Як полегшити симптоми бульбашкового дерматиту

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 28 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Особливості синдрому астми та алергічного риніту (Єрьоменко Г.В.)
Відеоролик: Особливості синдрому астми та алергічного риніту (Єрьоменко Г.В.)

Зміст

Бульбашковий дерматит є шкірне захворювання, яке вважають різновидом гострої екземи. Хоча ця форма дерматиту часто буває досить болючою, її відносно легко запобігти і вилікувати. Якщо у вас діагностували бульбашковий дерматит, його можна вилікувати за допомогою домашніх засобів і лікарських препаратів.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Виявлення симптомів і постановка діагнозу

  1. 1 Зверніться до лікаря, щоб він поставив діагноз. Якщо ви відчуваєте які-небудь симптоми бульбашкового дерматиту, слід відвідати лікаря. Лікар поставить точний діагноз і порекомендує профілактичні заходи, домашні засоби або лікарські препарати.
  2. 2 Виявити симптоми бульбашкового дерматиту. Хоча ці симптоми можуть варіюватися в широких межах у різних людей, є певні загальні ознаки, які дозволяють розпізнати дане захворювання. Знання цих ознак допоможе вам самостійно визначити симптоми. Як правило, бульбашковий дерматит супроводжується наступними симптомами:
    • сильне свербіння, особливо по ночах;
    • червоні або коричнево-сірі плями на шкірі;
    • невеликі горбки, які нерідко містять рідину і покриті кіркою;
    • щільна, потріскана, суха і вкрита кіркою шкіра;
    • роздратована, чутлива і набрякла шкіра через розчісування.
    • Найчастіше бульбашковий дерматит проявляється на грудях, животі та сідницях. Він може поширитися з цих ділянок і на інші області тіла.
  3. 3 Пам'ятайте про можливі подразники і факторах ризику. Існують певні подразники і фактори ризику, які підвищують вірогідність загострення бульбашкового дерматиту. Їх знання допоможе вам успішно запобігти загостренню.
    • Робота з металевими предметами (наприклад, з нікелю), розчинниками і миючими засобами підвищує ризик бульбашкового дерматиту.
    • Імовірність бульбашкового дерматиту підвищується при деяких захворюваннях, таких як серцева недостатність, хвороба Паркінсона і синдром набутого імунного дефіциту (СНІД).
    • До загострення бульбашкового дерматиту може привести підвищена чутливість шкіри і / або використання занадто жорстких миючих засобів, які здатні викликати алергічну реакцію.

