Як відлучити кошенят від кішки для передачі новим господарям

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 19 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Родовой процесс кошки! Что подготовить, как перерезать пуповину! Все секреты! Роды кошки без цензуры
Відеоролик: Родовой процесс кошки! Что подготовить, как перерезать пуповину! Все секреты! Роды кошки без цензуры

Зміст

Якщо у вашої кішки народилися кошенята, і ви збираєтеся роздати їх новим господарям, або якщо ви самі хочете завести кошеня, вам необхідно вжити особливих заходів, щоб всі залучені в процес відлучення кошеня боку (сам кошеня, кішка, новий власник і ви самі) залишилися задоволені. Найважливіше при цьому дочекатися виконання кошеняті відповідного віку - переважно 12-13 тижнів. Якщо ви так і зробите, то кішка-мати легше перенесе розлуку з кошенятами. З іншого боку, кошенятам буде не так легко, і звикання до відлучення займе більше часу. Щоб процедура передачі новим господарям пройшла максимально гладко для кожного кошеня, вам необхідно почати готувати кошенят заздалегідь, правильно їх відлучити і забезпечити поступове знайомство з новим будинком, прийнявши при цьому особливі заходи, якщо в цьому будинку є інша доросла кішка.

кроки

Метод 1 з 5: Підготовка кошенят до відлучення від кішки

  1. 1 Приготуйтеся відлучити кошенят від матері, коли їм виповниться приблизно 12 тижнів. Незважаючи на те, що більшість кошенят перестає годуватися у матері приблизно до 8-10 тижнях, експерти рекомендують залишати їх з матір'ю до 12-13 тижнів, щоб вони отримали належну соціалізацію. Соціалізація - це процес, в якому кошенята вчаться вивчати навколишній світ і приймати свої відкриття як належне. Добре соціалізована кошеня хоробрий, впевнений і доброзичливий. Занадто раннє відлучення кошеня від матері може привести до нестачі у нього певних знань і агресивної поведінки.
    • Кошеня починає вчитися з 3 тижнів і продовжує набирати досвід до 12-14 тижнів, коли його здатність адаптуватися до нових речей починає згасати.
    • В результаті, кошеня отримає максимальну користь, якщо надати йому можливість вчитися у матері до 12 тижнів. Однак, якщо занадто сильно затягнути момент передачі кошеня в новий будинок, то він, швидше за все, буде побоюватися і ховатися від нового господаря.
  2. 2 Привчіть кошенят до туалетного лотка, перш ніж відлучати їх від матері. Кошенята вчаться користуватися туалетним лотком з різним успіхом, але більшість з них стають повністю привченими до 12 тижнів.Обов'язково переконайтеся в тому, що кошеня вивчив цей критично необхідний навик, перш ніж передавати його в інші руки. РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Pippa Elliott, MRCVS


    Ветеринар Доктор Еліот, BVMS, MRCVS - ветеринар з більш ніж 30 роками досвіду у ветеринарній хірургії та лікуванні тварин-компаньйонів. Закінчила університет Глазго в 1987 році за спеціальністю «Ветеринарна медицина та хірургія». Працює в одній і тій же клініці для тварин в своєму рідному місті більше 20 років.

    Pippa Elliott, MRCVS
    ветеринар

    Піппа Елліот, ліцензований ветеринар, радить: «Зміни при переїзді з місця народження в новий будинок повинні бути поступовими. При передачі в нові руки не забудьте покласти кошеняті їжі, до якої він звик, і лоток, яким він користувався у вас вдома. Занадто великої кількості змін за раз слід уникати ».

  3. 3 Познайомте кошеня з запахом його нового господаря. Кошенята дізнаються дуже багато про навколишній світ по запахам. По запаху вони дізнаються свою матір, братів і сестер, а також розташування гніздового ящика. Використання цієї особливості в своїх цілях може полегшити процес звикання кошеня до нового будинку. Далі більш детально описана процедура знайомства кошеня з новим господарем.
    • Попросіть нового власника кошеня надати стару футболку з власним запахом. Так як кошенята дуже сильно орієнтуються по запахам, вкладання предмета одягу нового господаря в улюблене місце кошеня або на його підстилку дозволить йому звикнути до запаху цієї людини (це називається нюховим знайомством). Коли кошеня буде переданий в новий будинок, він вже буде знайомий з одним з його запахів, а тому буде відчувати себе в більшій безпеці.
  4. 4 Познайомте стару кішку нового господаря з запахом кошеня. Аналогічним чином, якщо у нового господаря кошеня вже є доросла кішка, необхідно познайомити її зі зразком підстилки кошеня, на якому вже є його запах. Це дозволить провести заочне знайомство вихованців, перш ніж їм буде організована особиста зустріч. При цьому буде знижена ймовірність виникнення потенційних конфліктів між двома тваринами.

