Як полагодити поламану вудку

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 1 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Опять сломал удилище ! Получится отремонтировать или нет ?
Відеоролик: Опять сломал удилище ! Получится отремонтировать или нет ?

Зміст

Раніше вудилища робили тільки з тростини або бамбука, а сьогодні майже всі вони виконані зі скловолокна, графіту або борного композиту. Нові матеріали є більш витривалими, але сучасні вудки все одно продовжують ламатися. Добре, що в більшості випадків їх можна відремонтувати. У нашій статті описуються етапи ремонту зламаного вудилища, а також заміни зламаних кілець.

кроки

Метод 1 з 3: Ремонт зламаного бланка

  1. 1 Визначте місце поломки. Ваші подальші дії залежать від місця поломки.
    • Якщо поломка сталася ближче до кінця, то потрібно буде замінити наконечник / тюльпан або зрізати поламаний кінець і встановити на вудку новий наконечник більшого розміру. Більш детальна інформація представлена ​​в пункті «Ремонт зламаного наконечника».
    • Якщо вудка зламалася в іншому місці, то потрібно буде відрізати зламану частину і вставити обжимной ободок.
  2. 2 Відріжте пошкоджені кінці. Зашліфуйте до отримання чистого і правильного зрізу.
  3. 3 Виміряйте діаметр обох відрізаних частин. Знаючи діаметри, ви зможете купити обтискний ободок потрібного розміру.
  4. 4 Приклейте вставною кінець обідка до того кінця вудки, де знаходиться наконечник. Можна використовувати епоксидний клей, що висихає за 5 хвилин, але майстри по ремонту вудок зазвичай вважають за краще використовувати двокомпонентний епоксидний клей, який сохне довше і тим самим надає більше часу на правильне розташування обжимного обідка.
    • Не розділяйте вставною і гніздовий кінці обжимного обідка до завершення цього етапу.
  5. 5 Приклейте гніздовий кінець обідка до того кінця вудки, де знаходиться рукоятка. Дочекайтеся повного висихання розчину.
    • Якщо поломка сталася біля кільця або катушкодержателя, то це незначно відіб'ється на функціонуванні вудки. Якщо поломка сталася в іншому місці в середній частині бланка, то обжимной ободок гаситиме дію, особливо металевий ободок.
  6. 6 Нанесіть епоксидний клей на ділянку зіткнення обідка і бланка. Вам потрібно сформувати «втулку», яка покриває обидві частини обідка настільки, щоб місця розлому не було видно. Клей повинен повністю висохнути.
  7. 7 Обточити місце з'єднання так, щоб отримати діаметр, близький до початкового діаметру бланка. Для цього буде потрібно токарний верстат, призначений спеціально для вудок; якщо верстата у вас немає, то використовуйте дрібну наждачний папір. В обох випадках працюйте без поспіху.
    • Під час обробці не згинайте вудку, інакше епоксидна втулка може зламатися.
  8. 8 Обмотайте кінці обжимного обідка і епоксидну втулку, щоб товщина стала такою, як в місцях установки кілець. Після цього покрийте обмотаний ділянку тонким шаром епоксидної смоли або полімеру.
    • Якщо вудка поламалася поруч з кільцем, то перед обмоткою обжимного обідка насуньте кільце на місце з'єднання.
    • Також можна додатково замаскувати місце поломки, додавши декоративні елементи в інших місцях вудки.

Метод 2 з 3: Ремонт зламаного наконечника

  1. 1 Огляньте вудку і визначте поломку. Якщо пошкоджений тільки наконечник (злам або борозни на кільці), то можна просто замінити його новим. Якщо ж пошкоджений бланк біля наконечника, то вам потрібно буде начисто зрізати наконечник максимально близько до краю.
  2. 2 Зніміть старий наконечник. Якщо для зняття наконечника вам не потрібно було зрізати його, тоді нагрійте клей, яким він кріпиться до кінця вудки, і акуратно скрутіть його.Якщо наконечник не піддається, то вам потрібно буде зрізати вудку біля краю наконечника, як якщо б вудилище було зламано в цьому місці.
    • Чи не перегрівайте наконечник, інакше можна пошкодити саме вудилище.
  3. 3 Виміряйте кінець вудки, щоб підібрати новий наконечник. Вам буде потрібно спеціальний шаблон, який представляє собою картку або металеву пластину з отворами. Вставляйте кінець в різні отвори, поки не підберете відповідний розмір; це і буде необхідний розмір наконечника.
  4. 4 Приклейте новий наконечник. Нанесіть клей на кінець вудки, та підключіть її новий наконечник, обережно накрутивши його на місце так, щоб він збігався з іншими кільцями на вудці.
    • Оскільки кільце наконечника зношується швидше за інших кілець, при заміні наконечника вибирайте варіанти з кільцем з карбіду вольфраму або оксиду алюмінію, які більш стійкі до утворення борозенок в порівнянні зі сталлю. Але при цьому вони більш схильні до бічного ударному пошкодження (роздроблення).

Метод 3 з 3: Ремонт зламаного кільця

  1. 1 Виміряйте діаметр зламаного кільця. Вам потрібно буде нове кільце такого ж розміру (це особливо важливо, якщо дане кільце є найближчим до котушки і має вміщати волосінь, що виходить з котушки під час закидання).
  2. 2 Нагрійте епоксидне ущільнення обмотки кільця.
  3. 3 Зріжте обмотку з обох сторін від кільця за допомогою леза. По можливості зріжте обмотку зверху або по краях від ніжки кільця. Слідкуйте за тим, щоб не порізати бланк.
  4. 4 Зніміть старе кільце і залишки обмотки.
  5. 5 Встановіть нове кільце. Вирівняйте його щодо інших кілець, щоб його нижня центральна точка збігалася з аналогічними точками кілець по обидва боки від нього.
  6. 6 Обмотайте ніжку нового кільця для фіксації. Перевірте вирівнювання нового кільця щодо інших перед нанесенням на обмотку епоксидної смоли або полімеру для фіксації на місці.

Поради

  • Якщо після прочитання статті ви вирішили, що не готові полагодити вудку самостійно, віднесіть її до майстра по ремонту вудок. Таку людину можна знайти в найближчому магазині товарів для риболовлі або в інтернеті.
  • Замість того, щоб відновлювати початкову довжину вудки, можна взяти вудилище, яке поламалося на відстані 1/3 або 1/2 від рукоятки до наконечника і перетворити кінцеву секцію в вудку для підлідної риболовлі.

Що вам знадобиться

  • Ручна пила з тонким лезом (наприклад, ножівка)
  • Клей (епоксидний або нагрівається)
  • Промисловий фен (при використанні нагрівається клею)
  • обжимний ободок
  • Вимірювальний шаблон (для заміни наконечника)
  • Новий наконечник і / або кільця
  • Лезо (щоб зрізати обмотку кілець)
  • Нитка для обмотки
  • Токарний верстат для вудок або наждачний папір (для ремонту бланка)

додаткові статті

Какрибачіть Какловіть глибоководну рибу Какправільно користуватися спінінгом Какнамативать волосінь на котушку спінінга Какловіть смугастого окуня Каквибрать найкращий час для риболовлі Какловіть камбалу Какнасадіть на гачок креветку Какловіть рибу за допомогою методу дроп шот Какудаліть плями поту з кепок і капелюхів Какізмеріть зростання без мірної стрічки Какудаліть з одягу фарбу для тканини Какопределіть температуру води без термометра Каквернуть форму солом'яному капелюсі