Метод 2 з 3: Використання домашніх засобів

  1. 1 З'ясуйте, що провокує бульбашковий дерматит. Це шкірне захворювання часто загострюється через вплив певних подразників. Визначте, що призводить до загострення бульбашкового дерматиту, щоб успішно запобігати і лікувати його.
    • Провокуючим фактором (тригером) може бути конкретний алерген, харчова алергія, косметика, фактори навколишнього середовища, укуси комах, жорстке мило або миючий засіб.
    • Якщо ви підозрюєте, що захворювання загострюється в результаті дії певних факторів, постарайтеся уникати їх і перевірте, зменшаться чи після цього симптоми.
    • Бульбашковий дерматит можуть загострювати деякі зовнішні фактори, такі як сухість шкіри після прийому надто гарячої ванни або душу, стрес, інтенсивне потовиділення, вовняний одяг, вплив тютюнового диму і забрудненого повітря.
    • Бульбашковий дерматит може загостритися також в результаті вживання деяких продуктів, таких як яйця, молоко, арахіс, соєві боби, риба, пшениця.
    • Користуйтеся м'якими або "гіпоалергенними" сортами мила і миючих засобів. У них міститься менше шкідливих хімічних речовин, які подразнюють шкіру. Після прання двічі прополіскуйте одяг, щоб змити всі залишки миючих засобів.
    • Всі кошти з позначкою "гіпоалергенний" перевірялися на чутливій шкірі, і вони, швидше за все, не будуть дратувати вашу шкіру.
  2. 2 Не розчісуйте шкіру. Незалежно від того яким чином ви лікуєте бульбашковий дерматит, не слід розчісувати плями на шкірі, так як це може призвести до розкриття висипу і утворення виразок, що загрожує подальшими проблемами, в тому числі шкірної інфекцією.
    • Якщо ви не можете втриматися від того, щоб не чесати роздратовані ділянки шкіри, накладайте на серйозно уражені місця пов'язку. Це допоможе вберегти шкіру від подразників і утриматися від її розчісування. Однак не накладайте пов'язку надто часто, так як це може викликати додаткове роздратування.
  3. 3 Як випливає зволожуйте шкіру, щоб зменшити роздратування. Тим самим ви уникнете сухість шкіри і її подальше роздратування. Це можна робити різними методами: використовуйте зволожуючі засоби для шкіри і зволожувач повітря, а також, наприклад під впливом екстремальних температур.
    • Використовуйте м'який миючий засіб, коли приймаєте ванну або душ. Підійдуть такі сорти мила, як Dove або Aveeno, а також дитяче мило, призначене для немовлят. Чи не мийтеся в дуже гарячій воді, так як вона висушує і дратує шкіру.
    • Щонайменше двічі на день наносите на шкіру зволожуючий засіб. Найкраще робити це після прийому душу або ванни, поки шкіра ще волога. Пізніше днем ​​для додаткового зволоження можна нанести на шкіру рослинне масло.
    • Користуйтеся неароматизованим і незабарвленими зволожуючими засобами, які не будуть дратувати вашу шкіру. Якщо ви сумніваєтеся, чи підходить той чи інший засіб для вашої шкіри, порадьтеся з лікарем або фармацевтом. Використовуйте креми та мазі, так як вони зазвичай гущі і ефективніше лосьйонів і менше дратують шкіру.
    • Приймайте теплу ванну протягом 10-15 хвилин і додавайте при цьому в воду щіпку харчової соди, трохи сирих вівсяних пластівців або колоїдного вівса, щоб шкіра залишалася вологою. Після ванни не забувайте наносити на шкіру зволожуючий крем або масло для тіла.
    • Поставте будинку зволожувач повітря - це дозволить підтримувати нормальну вологість і запобігти сухість шкіри.
    • Щоб шкіра не висихала, бережіть її від занадто високих або низьких температур.
  4. 4 Підтримуйте водний баланс організму і пийте достатньо води. Це допоможе запобігти сухість шкіри. Випивайте щонайменше 8 склянок (2 літри) води в день, щоб уникнути зневоднення і зберегти шкіру вологою.
  5. 5 Прикладайте холодні компреси, щоб зняти свербіж і запалення. Сверблячка і запалення при бульбашкової дерматиті викликані гістаміном, що містяться в крові. Прикладайте холодні пакети або компреси - тим самим ви остудіть шкіру і обмежите приплив крові, що допоможе полегшити свербіж і запалення.
    • Гістамін виробляється в тому випадку, коли в організм потрапляє алерген. Це призводить до симптомів, які спостерігаються при алергічної реакції, в тому числі до свербіння і запалення.
    • Можна час від часу (кожні дві години або в міру необхідності) прикладати холодний компрес до ураженої висипом ділянки шкіри на 10-15 хвилин за раз.
  6. 6 Захищайте свою шкіру. Щоб запобігти і полегшити напади бульбашкового дерматиту, захищайте шкіру. Використовуйте для цього відповідний одяг, пов'язки і навіть спрей від комах.
    • Носіть вільний і зручний одяг з гладких тканин, таких як бавовна і шовк, які не дряпають шкіру і добре пропускають повітря. Не носіть вовняний одяг, так як вона може дратувати шкіру.
    • Носіть одяг з довгими рукавами і штанинами, щоб не дряпати шкіру і захистити її від впливу зовнішніх подразників.
    • Можна також наносити репелент на ті ділянки шкіри, які вільні від висипу, - це допоможе вам захиститися від укусів комах, коли ви виходите на вулицю. Репелент відлякає комах, укуси яких можуть загострити алергічну реакцію.
  7. 7 Наносите на шкіру рідина від сонячних опіків або крем від сверблячки. Відпускаються без рецепта рідина від сонячних опіків ( "каламін-лосьйон") і крем від сверблячки допомагають полегшити симптоми бульбашкового дерматиту. Ці кошти можна придбати в найближчій аптеці або замовити через інтернет.
    • Відпускаються без рецепта креми від сверблячки з гідрокортизоном допомагають полегшити свербіж. Слідкуйте, щоб в кремі містилося не менше 1% гідрокортизону.
    • Наносите ці кошти на уражені дерматитом ділянки перед тим, як використовувати зволожуючий засіб для шкіри.
    • Дотримуйтесь інструкцій із застосування та наносите кошти не частіше, ніж рекомендовано.
  8. 8 Приймайте антигістамінні засоби, щоб зменшити запалення і свербіж. Ці кошти блокують гістамін, який викликає алергічну реакцію, і тим самим допомагають полегшити свербіж і запалення шкіри. У продажу є безліч як безрецептурних, так і відпускаються за рецептом антигістамінних препаратів, їх можна придбати в аптеці або замовити через інтернет. Перш ніж приймати будь-якої новий препарат, проконсультуйтеся з лікарем, так як він може дати небажані побічні ефекти або взаємодіяти з іншими ліками.
    • Хлорпірамін ( "Супрастин") випускається у вигляді таблеток з дозуванням по 25 міліграмів. Дорослим можна приймати по 1 таблетці 3-4 рази на день. Добова доза не повинна перевищувати 100 міліграмів.
    • Дифенгидрамин ( "Димедрол") відпускається за рецептом у вигляді таблеток по 25 і 50 міліграмів. Дорослим можна приймати по 25 міліграмів кожні 6 годин. Добова доза не повинна перевищувати 300 міліграмів.
    • Цетиризин ( "Зіртек") продається в формі таблеток по 5 і 10 міліграмів. Дорослим можна приймати до 10 міліграмів раз на добу.
    • Ці препарати, особливо "Супрастин" і "Димедрол", часто викликають седативний ефект, тому при їх прийомі не вживайте алкоголь, не сідайте за автомобіль і не керуйте іншими машинами та механізмами. Цетиризин володіє меншим седативну дію, однак його слід прийняти кілька разів, щоб переконатися, що він не викликає сонливість, перш ніж керувати автомобілем або іншими машинами та механізмами.
    • Якщо ви дбаєте про хвору дитину, проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом щодо відповідних препаратів і рекомендованої дози.
  9. 9 Використовуйте відпускаються без рецепта кортикостероїдні креми, щоб полегшити свербіж і запалення. Креми з кортикостероїдами допомагають зняти запалення і тим самим полегшити свербіж. Їх слід наносити на уражені ділянки шкіри 1-2 рази на день.
    • Рекомендується наносити крем вранці після прийому душу, щоб він діяв протягом усього дня.
    • До кортикостероїдним кремам відноситься мазь "Гидрокортизон 1%".