Метод 2 з 5: Відлучення кошенят від кішки

  1. 1 Почніть відучувати кошенят від материнського молока приблизно в 4 тижні. Кошенят необхідно перевести на тверду їжу, перш ніж ви передасте їх в інші руки, це буде корисно для їх здоров'я і дозволить уникнути формування поганих звичок, наприклад, «обсмоктування вовняних речей», коли кошеня починає жувати і гризти речі з вовняних тканин. Кішка сама зможе відучити кошенят від молока приблизно до 8-10 тижнях. Якщо ж вам необхідно віддати кошеня до цього терміну, то вам буде потрібно прискорити процес його отучения від молока.
  2. 2 Почніть періодично розлучати кошенят з матір'ю. В 4 тижні можна почати забирати кошеня від матері на кілька годин. Садіть при цьому кошеня в те місце, де у нього буде власний туалетний лоток, миски з кормом і водою.
  3. 3 Навчіть кошеня самостійно хлебтати молоко, наливаючи йому в неглибоку миску замінник котячого молока. Спочатку опустіть свій палець під поверхню молока. Кошеня спершу спробує посмоктати ваш палець, але інстинктивно зрозуміє, що простіше лизати ваш палець, ніж смоктати.
    • Не давайте кошеняті коров'яче молоко, так як воно може привести до розладу травлення.
  4. 4 Введіть тверді корми. Коли кошеня навчиться хлебтати молоко, прийде час познайомити його з твердими вологими кормами. Вам необхідно почати з консистенції рідкої каші і поступово знижувати кількість вологи в кормі аж до досягнення кошеням 8-10 тижнів, коли він спокійно зможе харчуватися сухим кормом.
    • Для приготування кашки змішайте сухий або консервований котячий корм із замінником котячого молока, поки не вийде консистенція рідкої каші.
    • Щодня поступово зменшуйте кількість доданого в корм замінника молока аж до 6 тижнів, коли корм кошеня повинен стати лише злегка вологим.
    • Приблизно до 8-10 тижнях кошеня повинен навчитися їсти сухий корм.

Метод 3 з 5: Як полегшити процедуру відлучення кошенят для самої кішки

  1. 1 Чи не розлучайте кішку з усіма кошенятами відразу. Для кішки корисніше, щоб вироблення молока знижувалася поступово. Якщо ви відніміть у неї всіх кошенят відразу, то вона буде відчувати болючі відчуття через переповнення молоком.
  2. 2 Приберіть від кішки все, що має запах кошенят. Стійкий запах кошенят може нагадувати кішці про те, що вона повинна їх перевірити, при цьому вона може бродити по будинку в їх пошуках. Коли всі кошенята знайдуть собі нові будинки, вам краще буде прибрати всі речі з їх запахом і надати кішці чисту підстилку. Разом з поступовим зникненням запаху кошенят з навколишнього оточення інстинктивне прагнення кішки відшукати кошенят згасне, і вона знову зможе повернутися до нормального життя.
  3. 3 Знайте, що кішка досить швидко оговтається від розлуки з кошенятами. Сама природа заклала в кішці розуміння того, що кошенята повинні стати незалежними, щоб вижити. Як частина цього процесу, вона почне дистанціюватися від кошенят, щоб вони змогли самі бути собі опорою. Передача кошенят новим господарям лише прискорює цей процес.
    • Якщо при відлученні кошенят вони будуть вже досить дорослими (переважно у віці 12-13 тижнів), а їх запах буде видалений зі старого будинку, кішка буде переживати лише день чи два, перш ніж повернеться до свого звичайного життя.

