Як визначити стать золотої рибки

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 3 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Золотая рыбка. Отличие самца от самки. Ухаживание.
Відеоролик: Золотая рыбка. Отличие самца от самки. Ухаживание.

Зміст

Багатьом людям цікаво дізнатися, якої статі їх золота рибка. Це може знадобитися для розведення або просто, щоб не дати самочці чоловічу кличку. Визначити підлогу у золотих рибок досить просто, але завдання може бути дуже важкою, якщо не знати, куди дивитися. В даній статті наведені фізіологічні та поведінкові відмінності самок і самців.

кроки

Метод 1 з 3: Частина перша: Виявлення самок

  1. 1 Зверніть на більш округле товсте тіло. У самок золотих рибок тіло зазвичай більш округле і товсте, ніж у самців того ж віку і виду.
    • Також вони схильні мати більш високу (від спини до черевця), ніж широке, тіло. Дана особливість також дозволяє зовні визначати стать.
    • При наближенні сезону розмноження у самок починає розвиватися ікра, що може призводити до випирання одного з боків, роблячи самку асиметричною і Кособоков.
  2. 2 Зверніть увагу на випнуте анальний отвір. Анальний отвір самки золотої рибки більш округле, ніж у самця, а в наближенні сезону розмноження починає трохи випинатися з тіла.
    • При погляді збоку анальний отвір може виглядати як опуклість на черевці самки.
    • На додаток до випнутого анального отвору, анальний плавник самки золотої рибки може бути трохи більш щільним, ніж у самця.

Метод 2 з 3: Частина друга: Виявлення самців

  1. 1 Зверніть увагу на нарости. Один з явних ознак, за яким можна точно сказати, що рибка є самцем - це розвиток наростів (невеликих білих горбків) на зябрових кришках.
    • Зазвичай нарости з'являються тільки на період розмноження, проте у більш вікових самців, які пережили не один сезон розмноження, нарости можуть бути присутніми цілий рік.
    • Нарости можуть з'являтися на грудних плавцях, на голові, на лусочках тіла ...
    • Знайте про те, що хоча присутність наростів є хорошою відмітною ознакою самця, їх відсутність не обов'язково означає того, що риба є самкою, так як не у всіх самців з'являються нарости.
  2. 2 Зверніть увагу на більш тонке обтічне тіло. Самці схильні мати більш довге тонке і обтічне тіло, ніж самки того ж віку і породи.
  3. 3 Зверніть увагу на стиснуте анальний отвір. Анальний отвір самця золотої рибки зазвичай вузьке і витягнуте, що надає йому кілька овальну форму. Також зазвичай воно увігнуте, а не опукле.
  4. 4 Зверніть увагу на випирає лінію живота. Якщо можливо, подивіться на рибу знизу, щоб визначити, чи є у неї на животі гребінець: випирає лінія, що йде від черевних плавників до анального отвору. У самок ця лінія або дуже малопомітна, або відсутній зовсім.
  5. 5 Зверніть увагу на активне переслідування. Один з найбільш надійних способів визначення самця золотої рибки - це спостереження за його поведінкою в період розмноження.
    • Самець буде ганятися за самкою по акваріуму, залишаючись поблизу неї позаду і трохи нижче, іноді підштовхуючи її ззаду.
    • Самець також буде робити спроби притиснути самку до однієї зі стінок акваріума або до рослин, щоб примусити її метати ікру.
    • Проте, у відсутності самок самці також будуть ганятися один за одним, тому непогано використовувати при визначенні статі риб сукупність фізіологічних і поведінкових ознак.

Метод 3 з 3: Частина третя: Розуміння складнощів

  1. 1 Зрозумійте, що статеві відмінності стають помітні лише у статевозрілих риб. Різниця між самцем і самкою золотої рибки стає очевидною тільки після досягнення статевої зрілості, яка настає приблизно в однорічному віці.
    • Проте, дорослішання може залежати від виду і статі рибки. У деяких порід золотих рибок самці стають статевозрілими до 9 місяців, тоді як самкам може знадобитися до 3 років, щоб досягти зрілості.
    • Не існує аналізів, здатних визначити стать золотої рибки. Якщо ви хочете підвищити шанси на наявність риб і того й іншого статі, краще придбати, як мінімум, 6 здорових риб одного різновиду. Статистично існує 98% шанс, що хоча б одна риба виявиться іншої статі.
  2. 2 Зрозумійте, що немає 100% надійного способу визначення статі золотих рибок, за винятком спостереження за процесом икрометания. Точно встановити статеву приналежність золотої рибки важко, і навіть експерти часом помиляються. Це відбувається через велику кількість винятків із загальних правил:
    • У деяких самців не розвиваються нарости, а в окремих випадках нарости з'являються у самок. У деяких самок анальний отвір не випирає, іноді анальний отвір може випирати і у самців.
    • На додаток, деякі породи золотих рибок не відповідають загальним правилам. Наприклад, деякі породи (ранчо або рюкін) від природи наділені округлим повним тілом, що робить ідентифікацію статі за формою тіла абсолютно неможливою.
    • Як результат, найкраще визначати стать золотої рибки, спираючись на кілька ознак в сукупності, а не на один.
  3. 3 Зрозумійте, що зазначені методи ідентифікації стосуються тільки здорових, правильно вигодовує золотих рибок. Хвора золота рибка може вести себе інакше в сезон розмноження або іншим чином розвивати відмінні статеві риси. Тому перед визначенням статі важливо забезпечити хороший стан здоров'я риб (сюди відноситься і якісна вода і якісний корм).
    • Наприклад, хворий самець золотої рибки може не розвинути нарости в період розмноження, а у хворої самки може не випирати анальний отвір.
    • Форма тіла також може бути оманливою.Худенька золота рибка може помилково бути прийнята за самця (так як самці зазвичай дрібніше), але насправді виявитися недогодовувати самкою. З іншого боку, роздутий живіт можна прийняти за відмінну рису самки, але це також може бути ознакою наявності водянки (внутрішньої бактеріальної інфекції).

Поради

  • Деякі любителі золотих рибок вважають, що самці мають більш яскраве забарвлення і більш активно себе ведуть, ніж самки.
  • Спробуйте відправитися в зоомагазин і розглянути великих золотих рибок. Це може допомогти вам навчитися більш впевнено відрізняти самців від самок.