Як лікувати епілепсію у кішок

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 14 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как избежать приступа эпилепсии? Ответ эксперта (12.2020)
Відеоролик: Как избежать приступа эпилепсии? Ответ эксперта (12.2020)

Зміст

Епілепсія у кішок - рідкісне явище, проте вона все ж зустрічається. На жаль ліки, які використовуються для лікування епілепсії у собак, токсичні для кішок, так що варіанти лікування у кішок дуже обмежені. Проте, існує ряд ліків і змін у способі життя, які ви можете спробувати для лікування і контролю епілепсії у вашої кішки. Майте на увазі, що тільки ветеринар може діагностувати у тварини епілепсію і призначити препарат для запобігання нападів.

кроки

Метод 1 з 4: Діагностика та призначення лікування

  1. 1 Відвезіть кішку до ветеринара. Необхідно отримати точний діагноз, щоб забезпечити тварині належне лікування. Якщо ветеринар поставить кішці діагноз «епілепсія», він призначить їй препарати для запобігання нападів або зниження їх інтенсивності. Будьте готові відповісти на питання ветеринара і дати йому необхідну інформацію про напади у кішки, в тому числі:
    • як кішка виглядає під час нападу;
    • як довго тривають напади і як часто вони відбуваються;
    • чи була у кішки останнім часом підвищена температура;
    • чи не було у кішки отруєння;
    • чи не було у кішки травм;
    • всі щеплення їй зроблені своєчасно;
    • чи мала вона справу з іншими кішками;
    • помітили ви зміни поведінки або апетиту;
    • чи помітили ви, що повторюються закономірності в її нападах;
    • за якими ознаками ви помічаєте, що наближається напад.
  2. 2 Погодьтеся на обстеження, які ветеринар вважає потрібними. Ветеринар зробить фізичний огляд кішки, візьме кров на аналіз і зробить рентген. Так він зможе виключити інші потенційні причини судомних нападів, такі як травми.
  3. 3 Давайте кішці ліки на постійній основі. Якщо ветеринар діагностує у кішки епілепсію і скаже, що їй необхідний лікарський препарат, вам доведеться давати цей препарат кішці всю її життя. Не забувайте давати кішці ліки і не скасовувати його, інакше це може обернутися тяжкими нападами.

Метод 2 з 4: Використання фенобарбіталу

  1. 1 Зрозумійте, як діє фенобарбітал. Фенобарбітал є одним з найбільш часто призначуваних препаратів від судом у кішок. Якщо він призначений вашій кішці, вам слід знати кілька важливих фактів.
    • Судомні напади виникають через аномальні імпульсів в корі головного мозку.Фенобарбітал - це протисудомний препарат, який підвищує поріг чутливості кори головного мозку до стимуляції і одночасно знижує нервову збудливість.
    • Це означає, що нерви у кішки стають менш чутливими, в той час як її мозку потрібно сильніший імпульс, щоб трапився напад.
  2. 2 Дотримуйтесь приписами ветеринара з приводу того, як давати фенобарбітал. Ветеринар пропише кішці певну дозу і дасть вам інструкції, як правильно давати препарат. Обов'язково дотримуйтеся їх в точності.
    • Якщо доза виявиться неефективною, зателефонуйте ветеринара.
    • Потрапивши в організм, фенобарбітал всмоктується в слизову оболонку шлунка і швидко надходить у кров.
  3. 3 Використовуйте фенобарбітал в рідкій формі для кішки, яка відмовляється ковтати таблетки. Дане ліки є як в пігулки, так і в рідкій формі.
    • Той, хто вже намагався давати кішки таблетки, знає, як це важко. Спроби давати таблетки протягом тривало періоду, та ще й 3 рази в день, можуть стати важким тягарем і можуть зіпсувати ваші стосунки з домашнім вихованцем.
    • Рідкий фенобарбітал також краще, якщо необхідно використовувати його в малих дозах, так як таблетки досить важко розрізати.
  4. 4 Зверніть увагу, що фенобарбітал може привести до сонного стану. У перші 4-5 днів він буде діяти як заспокійливе. Однак ваша кішка стане більш активною, як тільки її тіло пристосується до нового для неї препарату.
  5. 5 Даний препарат може привести до повноти. Як і у собак, фенобарбітал стимулює спрагу і апетит, що призведе до набору ваги. Це неминуче, але ви повинні зробити все можливе, щоб зберегти здоров'я вашої кішки шляхом переходу на здорове харчування.
  6. 6 Фенобарбітал має побічні ефекти. Він метаболізується в печінці, тому якщо функція печінки буде погіршена, то фенобарбітал не зможе розсмоктатися, що призведе до інтоксикації.
    • У рідкісних випадках фенобарбітал викликає імунно-опосередкований руйнування клітин крові і деактивацію кісткового мозку, що зупиняє виробництво нових клітин.
    • Ви повинні постійно займатися моніторингом здоров'я кішки і регулярно перевіряти її у ветеринара, щоб уникнути цього.

