Як визначити свою особистість

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
4 ВОПРОСА и ты узнаешь свой ТИП личности! ТЕСТ! ПСИХОЛОГИЯ!
Відеоролик: 4 ВОПРОСА и ты узнаешь свой ТИП личности! ТЕСТ! ПСИХОЛОГИЯ!

Зміст

Не всі знають, як визначити свою особистість, але така інформація дозволяє краще зрозуміти себе і оточуючих. Визначте свою особистість, щоб мати уявлення про свої позитивні якості, які роблять вас хорошою людиною, а також проаналізувати риси, які слід змінити. Кожна людина поєднує в собі позитивні і негативні якості, тому уявлення про власну особистість допоможе вам зрозуміти, якими аспектами слід пишатися і в чому можна стати краще.Спробуйте описати себе і розгляньте найвідоміші системи класифікації типів особистості, щоб знайти відповідь на це животрепетне питання.

кроки

Метод 1 з 4: Самовизначення описовим способом

  1. 1 Складіть список своїх особистісних якостей. Особистісні якості - це риси, які зазвичай майже не змінюються з плином часу. Характеристики особистості людини можуть бути як позитивними, так і негативними. Особистість є сумою всіх якостей і характеристик, які роблять вас унікальною людиною. Перелік подібних якостей допоможе вам визначити свою особистість.
    • Наприклад, людина може бути чуйним, турботливим, впертим, рішучим, амбітним, працьовитим і надійним.
    • Використовуйте слова, які описують ваш образ думок, дій і відчуття в цілому.
    • Скажімо, можна написати: спокійна, полуночница, товариська, організована і помічниця. Вивчіть списки особистих якостей інших людей онлайн, щоб подивитися, як вони себе описують. Виберіть якості, які вам підходять, а також додайте свої уточнення.
    • Використовуйте слова, якими вас часто описують родичі і друзі. Наприклад, якщо вони постійно говорять, що ви чудова, то вкажіть це в списку. Можна навіть попросити близьких людей допомогти вам у складанні списку.
  2. 2 Розгляньте своє ставлення і вчинки. Деякі дослідники припускають, що особистість визначає ставлення до ситуації і погляди на життя. Інші вважають, що індивідуальні риси впливають на поведінку. Проаналізуйте своє ставлення і дії, щоб визначити свою особистість.
    • Оцініть своє ставлення до змін. Опишіть одне з важливих змін в житті. Наприклад, можна написати про хвилювання і переживання під час переїзду.
    • Подумайте, як ви реагуєте на складнощі й перепони. Згадайте, як часто ви ризикуєте і як реагуєте на невдачі. Запишіть особистісні якості, які прийдуть вам в голову.
    • Наприклад, розгляньте свою реакцію на грубість. Можна написати "Я спокійно скажу людині припинити і спробую зрозуміти причину такої поведінки".
    • Розгляньте свої хобі та захоплення. Це індивідуальні або колективні заняття?
    • Наприклад, садівництво, читання і малювання - індивідуальні заняття. Колективними справами можна назвати командні види спорту і участь в роботі клубів або організацій.
  3. 3 Виберіть три характеристики, якими вас можна описати. Визначте три слова зі списку, які описують вас максимально ємко. Вони допоможуть вам визначити свою особистість. Перегляньте свій список і знайдіть синоніми або слова, що включають інші характеристики.
    • Наприклад, слово "амбіційний" може об'єднувати в собі рішучість, цілеспрямованість і працелюбність.
    • Енергійного, веселого, незалежного, сміливого і відважного людини можна описати як "шукач пригод".
    • Виберіть три (але не більше п'яти) характеристики, які найбільш ємко описують вашу особистість.
    • Наприклад, ви можете опинитися товариським, активним і доброзичливою людиною.

