізичне відчуття. А вже після інстинктів активізується розум.
  4. 4 Навчіться довіряти своїй інтуїції. Хоча існують різні види інтуїції, є методи, завдяки яким ви можете посилити свою інтуїцію, але для цього вам буде потрібно практика і відкритий погляд на речі. Перш за все, ви повинні заспокоїти свій розум, щоб а) прислухатися до свого внутрішнього голосу і б) навчитися бути більш уважним до оточення і до людей в ньому.
    • Приділяйте увагу відчуттям, які з'являються з нізвідки і не мають логічного пояснення. Мигдалеподібне тіло в нашому мозку, яке утворює реакцію «бий або біжи», здатне задіяти, обробити і відреагувати на сигнали та іншу інформацію до того, як ми свідомо приймемо їх існування. Воно також здатне проаналізувати проходять повз наших очей зображення (і ініціювати нашу реакцію на них) настільки швидко, що ми самі нічого до ладу не побачимо.
    • Дослідники вважають, що ця риса передалася нам від наших предків, а саме через необхідність швидко зібрати і оцінити інформацію, щоб вижити.
    • Фаза швидкого сну. Під час цієї фази наш мозок вирішує завдання, з'єднує частини інформації і знаходиться в найбільшій гармонії з емоціями.
    • Перш ніж вирушити спати, запишіть виникла у вас проблему або турботу. Трохи про неї подумайте, а потім дозвольте своєму мозку знайти інтуїтивне рішення під час фази швидкого сну.
    • Відволікаючи свідомий розум, щоб інтуїтивний міг виконати своє завдання. Дослідження показують, що інтуїтивний розум обробляє інформацію навіть тоді, коли ми свідомо не звертаємо на це увагу.
    • Більш того, було продемонстровано, що рішення, прийняті людиною, коли він відвернений, найчастіше виявлялися вірними. Якщо у вас виникла проблема, зважте всі варіанти. Потім зупиніться і зосередьтеся на чомусь іншому. Виберіть перше рішення, яке до вас прийде.
  5. 5 Зіставте свої рішення, прийняті на основі чуття, незважаючи на факти. Поява все більшого числа наукових доказів підтримує правильність багатьох інтуїтивних рішень. Однак неймовірне горе може спотворити цей інтуїтивний процес і привести до помилкових рішень. Внутрішнє чуття не завжди точно. Можете дослухатися до нього, але при цьому не забувайте зіставити його з наявними фактами.
    • Також враховуйте свої емоції. Чи були вони на піку, коли у вас виникло внутрішньо чуття?

Метод 4 з 4: Медитація

  1. 1 Медитуйте, щоб поліпшити своє сприйняття. Буддисти практикують медитацію вже більше 2500 років. Зараз медитацією займається досить велика частина населення. Було проведено кілька досліджень, які довели, що медитація може значним чином поліпшити сприйняття. Учасники одного експерименту змогли розрізнити невеликі візуальні відмінності. Вони також мали надзвичайно великі інтервали уваги. Інший експеримент показав, що ділянки мозку, що відповідають за реакцію на сигнали організму і сенсорну обробку, збільшували кількість сірої речовини, якщо людина регулярно займається медитацією.
    • Сіра речовина - ці вид тканини в центральній нервовій системі, завдяки якому відбувається обробка інформації та активація сенсорної реакції на неї.
    • Вважається, що медитація утворює більше нейронних зв'язків в префронтальної корі головного мозку. Ця ділянка обробляє сенсорну інформацію, відповідає за прийняття рішень і контролює роботу мигдалеподібного тіла.
    • Якщо ви навчитеся розслаблятися, відключатися від навколишнього вас світу і будете сприймати кожен момент, це поліпшить вашу здатність помічати оточуючі вас сигнали.
  2. 2 Дізнайтеся про різні види медитації. Медитація - це узагальнююче поняття методів, завдяки яким ви можете досягти розслабленого стану.Різні види медитації мають різні медитативні процеси. Далі наведені найбільш поширені види медитації:
    • Медитація з інструктором проводиться під контролем інструктора, лікаря або наставника, який просить вас представити людей, місця, речі або події, які вас розслаблюють.
    • Мантра-медитація полягає в повторенні заспокійливих слів або фраз, щоб відволікаючі думки не проникли в ваш розум.
    • Медитація ясного розуму потребує того, щоб ви зосередилися на цьому і на своєму диханні. Виявити свої думки і емоції, але сильно їх не засуджуйте.
    • Цигун об'єднує в собі медіацію, руху, дихальні вправи і техніки релаксації для відновлення балансу в вашому розумі.
    • Тайцзи - це форма китайського бойового мистецтва, при якому рухи і пози виконуються повільно. При цьому також необхідно зосередитися на глибокому диханні.
    • Трансцедентально медитація включає в себе тихе повторення особистої мантри (слів, звуків або фраз), щоб ввести свій розум в стан глибокої релаксації. Тут ваш розум може знайти внутрішній спокій.
    • Йога - це мистецтво виконання серій позицій і дихальних вправ для створення більш гнучкого тіла і спокійного розуму. Перехід від однієї пози до іншої вимагає концентрації і підтримки рівноваги. Тому так важливо думати тільки про теперішньому моменті.
  3. 3 Намагайтеся займатися медитацією щодня. Ви можете займатися медитацією самі в будь-який час доби. Для цього немає необхідності ходити на заняття. Тривалість медитації не настільки важлива, як регулярне її виконання і перехід в стан релаксації.
    • Дихайте глибоко і повільно через ніс. При вдиху і видиху зосередьтеся на відчуттях і звуках. Коли ваш розум почне блукати, знову сконцентруйтеся на диханні.
    • Вивчіть своє тіло і всі почуття, що ви відчуваєте. Зосередьте свою увагу на різних частинах свого тіла. Зіставте це з дихальними вправами, щоб розслабити кожну частину тіла.
    • Напишіть свою власну мантру і повторюйте її протягом дня.
    • Ходіть повільно і сконцентруйтеся на русі своїх ніг. Коли ви будете ставити одну ногу перед іншою, повторюйте у себе в голові слова дій, наприклад, «підняти» або «поставити».
    • Моліться в розмовній або письмовій формі своїми словами або словами, які написав хтось інший.
    • Читайте вірші або священні для вас книги, а потім подумайте про значення прочитаного. Ви також можете прислухатися до надихає і розслаблюючій музики або мови. Потім запишіть свої думки або обговоріть їх з кимось.
    • Сконцентруйтеся на якомусь священному предметі і нехай у вашій голові виникнуть люблячі, жалісливі і вдячні думки. Ви також можете закрити очі і уявити предмет або людини.