Метод 3 з 4: Використання діазепаму, для того, щоб запобігти серійні судомні напади

  1. 1 Діазепам запобігає серійні судомні напади. Якщо лікування фенобарбіталом не дало результатів (або в даний момент його приймати недоцільно), то дайте вашої улюблениці діазепам. Однак, замість того, щоб використовувати діазепам системно, його приймають безпосередньо після нападу, щоб зменшити ймовірність серійних судомних нападів.
    • Серійні судомні напади являють собою групу нападів, які відбуваються швидко, один за іншим. Деякі кішки до них більш схильні, ніж інші.
    • Діазепам послаблює діяльність центральної нервової системи, послаблює мозкові хвилі і вони менше реагують на подразники. Це допомагає зменшити ймовірність подальших нападів.
  2. 2 Діазепам приймається перорально. Вірна дозування буде залежати від вашої кішки і від того, як вона реагує на ліки. Ветеринар зазвичай призначає від 1 до 5 мг в день.
  3. 3 Під час нападу необхідно давати ліки ректально. Якщо кішку вже розбила судома, то діазепам у вигляді ректальних свічок буде більш ефективний. До того ж він швидко всмоктується через слизову оболонку прямої кишки.
    • Дозування ректальних свічок - 5 мг, що є звичайною дозою для середньої кішки. 1 свічка заспокоїть кішку на 6-8 годин і зменшить ймовірність повторних судом.
    • Вводити свічки не складно - точно така ж техніка, як при вимірюванні температури.
  4. 4 Знайте, що в окремих випадках діазепам може привести до некрозу печінки. Використання діазепаму для кішок кілька спірно, тому що це може привести до смертельного некрозу печінки.
    • Це означає, що в печінці відбувається ідіосінкразіческая реакція, яка призводить до відмови печінки.Точна причина такої реакції досі не виявлено.
    • Однак таке відбувається вкрай рідко і коштує задумати про можливий ризик проти страждань вашої кішки (і ваших теж).

Метод 4 з 4: Підтримка безпечного і здорового способу життя

  1. 1 Намагайтеся не доторкатися до кішці під час нападу. Не торкайтеся будь-яку ціну. Будь-яка стимуляція (дотик, звук, запах і т.д.) мозку може продовжити напад.
    • Закрийте штори, вимкніть світло і телевізор, попросіть всіх піти з кімнати.
    • Ніколи не кладіть руку поруч або в рот вашої кішки під час нападу. Вона може прикусити вам руку і бути не в змозі розтиснути щелепи.
  2. 2 Додайте подушки навколо вихованця, щоб захистити її під час нападу. Під час судом вона може покалічитися, а подушки допоможуть запобігти цьому. Якщо ви бачите, що кішка може впасти і завдати собі біль, розстеліть ковдру, щоб запобігти болюче падіння.
  3. 3 Розглянемо різні ситуації при нападах. Кішки є незалежними істотами, які люблять бродити і досліджувати свою територію, проте напади непередбачувані і можуть відбутися в будь-який час і в будь-якому місці.
    • Якщо у кішки почався припадок в той момент, коли вона лазила по деревах. То вона може впасти і покалічитися. А вже якщо неподалік є сусідська собака, то це може закінчитися вельми плачевно для вашого улюбленця.
    • Майте на увазі, що краще за все, щоб кішка, в такому випадки, жила вдома. Це не гарантує її безпеку, проте у вас буде більше шансів знайти її, якщо вона впала або поранилася під час нападу.
  4. 4 Подумайте про перехід на безглютенової дієту. Однак немає ніяких наукових доказів того, що харчування впливає на виникнення припадків. Проте є зафіксовані випадки, коли у кішок, які сиділи на безглютенової дієті, припинялися напади.
    • Так як кішки - м'ясоїдні істоти, їх шлунок не оснащений необхідними пристроями для перетравлення пшениці і глютенова антитіл, які є токсичні для мозку.
    • Так що якщо ваша кішка не має інших захворювань, то збалансована безглютеновая дієта з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом белов їй точно не зашкодить.

попередження

  • Якщо напади відбуваються нечасто (наприклад, раз в три місяці) і тривають всього кілька секунд ветеринар може відмовитися від лікарської терапії. Це відбувається з двох причин: по-перше, кішки дуже чутливі побічних дій препаратів і іноді ліки можуть принести більше шкоди, ніж користі. По-друге, якщо напади відбуваються рідко буде важко оцінити ефективність лікування.