Як грати в шахи (для початківців)

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Шахматы для начинающих / Часть1
Відеоролик: Шахматы для начинающих / Часть1

Зміст

Шахи - це неймовірно цікава і приваблива гра, яка вимагає майстерності і стратегічного мислення. Протягом століть вона була популярна серед інтелектуалів і вчених. Проте, щоб грати в шахи, не потрібно бути генієм: навіть діти вміють грати і нерідко перемагають дорослих. Прочитайте цю статтю і навчитеся грати в шахи - одну з найкращих настільних ігор.

кроки

Частина 1 з 3: Розуміння гри, дошки і фігур

  1. 1 Вивчіть види фігур і то, як кожна з них ходить. Кожна фігура переміщується по дошці по-своєму.Нижче перераховані назви фігур і то, як кожна з них ходить (не рахуючи пари винятків, до яких ми ще повернемося).
    • пішак: Сама базова фігура в грі (їх 8 у кожного гравця). Своїм першим ходом вона може піти вперед на одну або дві клітини, але після цього може ходити вперед тільки по одній клітці. Пішаки можуть бити фігури, які знаходяться перед ними на сусідній клітці по діагоналі. Пішак не може ходити назад і є єдиною фігурою, яка ходить і б'є по-різному.
    • тура виглядає як фортечна вежа. Вона ходить по горизонталі і по вертикалі на будь-яку кількість клітин. При цьому човен може бити фігури супротивника в кінці свого ходу.
    • кінь виглядає відповідно до своєї назви і є найбільш хитромудрої фігурою. Він ходить буквою «Г» на дві клітини по горизонталі і потім одну по вертикалі або на одну клітку по горизонталі і дві по вертикалі в будь-якому напрямку. Кінь - це єдина фігура, яка може «стрибати» через інші фігури, як свої, так і чужі. Взяти він може тільки ті фігури супротивника, які знаходяться на останній клітці його ходу.
    • слон ходить тільки по діагоналі і може пересуватися на будь-яку кількість клітин. В кінці ходу він може бити фігури суперника.
    • Ферзь: Найсильніша фігура (зазвичай з більш жіночною короною, ніж у короля). Може ходити на будь-яку кількість клітин по горизонталі, вертикалі або діагоналі і брати фігури супротивника в будь-якому з цих напрямків.
    • король може ходити або брати фігури на одну клітку від себе в будь-якому напрямку. Цю фігуру не можна віддавати ні за яку ціну, так як це буде означати програш партії. Короля не можна ставити під шах. Якщо в результаті ходу противника король потрапив під шах, його необхідно відразу ж відвести або прикрити. Якщо один з гравців ставить мат королю, він виграє партію.
    • Пам'ятайте, що у кожної фігури є відносна цінність.
      • Король найбільш цінний, його необхідно захищати.
      • Ферзь - сама різнопланова фігура, яка відмінно підходить для атаки і подвійних ударів. Ферзь поєднує силу слона і тури. Він вважається найціннішою фігурою після короля.
      • Коні відмінно підходять для раптових атак і «вилок». Їх незвичайна манера ходити часто виявляється несподіванкою для новачків.
      • Слони прекрасно проявляють свою силу у відкритих позиціях. Новачки часто недооцінюють слонів і не використовують всі їх можливості.
      • Тури є сильними далекобійними фігурами. Вони виявляють свою повну силу на відкритих вертикалях.
      • Пішаки можуть здатися чимось незначним, але вони відмінно підходять для того, щоб пожертвувати ними заради захоплення більш сильної постаті. Іноді пішак може поставити мат самому королю!
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Vitaly Neimer


    Міжнародний майстер з шахів Віталій неймер - міжнародний майстер з шахів і сертифікований професійний тренер з шахів з більш ніж 15 роками тренерського досвіду. Входив до складу національної команди США з шахів SPICE (Вебстерский університет) і двічі ставав чемпіоном Ізраїлю.

    Vitaly Neimer
    Міжнародний майстер з шахів

    Визначте, з якою метою ви хочете навчитися грати. Можливо, ви хочете вступити в клуб, а можливо, стати майстром. Від цілей залежить, як довго вам доведеться вчитися. Якщо ви хочете стати майстром або чемпіоном світу, вам потрібно знайти тренера, який буде направляти вас. Існують також книги, канали на YouTube, і ви навіть можете дивитися ігри на Twitch.

