Як допомогти близькій людині відновитися після інсульту

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як правильно відновитися після інсульту?   Nagolos TV
Відеоролик: Як правильно відновитися після інсульту? Nagolos TV

Зміст

Інсульт - це такий тип пошкодження мозку, який може викликати різноманітні фізичні і емоційні симптоми, виходячи з того, яка саме частина мозку була вражена. Ця ситуація може бути лякаючою як для людини, що зазнав удар, так і для його родини і друзів, яким потрібно буде пристосуватися до нових обставин. Коли близька людина пережив інсульт, то вам доведеться підлаштуватися, щоб допомогти йому відновитися - ці зміни у вашому житті можуть носити як тимчасовий, так і постійний характер. Завжди важливо пам'ятати, що стан коханої людини з часом природним чином покращиться, а терапія дозволить досягти ще більших результатів. У той же час, допомагаючи близькій людині видужати після інсульту, важливо не забувати і про себе.

кроки

Частина 1 з 3: Допомагайте близьким долати труднощі

  1. 1 Зробіть пересування по будинку більш доступним. Кожна людина по-різному переживає наслідки удару; гемипарез (або параліч) лівої чи правої частини тіла або тільки руки, або ноги - поширені наслідки інсульту. Крім того, часто зустрічаються проблеми з рівновагою та координацією. Тому, можливо, доведеться внести зміни в планування будинку, щоб ваш близька людина (у якого зараз напевно проблеми з пересуванням) зміг безперешкодно переміщатися по житлу. Роздумуючи, як перетворити обстановку будинку, щоб зробити її більш комфортною для людини, яка пережила інсульт, візьміть до уваги наступні рекомендації:
    • Перемістіть ліжко на перший поверх, щоб людині не довелося підніматися по сходинках, так як ризик падіння дуже великий.
    • Зробіть прохід до всіх важливих приміщень (включаючи спальню, ванну і кухню) доступнішим. Менша кількість перешкод знизить можливість падіння. До цього можна віднести і відсутність усіляких маленьких килимків.
    • Встановіть сидіння в душовій, щоб людина могла сісти під час купання.Закріпіть поручні, щоб було зручно приймати ванну або душ, а також встановіть їх біля туалету, щоб можна було спертися, коли потрібно сідати і вставати.
    • Поставте біля ліжка судно. Використання нічного горщика особливо рекомендовано, якщо людина відчуває втрату рівноваги або дезорієнтацію, так як допомагає уникнути падінь, які можуть спричинити за собою подальші ускладнення.
    • Якщо сходинок ніяк не уникнути, встановіть перила, щоб вашому близькій було простіше підніматися і спускатися. Фізіотерапевт буде працювати з пацієнтом, щоб допомогти йому знову навчитися пересуватися, включаючи і освоєння заново навичок підйому і спуску по сходах.
  2. 2 Допомагайте в пересуванні. Набутий недолік руху - одне з найпоширеніших явищ, з якими стикаються люди після інсульту. Людина, який раніше був рухомим і незалежним, може зараз ходити повільно і невпевнено, або ж і зовсім бути прикутим до ліжка. Напевно вашій коханій людині знадобиться допомога в пересуванні, по крайней мере якийсь час після інсульту.
    • Допоміжні пристосування стануть хорошим помічником в пересуванні. Варто проконсультуватися з фізіотерапевтом, щоб зрозуміти, яке пристосування підійде найкраще. Це може бути інвалідне крісло, ходунки або тростину, в залежності від серйозності проблеми.
