Як навчитися хорошим манерам

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
✨ Этикет. Школа хороших манер | Познавательный мультик для детей ✅
Відеоролик: ✨ Этикет. Школа хороших манер | Познавательный мультик для детей ✅

Зміст

Гарні манери відображають здатність людини вести себе шанобливо по відношенню до інших людей і дотримуватися правил пристойності в суспільстві. Дотримуючись соціальним нормам етикету, ви зможете розвинути хороші відносини з оточуючими і стати більш бажаним співрозмовником і компаньйоном. Перебуваючи за столом з іншими людьми, обов'язково дотримуйтесь хороші манери, щоб виявити повагу до присутніх. Крім того, дотримуйтесь етикет і в інтернеті, щоб ненароком не образити або не перевантажити інформацією інших людей.

кроки

Метод 1 з 4: Дотримуйтесь хороші манери при спілкуванні

  1. 1 Використовуйте «будь ласка» і «спасибі», коли що-небудь просите. Всякий раз, роблячи запит або звертаючись до людини з проханням, починайте зі слова «будь ласка». То чи не буде здаватися, ніби ви чогось вимагаєте. Як тільки людина виконає ваше прохання, висловіть йому подяку, сказавши: «Спасибі».
    • Наприклад: «Не могли б ви передати мені цю книгу?» Як тільки вам дадуть книгу, скажіть: «Спасибі».
    • Дякуйте навіть за незначні вчинки, наприклад, коли людина скоїла дзвінок вам в офіс або прийняв у вас замовлення в ресторані.
    • Якщо ж дякують вам, проявляйте ввічливість, відповідаючи: «Будь ласка».
  2. 2 Представляйтеся по імені при першому знайомстві з людиною. Якщо на заході ви зустрінете людину, якого ніколи раніше не бачили, увійдіть на ім'я і запитайте, як його звуть. Коли співрозмовник скаже своє ім'я, повторіть його, щоб з більшою ймовірністю його запам'ятати. Міцно потисніть людині руку (але не настільки міцно, щоб заподіяти йому біль).
    • Наприклад, можна сказати: «Привіт, мене звуть Антон. А тебе?"
    • У різних культурах і країнах є свої правила вітання, тому обов'язково ознайомтеся з місцевим етикетом.
    • Якщо, перебуваючи в компанії однієї людини, ви зустрінете іншого знайомого, уявіть цих людей один з одного, якщо вони раніше не зустрічалися. Наприклад, можна сказати: «Привіт! Антон, знайомся - це Аліна. Аліна, це Антон ».
  3. 3 Слухайте інших людей, не перебиваючи. Коли співрозмовник почне говорити, встановіть з ним зоровий контакт і уважно слухайте його мова, щоб слідувати течією бесіди. Не намагайтеся перекричати або перервати його, так як це буде виглядати грубо. Як тільки людина закінчить говорити, відреагуйте на його слова, щоб він зрозумів, що ви його слухали.
    • Якщо ви зі співрозмовником почнете говорити одночасно, зупиніться і попросіть його продовжити, щоб показати, що вам небайдужі його слова.
  4. 4 Не використовуйте нецензурні вирази. Використання неналежної лексики може здатися грубим, особливо при розмові в громадському місці. Намагайтеся з усіх сил виключити лайки зі свого лексикону під час спілкування з іншими людьми. Замінюйте нехороші слова або просто робіть паузу, щоб зібратися з думками і продумати свою промову.
    • Наприклад, можна використовувати «чорт забирай» або «млинець» замість більш грубих лайок.
    • Крім того, замість лайки можна підібрати більш описові слова. Наприклад, замість «зае * * * ь» можна використовувати «приголомшливо».

    Порада: надіньте на зап'ясті аптечну гумку або еластичний браслет і клацайте їм по шкірі щоразу, коли зловите себе на тому, що ругаетесь або збираєтеся вибраних. Таким чином, ви почнете асоціювати лайка з болем і будете рідше вдаватися до неї.


