Як розпізнати симптоми менінгіту

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 28 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Менингит симптомы
Відеоролик: Менингит симптомы

Зміст

Менінгіт, іноді званий спінальним менінгітом - це запалення оболонок, що оточують головний і спинний мозок. Менінгіт, як правило, викликаний вірусною інфекцією, але також може бути викликаний і бактеріальної, і грибковою інфекцією. Залежно від типу інфекції менінгіт можна легко вилікувати, або він може становити потенційну загрозу життю.

кроки

Частина 1 з 3: Виявлення симптомів у дорослих і дітей

  1. 1 Слідкуйте за сильним головним болем. Головний біль, спричинений запаленням мозкових оболонок, що оточують головний і спинний мозок, відрізняється по відчуттях від інших видів болю. Вона набагато сильніше, ніж головний біль в результаті зневоднення або навіть мігрені. Люди з менінгітом звичайно відчувають постійні сильні головні болі.
    • Після прийняття безрецептурних болезаспокійливих таблеток головний біль від менінгіту не послаблює.
    • Якщо відчувається головний біль, але немає інших загальних симптомів менінгіту, то причиною її може бути інше захворювання. Якщо головний біль зберігається протягом більш одного дня, зверніться до лікаря.
  2. 2 Слідкуйте, якщо з'явиться нудота і блювота, пов'язана з головним болем. Мігрень часто супроводжується нудотою і блювотою, тому ці симптоми не можуть автоматично вказувати на менінгіт. Тим не менш, важливо звернути пильну увагу на інші симптоми, якщо ви або людина, про яку ви піклуєтеся, відчуває нудоту настільки, що може вирвати.
  3. 3 Перевірте температуру. Висока температура, поряд з іншими симптомами може вказувати, що причина її - менінгіт, а не застуда або ангіна. Щоб визначити, чи входить висока температура в список симптомів, виміряйте її у хворої людини.
    • Температура від менінгіту, як правило, тримається близько 38,3 градусів, а якщо вона піднімається вище 39,4 - то це вже причина для занепокоєння.
  4. 4 Визначте, чи відчувається хворобливість і жорсткість в шиї. Це дуже поширений симптом у хворих на менінгіт. Напруга і болісність викликана тиском від запалених мозкових оболонок.Якщо у вас або знайомих болить шия і, схоже, що це не пов'язано з іншими поширеними причинами хворобливості і скутості, наприклад, розтягнення м'язів або травмою від різкого руху голови, то причиною проблеми може бути менінгіт.
    • Якщо з'явився цей симптом, рівно покладіть людини на спину і попросіть його зігнути стегна. Згинання повинно викликати біль в шиї. Це ознака менінгіту.
  5. 5 Утруднення з концентрацією уваги. Оскільки при менінгіті запалюються оболонки мозку, найчастіше у пацієнтів виникають труднощі зі сприйняттям. Нездатність закінчити читання статті, зосередитися на розмові або завершити завдання в поєднанні з сильним головним болем може бути тривожним знаком.
    • Він не може діяти самостійно і може бути в цілому більш сонним і млявим, ніж зазвичай.
    • У рідкісних випадках, у людини може бути стан від ледь збуджується до коматозного.
  6. 6 Зверніть увагу на світлобоязнь. Світлобоязнь проявляється у вигляді сильного болю, викликаної світлом. Біль і чутливість очей у дорослих пов'язані з менінгітом. Якщо ви або ваш знайомий відчуває труднощі при виході на вулицю або, перебуваючи в кімнаті з яскравим освітленням, зверніться до лікаря.
    • Спочатку це може проявлятися у вигляді загальної чутливості очей або страху яскравих вогнів. Зверніть увагу на таку поведінку, якщо також з'являються і інші симптоми.
  7. 7 Зверніть увагу на судоми. Судоми - це некеровані скорочення м'язів, часто довільного характеру, які, як правило, викликають неконтрольоване сечовипускання і загальну дезорієнтацію. Людина, котрий переніс напад, напевно може не розуміти який зараз рік, де він знаходиться, або скільки йому років, відразу після закінчення нападу.
    • Якщо людина страждає на епілепсію або відчував раніше напади, вони не можуть бути симптомом менінгіту.
    • Якщо ви зіткнулися з людиною, у якого епілептичний припадок, телефонуйте 911. Поверніть його на бік і приберіть з цього місця всі предмети, про які він може вдаритися. Більшість нападів припиняється самостійно протягом однієї-двох хвилин.
  8. 8 Зверніть увагу на характерну висип. Певні види менінгіту, наприклад, менінгококовий менінгіт, викликає поява висипу. Висип проявляється у вигляді червонуватих або фіолетових плям, і може бути ознакою зараження крові. Якщо ви помітили висип, ви можете визначити, чи була вона викликана менінгіт, за допомогою тесту зі склянкою:
    • Натисніть стаканом на висип. Використовуйте прозорий стакан, щоб ви бачили через нього шкіру.
    • Якщо шкіра під склянкою НЕ біліє, це вказує, що, можливо, відбулося зараження крові. Негайно вирушайте в лікарню.
    • Не всі типи менінгіту викликають висип. Відсутність висипу можна сприймати як знак того, що у людини немає менінгіту.