Метод 4 з 5: Процедура знайомства кошеня з новим будинком

  1. 1 Надайте кошеняті підстилку зі старого будинку. Заздалегідь підготуйте для кошеняти рушник або ковдрочку, на якому він спав в старому будинку. Наявність знайомого запаху дозволить кошеняті легше адаптуватися. Покладіть це ковдрочку або рушник в переноску, коли кошеня перевозитимуть в новий будинок і залиште його йому, щоб він міг продовжити на ньому спати.
  2. 2 Принесіть кошеня в новий будинок в перенесенні. Перенесення дозволить кошеняті відчути себе в безпеці і під захистом. Для тепла і вбирання сечі на випадок помилки помістіть в переноску рушник.
    • Не використовуйте перенесення від іншого вихованця, так як запах іншої тварини піддасть кошеня зайвому стресу.
  3. 3 Забезпечте кошеняті надійний загін. Надайте кошеняті невелике обмежене особистий простір. У цьому місці має бути тихо і спокійно. При цьому у кошеняти повинна бути підстилка, корм, вода і туалетний лоток, а також когтеточка і безпечні для нього іграшки.
    • Чи будете ви використовувати для підстилки картонну коробку або купіть її в готовому вигляді в зоомагазині, подумайте про те, щоб покрити її своїм старим светром, щоб кошеня краще звик до запаху нового господаря.
    • Перевірте, щоб надане кошеняті простір мало місце, де він може ховатися. Якщо в цьому місці немає меблів, за якою можна сховатися, поставте кошеняті коробки з вирізаними в них отворами, щоб він міг залазити в них.
  4. 4 Дозвольте кошеняті досліджувати надане йому простір зі своєю власною швидкістю. Принесіть перенесення в це місце, відкрийте дверцята і дозвольте кошеняті самому вийти тоді, коли він буде до цього готовий. Залиште перенесення кошеняті в якості ще одного укриття.
  5. 5 У перший тиждень обмежте спілкування з кошеням. Вам, швидше за все, буде хотітися брати його в руки і довгий час гладити. Так робити не слід. Кошеняті потрібен час, щоб звикнути до нової обстановки, в тому числі до людей. Знайомте кошеня з членами сім'ї по одному, не поспішайте, дозволяйте кошеняті самостійно підійти до людини.
    • Обов'язково навчіть дітей належним чином поводитися з кошеням, включаючи те, як правильно брати його в руки.
    • Не дозволяйте дітям до 5 років грати з кошеням. Це небезпечно для нього.
  6. 6 Познайомте кошеня з іншим будинком, як тільки він обвикнется у себе в загоні. Коли кошеня стане добре їсти, пити і регулярно ходити в туалет в лоток, почніть знайомити його з іншими кімнатами свого будинку по одній.Посадіть кошеня в переноску і принесіть в іншу кімнату, залишивши перенесення відритої, щоб кошеня міг роздивитися. Після вивчення кімнати кошеням віднесіть його назад в його загін, по крайней мере, на кілька годин, перш ніж дати йому обстежити чергову кімнату.
    • Якщо кошеня залазить на що-небудь таке (полку, ліжко і так далі), на що йому не належить лазити, обережно знімайте його і ставте на підлогу. Якщо ви будете так робити з самого першого дня, то вам буде набагато простіше встановити кошеняті межі допустимого поведінки.
  7. 7 Продовжуйте годувати кошеня тим же кормом, який використовувався при його відлучення, щоб у нього не виникало проблем. Надання кошеняті звичного корму створить йому більший комфорт і дозволить уникнути розладу травлення, викликаного необхідністю бактерій кишечника пристосовуватися до нової їжі.
    • Приготуйтеся заздалегідь і запитайте людини, у якого ви купуєте кошеня, якою їжею той годує його, щоб ви могли запастися готовим кормом до моменту появи кошеня у вас вдома.
  8. 8 Подумайте про використання електрофумігаторів з котячими феромонами для зниження тривожності у кошеняти. Особові залози кішки здатні виробляти феромони (хімічні сигнали), які вони переносять на предмети, що здаються їм безпечними; наприклад, вони можуть завдати їх на ліжко, крісло і навіть ваші ноги. Існують спеціальні електрофумігатори з синтетичними аналогами даних феромонів, які дозволяють кішці відчути себе на новому місці в безпеці. Одного бульбашки феромонів для фумігатора зазвичай вистачає приблизно на 30 днів, що цілком достатньо для повної адаптації кошеня до нової обстановки.
    • Найбільш поширеним засобом з феромонами є фелівей. Воно продається і у вигляді рідини для електрофумігаторів, який вставляється в розетку і автоматично поширює феромони, і у вигляді звичайного спрея.

