Як бути хорошим репетитором

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ТОП 5 ОШИБОК РЕПЕТИТОРА
Відеоролик: ТОП 5 ОШИБОК РЕПЕТИТОРА

Зміст

Бути репетитором - це величезна відповідальність, яка також і може бути і найбільш виправдувати себе досвідом. Однак добре знання предмета не обов'язково зробить вас хорошим репетитором. Щоб допомогти людині розкрити свій потенціал, ви повинні мати індивідуальний підхід до потреб і цілям того, кого навчаєте. За допомогою такого походу кожен учень зможе краще розібратися в скрутному для нього матеріалі.

кроки

Метод 1 з 3: Оцініть потреби учня

  1. 1 Зверніть увагу на те, що учень вже знає. При першому знайомстві з учнем вам потрібно визначити рівень його знань, щоб не витрачати даремно час занять. Запитайте, в чому він розбирається і що йому найбільше подобається в даному предметі вивчення. Дозвольте йому або їй говорити відкрито щодо предмета та говорити про свої враження. Так учень відчує себе розумним і здатним, в той час як ви зрозумієте, який матеріал він вже освоїв.
  2. 2 Запитайте, у чому в нього полягають проблеми. Учні досить часто бувають в курсі про свої слабкі місця. Вони знають, які питання постійно пропускають в тестах або коли під час занять нічого не розуміють. Дозвольте пояснити учневі, де він губиться, і складіть для себе список цих областей.
  3. 3 Разом поставте цілі. Створіть мікс з великих і дрібних цілей, яких потрібно досягти за певну кількість часу. Наприклад, учень, можливо, не поліпшить свою оцінку з математики за місяць, проте трьох місяців буде достатньо для значного поліпшення. Невеликі цілі можуть бути розраховані на короткий період: до кінця заняття учень напише есе на 150 слів про головне джерело майбутньої дослідницької роботи.
    • Запишіть цілі на листок паперу і дозвольте учневі відстежувати їх. Так ви наділіть його більшою відповідальністю за свої досягнення.
  4. 4 Відстежуйте прогрес учня. Створіть таблицю, що дозволяє вам і учневі оцінити, як добре він чи вона справляється під час ваших занять і в класі. У таблицю можна включити наступні елементи:
    • Оцінки за тести та контрольні роботи
    • Оцінки в класі в цілому
    • Досягнення спільно поставлених цілей
    • Ваша оцінка старань учня
    • Ваша оцінка розуміння учнем матеріалу
    • Нагороджуйте учня особливої ​​відміткою з похвалою за кожне поліпшення. Якщо поліпшень в оцінках немає, але ви бачите, що людина намагається, ваша таблиця допоможе їй або йому не здаватися.

Метод 2 з 3: Структурування заняття

  1. 1 Починайте заняття з питань щодо матеріалу, розібраного в минулий раз. Перш, ніж переходити до нової теми, ви повинні переконатися, що учень опанував старим матеріалом. Задайте один-два відкритих питання, щоб дати можливість учневі показати своє розуміння ідеї. Якщо у нього або в неї виникають труднощі, можливо, вам потрібно освіжити інформацію, а потім вже рухатися далі. Також дозвольте учневі поставити власні запитання про попередньому матеріалі.
  2. 2 Допомагайте учням з успішністю в класі. Попросіть учня говорити вам про проекти або есе, відразу, як тільки їх задали. Розділіть кожен проект на маленькі частини і повільно опрацьовуйте їх разом, щоб виконати раніше терміну. Так завдання буде зроблено на вищому рівні, а учень отримає уявлення про те, як ефективно планувати свій час.
    • Якщо вчитель дає відсилання на екзаменаційний матеріал, направте зміст своїх занять на те, щоб вивчити всю інформацію.
  3. 3 Присвячуйте кожне заняття певної мети. Залежно від вимог учня в школі чи університеті, ви можете працювати над письмовим завданням або проектом, або повторювати матюкав, вивчений в класі. Повторивши старий матеріал, усно озвучте свої цілі на дане заняття. Майте на увазі, що поділи повинні бути досягаються:
    • Сьогодні ми буде працювати над організацією есе. Ми просто візьмемо ідеї, які у тебе вже є і розподілимо їх в потрібному порядку у відповідність зі структурою.
    • Сьогодні будемо шукати зв'язок між союзними військами під час Другої Світової війни. На наступному занятті ми розглянемо Гітлерівську коаліцію.
    • Сьогодні ми розглянемо всі твої помилки в попередньому тесті по математику і спробуємо знайти правильні відповіді. Потім ми перевіримо, якими будуть нові помилки в подібному тесті.
  4. 4 Забезпечуйте можливість для успіху. Незважаючи на те, що ви повинні працювати на досягнення цілей, ви не повинні допустити того, щоб учень занепав духом, від занадто високо піднятою планки. Кожне заняття має включати в себе те, чого учень вже чудово розбирається.Відштовхуючись від цієї точки, ви можете ускладнювати завдання, створюючи нові виклики.
    • Якщо учень не відповідає очікуваному рівню, не здавайтеся! Повторюйте вправу до тих пір, поки він або вона не почне виконувати його на 100% правильно. Після похваліть учня за те, що він зміг подолати перешкоду.
  5. 5 Влаштовуйте перерви. Перерва повинен тривати не більше 5 хвилин. Робота протягом довгого часу може втомлювати, знижуючи концентрацію. 5-хвилинної перерви буде досить, щоб підбадьорити учня, при цьому не сильно відволікаючи від процесу навчання.
  6. 6 Адаптуйтеся до потреб учня. Ви поставили цілі, проте часом молоді люди втомлюються від роботи, так само як і дорослі. Якщо учень здається втомленим або в поганому настрої, не бійтеся відходити від плану, щоб трохи задати настрою. Наприклад, якщо ви репетитор іноземних мов, ми можете послухати і перевести пісню, замість того, щоб робити вправи по спілкам в реченні. Ви можете подивитися мультфільм на цій мові, щоб перевірити, наскільки глибоко учень зрозумів сюжет.
  7. 7 Підлаштовувати свій стиль викладання до стилю навченості учня. Не всі діти вчаться в однаковому ключі. Кому-то простіше працювати одному, тому дайте їм час закінчити заняття самостійно. Інші ж можуть виявитися більш соціальними учнями, які краще розуміють матеріал, якщо ви опрацьовує всі його складності разом.
    • Аудіали краще розуміють вербальні пояснення, так що обговорюйте з ними ідеї. Їм необхідно самостійно проговорити суть матеріалу, так що готуйтеся сидіти і слухати.
    • Тактильним учням потрібно працювати руками. Принесіть 3D моделі, якщо вивчаєте анатомію, і змайструєте різні органи людського тіла.
    • Студентам візуали потрібні графічні помічники. Це можуть бути картинки, таблиці або освітні відео.
  8. 8 Закінчуйте кожне заняття так, щоб учень з нетерпінням чекав наступного. Кінець заняття не означає, що це "кінець" на даний тиждень. Чітко поясніть завдання на наступний урок. Якщо ви все встигли зробити на занятті, придумайте ще якесь домашнє завдання. Якщо ви плануєте наступний урок зробити в ігровій формі, зробіть так, щоб учень з нетерпінням його чекав.