Частина 2 з 3: Стежити за ознаками менінгіту у дітей

  1. 1 Будьте в курсі складнощів. Діагностувати менінгіт у дітей, особливо грудних, дуже складно навіть досвідченим педіатрам. Оскільки багато безпечні і не потребують лікування вірусні синдроми з'являються аналогічно з підвищеною температурою і плачем, то може бути складним відрізнити симптоми менінгіту у маленьких дітей і немовлят. Це веде до того, що багато лікарняні інструкції і приватні лікарі практикують дуже високе підозра на менінгіт, особливо у дітей у віці 3 років і молодше, які отримали тільки одну з набору щеплень.
    • При дотриманні вимог вакцинації кількість випадків бактеріального менінгіту знизилося. Випадки вірусного менінгіту все ще зустрічаються, але проявляються в помірній кількості і не потребують лікування, а лише мінімального догляду.
  2. 2 Зверніть увагу на підвищення температури. У грудних дітей, так само як і у дорослих, і у дітей старшого віку, при менінгіті піднімається висока температура. Для цього слід виміряти температуру у малюка.Не важливо, чи є причиною температури менінгіт, при наявності високої температури ви повинні терміново відвезти малюка до лікаря.
  3. 3 Зверніть увагу на постійний плач. Він може бути викликаний багатьма захворюваннями і іншими проблемами, але якщо малюк здається занадто засмученим і не заспокоюється при зміні підгузника, після годування і інших дій, які ви зазвичай вживаєте для його заспокоєння, ви повинні викликати лікаря. У поєднанні з іншими симптомами постійний плач може бути ознакою менінгіту.
    • При менінгіті, як правило, неможливо втішити дитину, що плаче. Зверніть увагу на відмінності в плачі немовляти в нормальному стані.
    • Деякі батьки відзначають, що якщо проблема в менінгіті, то малюки плачуть навіть більше, коли їх беруть на руки.
    • Менінгіт викликає у малюків плач, який відрізняється більш високим тоном.
  4. 4 Зверніть увагу на сонливість і млявість. Якщо зазвичай активна дитина стає млявим, сонним, дратівливим, можливо, у нього менінгіт. Зверніть увагу на помітні зміни в поведінці дитини, що вказують на млявість і нездатність повністю прокинутися.
  5. 5 Зверніть увагу на слабке смоктання під час годування. У малюків з менінгітом знижується здатність смоктальних рухів під час годування. Якщо малюк відчуває проблеми з смоктанням, негайно зверніться до лікаря.
  6. 6 Зверніть увагу на зміни шиї і тіла у малюка. Якщо здається, що малюкові важко рухати головою, а його або її тіло здається незвично напруженим і неподатливим, то це може бути ознакою менінгіту.
    • Дитина також може відчувати біль в районі шиї і спини. Спочатку це може бути просто скутість, але, якщо здається, що дитина відчуває біль при русі, то це може бути набагато серйозніше. Простежте, якщо малюк автоматично піднімає ніжки до грудей при згинанні шиї вперед або з'являється біль, коли ніжки зігнуті.
    • Також малюк не здатний випрямити гомілки, коли стегна розігнуті під кутом 90 градусів. Це найчастіше зустрічається у немовлят при зміні підгузників, і ви не можете витягнути їх ніжки.

