Як визначити вагітність собаки

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как определить беременна собака или нет? Какие есть методы определения беременности?
Відеоролик: Как определить беременна собака или нет? Какие есть методы определения беременности?

Зміст

Якщо у вашої суки сталася злучка з псом (за умови, що обидві тварини були стерилізовані або кастровані), то велика ймовірність настання вагітності. Проте, не кожне спарювання призводить до вагітності, особливо якщо ця подія відбулася не в момент овуляції. Отже, як же зрозуміти, що в результаті спаровування у собаки настала вагітність? Дана стаття допоможе вам з'ясувати, коли у суки настає тічка, коли потенційно можливе настання вагітності і яким чином можна її визначити.

кроки

Частина 1 з 4: Визначення ознак тічки

  1. 1 З'ясуйте, чи була стерилізована ваша собака. Якщо ви володієте собакою зі щенячого віку, то ви точно знаєте відповідь на питання про те, чи була видалена у собаки матка. Однак якщо ви взяли собі вже дорослу собаку з притулку, можливо, ви не зможете впевнено відповісти на це питання. У здатної до відтворення (нестерилізованих) суки зазвичай два рази на рік настає тічка, тому якщо ви тримаєте собаку досить давно (більше 9 місяців) і у неї за цей час ще не було тічки, ймовірність того, що вона стерилізована, зростає.
    • Незважаючи на те що тривалість тічки у різних особин може варіюватися, в середньому, вона становить 18 днів. Перша тічка у сук настає у віці 6-24 місяців.
    • Для визначення симптомів настання тічки читайте статтю далі.
  2. 2 Зверніть увагу на зміни в області геніталій. Коли у собаки настає тічка, у неї можна помітити явні зміни в області геніталій.
    • Збільшена і набрякла вульва. Набухання зовнішніх статевих органів найчастіше триває близько чотирьох тижнів від моменту початку тічки і практично до її завершення.
    • Вагінальні виділення. У перші 7-10 днів тічки собака може залишати за собою плями крові. Корисно буде застеляти собачу підстилку білим простирадлом і по її станом перевіряти ознаки появи кров'яних виділень. Якщо собака вибагливе відноситься до власної чистоті, вона може витрачати чимало часу на вилизування вульви, так що виділення можуть бути помітні не завжди. Виділення стають світлішими на період близько семи днів посередині менструації (саме в цей час відбувається овуляція і ймовірність настання вагітності стає найвищою), після цього наступають остаточні 7-10 днів тічки.
  3. 3 Відстежуйте зміни в поведінці собаки. Коли у собаки настає тічка, вона зазнає суттєвих гормональні зміни, що призводить до зміни її поведінки. Як саме змінюється поведінка, залежить від індивідуального характеру тварини. Наприклад, якщо собака зазвичай поводиться спокійно, вона може стати дратівливою і нестриманої. Якщо вона зазвичай більше любить сидіти вдома, у неї може розвинутися раптове прагнення втекти від вас і зайнятися бродяжництвом.
    • Крім зазначених вище змін, собака повинна відчувати себе в повному порядку. Якщо у неї спостерігається нестача енергії, втрата апетиту, блювота, посилене вживання води, зверніться за консультацією до ветеринара. У рідкісних випадках на течку можуть бути схожі захворювання матки, наприклад піометра (гнійне запалення матки), і якщо їх залишити без уваги, вони можуть загрожувати життю вашої собаки.

