Як лікувати келоїд

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 22 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как избавиться от шрамов? Келоидный рубец. Обзор методов от врача косметолога
Відеоролик: Как избавиться от шрамов? Келоидный рубец. Обзор методов от врача косметолога

Зміст

Келоїдні рубці - це розростання сполучної тканини, що утворюється на місці пошкодження шкірних покривів. Келоїдні рубці не є небезпечними для здоров'я, проте більшість людей прагнуть позбутися від цього косметичного дефекту. Келоїдні рубці лікувати дуже складно, тому постарайтеся зробити все можливе, щоб попередити їх утворення. Однак якщо вже келоїдних рубець з'явився, існує ряд медичних процедур, спрямованих на зменшення або видалення келоїдних рубців.

кроки

Частина 1 з 4: Звернення за медичною допомогою

  1. 1 Поговоріть з лікарем про використання стероїдів або ін'єкціях кортизону. Ці ін'єкції вводяться безпосередньо в келоїд кожні чотири-вісім тижнів. Як правило, потрібно кілька процедур. В результаті лікування рубець стає більш гладким і плоским. Проте, іноді ця процедура призводить до потемніння рубця.
    • Ін'єкції інтерферону також ефективні при лікуванні келоїдних рубців. Дізнайтеся більше про цей метод лікування у лікаря.
  2. 2 Дізнайтеся у лікаря про кріотерапії. Цей метод давно і досить успішно застосовується для лікування келоїдних рубців. При кріотерапії відбувається заморожування ураженої ділянки рідким азотом. Ця процедура займає всього кілька хвилин і може бути виконана в кабінеті лікаря. Може знадобитися кілька етапів кріотерапії.
  3. 3 Дізнайтеся у лікаря про лазерної терапії. Цей метод почав застосовуватися не так давно і ще не до кінця вивчена його ефективність. Однак багато позитивні приклади свідчать про ефективність даного методу. В даний час різні види лазерного впливу широко використовуються для лікування всіх видів келоїдних рубців. Дізнайтеся у свого дерматолога про цей метод лікування.
  4. 4 Розгляньте варіант видалення келоїдних рубців хірургічним шляхом. Хірургічне висічення келоїдних рубців саме по собі неефективно, тому що швидко призводить до рецидиву. Проте, в деяких випадках цей метод може дати позитивні результати.
    • Якщо вам видалили келоїдних рубець хірургічним методом, обов'язково дотримуйтесь рекомендацій лікаря по догляду, щоб запобігти утворенню нових рубців.
  5. 5 Поговоріть з лікарем про променевої терапії. Звичайно, вдаватися до цього методу слід тільки в крайніх випадках, оскільки цей метод має багато протипоказань. Однак променева терапія ефективно використовується протягом довгого часу для лікування келоїдних рубців, часто в поєднанні з хірургічним втручанням або іншими методами лікування. Незважаючи на безпідставні твердження, що променева терапія сприяє агресивного росту пухлини, недавні дослідження показали, що цей метод є досить безпечним, якщо вжити відповідних заходів обережності.
    • Процедури променевої терапії, як правило, проводяться амбулаторно, в місцевій лікарні під контролем кваліфікованого рентгенолога.

Частина 2 з 4: Лікування келоїдних рубців в домашніх умовах

  1. 1 Будьте обережні, застосовуючи домашні засоби для лікування келоїдних рубців. До безпечних методів відносять силіконові накладки і ранозагоювальні засоби. Ніколи не намагайтеся видалити келоїдних рубець в домашніх умовах, використовуючи методи, які будуть травмувати шкіру. Це може не тільки погіршити стан келоїдних рубців, а й збільшити ризик занесення інфекції.
  2. 2 Використовуйте вітамін Е. Вітамін Е загоює рани, запобігає утворенню келоїдних рубців і зменшує їх розмір в разі появи. Використовуйте масло або крем з вітаміном Е. Нанесіть обраний засіб на шрам два рази в день, вранці і ввечері протягом 2-3 місяців.
    • Засіб з вітаміном Е ви можете придбати в магазинах здорового харчування або в аптеці.
    • Ви також можете придбати вітамін Е в капсулах, і використовувати їх вміст для лікування шрамів. Кожна капсулу ви можете використовувати кілька разів.
  3. 3 Використовуйте силіконові пластини для лікування келоїдних рубців. М'які пластини з ущільненого силіконового гелю, які кріпляться на рубці, значно покращують їх зовнішній вигляд і сприяють розгладженню. Силіконові пластини приклеюються до ушкодженого місця або на вже існуючий келоїдних рубець на 10 годину в день протягом декількох місяців.
    • Силіконові пластини "ScarAway" ви можете придбати в більшості аптек або в Інтернет-магазині.
  4. 4 Використовуйте безпечну ефективну мазь, яку продають без рецепта, для загоєння келоїдних рубців. Існує велика кількість мазей для лікування келоїдних рубців. Кращий спосіб лікування рубців - це препарати, в яких використовується силікон в якості основного активного компонента. Придбайте мазь для лікування шрамів і келоїдних рубців і використовуйте її, дотримуючись інструкції.