    • Підтримуйте і підбадьорюйте старання кохану людину повернути свободу пересування. Будь-яка можливість зробити щось, не використовуючи допоміжні пристосування - привід для святкування.
  3. 3 Створіть безпечну обстановку. Падіння і нещасні випадки, на жаль, досить часте явище після інсульту. Зробіть безпеку коханої людини найвищим пріоритетом, щоб уникнути непотрібних побічних ефектів і ускладнень, які можуть бути пов'язані з ударом, хоча і не викликані їм безпосередньо.
    • Поставте перила навколо ліжка і опустіть її, якщо в цьому є необхідність. Огорожа потрібно вночі, щоб запобігти падінню через порушення рівноваги або дезорієнтації, а ліжко стоїть опустити, щоб на неї не доводилося "виходити".
    • Якщо часто використовувані речі (наприклад каструлі і сковорідки) знаходяться у важкодоступних місцях (наприклад, в високому шафці) - перемістити їх. Зробіть так, щоб речі, які часто використовуються, перебували в місці, де до них буде вільний доступ у вашого близького.
    • Завжди будьте поруч, якщо може знадобитися допомога під час обрізки дерев, прибирання снігу, фарбування будинку або під час будь-якої іншої діяльності з підвищеним ризиком нещасного випадку.
  4. 4 Вивчіть техніки годування. Дисфагія - медичний термін, що позначає утруднене ковтання. Після інсульту людина може зазнавати труднощів з їжею і питвом, оскільки м'язи, що відповідають за пережовування і ковтання можуть бути послаблені (особливо це спостерігається безпосередньо після інсульту). Тому важливо допомогти коханій людині пристосуватися до нового способу прийому їжі і пиття, щоб він отримував достатньо їжі.
    • Після удару, особливо на ранніх етапах, часто доводиться використовувати трубку для зондового харчування. В особливо складних випадках трубка для харчування стає обов'язковим пристроєм, що дозволяє людині, який пережив інсульт, отримувати достатню кількість поживних речовин.
    • Якщо людину доводиться годувати через трубку чрескожной ендоскопічної гастрономії, яка вводиться прямо в шлунок, переконайтеся, що на ній немає пошкоджень, вона справно працює і захищена від інфекцій, і виключена можливість того, що пацієнт може її витягнути.
    • Вашій близькій доведеться пройти через обстеження, яке називається ковтальні проба, щоб доктор оцінив його здатність ковтати їжу. Логопедія і рентген допоможуть лікарю визначити, коли пацієнтові безпечно переходити від рідкого харчування до більш твердої їжі.
    • Коли ваш близький зможе їсти без допомоги медичних пристосувань, готуйте для нього м'яку їжу.Людям, які після інсульту починають приймати їжу природним способом, варто починати саме з таких страв, щоб уникнути аспіраційної пневмонії. У магазинах ви можете знайти загусники, що дозволяють зробити супи і соки густішими. Ви також можете використовувати для цієї мети желатин, кукурудзяну або вівсяну муку.
    • Посадіть людини рівно, щоб під час прийому їжі уникнути аспіраційної пневмонії, яка настає, якщо їжа потрапляє в легені. Оскільки ковтальні м'язи ослаблені, такий стан під час їжі особливо важливо. Це забезпечить безпеку прийомів їжі, і вони будуть залишатися приємним проведенням часу.