  2. 2 Дізнайтеся, що таке шах. Якщо короля атакує одна з фігур суперника, то кажуть, що він знаходиться під шахом. Якщо королю поставили шах, він ПОВИНЕН негайно піти з-під шаха. Це можна зробити одним з трьох способів:
    • походити королем на ту клітку, де його ніхто не атакує, тобто туди, де він не перебуває під шахом;
    • побити оголосила шах фігуру;
    • закритися від шаха однієї зі своїх фігур - цей спосіб не годиться в тому випадку, якщо шах оголошений пішаком або конем;
    • якщо король не може своїм найближчим ходом піти від шаха, то йому мат - в цьому випадку партія завершується, і перемагає той, хто поставив мат.
  3. 3 Зрозумійте основний принцип шахової гри. У шахах ви намагаєтеся поставити мат королю опонента, а він - вашому. Це основна мета, а друга за важливістю, очевидно, полягає в тому, щоб захистити свого короля від мату. Для цього потрібно знищити якомога більше фігур опонента і при цьому постаратися зберегти свої фігури.
    • Шахи - інтелектуальна стратегічна гра. Є багато ходів і правил, які новачки не зможуть відразу передбачити і зрозуміти. Будьте терплячі! Найцікавіше починається з практикою.
  4. 4 Розставте фігури. Тепер, коли ви знаєте, як ходить кожна фігура, можна розставити їх на шаховій дошці. Розмістіть її так, щоб у кожного гравця справа внизу була біла клітка. Нижче описано, як слід розставляти фігури.
    • Розмістіть всі пішаки на другому ряду перед вами так, щоб вас відділяла від суперника стіна з пішаків.
    • Поставте кожну човен в кут на вашому боці дошки.
    • Розмістіть коня поруч з кожної турою і слона поруч з кожним конем.
    • Поставте ферзя на ліву клітку з решти двох відповідно до його кольором (чорний ферзь повинен стояти на чорній клітці, білий - на білій).
    • Нарешті, поставте короля на останнє, поле. Переконайтеся, що у вашого партнера така ж розстановка фігур. Ферзі і королі повинні стояти навпроти один одного.
  5. 5 Якщо ви налаштовані серйозно, вивчіть шахову нотацію. Кожному полю на дошці відповідає буква і цифра. Якщо хтось каже «кінь на с3», с3 означає конкретну клітку на дошці. Це спрощує запис шахових партій. Шахова нотація описана в даній статті.