Метод 2 з 4: Велика п'ятірка

  1. 1 Опишіть свою особистість за допомогою методу Великої п'ятірки. Цей популярний і всебічно досліджений метод класифікує особистості в контексті поєднання п'яти індивідуальних рис або диспозицій: сумлінності, доброзичливості, невротизма, відкритості до пізнання і екстраверсії. Ця система допоможе вам визначити свою особистість за допомогою термінів, які широко вивчені і зрозумілі багатьом людям.
    • Для кожної риси слід поставити "високий" або "низький" бал з урахуванням того, наскільки вона вам характерна.
    • Порівняйте список своїх якостей, відносин і вчинків з описом типів за методом Великої п'ятірки, щоб визначити свою особистість.
  2. 2 Визначте, наскільки ви сумлінні. Якщо ви зосереджені на цілях, організовані, уважні до деталей, враховуєте вплив своїх вчинків на інших людей і надійні, то вас можна назвати сумлінною людиною. Такі люди менш імпульсивні і обачнішими у своїх діях і планах.З іншого боку, якщо ви дієте імпульсивно і спонтанно, ваша оцінка цієї риси буде низькою.
    • Наприклад, якщо чесної людини запросили в спонтанне подорож, то він завжди оцінить витрати і доцільність такої поїздки.
    • Менш свідома людина просто відправиться в подорож без задніх думок.
  3. 3 Оцініть свою доброзичливість. Ви можете назвати себе доброзичливою людиною, якщо ви люб'язні з іншим, готові допомогти і вам довіряють. Такі люди зазвичай примиряють інших і не створюють проблеми. Менш доброзичливі або недоброзичливі люди ставляться до інших з часткою скепсису або підозріло, а також більше піклуються про особисті інтереси і часто можуть вступати в конфлікти.
    • Доброзичлива людина може сказати про себе: "Я спробую розрядити обстановку і знайти компроміс".
    • Недоброзичливим людям характерні такі думки: "Напевно у нього є приховані мотиви. Зроблю так, як краще для мене ".
  4. 4 Досліджуйте невротичні ознаки. Чесно оцініть, наскільки ви емоційні і вразливі, схильні до змін настрою, непередбачувані, імпульсивні. Якщо ви часто плачете, занадто часто вибачаєтеся за свої слова чи вчинки, насилу переносите дружній фізичний контакт, вас можна назвати невротичним людиною. Менш невротичні люди більш спокійні, менш збудливі і більш стійкі в емоційному плані.
    • Наприклад, якщо звичайні повсякденні події на зразок пробок або запізнення на автобус можуть сильно зіпсувати вам настрій, то вам характерні невротичні риси.
    • Якщо вас не турбують подібні дрібниці і неприємності, оцініть цей аспект низьким балом.
  5. 5 Розгляньте свою відкритість до нового досвіду. Відкриті люди легко сприймають зміни і новий досвід, постійно вчаться. Їм властива гнучкість і цікавість, вони сприймають життя як можливість досліджувати нове. Більш закриті люди консервативні, вони вважають за краще заведений порядок і традиції нових відчуттів.
    • Відкриті люди можуть заявити: "Це можливість випробувати нові відчуття, які виявляться незабутньою пригодою з приголомшливими людьми".
    • Якщо ви цінуєте безпеку і плануєте кожен крок, то ви більше закрита людина.
  6. 6 Оцініть свою екстраверсію. Екстраверти товариські, люблять проводити час з людьми, часто займаються справами в компанії. Якщо ви більш спокійна людина, яка цінує самотність і менш активний, то вас можна назвати інтровертом.
    • Наприклад, екстраверт напевно подумає: "Буде весело. Напевно там буде безліч нових людей ", - якщо друзі покличуть його на вечірку. Інтроверт за краще залишитися вдома, щоб почитати або зайнятися рукоділлям.
    • Слід розуміти, що сором'язливість - не синонім інтроверсії. Людина може цілком ладити з іншими, але любити самотність, відчувати спрагу спілкування, але мати складнощі при спробах знайти спільні теми для розмови. Головний індикатор - ваше бажання перебувати в компанії.