  5. 5 Приділіть увагу проблемі нетримання. Інсульт може послужити причиною відсутності повного контролю над сечовим міхуром і кишечником. Це може створити умови для розвитку інфекції або запалення, а також викликати збентеження. Важливо розпізнати, якщо подібне відбувається, і разом з близькою людиною вживати заходів, щоб допомогти йому видужати.
    • Для тих, хто не може користуватися нічним судном або дійти до вбиральні, підійдуть спеціальні підгузники для дорослих. Їх можна придбати практично в будь-якій аптеці. Порадьте людині носити їх до тих пір, поки він не відновить повний контроль над функціями тіла.
    • Вам потрібно буде допомагати коханому, змінюючи підгузник відразу ж після випорожнення. В іншому випадку, це може призвести до лущення шкіри, запалення і можливої ​​інфекції в цій галузі.
  6. 6 Працюйте з проблемами мовного центру. Більшість людей, які пережили інсульт, мають проблеми з мовною функцією, принаймні тимчасові. Серйозність інсульту часто визначає, наскільки серйозними будуть ушкодження мови. Деякі пацієнти не можуть правильно сформулювати висловлювання, інші ж не розуміють сказаного. У зв'язку з паралічем, деякі люди не в змозі правильно вимовляти слова, хоча когнітивний аспект мови функціонує нормально. Дуже важливо допомогти коханій людині подолати проблеми зі спілкуванням.
    • Перш ніж приступати до вирішення проблем з мовним центром, переконайтеся, що у людини немає проблем зі слухом. Це також може послужити причиною складнощів з промовою, а виправити ситуацію можна за допомогою слухового апарату.
    • Вивчіть різні види ускладнень, пов'язаних з промовою. Наприклад, визначте, чи страждає ваша кохана людина від афазії (коли людина може ясно думати, але не здатний висловлюватися або сприймати інформацію) або апраксии (коли людина відчуває труднощі з правильною компоновкою звуків).
    • Використовуйте короткі слова і невербальні засоби комунікації, такі як жести руками, кивання, вказування на предмети. Пацієнту не варто одночасно задавати занадто багато питань і потрібно надавати йому достатньо часу для відповіді. Будь-яка форма комунікації згодиться.
    • Для спілкування також можна використовувати візуальні образи - таблиці, алфавітні картки, електронні пристрої, предмети і картинки. Це допоможе людині подолати почуття розчарування, пов'язане з нездатністю ефективно спілкуватися.
  7. 7 Створіть план дня, щоб кохана людина відчув себе більш невимушено. Встановлене розклад дня допоможе зробити такі труднощі, як проблеми зі спілкуванням, менш гострими. Знаючи свій розпорядок, людина буде очікувати певних видів діяльності, а члени сім'ї зможуть передбачити його потреби. Це знімає напругу як у пацієнта, так і у тих, хто про нього піклується.
  8. 8 Слідкуйте за емоційними змінами. Інсульт має як фізичні, так і емоційні наслідки. По-перше, удар може послужити причиною особистісних змін, які можуть негативно позначитися на відносинах. По-друге, можуть виникати зміни настрою, включаючи депресію, тривогу і псевдобульбарний синдром. Вам потрібно бути пильним і відзначати будь-які зміни в емоційному стані вашого близької людини.
    • Депресія вражає від однієї до двох третин усіх людей, які пережили інсульт, а впливу псевдобульбарного синдрому схильні від чверті до половини всіх пацієнтів.
    • Переконайте кохану людину пройти лікування. Медикаментозні препарати і консультації лікарів мають позитивний вплив, і часто пов'язані з ними витрати покриваються страховкою.