Метод 2 з 4: Демонструйте повагу до оточуючих

  1. 1 Пропонуйте допомогу іншим людям, щоб продемонструвати люб'язність і повагу. Якщо ви побачили, що людина потребує допомоги, запитаєте, чи можете ви що-небудь для нього зробити. Якщо прохання розумна і якщо ви можете з легкістю її виконати, знайдіть час, щоб надати допомогу.Це може бути навіть щось незначне, наприклад потримати двері відкритими або допомогти донести важкий предмет.
    • Наприклад, можна підійти до людини і запитати: «Вам допомогти донести сумки?»
    • Часом не потрібно питати, чи потрібна людині допомогу. Наприклад, можна притримати двері для йде позаду або поступитися місцем в автобусі.
  2. 2 Поважайте особистий простір оточуючих. Людям часто не подобається, коли їх несподівано чіпають - це викликає у них дискомфорт. Слідкуйте за тим, як близько ви стоїте або сидите поруч з оточуючими, а також спостерігайте за їх особами і мовою тіла, щоб визначити їх ставлення до такої дистанції. Якщо здається, що людині некомфортна ваша близькість, трохи відсторонитеся і принесіть вибачення.
    • Якщо ви випадково зіткнетеся з людиною, скажіть що-небудь на зразок: «Вибачте, мені дуже шкода».
  3. 3 Вітайте людей з їх досягненнями, щоб підтримати їх. Це покаже, що ви з повагою до них ставитеся і вмієте визнавати чужі успіхи. Якщо один з ваших друзів щось виграє або отримає підвищення, скажіть: «Вітаю!» - або: «Здорово!» Так ви продемонструєте, що він вам небайдужий.
    • Чи не приписуйте чужий успіх в свої заслуги. Наприклад, якщо людина виграє у вас партію в шахи, не кажіть: «Це тільки тому, що я зробив кілька поганих ходів». Краще скажіть: «Ти виконав відмінну роботу. У тебе була дуже хороша стратегія ».
  4. 4 Пишіть подячні записки у відповідь на подарунки. Крім особистої подяки, відправте людині вдячну записку протягом декількох днів після того, як він підніс вам подарунок або зробив щось особливе для вас. У записці повідомте, як сильно ви цінуєте його вчинок і як він вплинув на вас. В кінці перед підписом напишіть «З найкращими побажаннями» або «Щиро вдячний».
    • Наприклад, можна написати: «Дорога Аліна, спасибі тобі за щоденник, який ти подарувала мені на день народження. Не можу дочекатися, щоб почати вести його і носити з собою кожен день. Я дуже ціную цей подарунок! З найкращими побажаннями, Антон ».

