Як знайти ківш сузір'я Великої Ведмедиці

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 19 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як знайти ківш сузір'я Великої Ведмедиці - Суспільство
Як знайти ківш сузір'я Великої Ведмедиці - Суспільство

Зміст

Великий ківш, ймовірно, є найвідомішою групою зірок на небосхилі. Він є частиною великого сузір'я Великої Ведмедиці, про який багато народів склали чимало легенд. Знання положення великого ковша допоможе вам орієнтуватися на місцевості і визначати час доби. Знайти необхідні зірки не так важко, якщо знати, на що дивитися.

кроки

Частина 1 з 4: Як вибрати відповідне місце для огляду небозводу

  1. 1 Виберіть відповідне місце для спостережень. Вам необхідно знайти таке місце, де немає яскравих джерел штучного освітлення. Виявити на небі великий ківш буде простіше там, де відсутня світлове забруднення.
    • Вам необхідно розташуватися так, щоб вам було чітко видно північний горизонт.
    • Дочекайтеся настання темряви. У денний час Велика Ведмедиця, хоч я знаю. Найкраще спостерігати за даними сузір'ям в період з березня по червень в районі 22-ї години вечора.
  2. 2 Подивіться на небо в північному напрямку. Щоб знайти великий ківш, необхідно оглянути північну ділянку небосхилу. Визначте розташування півночі по компасу або карті. Підніміть голову, щоб дивитися вгору під кутом близько 60 градусів.
    • В середині літа і восени великий ківш буде розташовуватися ближче до горизонту, тому не шукайте його занадто високо.
    • На території Росії сузір'я Великої ведмедиці видно круглий рік, за винятком осінніх місяців в самих південних регіонах.
    • Якщо ви не живете на самому півдні, то сузір'я буде постійно присутня на небосхилі, не опускаючись за горизонт. У південних же регіонах спостерігати ківш Великої ведмедиці восени досить важко, так як деякі зірки ховаються за горизонтом.
  3. 3 Вивчіть відмінності форми великого ковша в різні пори року. Пора року грає тут чимале значення. Навесні і влітку Велика Ведмедиця розташовується вище над горизонтом, тоді як восени і взимку, вона опускається ближче до горизонту.
    • Вислів «навесні настає схід, а восени візит» допоможе вам запам'ятати сезонне положення великого ковша.
    • Осінніми вечорами ківш Великої Ведмедиці практично паралельний лінії горизонту. Взимку його рукоятка звернена вниз. Навесні ківш перевертається догори дном, а влітку його рукоятка дивиться вгору.

Частина 2 з 4: Як виявити ківш сузір'я Великої Ведмедиці на небосхилі

  1. 1 Спробуйте відразу помітити на небі великий ківш. Сузір'я великий ведмедиці дійсно схоже на ківш з рукояткою. Три зірки формують лінію рукоятки, а ще чотири - саму чашу ковша (у вигляді деформованого квадрата). Іноді форму Великої ведмедиці можна порівняти з формою повітряного змія. В такому випадку рукоятка ковша здається ниткою, а чаша - вітрилом змія.
    • Дві крайні зірки чаші великого ковша (на стінці без ручки) є указ (допомагають визначити місце розташування Полярної зірки). Вони називаються Дубге і Мерак. Найяскравіша зірка Великої Ведмедиці - Алиот (вона третя від кінця рукоятки ковша і розташована найближче до чаші).
    • У крайньому разі зірка в рукоятці великого ковша - Бенетнаш (Алькаїди). Це одна із зірок головної послідовності сузір'я Великої ведмедиці. Вона третя за яскравістю в сузір'ї, а її розміри в шість разів перевищують наше Сонце. Наступна за нею зірка - Міцар. Насправді іноді можна помітити, що тут розташовані відразу дві зірки подвійної системи Міцар і Алькор.
    • Зірка Мегрец є точкою приєднання рукоятки ковша до його чаші. Це сама тьмяна з семи зірок великого ковша. Трохи південніше розташована зірка Фекда ( «стегно» Великої Ведмедиці). Вона входить в донну частину чаші великого ковша.
  2. 2 Знайдіть полярну зірку. Якщо ви в змозі знайти на небі Полярну зірку, то по ній можна знайти ківш Великої Ведмедиці (і навпаки). Полярна зірка зазвичай дуже яскрава. Щоб її виявити, подивіться в північному напрямку, піднявши погляд приблизно на одну третину відстані від горизонту до точки зеніту. Пам'ятайте, що Полярну зірку слід шукати в північному напрямку.
    • Ківш Великої Ведмедиці обертається навколо Полярної зірки зі зміною пори року і доби. Зірки ковша Великої Ведмедиці зазвичай такі ж яскраві, як і Полярна зірка. Сама Полярна зірка нерідко використовується для навігації, так як точно вказує напрямок «географічного півночі».
    • Полярна зірка є найяскравішою зіркою сузір'я Малої Ведмедиці і розташовується на самому кінці рукоятки, утвореного цим сузір'ям малого ковша. Проведіть уявну лінію від полярної зірки до найближчих двох порівнянних з нею по яскравості зірок, що лежать з нею на одній лінії, і ви знайдете зовнішню стінку чаші ковша Великої ведмедиці, представлену двома її указом зірками. Полярна зірка буде віддалена від великого ковша на відстань приблизно в п'ять разів більше, ніж відстань між двома указами зірками Великої Ведмедиці.
  3. 3 Використовуйте ківш Великої ведмедиці для визначення часу доби. Велика Ведмедиця є приполярних сузір'я. Воно не сходить і не заходить, на відміну від Сонця. Ківш Великої Ведмедиці обертається навколо Північного полюса світу.
    • Протягом ночі Велика Ведмедиця обертається навколо Полярної зірки проти годинникової стрілки верхнім краєм ковша вперед. Повний оберт вона робить за один зоряний день, який на 4 хвилини коротше звичайних 24-годинних діб.
    • Через близького відповідності звичайних і зоряної доби конкретне положення великого ковша на вечірньому небі можна використовувати для визначення фактичного часу.