Частина 3 з 3: Визначати різні типи

  1. 1 Вивчення вірусних менінгітів. Вірусний менінгіт, як правило, не потребує лікування і проходить сам по собі. Існує кілька специфічних вірусів, наприклад, вірус простого герпесу (ВПГ) і ВІЛ, які вимагають конкретного цілеспрямованого лікування антивірусними препаратами. Вірусний менінгіт передається контактним способом. Група вірусів, звана ентеровірусом, є основним джерелом і з'являється зазвичай від середини літа до ранньої осені.
    • Незважаючи на можливість передаватися від людини до людини, спалахи вірусного менінгіту дуже рідкісні.
  2. 2 Що треба знати про пневмокока. Існує три види бактерій, що викликають бактеріальний менінгіт, які найбільш небезпечні і смертельні. стрептокок пневмонії - найпоширеніша форма в США, що вражає немовлят, маленьких дітей і дорослих. Однак існує щеплення від цієї бактерії, тому вона виліковна. Найбільш часто вона поширюється від інфекції пазухи або вуха і повинна підозрюватимуться, якщо у людини з наявною до цього інфекцією пазух або вуха розвиваються симптоми менінгіту.
    • Певні групи людей входять в підвищену групу ризику, наприклад, ті, у кого видалена селезінка і літні. Вакцинація для таких осіб є обов'язковою.
  3. 3 менінгокок. Ще одна бактерія, яка волає бактеріальний менінгіт - це менінгокок. Це вкрай заразна форма, яка навпаки вражає здорових підлітків і молодих дорослих. Вона передається від людини до людини, і спалахи захворювання зустрічаються в навчальних закладах та гуртожитках. Вона особливо смертельна, і якщо її вчасно не виявити і не почати курс внутрішньовенних антибіотиків, призводить до поліорганної недостатності, пошкодження головного мозку і летального результату.
    • Крім того, вона має особливість і є причиною "петехиальной" висипу, що означає висип у вигляді безлічі дрібних синців, і це важливо помітити.
    • Робити щеплення рекомендується всіх підлітків у віці від 11 до 12 років, і проводити повторну вакцинацію у віці 16 років. Якщо попередня щеплення не було зроблено, а пацієнту вже 16 років, то потрібно тільки одне щеплення.
  4. 4 Що таке гемофільна інфекція (Hib). Третя бактерія, яка викликає бактеріальний менінгіт - це гемофільна інфекція. Вона колись була дуже поширеною причиною бактеріального менінгіту у новонароджених і дітей. Однак з тих пір, як введена обов'язкова схема вакцинації від Hib, кількість випадків захворювання значно знизилося. З потоком іммігрантів з інших країн, які не дотримуються планової вакцинації або навіть батьків, які не вірять в щеплення, не всі захищені від цієї форми інфекції.
    • Коли підозрюється ця або будь-яка інша форма менінгіту, вирішальне значення має отримання інформації про точну історії щеплень, бажано з дійсної медичної карти або жовтої картки щеплень ..
  5. 5 Що треба знати про грибкове менінгіті. Грибковий менінгіт зустрічається рідко і спостерігається майже виключно у хворих на СНІД або у людей з ослабленою імунною системою. Це один з діагнозів, що визначають СНІД, виявляється, коли у людини дуже низький імунітет, він вкрай ослаблений і схильний до ризику будь-яких інфекцій. Типовий збудник - дрожжевідний гриб.
    • Для захисту від цього типу інфекції оптимальної профілактичним заходом для ВІЛ-інфікованого хворого є дотримання антиретровірусної терапії для зниження вірусного навантаження і підвищення Т-лімфоцитів.
  6. 6 При необхідності проведіть вакцинацію від менінгіту. Нижче вказаними групами людей з високим ризиком контакту з хворими на менінгіт рекомендована обов'язкова вакцинація:
    • Всі діти у віці 11-18 років
    • Призовники до лав армії США
    • Всі, у кого пошкоджена або видалена селезінка
    • Першокурсники коледжу, які проживають в гуртожитках
    • Мікробіологи, які працюють в контакті з менингококком
    • Люди з дефіцитом компонента кінцевого комплементу (захворювання імунної системи)
    • Всі, хто вирушає в країни, де зафіксовано спалах менингококка
    • Ті, хто знаходилися в місцевості, де спостерігався спалах менінгіту