Як чистити і підтримувати флейту в робочому стані

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 19 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як чистити і підтримувати флейту в робочому стані - Суспільство
Як чистити і підтримувати флейту в робочому стані - Суспільство

Зміст

Флейта є цінним і дорогим музичним інструментом, який для підтримки в робочому стані потребує належного догляду і регулярному очищенні. Флейту вкрай важливо чистити після кожного використання. Крім того, необхідно завжди дбайливо збирати і розбирати інструмент, а також зберігати його в безпечному місці.

кроки

Метод 1 з 3: Очищення флейти

  1. 1 Обережно розберіть флейту. Щоб розібрати флейту, акуратно зніміть з неї головку і нижнє коліно. Це необхідно робити з обережністю. Не торкайтеся при цьому до клапанів і їх подушечкам, так як їх легко пошкодити.
  2. 2 Чистіть флейту після кожного використання. Перш ніж прибирати флейту на зберігання, важливо видалити зсередини інструменту всю вологу. Якщо інструмент не чистити, він не тільки придбає неприємний запах, але і почне покриватися патиною. Тому важливо чистити флейту зсередини і зовні після кожного використання.
  3. 3 Прикріпіть тканинну серветку до шомполу для очищення флейти. Всуньте куточок серветки в вушко на кінці шомпола. Простягніть серветку через вушко таким чином, щоб половина її виявилася з одного боку, а друга половина - з іншого.
    • Використовуйте серветку, виготовлену з м'якого і тонкого матеріалу, наприклад з мікрофібри або бавовни.
  4. 4 Оберніть серветку навколо шомпола. Візьміться за серветку і обмотайте нею шомпол таким чином, щоб його самого не було видно. Якщо шомпол стосуватиметься флейти в процесі очищення, то може подряпати і пошкодити її внутрішню поверхню.
  5. 5 Вставляйте підготовлений шомпол в кожну деталь флейти, щоб її прочистити. Щоб видалити з флейти вологу, яка накопичується всередині при використанні інструменту, обережно вставте шомпол в кожну з її основних деталей. Вам необхідно прочистити зсередини головку, нижнє коліно і саме тіло флейти. Серветка на шомполі буде вбирати в себе вологу і тим самим видаляти її з інструменту.
    • Коли будете чистити тіло флейти, обов'язково заведіть в нього шомпол з двох сторін. Це дозволить гарантовано прочистити всю внутрішню поверхню цієї деталі.
  6. 6 Провертайте шомпол при очищенні внутрішньої поверхні деталей. Шомпол можна провертати навколо своєї осі, щоб він якісніше збирав серветкою вологу з інструменту.
  7. 7 Протріть зовнішню поверхню флейти серветкою. Обережно відполіруйте флейту серветкою з мікрофібри. При грі на інструменті на його поверхні залишаються відбитки пальців і жирові виділення шкіри. Тому обережно протріть клапани флейти і її корпус.
    • Приділіть особливу увагу стикових елементів на кінцях деталей, завдяки яким вони кріпляться один до одного. Найчастіше саме на них накопичується основна бруд. Пальцями і серветкою очистіть ці зони як всередині, так і зовні.
    • Чи не застосовуйте серветок, просочених поліролью для металу. Це може привести до пошкодження флейти, тому даного кроку слід уникати.
  8. 8 Не торкайтеся до подушечок клапанів, коли чистите флейту. Коли чистите флейту, обов'язково тримайте її за металевий корпус і не торкайтеся до подушечок клапанів. Їх легко порвати, що призведе до пошкодження інструменту. Якщо занадто грубо поводитися з флейтою під час очищення, також є ризик пошкодити самі клапани.
    • Якщо подушечки або клапани флейти пошкоджені, здайте інструмент в професійний сервісний центр на ремонт.
  9. 9 Використовуйте ватяну паличку для прочищення важкодоступних ділянок. Для видалення пилу і інших забруднень, що скупчилися між клапанами флейти, можна використовувати ватяні палички. Також ватною паличкою можна прочистити дульце на голівці флейти. Будьте гранично уважні і постарайтеся не зачіпати подушечки клапанів.