Метод 3 з 4: Навчіться вести себе за столом

  1. 1 Чи не кладіть на стіл телефон або планшет, коли їсте з іншими людьми, так як це буде відволікати вас від спілкування. Переведіть телефон на беззвучний режим або вібро і тримайте його в кишені або в сумці під час прийому їжі. Не відповідайте на дзвінки, якщо тільки в цьому не виникне крайня необхідність.
    • Якщо вам потрібно відповісти на повідомлення або телефонний дзвінок, спочатку принесіть вибачення і вийдіть з-за столу, сказавши щось на кшталт: «Вибачте, мені треба було б. Я зараз повернусь".
  2. 2 Не починайте є, поки не подадуть всі страви. Не приступайте до трапези, ледь сівши за стіл, так як це буде виглядати грубо, якщо у людей ще немає їжі. Замість цього терпляче зачекайте на своєму місці, поки всім не подадуть страви, а потім вже відкушуйте перший шматочок. Таким чином, ви все зможете насолодитися їжею одночасно.
    • Це правило може бути застосовано як в домашній обстановці, так і в ресторані.
  3. 3 Навчіться правильно тримати столові прилади. Тримайте вилку і ніж так, ніби у вас в руках олівець, а не стискайте їх в кулаці. Якщо вам потрібно що-небудь розрізати, тримайте ніж у правій руці, а вилку - в лівій. Як тільки розріжете їжу, можна або залишити вилку в лівій руці, або опустити ніж і перемістити вилку в праву руку.
    • Обов'язково використовуйте відповідні столові прилади для різних страв. Якщо на столі лежить кілька ножів і виделок, спочатку використовуйте крайні, поступово просуваючись до тарілки.
  4. 4 Не їжте з відкритим ротом. Як правило, жувати з відкритим ротом або розмовляти під час прийому їжі вважається грубою поведінкою, так як ніхто не хоче бачити їжу у вас в роті. Беріть невеликі шматочки і повністю пережовувати їх з закритим ротом, перш ніж проковтнути або заговорити. Якщо хтось звернеться до вас, поки ви їсте, спочатку проковтнути їжу, а потім вже відповідайте.
    • Розріжте їжу на шматочки поменше, щоб не набивати рот і щоб вам було простіше пережовувати їжу.
  5. 5 Попросіть сторонню особу за столом передати вам що-небудь. Не тягніть руку через весь стіл - ви можете перешкодити іншим, до того ж така поведінка вважається грубим тоном. Зверніться до людини, який знаходиться найближче до потрібного вам предмету на столі, і попросіть передати його вам. Після обов'язково подякуйте людини, щоб проявити люб'язність.
    • Наприклад, можна сказати: «Юлія, чи не могли б ви передати мені масло, будь ласка?»
    • Якщо на столі перед вами немає місця, щоб покласти предмет, запитаєте людину, чи може він покласти його назад. Наприклад: «Не могли б ви поставити миску назад? Дякуємо".
  6. 6 Чи не кладіть лікті на стіл під час прийому їжі. Можна тримати лікті на столі до і після трапези, а також між зміною страв під час розмови. Після того як скуштуєте трапезу, тримайте долоні на колінах, коли не використовуєте їх, щоб не спиратися ліктями або передпліччя на край столу.

    Порада: в різних культурах є свої правила щодо того, чи можна тримати лікті на столі чи ні. Вивчіть місцеві звичаї, щоб точно переконатися, що вважається прийнятним.


  7. 7 Прикривайте рот, якщо вам потрібно витягнути застряглу в зубах їжу. Якщо у вас щось застрягло між зубами, прикрийте рот серветкою або рукою, щоб приховати його від огляду оточуючих. Постарайтеся непомітно витягти застряглу їжу, щоб не привертати до себе уваги. Як тільки ви отримаєте їжу, яка застрягла між зубами, покладіть її на край тарілки або загорніть в серветку.
    • Якщо вам не вдасться витягти застряглу між зубами їжу за кілька секунд, принесіть вибачення і вийдіть з-за столу, щоб відлучитися в туалет.
  8. 8 Принесіть вибачення, якщо вам потрібно встати з-за столу. Якщо в певний момент під час прийому їжі вам потрібно відлучитися в туалет, перевірити телефон або піти, то перш ніж встати, принесіть вибачення, щоб оповістити присутніх, що вам потрібно відійти. Необов'язково пояснювати причину відходу за умови, що ви повернетеся і знову сядете за стіл.
    • Наприклад, можна встати з-за столу і сказати: «Вибачте, я зараз повернуся».

Метод 4 з 4: Ведіть себе ввічливо в інтернеті

  1. 1 Не пишіть негативних або образливих речей в соціальних мережах. Перш ніж опублікувати що-небудь в інтернеті, подумайте пару хвилин, хотіли б ви сказати це людині особисто. Якщо це не те, чим ви дійсно хотіли б поділитися, не ставте інформацію в своєму профілі, так як це може здатися неприємним або образливим для інших людей, які побачать вашу публікацію.
    • Спробуйте писати гнівні або негативні повідомлення в іншому документі, а не в соціальних мережах. Так ви зможете повернутися до нього пізніше і визначити, чи дійсно це те, що вам варто публікувати.
    • Говоріть безпосередньо з людьми, а не публікуйте про них гнівні або образливі пости або статуси. Так ви зможете вирішити проблему в приватному порядку, а не виставляти її на загальний огляд.