Метод 3 з 4: Типи особистості А і Б

  1. 1 Загальні відомості про моделі поведінки А і Б. Людей часто відносять до типу А і Б, особливо в світі бізнесу. Така система класифікації типів особистості також пов'язує нашу модель поведінки зі схильністю до захворювань і успішністю. Дізнайтеся, яка їх двох моделей більше характерна для вас, щоб визначити свій тип особистості.
    • Пройдіть тест в інтернеті. Також можна поглянути на свою характеристику з місця роботи або відгуки колег і начальника.
    • Порівняйте список своїх якостей з характеристиками моделей поведінки типу А і Б. Більшість людей мають риси, які можна віднести до різних категорій, але зазвичай переважає одна з моделей поведінки.
  2. 2 Поведінка типу А. Особистості з поведінкою типу А зазвичай успішні, працьовиті і дуже цінують час. Якщо вам притаманні такі якості, а також ви цілеспрямована людина, яка любить суперництво, то вас можна віднести до типу А.
    • Особистості типу А часто більш недружні, напружені, тривожні і нетерплячі в порівнянні з людьми типу Б.
    • Наприклад, якщо ви сильно напружуєтеся і турбуєтеся, коли обставини змушують вас запізнитися хоча б на одну хвилину, то вас можна віднести до типу A.
    • Ви також ставитеся до типу A, якщо завжди віддасте перевагу закінчити звіт, а не провести вечір з друзями.
    • Спробуйте знайти в своєму списку якостей такі слова: працьовитий, захоплений, діяльний, зосереджений або нетерплячий.
  3. 3 Поведінка типу Б. Особистості з поведінкою типу Б зазвичай більш розслаблені, творчі і доброзичливі. Вони частіше запізнюються, але менше хвилюються.
    • Спробуйте знайти в своєму списку якостей такі слова: розслаблений, добродушний, мирний, не найнадійніший, з хорошим уявою.
    • Оцініть, наскільки ви схильні до зволікання при виконанні завдань.
    • Наприклад, що ви віддасте перевагу: пограти в футбол або доробити реферат на завтра?

Метод 4 з 4: Інші способи визначення особистості

  1. 1 Типологія Майєрс-Бріггс. Ця типологія особистості заснована на дослідженнях психолога Карла Юнга. Вона отримала широке поширення в світі. Типологія Майєрс-Бріггс класифікує типи особистості по чотирьом вимірам. Кожен вимір має два протилежних полюси. Поєднання таких полюсів дозволяє віднести людину до одного з 16 можливих типів особистості.
    • Чотири виміри: інтроверсія / екстраверсія (I / E), відчуття / інтуїція (S / N), мислення / почуття (T / F) і судження / сприйняття (J / P).
    • Порівняйте список своїх якостей до індивідуальних переваг, які відповідають полюсів вимірювань типології Майерс-Бріггс.
    • Наприклад, ви інтроверт (I) або екстраверт (E)? Ваші якості більше відносяться до думок або почуттів?
    • Наприклад, ваш тип особистості може бути ISFP (інтроверсія, відчуття, почуття, сприйняття) відповідно до якостями з вашого списку.
  2. 2 Еннеаграма особистості. Така система класифікації типів особистості відносить людей до одного з дев'яти типів. Найчастіше людині підходить один найбільш виражений тип, хоча деякі характеристики можуть перетинатися.
    • Перегляньте свій список якостей, щоб спробувати віднести їх до одного з дев'яти типів такої концепції.
    • Типи особистості: перфекціоніст, помічник, достігатель, індивідуаліст, спостерігач, лоялістів, ентузіаст, лідер і миротворець.
    • Наприклад, миротворцю характерні такі якості, як посередництво, рішення проблем, такт.
    • Додаткову інформацію можна знайти на спеціалізованому сайті.
  3. 3 Класифікація темпераментів Кейрсі. Ця система дозволяє віднести свою особистість до одного з чотирьох типів темпераменту: опікун, ремісник, ідеаліст або раціоналіст. Як і у випадку з типологією Майерс-Бріггс і Великий п'ятіркою, ця класифікація досить широко досліджена.
    • Використовуйте свій список якостей, щоб віднести себе до одного з чотирьох темпераментів.
    • Так, якщо у вашому списку якостей є такі риси, як багата уява, миролюбність і оптимізм, швидше за все, ваш тип - ідеаліст.
    • Часто для визначення типу особистості можна об'єднати результати по типології Майерс-Бріггс і класифікації Кейрсі.
    • Також можна пройти спеціальний тест

Поради

  • Незалежно від вашого типу особистості навчитеся цінувати себе і свою унікальність.
  • Не відмовляйтеся від можливостей через невідповідність характеристикам певного типу особистості.