Метод 2 з 3: Зберігання флейти

  1. 1 Складіть всі деталі флейти в кейс на свої місця. Якщо залишити флейту поза кейса, то ризик пошкодити інструмент буде вище. Не зберігайте мокру серветку для очищення флейти всередині кейса разом з інструментом. Ця волога може спровокувати утворення патини на флейті.
    • Кладіть серветку не в кейс, а в сумку для кейса.
  2. 2 Зберігайте флейту в безпечному місці. Приберіть флейту в кейсі в шафу, під ліжко або в інше малоожівленное місце вашого будинку. Не можна допустити, щоб кейс з інструментом хтось впустив або штовхнув. Через це флейта може пошкодитися.
  3. 3 Не зберігайте флейту там, де вона буде піддаватися впливу екстремальних температур. Екстремально високі і низькі температури можуть негативно позначитися на механізмі флейти, а також на стані її подушечок і пробки всередині головки. Спека може привести до розширення пробки і пошкодження головки інструменту, а холод - до стиснення пробки і розладу інструменту, а також до проблем з його налаштуванням. Обов'язково зберігайте флейту далеко від приладів опалення та вікон з прямим сонячним світлом.

Метод 3 з 3: Догляд за флейтою

  1. 1 Мийте руки і вмивайтеся перед грою на інструменті. На руках і губах присутні жирові виділення, які легко переносяться на флейту під час гри на інструменті. Щоб зменшити кількість забруднюючих речовин, з яким контактує флейта, обов'язково мийте руки і вмивайтеся перед грою. Даний крок також дозволить скоротити кількість відбитків пальців, залишених на поверхні флейти.
  2. 2 Перед грою на флейті знімайте з рук всю біжутерію. Біжутерія, особливо кільця на пальцях, може подряпати і пошкодити зовнішню поверхню флейти під час гри на інструменті. Щоб знизити потенційний ризик таких пошкоджень, знімайте з себе кільця, перш ніж грати на флейті.
  3. 3 Здавайте флейту на сервісне обслуговування хоча б один раз на рік. Професійний майстер якісно почистить інструмент і приведе до ладу його подушечки, нічого не зіпсувавши. При цьому він може повністю розібрати флейту для очищення, настройки і проведення необхідного ремонту. Для підтримки інструменту в належному стані його необхідно здавати на сервісне обслуговування не рідше одного разу на рік.

Поради

  • Тим, хто серйозно займається на флейті, буде потрібно не менше двох серветок для очищення інструменту. Як серветок можна успішно використовувати носові хустки.
  • Якщо у вас дерев'яна флейта або флейта пікколо, проконсультуйтеся з досвідченим виконавцем на такому типі інструменту або з майстром по ремонту, щоб отримати додаткові поради по догляду за дерев'яним (або мініатюрним) інструментом і використання мастила.
  • Щоб стикові деталі флейти не прилипали один до одного, обов'язково періть з них серветкою все забруднення. Потім обробляйте їх порошковим графітом (в крайньому випадку можна використовувати простий олівець), збирайте флейту і обережно обертайте стикові деталі до тих пір, поки вони не почнуть легко розбиратися і збиратися.
  • Якщо на флейті почнуть залипати клапани, здайте її в ремонт професійного майстра.

попередження

  • Ніколи не чистите корпус флейти засобами з вмістом хлору. Цим ви зруйнуєте її покриття. Вся поверхня інструменту втратить блиск і сяйво.
  • Дерев'яні духові інструменти не можна мочити! Якщо ви допустите намокання флейти, її подушечки разбухнут і вона просто перестане грати.
  • Розбираючи флейту, проявляйте обережність, щоб не погнути клапани. Будьте особливо обережні, коли знімаєте нижнє коліно, так як на ньому присутня досить складний і крихкий клапанний механізм, який легко погнути і дорого полагодити.

Що вам знадобиться

  • шомпол
  • Серветка для прочищення флейти зсередини
  • Серветка для протирання і полірування флейти зовні