    Порада: при прийомі на роботу і в університет співробітники відповідних установ переглядають акаунти потенційних співробітників і студентів в соціальних мережах, тому не публікуйте нічого, що може вплинути на їх рішення.


  2. 2 Не ставте фотографії і не відзначайте на них інших людей без їх згоди. Можливо, вам здасться смішним розмістити невтішну фотографію одного і відзначити його на ній, проте, якщо таке зображення з'явиться в його стрічці, це може зачепити його почуття. Перш ніж викладати що-небудь, поговоріть з людиною безпосередньо - упевніться, що він не заперечує. Надішліть йому фотографію, яку хочете опублікувати, щоб він знав, чого очікувати. Якщо він попросить вас не публікувати фотографію, проявіть повагу до його вирішення і не розміщуйте її.
    • Як правило, фотографії з відміткою з'являються на видному місці в акаунті в соціальних мережах.Таким чином інші люди зможуть побачити зображення і засудити людину, якого ви відзначите на ній.
    • Подумайте, захотіли б ви, щоб один опублікував вашу фотографію в подібній ситуації. Якщо немає, швидше за все, ваш друг теж не захоче, щоб ви так робили.
  3. 3 Не розголошуйте надлишок особистої інформації в своїх акаунтах в соціальних мережах. Зайвою відвертістю можуть бути пости з особистою інформацією або просто розміщення величезної кількості постів протягом дня. Перш ніж що-небудь публікувати, подумайте, чи хотіли б ви, щоб інформація, якою ви ділитеся в інтернеті, стала загальнодоступною.
    • У деяких соціальних мережах, наприклад в Twitter, більш прийнятно робити публікації кілька разів на день, а ось в VK або Facebook так краще не робити.
    • Ніколи не публікуйте в інтернеті особисту інформацію, наприклад адреси, номери телефонів або паролі, так як в цьому випадку вас можуть обдурити або зламати ваш профіль.
  4. 4 Оформляйте пости малими, а не прописними буквами. Використання великих літер на увазі несамовитий крик. При написанні поста використовуйте великі літери тільки в тому випадку, коли починаєте пропозицію, пишете власна назва або скорочуєте фразу. Таким чином, ваші публікації будуть читатися звичайним тоном.
    • Наприклад, варіант: «ЛАСКА, ПРОЧИТАЙТЕ МІЙ НОВИЙ ПОСТ!» - читається набагато агресивніше, ніж: «Будь ласка, прочитайте мій новий пост!»
  5. 5 Не відправляйте людям непрошені повідомлення або фотографії. Легко піддатися спокусі і відправити повідомлення або фотографію незнайомої людини, але робити так не варто - людині напевно буде неприємно споглядати неприйнятний і небажаний для нього контент. Використовуйте ті ж соціальні норми, що і в реальному житті, щоб не здатися грубим. Якщо ви не знаєте людини, увійдіть і дочекайтеся відповіді. Якщо він не відповість, що не завалюйте його іншими повідомленнями, так як, ймовірно, він просто не хоче спілкуватися.
    • Якщо ви самі не хочете отримувати непрошених повідомлень, внесіть відповідні зміни в налаштування соціальних мереж, щоб обмежити коло тих, хто може надсилати вам що-небудь.

Поради

  • Ставтеся до інших людей так, як ви хочете, щоб вони ставилися до вас - завжди залишайтеся люб'язним і доброзичливим.
  • Почитайте керівництва або книги з етикету, щоб дізнатися більше інформації про те, як правильно поводитися в різних соціальних ситуаціях.

попередження

  • У різних країнах зустрічаються різні манери і правила етикету, тому завжди обов'язково перевіряйте, що є грубим або прийнятним в конкретній місцевості.
  • Не ставте особисту інформацію в інтернеті.