Частина 2 з 4: Виявлення потенційної можливості настання вагітності

  1. 1 Згадайте, коли могла статися злучка з псом. Без сумніву, для настання вагітності потрібно участь кобеля. Подумайте, спаровуються ваша собака з псом. Можливо, вона тікала від вас, після чого була виявлена ​​з приятелем.
  2. 2 З'ясуйте чи не був кастрований той пес, з яким контактувала собака. Кастровані або стерилізовані пси не можуть виробляти сперму, щоб запліднити суку. Однак некастровані пси на це цілком здатні. По можливості зв'яжіться з власником пса, щоб все з'ясувати.
    • Єдиним винятком можуть бути пси, кастровані в період чотирьох останніх тижнів перед фактом злучки. Існує потенційний ризик того, що сперма все ще залишається в насіннєвих канатиках, через які відбувається еякуляція при спарюванні. Даний ризик невеликий, але його не можна повністю виключати.
  3. 3 Запишіть дату парування. Вона може виявитися корисною для встановлення потенційної можливості вагітності. Якщо подія відбулася 3 місяці тому, то собака не може бути вагітною. Це пов'язано з тим, що середня тривалість гестаційного періоду (вагітності) у собак становить близько 62-65 днів (але може коливатися в межах 57-72 днів). Якби на той момент вона завагітніла, то до кінця третього місяця вже була б з цуценятами.
  4. 4 Визначте терміни тічки у собаки. Інформація про минулу тічці допоможе ветеринара вибрати оптимальний підхід до підтвердження вагітності. Методи діагностики вагітності можуть грунтуватися на гормональні зміни, фізіологічні зміни і на пальпації ембріонів в матці. Який саме підхід дасть найбільш точну відповідь, залежить від термінів тічки і кількості днів, що минули з моменту спарювання.
    • Якщо у суки сталася злучка з псом, а тічка ще не закінчилася, то ще рано з'ясовувати, чи завагітніла вона.

Частина 3 з 4: Ранні ознаки вагітності

  1. 1 Зверніть увагу на млявість собаки та інші поведінкові зміни. Багато собаківників відзначають зміну характеру у собак в період вагітності: тварини стають сонливими, більш млявими, починають облаштовувати собі гніздо. Однак також можуть мати місце симптоми помилкової вагітності, коли собака вважає, що вона вагітна, але насправді вагітності немає. У деяких сук з помилковою вагітністю часом навіть починається вироблення молока, тому збільшені молочні залози не є абсолютним підтвердженням вагітності.
  2. 2 Зверніть увагу на збільшені соски. Один з відносно надійних ознак настання вагітності у собаки - це збільшення її сосків. Вони стають більшими в розмірах і часто набувають рожевого відтінку.
    • У вагітної суки НЕ починається вироблення молока практично до кінця вагітності (а іноді вона може початися тільки після пологів).
    • Зауважте, що для точного підтвердження факту вагітності вам все ж знадобиться звернутися до ветеринара. Виразні рожеві соски у суки в період близько чотирьох тижнів після спарювання говорять про високу ймовірність вагітності (але це не остаточний висновок).
  3. 3 Зверніть увагу на зростаючу талію. Як і в разі вагітності у жінок, збільшення талії собаки є досить вагомою ознакою вагітності, але його слід інтерпретувати з обережністю. У здорової суки в хорошій фізичній формі силует тіла може не зазнати явних змін до 50-55 дня вагітності, коли матка істотно збільшується в розмірах і заповнює собою живіт.
    • Собака не потребує додаткових калоріях до останньої третини вагітності (приблизно до 40 днів). Це означає. що якщо ви почнете занадто рано давати їй більший обсяг корму через потенційну вагітності, вона набере вагу, який може виявитися жиром, а не вагою зростаючих ембріонів.
  4. 4 Зустрітися із захворюваннями, симптоматика яких схожа на вагітність. Якщо собака важко переносить вагітність, їй потрібна допомога. Проте, також може мати місце ризик того, що собака НЕ вагітна, а спостережувані симптоми лише імітують вагітність (наприклад, це може бути помилкова вагітність або піометра). Майте на увазі, що помилкова вагітність (зазвичай викликається гормональними порушеннями після тічки) не загрожує життю собаки, в той час як піометра для неї дуже небезпечна. В останньому випадку матка наповнюється гноєм, це призводить до зараження крові, відмови органів і до смерті (якщо залишити хвороба без лікування).
    • Симптоми піометри можуть бути схожі з вагітністю через те, що живіт собаки збільшується і вона стає млявою. Однак, тварина при цьому також схильне втрачати апетит і страждати підвищеною спрагою. Якщо присутні відразу всі ці симптоми, негайно зверніться до ветеринара.