Частина 2 з 3: Процес гри

  1. 1 Білі ходять першими. Вони вибирають фігуру, якій хочуть бути схожими, і приступають до розіграшу дебюту. Білі роблять перший хід, а чорні відповідають. Дебют - одна з найважливіших стадій гри. Не існує єдино правильного способу розіграти його, так як у кожного свій стиль. Знайдете свій стиль і ви. Проте є кілька речей, про які слід пам'ятати.
    • Не поспішайте негайно атакувати. У дебюті ви просто шукаєте для своїх фігур найбільш зручні позиції. Слід розміщувати їх на вигідних і безпечних позиціях.
    • Як правило, на самому початку партії не варто робити більше двох ходів пішаками. Далі зверніть увагу на більш сильні фігури - слонів, коней, ферзя і тури. «Розвивайте» фігури доти, поки вони не займуть вигідні позиції (наприклад, в центрі дошки).
    • Багато що в дебюті залежить від ходів суперника - необхідно уважно придивлятися до його грі. Слідкуйте за ходами противника і намагайтеся зрозуміти, чого він хоче. У шахах, як ні в якій іншій грі, важливо вміти розгадати задуми суперника.
  2. 2 Пам'ятайте про правило взяття на проході. Багато новачків забувають про це правило. Однак якщо ви хочете навчитися краще грати в шахи, запам'ятайте наступне правило:
    • Як ви пам'ятаєте, своїм першим ходом ваша пішак може піти на два поля вперед. Припустимо, що ви так і робите, і ваша пішак зупиняється поруч (тобто на тій же горизонталі) з пішаком суперника. Наступним і тільки таким ходом ваш противник може взяти вашу пішака на проході. Зазвичай пішак б'є тільки навскоси, і в цій ситуації вона може побити пішака супротивника на проході і просунутися у своїй на одну клітку по діагоналі, як зазвичай.
    • Знову-таки, це може статися тільки відразу ж після того, як пішак першим ходом походила на дві клітини. Через хід така можливість втрачається. Бити на проході можуть тільки пішаки. інші фігури не можуть бити пішака на проході.
  3. 3 Ходіть по черзі. І нехай буде гра! Чергуйте ходи зі своїм опонентом, намагайтеся дістатися до ворожого короля та усунути стоять на вашому шляху фігури. В першу чергу намагайтеся атакувати ферзя і короля вашого опонента, хоча є і багато інших можливостей для перемоги.
    • Може здатися, що пішаки просто плутаються під ногами, але не поспішайте ними жертвувати. Якщо одна з них пройде до протилежного краю дошки, вона перетворюється в будь-яку іншу фігуру (крім короля)! Зазвичай ставлять ферзя, але можна перетворити пішака і в щось інше, наприклад в коня, човен або слона. Якщо вам вдасться провести пішака до останньої горизонталі, це дуже сильно вплине на хід гри.
  4. 4 Завжди думайте на кілька ходів вперед. Якщо ви поставите свого коня сюди, що станеться? Чи не підставите ви його під удар фігур опонента? Чи є у вас є час на атаку, або ж ваш король (або ферзь) потребує захисту? Яким чином можна атакувати суперника? Куди повернеться гра в наступні кілька ходів? Яка позиція може виникнути через кілька ходів?
    • Це не та гра, де можна бездумно переставляти фігури - вони всі впливають один на одного тим чи іншим чином. Безпечність може привести до того, що своя ж пішак буде стояти на шляху вашого слона, король буде захищений тільки конем, а тура опонента несподівано атакує вашого ферзя. Тому плануйте свої ходи і, по можливості, передбачати ходи свого суперника. Щоб виграти, вам доведеться проявити всю свою майстерність!
    • По можливості завжди приймайте контрзаходи. Можна підставити пішака під слона противника, якщо наступним ходом ви заберете його конем. Іноді слід йти на добре сплановані жертви.
  5. 5 Навчіться робити рокіровку. Крім взяття пішака на проході, є ще один особливий хід. Це рокіровка, в якій беруть участь король і тура. Рокіровка є єдиний випадок, коли одночасно переміщаються дві фігури. При рокіровки король і тура міняються місцями - це дозволяє укрити короля і вивести човен, вбиваючи відразу двох зайців. В результаті король виявляється в надійному укритті.
    • Для рокіровки необхідні наступні умови:
      • які беруть участь в рокіровку король і тура ще не ходили;
      • король не перебуває під шахом;
      • між королем і турою немає інших фігур;
      • при рокіровки король не проходить через клітини, які знаходяться під ударом фігур противника.
    • Одним рухом одночасно переміщаються король і тура. Спочатку необхідно пересунути короля на дві клітини в бік човна, а потім поставити човен на клітку за королем. При рокіровки вправо король рухається на дві клітини вправо, а тура - на дві клітини вліво. При рокіровки в ліву сторону король рухається на два поля вліво, а тура - на три вправо.
  6. 6 Поставте мат королю суперника і виграйте партію. Слід поставити шах королю супротивника, від якого він не зможе сховатися. Можна оголосити «мат!», Хоча це і не обов'язково. В цьому випадку опонент кладе свого короля на дошку, що сигналізує про його поразку.
    • Іноді виходить пат, і в цьому випадку гра завершується внічию. При паті той гравець, чия черга ходу, не має можливості походити куди-небудь королем або іншими фігурами, і при цьому його король не перебуває під шахом.
    • Є й кілька інших ситуацій, в яких гра може закінчитися внічию.
      • За згодою обох гравців. Якщо обидва гравця вважають, що вони не можуть виграти, вони можуть погодитися на нічию.
      • В результаті повтору ходів. якщо одна і таж позиція повториться на дошці три рази, гра завершується нічиєю. Наприклад, якщо обидва гравці гравця повторно ходять кіньми на одні й ті ж клітини, фіксується нічия.
      • За правилом 50 ходів. Якщо ніхто з гравців не може походити пішаком або взяти фігуру суперника протягом 50 ходів, гра завершується нічиєю. Це запобігає нескінченне продовження гри і можливість взяти противника «змором».
      • При недостатньому матеріалі. Якщо у обох суперників недостатньо фігур для того, щоб поставити мат, гра завершується нічиєю. Наприклад, король і кінь не можуть поставити мат самотньому королю.
      • Якщо на дошці залишилися одні королі. Це окремий випадок недостатнього матеріалу, оскільки не можна поставити мат одним королем. У такому випадку гра закінчується нічиєю.