Частина 3 з 4: Додаткова інформація про ковші Великої Ведмедиці

  1. 1 Вивчіть легенди про сузір'я Великої Ведмедиці. Наприклад, згідно з однією з грецьких легенд сузір'я пов'язано з любовною історією німфи Каллісто, яка закохалася в Зевса і подарувала йому сина Аркада. Дізнавшись про зраду чоловіка Гера перетворила Каллісто в жахливу ведмедицю, а не довідався власну матір син спробував застрелити її, але Зевс врятував кохану, піднісши її на небо.
    • Відповідно до іншої грецької легендою, Зевс відправив Каллісто з Аркадієм на небо (створивши Велику і Малу Ведмедиці), щоб приховати свої любовні пригоди від Гери.
    • У різних культурах зірки Великої ведмедиці символізують різні речі. Наприклад, в Китаї, Японії і Кореї, це просто ківш. Для жителів півночі Англії це сокира-дровокол, в Німеччині та Угорщині це візок, а в Нідерландах - каструля. У Фінляндії це невід для лову лосося, а в Саудівській Аравії - труну.
    • Окрім наявності сильних протиріч в історії легендарного походження Великої Ведмедиці, багатьом не дає спокою невідповідність способу реальних ведмедів контурах сузір'я, яке володіє довгим хвостом.Проте в Північній Дакоті палеонтологами був виявлений скелет тітаноідеса (схожого на ведмедя істоти, що жив 60 мільйонів років тому), характерною рисою якого було якраз наявність довгого вигнутого хвоста. Можливо саме це істота є прообразом Великої Ведмедиці.
  2. 2 Вивчіть інформацію про віддаленість зірок великого ковша від Землі. Зірки великого ковша є складовою частиною сузір'я Великої Ведмедиці. Найвіддаленіша зірка, Бенетнаш (Алькаїди), знаходиться на кінці рукоятки ковша і розташована на відстані 210 світлових років від планети Земля.
    • Відстань до інших зірок великого ковша наступне: до Дубге 105 світлових років від Землі, до Фекда - 90 світлових років, до Мицара - 88 світлових років, до Мерак - 78 світлових років, до Алиота - 68 світлових років, а до Мегрец - 63 світлових року.
    • Всі ці зірки не стоять на своєму місці, тому вже через 50 тисяч років характерну для сузір'я Великої Ведмедиці форму ковша з ручкою буде вже не впізнати.

Частина 4 з 4: Як визначити положення ковша Малої Ведмедиці і самого сузір'я Великої Ведмедиці

  1. 1 Використовуйте Полярну зірку для того, щоб знайти ківш Малої Ведмедиці. Навчившись знаходити на небосхилі ківш Великої Ведмедиці, ви без праці навчитеся виявляти і малий ківш.
    • Просто запам'ятайте, що дві зірки зовнішньої стінки чаші великого ковша вказують на Полярну зірку. А Полярна зірка - це крайня зірка в ручці ковша Малої Ведмедиці.
    • Малий ківш не так яскравий, як великий ківш. Проте виглядають вони схоже. У рукоятці малого ковша теж присутній три зірки, а чаша утворена чотирма зірками. Виявити на небі ківш Малої Ведмедиці зазвичай важче (особливо в місті), так як вхідні в нього зірки не дуже яскраві.
  2. 2 Використовуйте великий ківш для того, щоб виявити на небосхилі сузір'я Великої Ведмедиці. Великий ківш сам по собі відноситься до астеризм. Тобто сам він не є сузір'ям. Це лише частина зірок сузір'я Великої Ведмедиці.
    • Сам по собі великий ківш - це тільки частина обрисів сузір'я Великої Ведмедиці (хвіст і задня половина тіла звіра). Найкраще саме сузір'я Великої Ведмедиці спостерігати в квітні після 9 години вечора. За допомогою графічного зображення даного скупчення зірок (таких зображень дуже багато в мережі) ви зможете знайти і інші зірки Великої Ведмедиці, а не тільки ті, які утворюють великий ківш.
    • Велика Ведмедиця - це третє за величиною найбільше сузір'я і одне з 88 офіційно зареєстрованих сузір'їв.

Поради

  • При пошуку сузір'я Великої Ведмедиці на небосхилі пам'ятайте про те, що ручка, утвореного їм ковша є хвостом Великої Ведмедиці.