Метод 5 з 5: Організація знайомства нового кошеня зі старою кішкою

  1. 1 Знайомте нового кошеня зі старою кішкою поступово. Якщо кошеня був належним чином социализирован і потрапив в новий будинок приблизно у віці 12-13 тижнів, йому повинно бути легко звикнути до нового дому. Однак, якщо в цьому будинку вже живе інша кішка, то вам слід знайомити їх поступово.
  2. 2 Влаштуйте кошеняті загін в тому місці, яке рідко використовується старої кішкою. Це ненав'язливо дасть кішці зрозуміти, що на її території з'явився кошеня, але він не конкурує з нею за їжу і улюблені місця відпочинку (належать тільки їй).
  3. 3 Спочатку познайомте стару кішку тільки з запахом кошеня. Ваші кішки можуть понюхати один одного через щілину під дверима кімнати, де живе кошеня. Ви можете поміняти місцями підстилки вихованців, щоб вони звикли до запаху один одного. Також допомагає погладжування спочатку одного вихованця, а потім іншого для змішування їх запахів.
    • Обов'язково приділяйте особливу увагу своїй старій кішці, щоб знизити її переживання. Якщо ви будете її ігнорувати і віддасте вся увага кошеняті, це створить вам проблеми.
  4. 4 Годуєте кішок по обидві сторони від розділяє їх двері. Це дозволить виробити у них асоціацію нового запаху з чимось хорошим, а саме, з їжею.
  5. 5 Коли кошеня звикне до свого загону, поміняйте його з кішкою місцями. Поки ваш новий кошеня буде знайомитися з іншими кімнатами вашого будинку, посадіть на його місце стару кішку. Це дозволить вихованцям вивчити запахи один одного в нових місцях.
  6. 6 Як тільки кошеня зовсім адаптується в новому будинку, дозвольте кішкам зустрітися. Встановіть між кішками перешкоду, або тримайте кошеня в перенесенні, щоб він не міг напригнуть на стару кішку, яка може вважати це образою. Дайте їм звикнути один до одного, дозволивши обнюхатися і доторкнутися носами через решітку перенесення. Вам необхідно дочекатися того моменту, коли стара кішка стане байдужа до кошеняті і просто відійде від нього, це буде служити ознакою того, що вона прийняла його.
    • Якщо будь-яка з кішок буде демонструвати явну ворожість (шипіти, намагатися дряпатися або кусатися), дайте їй більше часу для звикання до присутності іншого вихованця, посадивши кошеня назад в його загін.
  7. 7 Якщо кішки не ладнають, спробуйте годувати їх спільно. Спочатку ставте їм миски з кормом в протилежних кутках кімнати. Поступово зближує миски. Ідея полягає в тому, щоб побудувати асоціативний зв'язок між присутністю іншого вихованця і годуванням.
  8. 8 Відокремте кошеня від старої кішки, якщо він поводиться з нею надмірно активно. Після того як стара кішка прийме кошеня, ви можете залишити його вільно бродити по будинку. Однак, важливо наглядати за ним, особливо тоді, коли він знаходиться поруч зі старою кішкою.
    • Якщо кошеня почне грати зі старою кішкою і стане надмірно буйним, приберіть його в окрему кімнату, щоб у старій кішки було деяку перевагу на своїй території.

Поради

  • Пам'ятайте про те, що в природі кішка-мати інстинктивно проганяє підросли кошенят, спонукаючи їх до самостійного життя, і коли ви віддаєте кошенят новим господарям, в очах кішки ви все робите правильно.

додаткові статті

Какухажівать за кошенятами Какопределіть вагітна ваша кішка Какуложіть спати гіперактивного кошеня Какухажівать за кошенятами без кішки в перші 3 тижні Какуспокоіть кошеня, щоб він перестав кричати Каксделать так, щоб вас полюбила ваша кішка Какнайті зниклу кішку Какпріучіть кішку купатися Какнайті кішку, яка сховалася Какпрінесті додому другу кішку і не засмутити цим першу Какпохороніть кішку Какподружіть кота з собакою Какобездвіжіть кота Какпоймать бездомного кошеняти