Частина 3 з 3: Стратегія гри

  1. 1 Використовуйте всі фігури. Наприклад, не ходіть занадто довго одним конем лише тому, що їм можна ставити шахи. Використовуйте все своє військо! Одна з найбільших помилок новачків полягає в тому, що вони використовують лише деякі зі своїх фігур. При цьому інші фігури відстають в розвитку і стають легкою здобиччю для суперника. Оживляє гру і змушуйте свого опонента бути насторожі.
    • У дебюті просуньте кілька пішаків на одну-дві клітини вперед, а потім почніть ходити іншими фігурами. Це дозволить вивести більше фігур з першої горизонталі, вони легко увійдуть в гру і посилять ваш атакуючий потенціал.
  2. 2 Контролюйте центр. Оскільки звідти фігури можуть рухатися в різних напрямках, контроль центру важливіше, ніж флангів. Коли ви домініруете в центрі, ваші фігури є більш рухливими, ніж на краях і в кутах дошки. Наприклад, якщо кінь стоїть в кутку, він може зробити лише два різних ходу, в той час як в центрі кількість ходів збільшується до восьми! Постарайтеся якомога швидше встановити контроль над центром дошки.
    • Саме тому багато хто починає партію ходами центральних пішаків. Тільки стежте, щоб ви не підставили свого короля під мат від вдало розташованого слона або ферзя!
  3. 3 Не віддавайте свої фігури без причин. Хоча це досить очевидно, багато гравців (навіть гросмейстери!) Іноді втрачають свої фігури. Якщо ви повинні віддати фігуру, постарайтеся обміняти її на щось. Ніколи не віддавайте фігури бездумно - вони все цінні, від пішаки до ферзя. Значимість кожної фігури можна приблизно оцінити в балах. Що цінніший фігура, тим в більшу кількість балів вона оцінюється:
    • пішак - 1 бал;
    • кінь - 3 бали;
    • слон - 3 бали;
    • тура - 5 балів;
    • ферзь - 9 балів;
    • король безцінний, так як його втрата означає програш партії.
  4. 4 Захищайте свого короля. Цьому слід приділяти особливу увагу. Навіть якщо ви не робите нічого іншого і не дуже любите атакувати, то просто зобов'язані захищати свого короля. Сховайте його в кут за допомогою рокіровки, прикрийте його декількома пішаками і передбачте шляхи відступу на той випадок, якщо суперник поставить шах. Після цього атакуйте самі, щоб ваш опонент почав подумувати про втечу, а не про атаку, і чим швидше, тим краще.
    • На початку і середині партії сам по собі король мало що може зробити. На цих стадіях гри королю майже завжди потрібно прикриття від шахів у вигляді декількох фігур. Однак в кінці гри, коли на дошці залишається мало фігур і трохи пішаків, король перетворюється в повноцінну бойову одиницю, і його слід вивести в центр дошки.

Поради

  • Уважно стежте за ходами суперника. Вони вплинуть на ваші ходи, але не на план, який ви хочете реалізувати.
  • Вчіться на помилках. Будучи новачком, ви просто приречені на помилки. Навіть гросмейстери «позіхають» і програють.
  • Ви можете вважати, що повністю розвинули свої фігури, коли ваш король зробив рокіровку, слони і коні виведені з початкових позицій, і простір між турами вільно.
  • Намагайтеся тримати в центрі дошки велика кількість фігур. Чим більше пішаків ви залишите позаду, тим краще вони прикриють вашого короля.
  • Чи не турбуйтеся через часті програшів. Щоб як слід навчитися грати в шахи, потрібен певний час - багатьом майстрам знадобилося для цього більше 10 років!
  • Вивчіть кілька шахових пасток, щоб використовувати їх самим і не попадатися на прийоми суперника.
  • Обдумано ходите пішаками. На відміну від інших фігур пішаки не можуть повернутися на те поле, з якого вони пішли. Вони досить неповороткі, і розташування пішаків багато в чому визначає хід шахової партії.
  • Не намагайтеся поставити швидкий мат. Якщо ви зосередите всі свої зусилля на спробах поставити швидкий мат, ваш суперник може покарати вас за це.
  • Ніхто не знає рецепта 100-процентного виграшу. У шахах немає методу, який дозволяв би напевно виграти партію.
  • Найкраще розташовувати фігури на чотирьох центральних клітинах, оскільки тут їх рухливість максимальна. Таким чином ви збільшите кількість своїх можливих ходів і скоротіть вибір суперника.
  • Іноді рокіровка небезпечна і може призвести до програшу. В інших випадках шляхом рокіровки можна навіть поставити мат королю суперника! Приймайте рішення виходячи з конкретної позиції на дошці.

попередження

  • Швидкі шахи не для початківців. Вони складні, мають у своєму розпорядженні до конкуренції і створюють невпевненість в своїх силах у новачків.
  • Шахові фігури можуть бути небезпечні для маленьких дітей - вони можуть проковтнути їх.