Частина 3 з 4: Профілактика келоїдних рубців

  1. 1 Зверніть увагу на необхідність профілактичних заходів. Кращий спосіб справитися з келоїдних рубцями - це зробити все можливе, щоб попередити їх появу. Люди, у яких вже є келоїдні рубці або які схильні до їх утворення, повинні вживати заходів обережності при травмах шкіри, щоб запобігти формуванню келоїдних рубців.
  2. 2 Правильно доглядайте за шкірою, щоб запобігти розвитку інфекції і формування рубців. Звертайте увагу навіть на незначні травми і приймайте відповідні заходи для загоєння рани. Використовуйте мазь з антибіотиком, якщо у вас відкрита рана. Регулярно міняйте пов'язку.
    • Носіть вільний одяг, щоб уникнути роздратування або тертя одягу об рану.
    • Силіконові пластини, про які згадувалося вище, досить ефективний засіб, який може стати відмінним профілактичним кроком появи келоїдних рубців.
  3. 3 Захистіть себе від травм, якщо ви схильні до формування келоїдних рубців. Пірсинг і татуювання може стати причиною появи келоїдних рубців в деяких випадках. Якщо у вас вже були раніше келоїдні рубці або хтось із ваших родичів мав розростання сполучної тканини, що утворюється на місці пошкодження шкірних покривів, то відмовтеся від пірсингу і татуювань. Проконсультуйтеся з лікарем при необхідності.

Частина 4 з 4: Інформація про келоїдних рубцях

  1. 1 Дізнайтеся про формування келоїдних рубців. Розростання сполучної тканини, що утворюється на місці пошкодження шкірних покривів, може з'явитися в будь-якій частині тіла. Надлишок вироблення колагену призводить до надмірної кількості рубцевої тканини. Утворитися келоїдних рубець може на місці будь-який, навіть незначної травми. Це може бути звичайний прищ або укус комахи. Найчастіше келоїдних рубець стає наслідком операції.
    • Зростання келоїдних рубців зазвичай починається через 13 місяців після загоєння рани, і може тривати протягом багатьох тижнів або навіть місяців.
    • Пірсинг вух і татуювання можуть привести до утворення келоїдних рубців в деяких випадках.
  2. 2 Дізнайтеся, як виглядають келоїдні рубці. Зовні келоїди представляють собою щільні пухлиноподібні освіти з гладкою блискучою поверхнею. Обрис келоїдних рубців зазвичай повторює форму ушкодження шкіри, однак згодом може статися розростання сполучної тканини за межі початкового місця пошкодження. Колір келоїдних рубців може варіюватися від сріблястого до червоного або темно-коричневого кольору.
    • Келоїдні рубці, як правило, не викликають больових відчуттів, але можуть бути причиною сверблячки або печіння.
    • Хоча келоїдні рубці не становлять небезпеки для життя і здоров'я, дуже важливо проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вони не є більш серйозним стан шкіри, яке вимагає додаткового лікування.
  3. 3 Дізнайтеся, чи перебуваєте ви в групі ризику формування келоїдних рубців. Деякі люди більш схильні до утворення келоїдних рубців, ніж інші. Якщо у вас вже є келоїдних рубець, то ймовірність того, що з'явиться ще один, в разі пошкодження шкіри, дуже велика. Якщо ви перебуваєте в групі ризику, звертайте особливу увагу на пошкодження шкіри, щоб запобігти утворенню келоїдних рубців.
    • Люди з темною шкірою більш схильні до формування келоїдних рубців.
    • Основна вікова категорія, які страждають келоїдних рубцями - люди до 30 років. Дуже часто рубці формуються в підлітковому віці.
    • Вагітні жінки більш схильні до утворення келоїдних рубців.
    • Деякі люди мають генетичну схильність до виникнення келоїдних рубців.
  4. 4 Якщо вам здається, що на місці шраму формується келоїдних рубець, проконсультуйтеся з лікарем. Обов'язково зробіть це, щоб виключити інші можливі захворювання шкіри. У деяких випадках лікар візуально діагностує келоїдних рубець. В інших випадках може знадобитися більш детальне обстеження, наприклад, проведення біопсії, для того, щоб виключити рак шкіри.
    • Не займайтеся самолікуванням. Ви зможете домогтися позитивного результату, якщо будете дотримуватися рекомендацій лікаря. Крім того, чим раніше ви почнете лікування, тим сприятливіші прогноз.
    • Біопсія шкіри - це процедура, при якій береться зразок тканини шкіри і вивчається під мікроскопом. Це амбулаторна процедура, яка проводиться в кабінеті лікаря.

попередження

  • Зверніться до лікаря, якщо ви помітили розростання сполучної тканини або якщо на місці шраму з'явилися будь-які зміни. Краще попередити, ніж лікувати!