Метод 3 з 3: Медична допомога

  1. 1 Якщо ваш стан погіршується, відвідайте лікаря. Якщо пухирі і висип не пройшли протягом тижня або ви відчуваєте сильний дискомфорт, зверніться до лікаря. Можливо, лікар призначить відповідні пероральні засоби, стероїдні креми або світлову терапію, що допоможе впоратися з бульбашковим дерматитом.
    • Зверніться до лікаря в наступних випадках: сильний дискомфорт заважає вам спати або порушує ваш звичний спосіб життя, у вас болить шкіра, домашні засоби не допомагають, або ви підозрюєте, що у вас шкірна інфекція.
  2. 2 Використовуйте світлову терапію. При бульбашкової дерматиті лікар може призначити фототерапію (світлову терапію). Цей дуже ефективний метод полягає в тому, щоб просто регулярно бувати на сонці або використовувати штучне освітлення, однак він пов'язаний з певними ризиками.
    • При фототерапії шкіра піддається дозованому впливу природного сонячного або штучного ультрафіолетового (в довгохвильовому і вузької частини средневолнового діапазонів) випромінювання. Цей метод слід використовувати в поєднанні з медикаментозним лікуванням.
    • Вплив світла підвищує ризик передчасного старіння шкіри і раку шкіри.
  3. 3 Використовуйте рецептурні кортикостероїди. Якщо відпускаються без рецепта кортикостероїдні засоби для місцевого вживання не полегшили свербіж і висип, лікар може виписати більш сильнодіючі препарати для місцевого або перорального застосування, наприклад "Преднізолон".
    • Пероральні стероїди і сильнодіючі стероїдні засоби для місцевого застосування можуть викликати серйозні побічні ефекти, якщо приймати їх протягом тривалого часу. Дотримуйтесь вказівок лікаря і не приймайте препарати довше, ніж рекомендується.
    • При прийомі пероральних або місцевих кортикостероїдних препаратів продовжуйте зволожувати шкіру. Це не тільки запобіжить сухість шкіри, але і дозволить уникнути повторного загострення бульбашкового дерматиту після того, як ви припините приймати стероїди.
  4. 4 Приймайте призначені лікарем антибіотики, щоб позбутися від інфекції. Якщо в уражену володарем і висипом шкіру проникне інфекція, лікар може виписати антибіотики. Якщо ви помітите такі ознаки інфекції, як почервоніння, набряк, шкірний жар або гнійні виділення, повідомте про це лікаря.
    • Лікар може призначити різні антибіотики, наприклад антибіотики групи пеніциліну, кліндаміцин ( "Далацин"), "Еритроміцин" або "Доксициклін".
  5. 5 Використовуйте крем з інгібіторами кальциневрину, який сприяє загоєнню шкіри. Якщо не допомагають інші засоби, використовуйте крем з інгібітором кальциневрину. Подібні препарати, до яких відносяться такролімус ( "Протопик") і пімекролімус ( "Елідел"), підтримують здоров'я шкіри, знімають свербіж і пом'якшують спалаху бульбашкового дерматиту.
    • Інгібітори кальциневрину діють безпосередньо на імунну систему і можуть викликати такі побічні ефекти, як проблеми з нирками, високий артеріальний тиск і головний біль. До серйозних, але рідкісним побічним ефектам відноситься і підвищений ризик деяких форм раку.
    • Ці препарати відпускаються за рецептом і призначаються лише в тому випадку, якщо не допомогли інші методи. Їх ефективність підтверджена для більшості пацієнтів старше 2 років.