Частина 2 з 3: Допомагайте близьким в лікуванні

  1. 1 Запам'ятайте всі медикаменти і програму лікування. Після того як вашого близького виписали з лікарні, вам потрібно буде стежити за прийомом ліків і виконанням всіх приписів. Це важлива роль, і не варто ставитися до неї легковажно. Якщо ви допоможете коханій людині дотримуватися розкладу прийому ліків і виконання курсу лікування, це значно посприяє його одужання.
    • Запишіть всі медикаменти і час, коли їх потрібно приймати. Простежте, щоб пацієнт не пропускав прийоми будь-яких ліків. Завчасне планування дуже важливо, щоб уникнути затримок.
    • Розберіться з усіма побічними ефектами, які можуть викликати прописані препарати. Спостерігайте будь-які їхні можливі прояви.
    • Обговоріть способи прийому ліків з лікарем. Потрібно розуміти, які ліки призначені для прийому всередину, які потрібно змішувати з їжею; які - після прийому їжі, а які - на голодний шлунок.
    • Також важливо строго дотримуватися час наступного візиту до лікаря. Це допоможе виявити на ранній стадії будь-які проблеми, які можуть виникнути в процесі реабілітації, і запобігти ускладненням, пов'язані з пізнім лікуванням. Вам доведеться нагадувати близькій про відвідування доктора і відвозити його в клініку.
    • Записуйте час прийому ліків або ставте нагадування на телефоні - так вам буде простіше стежити за ходом лікування. Пошукайте додатки, створені, щоб нагадувати про прийом медикаментів, а також використовуйте календарі, за допомогою яких можна відстежувати процес реабілітації.
    • Навчіться прощати себе в разі помилки. Якщо ви не дали вчасно таблетку або запізнилися на терапевтичну сесію, чи не мучте себе. Почуття провини не принесе користі ні вам, ні вашій рідній людині.
  2. 2 Ознайомтеся з лікувальними вправами і заняттями. Добре буде хоча б раз відвідати терапевтичну сесію, щоб краще зрозуміти, які вправи і дії потрібно виконувати людині після інсульту в домашніх умовах. Намагайтеся повторювати вправи разом з доктором і пацієнтом.
    • Якщо під час вивчення вправи поруч буде перебувати фізіотерапевт, це дуже спростить завдання. Лікар виправить помилки і підкаже, як краще допомагати пацієнтові виконувати ці лікувальні процедури.
  3. 3 Ознайомтеся з цілями реабілітаційного процесу, які встановив лікар. Усвідомлення цілей реабілітаційного процесу (тобто очікуваного результату або результатів) допоможе вам краще розуміти тимчасові рамки відновного періоду і відслідковувати прогрес. Також ви зможете змусити пацієнта виконувати вправи, якщо мають місце невідповідності між встановленою програмою і її реальним втіленням.
    • Постійно підтримуйте улюбленого, щоб у нього не опускалися руки. Відновлення після інсульту може бути досить складним процесом, але важливо підтримувати кохану людину на шляху до мети.
    • Найчастіше реабілітація займає від 6 місяців до року. Дуже важливо весь час брати участь в процесі відновлення, щоб забезпечити просування вперед.
    • Відзначайте всі поліпшення і працюйте над тим, що залишається без змін. Якщо протягом тривалого періоду не відбувається ніяких змін, обговоріть з лікарем зміну режиму лікування.
  4. 4 Зрозумійте, коли варто викликати лікаря. Є кілька ситуацій, в яких може знадобитися додатковий візит до лікаря. Коли ваш близький працює над тим, щоб відновитися після серйозної травми головного мозку, важливо весь час стежити за його здоров'ям і самопочуттям.
    • Не ігноруйте падіння. Падіння відбуваються досить часто під час реабілітації.Вони можуть послужити причиною подальших ускладнень і погіршення стану. У разі падіння пацієнта потрібно терміново доставити в лікарню для медичного огляду, щоб виключити серйозні проблеми зі здоров'ям.
    • Пам'ятайте, що протягом року після інсульту великий ризик повторного удару. Ви повинні ясно розпізнавати тривожні ознаки інсульту і знати, до кого звертатися, якщо вони спостерігаються у вашої коханої людини, що включає:
      • параліч особи;
      • слабкість в руках;
      • труднощі мови;
      • раптове оніміння обличчя, руки або ноги, особливо однієї половини тіла;
      • порушення зору одного або обох очей;
      • несподівані проблеми з пересуванням, запаморочення, втрата рівноваги;
      • різка, сильний головний біль без певної причини.