Метод 3 з 3: Побудова відносин

  1. 1 Побудуйте довірчі відносини з вашими учнями. Ваша робота - допомогти учням розвинути їх потенціал. Тому ви не тільки наставник, а й друг, і група підтримки. Створюючи довірчі взаємини з учнями, ви зможете більш ефективно мотивувати їх на успіх.
    • Поговоріть про те, які почуття викликає в учня цей предмет. Учні, які відстають у класі, можуть соромитися цього. Роблячи успіхи, вони почнуть відчувати більше сил і гордості. Підбадьорюйте їх в невдалі часи і святкуйте з ними успіх.
    • Поділіться власним досвідом невдач і їх подолання.
    • Дізнайтеся про їх захоплення, щоб зробити заняття більш цікавими. Просто рівняння і формули можуть викликати нудьгу, але, якщо ви, наприклад, перетворите це в бій між динозаврами, учневі, який їх любить, може з захопленням взятися за завдання.
  2. 2 Вивчіть стиль спілкування учня. Підстройте учня під його власний стиль. Якщо він занадто сором'язливий, ви не можете це ігнорувати! Можливо, вам буде простіше переписувати по електронній пошті в перерві між заняттями, якщо в учня виникнуть питання. Часом учні неохоче задають питання особисто, незважаючи на те, що можуть щось недостатньо розуміють.
  3. 3 Приходьте на кожне заняття в хорошому настрої. Ваш учень миттєво заразиться вашим настроєм. Якщо ви здаєтеся втомленим і виснаженим, він підлаштується під заданий тон. І, навпаки, якщо ви посміхаєтеся і світитеся оптимізмом кожен урок, учень піде за вами і почне більше старатися.
  4. 4 Ведіть себе більше як наставник, а не як учитель. Вчителі та репетитори мають абсолютно різні ролі.Вчителі доглядають за багатьма учнями одночасно і повинні грати роль авторитету, який несе з собою знання. Репетитори працюють один-на-один, виступаючи більше як "побратима по навчанню", ніж авторитету. У вас є тільки один учень під час заняття, тому вам не потрібно читати лекцію. Дозвольте учням контролювати процес навчання, допомагаючи їм рухатися до досягнення їхніх цілей.
    • Задавайте безліч питань. Ви ж не хочете читати лекцію своєму учневі. Замість цього, задавайте відкриті питання, які будуть змушувати його думати і приходити до відповіді самостійно.
  5. 5 Дайте учневі час полюбити матеріал. Незважаючи на те, що ви повинні направляти учня на досягнення мети, ви не повинні боятися трохи послабити контроль. Якщо при вивченні Громадянської війни ваш учень хоче більше часу присвятити не найважливішою, але дуже драматичною битві, не відмовляйте йому в цьому, навіть якщо це відніме весь урок. Репетитор повинен заохочувати природну цікавість, а не гнобити його. Зростаючий інтерес допоможе в подальшому навчанні.
  6. 6 Безпосередньо спілкуйтеся з батьками і вчителями. Без їх допомоги ви не дізнаєтеся, на чому акцентувати свої заняття, щоб допомогти учневі досягти успіху на уроках. Це особливо важливо, якщо ви маєте справу з маленькими дітьми. Старшокласник ще зможе вам пояснити мету предмета, а третьокласник - немає.
    • Зв'яжіться з батьками і вчителями і встановіть регулярне розклад для спілкування.
    • Ви можете говорити з батьками кожен раз, коли вони призводять учня на нове заняття.
    • Ви можете домовитися писати електронне повідомлення вчителю кожен перші понеділок місяця, щоб мати уявлення про успішність учня на уроках.