Частина 4 з 4: Підтвердження вагітності у ветеринарній клініці

  1. 1 Дозвольте ветеринара зробити пальпацію живота, щоб встановити ознаки вагітності. Під час пальпації ветеринар обмацує живіт суки, щоб виявити ембріони в матці. Самий ранній термін, на якому можна помітити вагітність, - 21 день після спаровування. На такому ранньому етапі ветеринар швидше покладається на визначення збільшеного розміру і товщини матки, ніж на промацування самих ембріонів (які поки ще більше схожі на маленькі краплі желе).
    • Кращий час для пальпації живота - 28-й день вагітності. Це пов'язано з тим, що цього моменту цуценята вже досить великі для того, щоб утворювати помітне ущільнення в матці, всі вони в сукупності формують своєрідне намисто з намистин-ущільнень.
    • До 36 дня кожен щеня вже оточений власним плодовим міхуром і ветеринар в стані намацати в животі собаці щось схоже на заповнені рідиною сосиски.
  2. 2 Поміте, в яких випадках пальпація живота може бути проблемною. Майте на увазі, що на терміні в 28 днів кожен ембріон має максимальний розмір в 25 мм, через що буває важко відрізнити ембріони в матці від їжі в шлунку і вмісту кишечника. Більш того, якщо собака буде нервувати і при цьому напружить м'язи передньої стінки живота, намацати що-небудь зрозуміле стане зовсім неможливо (все одно що дивитися в закрашене фарбою вікно). Аналогічним чином, одиночного цуценя легко випустити з уваги або сплутати з чимось іншим в животі, наприклад з сечовим міхуром, нирками і навіть з вмістом кишечника.
    • Не турбуйтеся, якщо ветеринар запропонує взяти у вашій собаки аналіз крові, щоб перевірити її на вагітність, так як результати пальпації можуть не дозволити зробити остаточний висновок про вагітність.
  3. 3 Здайте аналіз крові через 28 днів з моменту парування. Аналіз крові повинен виявити високий рівень гормону вагітності прогестерону. Для отримання надійного результату аналізу його слід проводити пізніше 28 днів після спаровування. Проведення аналізу на більш ранніх термінах може дати хибнопозитивний результат через запізнілий падіння гормонального рівня після овуляції. Проте, високий рівень прогестерону на терміні понад 28 днів після спаровування є підтвердженням вагітності.
  4. 4 Зробіть собаці УЗД для діагностики вагітності на ранніх термінах. Ультразвукове дослідження є популярним методом діагностики вагітності, так як досвідчене око ветеринара може помітити відповідні дрібні зміни в матці вже на терміні в 18 днів. Іншою перевагою даного методу діагностики є можливість встановити кількість щенят, що буде дуже корисно знати до моменту настання пологів (пологів).
    • З 18-го дня можна розгледіти плаценту, а з 28-го дня вагітності стає помітним серцебиття щенят.
    • Знайте, що УЗД - це неінвазивна діагностична процедура, яка проводиться собаці, коли та знаходиться в повній свідомості. У процесі дослідження на матку направляються звукові хвилі високої частоти, а отримуваний як "відлуння" відповідь перетворюється в зображення на екрані монітора. УЗД вважається безпечною процедурою, але для проведення процедури шерсть на животі собаки потрібно вистригти, щоб забезпечити хороший контакт датчика приладу з шкірою.
  5. 5 Зрозумійте, чому не рекомендується робити рентген. В діагностиці вагітності у собак рентген був здебільшого замінений УЗД. Це пов'язано з тим, що рентген дає результат лише з моменту остаточного формування кісток ембріонів, що відбувається після 49 днів вагітності, а така діагностика досить запізніла для встановлення вагітності.Незважаючи на те що отримується доза опромінення не повинна завдати цуценятам в матці будь-якої шкоди, дуже ймовірно, що собаці потрібно дати наркоз, так як оператор рентгена не повинен перебувати в камері разом з твариною в процесі отримання знімків. А так як багато суки, особливо на пізніх термінах вагітності, не можуть лежати спокійно через випробовується дискомфорту і схильні вставати і йти з потрібною позиції, єдиний спосіб зробити рентген - дати наркоз.
    • Застосування наркозу у вагітних сук краще уникати через ризик сильного падіння кров'яного тиску у цуценят в матці. Саме з цієї причини рентген для діагностики вагітності у собак вже практично не використовується.

Поради

  • Дана стаття не є заміною консультації досвідченого ветеринара!