Частина 3 з 3: Покажіть свою підтримку

  1. 1 Будьте терплячі. Намагайтеся слухати те, що говорить людина після інсульту, навіть якщо його мова спотворена і схожа на бурмотіння. Зрозумійте, він хоче спілкуватися, але у нього не виходить, і його це засмучує не менш вашого. Розмовляйте з ним. Навіть якщо він не може відповідати. Хоча спілкування спочатку може дуже вас засмучувати, важливо, щоб члени сім'ї сприяли зміцненню цієї активності. Це часто призводить до великих успіхів в реабілітації. Ваше позитивне ставлення і терпіння допоможуть коханій людині швидше видужати.
  2. 2 Підбадьорюйте свого близького. Пацієнту, який пережив інсульт, можуть знадобитися місяці і роки, щоб видужати. Можливо, йому доведеться заново вчитися деяких речей, і, може бути, він так ніколи і не відновиться повністю. Такі люди часто переживають депресію, деякі відчувають безпорадність, пригніченість і страх. Саме тому, сім'я грає настільки важливу роль в процесі одужання.
    • Важливо дати людині відчути, що він не самотній. Відразу ж після інсульту людина може хвилюватися про свою роботу, про те, як він зараз буде про себе піклуватися (або хто про нього подбає), як швидше одужати (і чи буде він знову "нормальним").
    • Поговоріть з коханим про його емоціях. Запитайте, як він себе почуває і зберігайте позитивний настрій, щоб не відбувалося.
  3. 3 Станьте частиною прогресу коханого. Сім'ї, які активно включаються в реабілітаційний процес, стають сильним, стійким джерелом підтримки. Зрозумійте, які ушкодження є наслідками інсульту, і обговоріть план одужання коханої з його лікуючим лікарем. Розуміння відновного процесу дозволить вам проявити більше співпереживання і підтримки людині, котра пережила інсульт.
    • Відвідуйте терапевтичні сесії разом з коханою людиною. Приймайте максимальну участь у всьому, підбадьорюйте посмішками і словами кожен раз, коли надається така можливість. Це відмінний спосіб показати коханому, що ви зацікавлені в його одужання і залучені в процес.
    • У той же час пам'ятайте, що це його лікування, і у нього повинна бути можливість приймати рішення і контролювати ситуацію. Чи не перетворюйтеся в диктатора - запитайте у нього, чого він хоче, і надайте максимально можливу автономію.
  4. 4 Підтримуйте прояви незалежності. Після інсульту людина може відчувати себе безпорадним, і вам потрібно докласти всіх зусиль, щоб надати йому віру у власні сили. Він може страждати від нетримання, відчувати проблеми з промовою або пересуванням, тобто переживати труднощі з тими речами, які здаються абсолютно буденними в нашому повсякденному житті. Надавайте всіляку допомогу, коли можете (і коли це необхідно), а також висловлюйте підтримку і схвалення щодо будь-яких проявів незалежності - будь то кілька кроків без ходунків, бажання відповісти на телефонний дзвінок, спроба написати записку. Оскільки безпека близького - ваш найвищої пріоритет, ви повинні пам'ятати про наступне:
    • Оцініть можливості людини (або попросіть лікаря або фізіотерапевта про допомогу), щоб краще зрозуміти, які види діяльності він може або не може виконувати (і які не варто робити).Таке розмежування допоможе вам визначити, коли ви можете стимулювати близького до самостійних дій без зайвого ризику.
    • Підбадьорюйте пацієнта виконувати вправи, вивчені на терапевтичних заняттях. Робіть їх разом, поки він не зможе виконувати їх самостійно.
    • Підтримуйте вибір способу лікування. Якщо людина, що пережила інсульт, хоче проходити реабілітацію вдома або ж в лікарні, постарайтеся надати йому максимальну свободу вибору. Коли здатність приймати рішення сильно похитнулася внаслідок інсульту, то часто сім'ї та реабілітологам здається, що вони краще знають, чого хоче пацієнт. Але домогтися значних успіхів у процесі одужання можна, тільки якщо людина, що пережила інсульт, має право самостійно приймати важливі рішення.
  5. 5 Приєднуйтеся до спільноти людей, які пройшли через інсульт, і їх опікунів. В інтернеті можна знайти безліч таких груп підтримки. Вступивши до групи, ви зможете скачати різну інформацію, наприклад практичні рекомендації для доглядальниць, або поділитися своїми порадами (і отримати поради інших). Також ви зможете зв'язатися з людьми, які переживають таку ж ситуацію, як ви і ваш близька людина.
  6. 6 Подбайте про себе. Кожен член сім'ї, який активно дбає про пацієнта, повинен також дбати і про свій стан. Це означає, що іноді вам потрібно брати паузу і просити когось із членів сім'ї підмінити вас на короткий час. Щоб мати можливість допомагати коханій людині, вам також потрібно залишатися здоровим і щасливим.
    • Зберігайте баланс у своєму житті: правильно харчуйтеся, робіть фізичні вправи, висипайтеся і насолоджуйтеся всім тим, що ви любили до того, як у коханої людини стався інсульт.

Поради

  • Пам'ятайте, що все може і не повернутися до того стану, який був до інсульту, але в цьому немає нічого поганого. Ви задасте нову "норму" за допомогою терпіння, наполегливості, співпереживання і відданості.